Xbox czy PS3?
Posted 11 November 2007 - 21:28
Posted 11 November 2007 - 21:49
Cala koncepcja homebrew opiera sie o brak modyfikacji hardware tylko firmware aby umozliwic odpalenie aplikacji - hakowanie jadra to nie homebrew.No lol, a czym twoim zdaniem jest zmieniony kernel jak nie homebrewem? A keyvault czym się wyciąga? Własnoręcznie napisanym kodem, czyli homebrewem.
myapple: Kto jak kto, ale ktoś pełniący ważną funkcję na forum powinien wiedzieć, że takie wiadomości na PW się wysyła. Pff..
Posted 11 November 2007 - 21:49
Panujemy - my, czyli scena Xboksa. My - społeczność Xbox Live.
buhaha!!! Czy Tobie się dziecko czasem sufit na łeb nie spadł?

Panujecie? Ciekawie gdzie i nad czym? Weź nie bądź śmieszny bo już całe forum śmieje się z Ciebie. Ja już myślałem, że po ostatnich wyczynach się poprawisz, nawet chciałem faję pokoju wypalić a Ty dalej swoje...
Posted 11 November 2007 - 21:56
Posted 11 November 2007 - 21:59
Posted 11 November 2007 - 22:24
Posted 11 November 2007 - 22:25
O czym ty mówisz, człowieku?Cala koncepcja homebrew opiera sie o brak modyfikacji hardware tylko firmware aby umozliwic odpalenie aplikacji - hakowanie jadra to nie homebrew.
Kto Ci takich bzdur nagadał?! "Homebrew" to po prostu "Zrobione w domu", "Domowej roboty". "Homebrew" określa aplikację, kod, program jako taki.
Na pewno nie jest to żadna koncepcja czy jakiekolwiek inne założenie.
Twoje ambitne wypowiedzi będę, tak jak obiecałem, ignorował, więc przestań mnie prowokować.buhaha!!! Czy Tobie się dziecko czasem sufit na łeb nie spadł?
Panujecie? Ciekawie gdzie i nad czym?
Aczkolwiek na to durne pytanie (jak zawsze) odpowiem

http://forum.xboxonl...?t=7483&start=0
Jak chcesz to poczytaj temat od początku do końca. Jak nie chcesz, to zamilcz.
Posted 11 November 2007 - 22:37
Juz nie bede komentowal po raz kolejny wyczynow cudownych moderatorow. OT przez moda... Ciekawe zjawiska na tym forum, ciekawe...
niedlugo moderator nie bedzie mogł, nic napisać bo bedzie mogł tylko sprzątać po innych

jak nie ma się do czego przyczepić to chwyta się kazdego sposobu

Posted 11 November 2007 - 22:48
prosze o uspokojenie się z tym dzieckiem!! polecą ostrzeżenia jak to bedzie sie powtarzać!!
myapple ja Cię bardzo szanuję ale proszę Cię, czy Ty mnie straszysz??? To moje posty od razu widzisz a jak Wicko jedzie z innymi bez żadnych hamulców to nie widzisz? Moderatorem jesteś czy tylko ostrzeżenia potrafisz dawać? Przepraszam wszystkich za ostry ton tej wypowiedzi ale forum jest po to żeby wymieniać doświadczenia a nie wyśmiewać i przytykać innym jak nieraz robił to wicko (nie powiem ale potem my reagowaliśmy podobnie co też nie było do końca ok...)
Podsumowując: albo oceniamy wszystkich jednakową miarką albo faktycznie dajemy sobie spokój z tym forum bo ja jestem tutaj nie dla wysłuchiwania 'mądrości' niektórych z 'młodych gniewnych' tylko dla tych z forumowiczów którzy faktycznie coś widzą w macach
Posted 11 November 2007 - 22:54
Posted 11 November 2007 - 23:12
Popatrz na scene PSP - to jest homebrew a nie modyfikacja jadra ktora w sumie celu nie ma poza tym zeby dojsc do tego jak w koncu odpalic normalny homebrew - na X360 hombrew nie istnieje (zreszta na ps3 tez nie bo ja zabaw w linuxa nie kupuje).O czym ty mówisz, człowieku?
Kto Ci takich bzdur nagadał?! "Homebrew" to po prostu "Zrobione w domu", "Domowej roboty". "Homebrew" określa aplikację, kod, program jako taki.
Na pewno nie jest to żadna koncepcja czy jakiekolwiek inne założenie.
To mnie nie dziwi - fanboj stanie za fanbojemAkurat stane w obronie Wicka.

Odkreca? Czlowieku - ja tu pisze fakty na temat obu konsol ale jakos ani tobie ani Wicko nie przychodzi to do glowy ze posiadajac i znajac z doswiadczenia obie konsole moge cos wiecej o nich wiedziec. Sam uwazam ze X360 to aktualnie lepsza pozycja ale wy zaslepieni fanatyzmem do konsoli usilujecie zmyslac fakty i czepiacie kazdego minusu X360 jaki sie poda - i kto tutaj sie nie zna - sorry ale to juz przestaje byc smieszne i zaczyna robic zalosne.Spojrzecie ogolnie na watek. Wiekszosc z Was staje w offensywie do XO mowiac, ze PS3 jest najlepsze. Wiekszosc z Was wytyka minusy XO. Pojawia sie czlowiek ktory zna sie w miare na rzeczy - na tyle aby zauwayc, ze owa wiekszosc w wielu pkt chrzani od rzeczy - i odkreca to. Wy sprzeczacie sie, ze PS3 i tak jest naj nie mogac juz wytknac minusow XO bo okazuje sie, ze tak dobrze sie nie znacie.
W tej sytuacji wiekszosc z Was, jako tych dobrze rozwinietych i doroslych facetow naskakuje na chlopaka w sposob co najmniej zeujacy - wytykajac mu wiek. Spojrzcie na swoje zachowanie a nastepnie krytykujcie innych.
Wcale nie jest lepszy od X360 - oczywiscie wszyscy ten fakt zmyslili bo nie lubia X'a i kochaja Sony... n/cPS3 po za tym, ze jest SZTUCZNIE lepszy technologicznie, wcale nie jest lepszy od X360. Do tej pory tak naprawde mozna by rozmawiac jedynie o obrazie ktory (rzekomo) ma lepszePS3 (tyle, ze co z tego jak gry tego nie wykorzystuja) oraz ma Blueray ktory jak sporo osob powinno wiedziec w naszym kraju jest tak dostepny, ze ho ho...
A z blueray w PL nie ma problemu - Empiki i kazdy szanujacy sie sklep z filmami ofeuje filmy na blueray.
Przecie dokladnie to samo pisze w kolko - ponownie cos przeslania wam widok.Minusem PS3 jest to, ze nie ma GIER!! A to jest konsola a ni komputer! Wiec mowienie, ze PS3 jest lepsze bo zrobisz homebrew to jakas kpina! Podstawowa sprawa w konsoli do gier MUSZA byc gry. Ktorrych nie ma...
Posted 11 November 2007 - 23:51
Po prostu PS3 ma ogromne zasoby aplikacji homebrew, a samym firmware konsoli zarządza się wedle uznania. Ale samo zmodyfikowane FW jest ju homebrew'em, nawet, gdyby nie było żadnych aplikacji jeszcze. Pierwsze łamanie ograniczało się do "Hello World" i tak samo jest w przypadku Xboksa. No, trochę lepiej, bo Hello World (a nawet więcej, bo wyświetlono odbijający się od krawędzi ekranu obrazek) pokazano jakieś pół roku temu.Popatrz na scene PSP - to jest homebrew a nie modyfikacja jadra ktora w sumie celu nie ma poza tym zeby dojsc do tego jak w koncu odpalic normalny homebrew - na X360 hombrew nie istnieje (zreszta na ps3 tez nie bo ja zabaw w linuxa nie kupuje).
Dziś stoimy już dość daleko. Pamiętaj, że w XO zastosowano zabezpieczenie następnej generacji i sam procesor zawiera mikrokod zwany Hypervisorem, który sprawdza cyfrowe podpisy. Oprócz tego eFUSE, które miały zapobiegać downgrade'om (obecnie już ominięte).
Wszystko jest generalnie na dobrej drodze, a pierwszym homebrewem jest po prostu zmodyfikowany kernel.
Posted 11 November 2007 - 23:58

Posted 12 November 2007 - 00:20

Posted 12 November 2007 - 03:43

Posted 12 November 2007 - 07:05

Posted 12 November 2007 - 10:24
A sytuacja wyglada tak: na PS3 instalujemy dowolny system PPC (moze wkrotce i OSX'a) i piszemy sobie na niego aplikacje w dowolnym jezyku, ktore kompilujemy pod Linuxa PPC i juz. A zeby zainstalowac samego Linuxa na XO trzeba byc juz niezle obeznanym w temacie, konsolke mozna latwo uszkodzic nieodwracalnie, wszystko jest strasznie skomplikowane juz na starcie, do tego mozliwosc dostania bana na XBL itd. czlowieku po co sleczec godzinami nad kombinowaniem jak tu cos uruchomic, kiedy na PS3 juz mamy "uruchomione" i to daje przewage PS3 bo bardzo latwo mozemy przetestowac nasze aplikacje i wogole bawic sie w homebrew bez wiekszych przygotowan. a twoj argument ze juz dzialajacy inny kernel jest homebrew, rzeczywiscie otwiera mi cala game mozliwosci pisania aplikacji.
W skrocie, z XO trzeba duzo kombinowac, kiedy PS3 juz to wsystko latwo udostepnia i to daje jej przewage. To samo bylo z PS2 i oryginalnym XO. PS2 niby mialo gotowy zestaw, ale trudno dostepny, drogi i trudny w obsludze, podczas gdy Linux na XO byl czyms z czym laik mogl sobie poradzic, efekt ---> homebrew na XO kwitl duzo lepiej niz na PS2, podczas gdy t omialo lepsza biblioteke gier, teraz jest "z deka" odwrtonie, XO ma bdb. biblioteke gier (choc wiele z nich powtarza, powtorzy sie na PC), podczas gdy PS3 ma niezly homebrew i moze byc fajnym MediaCenter (troche naciagane, bo nic nie zastapi dobrze skonfigurowanego kompa z... Vista), ale bibloteke gier ma skromna (ale exclusiv'y juz sie ubieraja do wyjscia).
Ja tylko czekam na Linuksa dla Wii

---- Dodano 12-11-2007 o godzinie 10:27 ----
P.S. Ja w temacie juz sie raczej wypowiadal nie bede

Posted 12 November 2007 - 10:29
na PS3 instalujemy dowolny system PPC (moze wkrotce i OSX'a)
Są jakieś nowinki nt. OS X na PS3?
Posted 12 November 2007 - 10:35
Sorry ale wyskoczyles niczym fanboj z za krzaka -I mam prosbe... Nie komentuj, ze moje wypowiedzi sa zalosne. Ja nikogo nie obrazam a niektorzy naskakuje na Wicko ktory mnie takze w paru tematach irytowal ale nie oznacza to, ze mozecie robic nagonke na faceta.

Posted 12 November 2007 - 12:03
Posted 12 November 2007 - 13:08
Posted 12 November 2007 - 13:52
Nie napisałem, że już każdy może pisać co chce.Wicko, po kolei. Zaczelismy od tego ze ja pisalem ze PS3 jest maszynka lepsza pod homebrew, podczas kiedy ty mi pisales ze XO jest lepszy bo po dowch latach jego bycia na rynku jest juz prawie gotowy pod to aby kazdy mogl siasc i od niechcenia napisac na niego aplikacje.
Po pierwsze, żeby odpalić OS X trzeba by mieć sterowniki, a na pewno nie znajdziesz ich dla PS3 czy nawet XO.A sytuacja wyglada tak: na PS3 instalujemy dowolny system PPC (moze wkrotce i OSX'a) i piszemy sobie na niego aplikacje w dowolnym jezyku, ktore kompilujemy pod Linuxa PPC i juz.
Już bliżej jest Xbox, który ma procesor bardziej podobny do PPC stosowanych w Makach. Mam tu na myśli rdzenie.
Ale co do homebrew na PS3, to się mylisz. Jego praktycznie nie ma. Aplikacje piszesz na linuksa, na którego trzeba się wpierw przełączyć. Takie z dupy rozwiązanie, jak przełączanie na Windows gdy chcesz pograć na Maku

Gdy powstaną chipy jak do oryginalnego Xboksa, a powstaną - takie wersje do zabaw już są, instalowanie homebrew będzie równie proste jak na X1.
Ale słuszna uwaga - teraz wiele rzeczy jest na odwrót

Posted 12 November 2007 - 14:44
Crisis będzie na konsole
Serio? Nie ma jednak szans zeby wygladal tak dobrze jak na PCta. DX10 i fizyka to cos z czym konsole sobie nie radza.
Posted 12 November 2007 - 15:58

Posted 12 November 2007 - 16:17
Ale co do homebrew na PS3, to się mylisz. Jego praktycznie nie ma.
:shock:

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users