Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Propozycja zmiany

• Zamknięty Temat jest zamknięty
115 odpowiedzi w tym temacie

#101 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 09 listopada 2007 - 01:15

Dostałem inoframcję ża ten oto mój raport dla MacDady:

1. Bezpodstawne usunięcie wpisów na forum.
2. Przekroczenie kompetencji - moderator nie może żadąć aby nie pisano na tematy które nie są zawarte na czernej liście regulaminu i robić to według własnego widzimisię bo temat jest kłopotliwy.

Wymagam wycięgnięcia konsekwencji.
Link do usuniętych postów: http://img262.images...obrazek9cq6.png

że został wysłany wielokrotnie. Za każdą próbą wysłania dostawałem informację, że "limit czasu został przekroczony". Przepraszam. Miał pójść jeden.

niestosuje się do moich poleceń jako moderatora, a potem jeszcze wymaga idiotycznych potwierdzeń na PW

Poleceń? Skoro to było "polecenie" które JASNO przekraczało Twoją kompetencję jako moderatora? I czy ja jestem sterowany przez Ciebie żebyś mógł mi wydawać jakiekolwiek polecania?

Jako moderator nie mam obowiązku słuchać się na tym forum nikogo prócz Code'a.
Istnieje zalecenie, by wysyłać powiadomienia o usuniętych wpisach, tak by zainteresowany o usunięciu wiedział, ponieważ skrypt forum jest w tej kwestii niedoskonały.

No to czemu Ty nie stosujesz się do zaleceń?

W tym przypadku zainteresowany doskonale wiedział o usunięciu jego wpisów, więc może prosić o "potwierdzenie", a nie mówić mi co mam robić.

A bałwan Cię to jasny. Dostałeś zalecenie aby wysyłać powiadomienia. Czemu tego nie robisz? Ja też nie dostałem. Przez chwilę nie czytałem forum. Ustawiłem sobie specjalnie wtedy powiadamienie o PM'ach zebym wiedział że ktoś czegoś ode mnie chce. I co? Jestem wśród zainteresowanych a nie wiem że mi coś usunąłeś.

Ciekawe jest to, że niektórzy traktują Forum jako pole bitwy - są pewne sprawy o których moderatorzy nie chcą / nie mogą teraz rozmawiać, a Wy - goście - nie chcecie tego uszanować. Nie rozumiem tego. Kto Wam dał prawo do roszczenia sobie czegokolwiek?!

Tak. Sprawa regulaminu. Usunąłeś mój wpis gdzie nie wypowiadałem się na temat regulaminu tylko na temat rozmwiania o nim w tym wątku. Ale skoro ja jestem gościem a Ty gospodarzem to istotnie nie mamy o czym rozmawiać.

Forum jest dla ludzi, a nie dla robotów. Nie jestem niczyim niewolnikiem nadrabiającym braki forum i wysyłającym PW do frustratów, którzy wcale ich nie potrzebują, a jedynie chcą się odegrać.

Nie. W tym momecie to forum przestaje być dla ludzi bo ludzie mają zagwarantowaną wolnośc słowa w polsce od 89 roku. Proszę - napisz kogo uważasz za frustrata. To jest obrazliwe określenie i jak tylko wymienisz te osoby dam Ci koleny raport za obrazę, który oczywiście nic nie zmieni. Obraza jest podciągalna pod odpowiedzialnośc prawną panie MacDada!

Na prawdę nie zależy mi, żeby się na kimś wyżyć czy nie wiem co. Wręcz przeciwnie, co wyszło kiedy dałem ujemnego punkta reputacji zamiast ostrzeżenia ze wszystkimi jego konsekwencjami - okazałem się zbyt łagodny i nawet za to oberwałem, co mnie zupełnie zaskoczyło.

Nie wiem co było zaskakującego w tym, że - jak się okazało - błędnie mi przyznałeś punkty ujemne.

Nie wiem, w którym miejscu chcecie zakończyć ten wątek, ja optuję za tym, by zrobić to teraz, ale jest to moje prywatne zdanie jako osoby, która nie lubi tarzać się bagnie, a jest do tego zmuszana.

Przpraszam za wulgrazym ale to jest cyctat pewnego poważanego w polsce i na świecie literata.
"Własna opinia jest jak dupa - każdy ma swoją".

Jak chcesz zamknąć wątek to masz przecież odpowiednie narzędzia do tego. Do tej pory raczej beztrosko ich używałeś. W czym problem?

Do zobaczenia w Realu, bo w Internecie łatwiej jest po kimś jeździć i rzucać oszczerstwa niż podczas normalnego spotkania.

Pozdr.

Tak. Zapraszam do Krakowa!

#102 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 09 listopada 2007 - 01:22

Nie chce mi się powtarzać o tym, że jako osoba dbająca o porządek forum (co jest zapisane w regulaminie) mam prawo ustanawiać zasady prowadzenia wątku, usuwania wpisów i wielu innych rzeczy.

Nie chce mi sie powtarzać wielu innych rzeczy, ale kiedyś w Krakowie pewnie jeszcze będę, choć to trochę daleko teraz ode mnie ;)

---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 03:23 ----
Aha, w błędny sposób przyznałem ci negatywnego punkta, ale przyznanie kary nie było błędem, więc nie wprowadzaj czytelników w błąd.

#103 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 09 listopada 2007 - 01:36

Nie chce mi się powtarzać o tym, że jako osoba dbająca o porządek forum (co jest zapisane w regulaminie) mam prawo ustanawiać zasady prowadzenia wątku, usuwania wpisów i wielu innych rzeczy.

W takim razie proszę (i nie ja jako pierwszy) aby usunięto Ci status moderatora.

Nadinterpretujesz regulamin dla swoich korzyści (usunięcie wpisów które stawiały Cię w złym świetle). Dodajmy do tego prowadzenie działalności politycznej na apolicznym forum (no bo nie mów mi że avatar reklamujący partię polityczną nie jest reklamą), bezpodstawne usuwanie wpisów, wyśmiewanie ostrzeżeń przyznawanych Ci przez użytkowników, zabranienie wypowiadania się na zdecydowanie niezabronione tematy które w dodatku mają na celu coś wnieść ale są problematyczne dla Ciebie w odpowiadaniu, obrażanie użytkowników (póki co wszystkich, bo dalej nie napisałeś o kogo Ci chodziło).

Wystarczy?

---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 01:39 ----
No i wiadomość na PM:

Proszę Cię, nie drąż tematu ujemnego punktu reputacji, bo możesz źle na tym skończyć.

Brzmi jakbym to ja Ci groził, , ale ja do tego reki przykładać nie mam zamiaru

Nie, teraz to mi po prostu grozisz.

---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 01:45 ----

1.) prawo do usuwania wpisów dał mi admin - nie wiem skąd to dziwne pytanie.

Dał Ci go razem z kredytem zaufania. W tym momecie proszę go aby Ci to zabrał bo go nadużywasz.

#104 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 09 listopada 2007 - 01:45

no kurcze! ileż można!

Usunąłem jedynie wpisy mówiące o regulaminie dla modków i każdy członek Rady Forum (modki+admini) może to sprawdzić.

"bezpodstawne usuwanie"? jejciu, nie Tobie o tym decydować, a właśnie mnie i reszcie Rady! Jakoś nie widzę sprzeciwów, więc może przestałbyś rzucać ciągle oskarżenia i zajął się czymś konstruktywnym?!

"zabranienie wypowiadania się na zdecydowanie niezabronione tematy" - hehe, to już normalnie jakiś joke ;)

obrażanie forumowiczów - frustraci? wiele razy słyszę o np fanatykach i jakoś nikt nie reaguje. Zresztą, umówmy się, że o frustratach mówiłem ogólnie - są takie osoby, nie zaprzeczysz. Jak formalizm to formalizm.

polityka? wiele osób prowadziło wtedy agitację i nie jest to sprzeczne z regulaminem (zabronione są dyskusje). reklamy zlikwidowalismy, bo taka jest idea forum, a nie dlatego, ze bylo to sprzeczne z regulaminem.

zreszta, widze, ze teraz to pewnie bedziesz szukal na mnie jakiegos haka - na kazdego sie znajdzie, tylko czy jest sens szukac?

---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 03:46 ----
zle zadane pytanie - Ty na pewno widzisz sens ;)

---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 03:48 ----
grzegor, nie zacytowales calego mojego PMa - wyjasnilem co mialem na mysli piszac tamte slowa - JA Ci nie grozilem, ta sytuacji Ci grozi tym. Nie chce mi sie pisac - nie musze sie przed Toba tlumaczyc, cala tresc PMa i tak zna Rada.

#105 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 09 listopada 2007 - 01:53

no kurcze! ileż można!

Usunąłem jedynie wpisy mówiące o regulaminie dla modków i każdy członek Rady Forum (modki+admini) może to sprawdzić.

Mogą też to sprawdzić postronne osoby na tym screenie: http://img262.images...obrazek9cq6.png

Nie wypowiadam się tam na temat samego regulaminu tylko na temat jego Twojej wypowiedzi. Usunąłeś ją!

"bezpodstawne usuwanie"? jejciu, nie Tobie o tym decydować, a właśnie mnie i reszcie Rady! Jakoś nie widzę sprzeciwów, więc może przestałbyś rzucać ciągle oskarżenia i zajął się czymś konstruktywnym?!

"zabranienie wypowiadania się na zdecydowanie niezabronione tematy" - hehe, to już normalnie jakiś joke ;)

obrażanie forumowiczów - frustraci? wiele razy słyszę o np fanatykach i jakoś nikt nie reaguje. Zresztą, umówmy się, że o frustratach mówiłem ogólnie - są takie osoby, nie zaprzeczysz. Jak formalizm to formalizm.

polityka? wiele osób prowadziło wtedy agitację i nie jest to sprzeczne z regulaminem (zabronione są dyskusje). reklamy zlikwidowalismy, bo taka jest idea forum, a nie dlatego, ze bylo to sprzeczne z regulaminem.

zreszta, widze, ze teraz to pewnie bedziesz szukal na mnie jakiegos haka - na kazdego sie znajdzie, tylko czy jest sens szukac?

---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 03:46 ----
zle zadane pytanie - Ty na pewno widzisz sens ;)

Ok. Czyli skoro jestem frustratem i to nie jest obrazliwe to ja tylko napisze ze nie zamierzam znizac sie do Twojego poziomu aby to komentowac (i tez to zdanie nie mialo absolutnie nikogo obrazic! bo to taki zart - dodac emotikonke???).

#106 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 09 listopada 2007 - 01:55

idę spać, za 12h mam kolokwium a trace czas na takie bzdety :/
pewnie jak wroce bedzie znowu masa niescislosci, bzdur czy wręcz kłamstw, ale nic na to nie poradzę :(

---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 03:56 ----
eh, nie moge isc spac, bo znowu przekręcasz

w zadnym miejscu nie nazwalem Cie frustratem

#107 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 09 listopada 2007 - 01:57

Dalsza część PM'a tylko Cię upokaża bardziej. Zacytwałem część do której się chciałem odnieść. Tutaj całość:

Hej!

Proszę Cię, nie drąż tematu ujemnego punktu reputacji, bo możesz źle na tym skończyć.

Brzmi jakbym to ja Ci groził, ale ja do tego reki przykładać nie mam zamiaru - po prostu głosy w TDM mówią, że słuszne byłoby po prostu wlepienie Ci go.

Odjęty Ci został ten punkt nie dlatego, że na niego nie zasłużyłeś, a dlatego, że nie dałem Ci ostrzeżenia. Po prostu dogadaliśmy się, że dajemy je razem. Kurcze, ja na prawde nie chcialem Ci walnąć ostrzeżenia, więc dałem coś słabszego, a Ty wciąż się o tamto ostrzeżenie wręcz upominasz... :/

Pozdr.
Dawid, MacDada

#108 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 09 listopada 2007 - 01:57

niedoczytalem to mial (a moze jednak nie mial) byc zart... lepiej ide juz spac.
  • scurvy_shadow lubi to

#109 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 09 listopada 2007 - 01:58

w zadnym miejscu nie nazwalem Cie frustratem

Dlatego się pytam- a kogo nazwałeś? I tak ja Ci dam raport bo mnie dotknie to że moderator kogoś obraża.

#110 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 listopada 2007 - 02:47

Ja natomiast zaluje, ze polskie prawo nie jest dokladnie sfomulowane jesli chodzi o moderacje i zmienianie publicznych wypowiedzi danej osoby. Bo to co robi MacDada jest juz nie kpina a strasznym zachowaniem. Jest to cenzura w najgorszym znaczeniu tego slowa. Jedyne co moze dotyczyc moderacji jest regulamin ktory nie daje wladzy absolutnej modom. Nie pozwala takze na zmiane/usuwanie bez powiadomienia wypowiedzi innych osob. I jesli MacDada chce dalej komus grozic to zapraszam do Lodzi. Z checia spotkam sie z nim i uslysze co ma do powiedzenia. anyway, zastanawiam sie kiedy Code sie odezwie tu... On sprawuje wladze koncowa wiec niech sie wypowie jak on czuje sytuacje... Bo chwilowo wyglada to jak pelna samowolka modow i nie wiem czy to jest popierane przed admina czy tez nie :/...

#111 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 09 listopada 2007 - 03:09

Może dwa słowa na temat "regulaminu" dla moderatorów. Powstaje on po to aby każdy z moderatorów się z nim zaznajomił i przestrzegał. Ma zapobiec niejasnym sytuacjom a w razie ich zaistnienia ma pomóc w ich rozwiązaniu. Wszystkim nam zależy aby było miło i spokojnie, jednak przy takiej liczbie użytkowników, tak zróżnicowanych pod względem wieku, poglądów, charakterów nie jest możliwe aby każdy z każdym się lubił, zgadzał, itp. My staramy się zapanować nad tym wszystkim a pomóc nam ma poradnik/regulamin/zwał_jak_zwał tworzony głownie przez Tonego z pomocą nas wszystkich. Padło tutaj pytanie na temat rozliczania moderatorów z tego czy przestrzegają "kodeksu" czy nie. Otóż nie ma potrzeby sprawdzania wszystkich poczynań moderatorów. Taka potrzeba zachodzi w sytuacji w której jest skarga na moderatora. Wtedy ja oceniam czy dany moderator postąpił słusznie (i wg. zasad) czy też nie. "Regulamin" pomoże moderatorom w podejmowaniu lepszych decyzji a mi w ocenianiu pracy moderatorów. Pozostaje pytanie - Kto rozliczy mnie? Odpowiedź jest prosta - Wy wszyscy - Waszą obecnością, działalnością w ramach MyApple.

#112 banan

banan
  • 765 postów
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Napisano 09 listopada 2007 - 03:58

(...)

Pozostaje pytanie - Kto rozliczy mnie?
Odpowiedź jest prosta - Wy wszyscy - Waszą obecnością, działalnością w ramach MyApple.

Mam cicha nadzieje ze w tym zwal jak zwal regulaminie bedzie notka o tym ze jezeli sa skargi na danego moderatora w jakimkolwiek watku (zalozonym celowo po to zeby sie poskarzyc czy innym) mod nie bedzie mial mozliwosci zamkniecia danego watku. Skoro mamy MY wszyscy oceniac to chyba musimy miec jakas sposobnosc a nie ze nam sie mordy zakleja (zamykanie watku lub usuwanie postow inaczej nie potrafie nazwac).
  • Wallenrod, jbwm i grzegor lubią to

#113 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 listopada 2007 - 12:22

Tajny regulamin moderatorów? Doskonały pomysł. Ale skąd pewność, że będzie istniał naprawdę? Że jego kolejne punkty nie będą wymyślane ad hoc, by usprawiedliwić kolejne nieprzemyślane posunięcia niektórych moderatorów? Czytam ten wątek z poczuciem coraz większego niesmaku. Moderator, który wprost i bez skrępowania pisze, iż olał powiadomienia o usunięciu wpisu, ponieważ założył sobie, iż zainteresowani na bieżąco śledzą pojawianie się i znikanie wpisów. Żenujące. Okazuje się, iż tylko moderator może nie mieć czasu na śledzenie forum. Użytkownik nie może mieć życia prywatnego i musi siedzieć na forum cały czas, ponieważ moderator nie dopełnia swoich obowiązków. Dodatkowo, wyzywanie użytkowników od frustratów, kiedy samemu jest się powodem owej frustracji, jest objawem tak dalece posuniętej arogancji, że nie mieści mi się to w głowie. A już fakt, że moderator, który osobiście jest stroną konfliktu, przyznaje ujemne punkty osobie, w konflikcie z którą się znalazł i za udział w konfliktowym wątku, świadczy o kompletnym braku taktu i wyczucia. Lubię to forum i zżyłem się z nim, ale coraz częściej nachodzą mnie myśli, czy nie ułatwić moderatorom pracy i nie zbanować się samemu. Nie będzie mnie, nie będzie innych użytkowników, nie będzie problemów. I wtedy moderatorzy będą mogli spokojnie zająć się swoim życiem prywatnym.
  • Wallenrod, jbwm i grzegor lubią to

#114 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 09 listopada 2007 - 13:29

Lubię to forum i zżyłem się z nim, ale coraz częściej nachodzą mnie myśli, czy nie ułatwić moderatorom pracy i nie zbanować się samemu. Nie będzie mnie, nie będzie innych użytkowników, nie będzie problemów. I wtedy moderatorzy będą mogli spokojnie zająć się swoim życiem prywatnym.

Też się nad tym zastanawiałem. I jeśli osoby pokroju MacDady dalej będą jako modertorzy niszczyć to forum swoimi wypowiedziami to niedlugo nie bedzie sensu wydzielac dzialu TDM bo na dostepnym dla wszytskich i tak beda juz tylko moderatorzy.

Code mi napisal pare dni temu ze to forum juz tak ma ze ludzie nie odpuszczaja. Ok. Ja w tym momencie odpuszczam. Mam gdzies czy bedzie regulamin, czy MacDada bedzie moderatorem, czy bedzie cenzura. Jak dla mnie to moderatorem moze byc i pan Kononowicz, ktory tak jak i wy to teraz robicie usuwajac posty, sprawi że "nie będzie niczego".

Widze ze i tak moje dalsze (oraz niestety wczesniejsze) wypowiedzi tu nic nie zmienia wiec szkoda mojego czasu na ich pisanie.

Żegnam Was czule w tym wątku.

---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 16:41 ----
@nsider - nałożone przez Ciebie punkty niestety nie podują że nie mogę pisać na forum jak mnie poinformowałeś. Proszę więc o powtórne mi ich nadanie abym dostał bana.

---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 16:48 ----
Zgłaszam swój post w którym napisałem "dupa". Proszę dorzucić mi za nią taką ilość punktów, abym dostał bana.

---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 16:58 ----
I jeszcze proszę o usunięcie mi statusu "grupa pro". Wstyd mi że dotowałem.
  • banan i Hazreth lubią to

#115 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 09 listopada 2007 - 17:38

@MacDada, nie mogę Ci wysłać priva z moimi zarzutami do Przemiona, ponieważ nie jestem człowiekiem zbierającym na kogokolwiek haki. Tyle tylko, że zachowywał się arogancko w odniesieniu do zwykłych użytkowników, nie stwierdziłem, aby kiedykolwiek przeprosił albo chociaż wyraził pogląd, że nie jest idealny. Od dłuższego już czasu nie mam zastrzeżeń do jego moderacji. Prawdopodobnie dlatego, że przestał odwiedzać forum. Jeśli chodzi o tajny regulamin dla modów, ogarnia mnie zgroza. Jeżeli naprawdę coś takiego powstanie, to przestanę się narzucać, co niektórym z pewnością przyniesie korzyść (niechcący kilku osobom zalazłem za skórę). A jeżeli ktokolwiek z moderatorów myśli, że lepiej byłoby, aby użytkownicy w ogóle nie wiedzieli że taki regulamin istnieje, powinien uczciwie złożyć swoją funkcję.
  • Heidi lubi to

#116 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 09 listopada 2007 - 18:05

Coz moge powiedziec - mozecie mnie bluzgac itp ale jednak suma sumarum, uwazam, ze lepiej by bylo, gdyby watek zostal wczesniej zamkniety. Powstal problem, staralem sie go rozwiazac, ale dosc szybko zostalem skrytykowany.Pozniej nastapila nagla reakcja macdady, ktory odpowiadajac na sluszne zreszta zarzuty, postawil wyzej mozliwosc swobodnej wypowiedzi i edycji postow od norm moderacji. Obie strony, i uzytkownicy i mod,zachowali sie niewlasciwie.Mam nadzieje,ze jestescie w stanie przyjac te wersje do wiadomosci.Taka jest wersja moja i Admina, ktory zreszta wypowiedzial sie w tym temacie. Ku pokrzepieniu serc, zdradze czesc regulaminu, ktory niedlugo moze zostac zatwierdzony: - mod nie bedzie bezkarny, za bledy bedzie odpowiadac osobiscie, wlacznie z kara wydalenia z TDM. Jesli macie swoje propozycje do regulaminu, czekam, mozecie smialo je wysylac na mojego priva lub priva admina. Tymczasem-mam nadzieje,ze zrozumiecie - padlo tu tyle slow, ktore nie powinny sie pojawic - czas wiec zamknac. Peace

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych