Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Xbox czy PS3?

• Please log in to reply
334 replies to this topic

#151 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 11 November 2007 - 21:28

No lol, a czym twoim zdaniem jest zmieniony kernel jak nie homebrewem? A keyvault czym się wyciąga? Własnoręcznie napisanym kodem, czyli homebrewem. myapple: Kto jak kto, ale ktoś pełniący ważną funkcję na forum powinien wiedzieć, że takie wiadomości na PW się wysyła. Pff..

#152 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 11 November 2007 - 21:49

No lol, a czym twoim zdaniem jest zmieniony kernel jak nie homebrewem? A keyvault czym się wyciąga? Własnoręcznie napisanym kodem, czyli homebrewem.

myapple: Kto jak kto, ale ktoś pełniący ważną funkcję na forum powinien wiedzieć, że takie wiadomości na PW się wysyła. Pff..

Cala koncepcja homebrew opiera sie o brak modyfikacji hardware tylko firmware aby umozliwic odpalenie aplikacji - hakowanie jadra to nie homebrew.

#153 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 11 November 2007 - 21:49

Panujemy - my, czyli scena Xboksa. My - społeczność Xbox Live.

buhaha!!! Czy Tobie się dziecko czasem sufit na łeb nie spadł? :lol: :lol: :lol:
Panujecie? Ciekawie gdzie i nad czym? Weź nie bądź śmieszny bo już całe forum śmieje się z Ciebie. Ja już myślałem, że po ostatnich wyczynach się poprawisz, nawet chciałem faję pokoju wypalić a Ty dalej swoje...

#154 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 11 November 2007 - 21:56

Właśnie tak rodził sie faszyzm , socjalizm , największe religie świata i fleam wicka i spółki ;p P.S. hahahahahahhaha widzicie ta reklame ? Białe jest biała a czarne czarne ?IMO powinno być białe jest zółte ;p

#155 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 11 November 2007 - 21:59

prosze o uspokojenie się z tym dzieckiem!! polecą ostrzeżenia jak to bedzie sie powtarzać!!

#156 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 November 2007 - 22:24

Akurat stane w obronie Wicka. Spojrzecie ogolnie na watek. Wiekszosc z Was staje w offensywie do XO mowiac, ze PS3 jest najlepsze. Wiekszosc z Was wytyka minusy XO. Pojawia sie czlowiek ktory zna sie w miare na rzeczy - na tyle aby zauwayc, ze owa wiekszosc w wielu pkt chrzani od rzeczy - i odkreca to. Wy sprzeczacie sie, ze PS3 i tak jest naj nie mogac juz wytknac minusow XO bo okazuje sie, ze tak dobrze sie nie znacie. W tej sytuacji wiekszosc z Was, jako tych dobrze rozwinietych i doroslych facetow naskakuje na chlopaka w sposob co najmniej zeujacy - wytykajac mu wiek. Spojrzcie na swoje zachowanie a nastepnie krytykujcie innych. PS3 po za tym, ze jest SZTUCZNIE lepszy technologicznie, wcale nie jest lepszy od X360. Do tej pory tak naprawde mozna by rozmawiac jedynie o obrazie ktory (rzekomo) ma lepszePS3 (tyle, ze co z tego jak gry tego nie wykorzystuja) oraz ma Blueray ktory jak sporo osob powinno wiedziec w naszym kraju jest tak dostepny, ze ho ho... Minusem PS3 jest to, ze nie ma GIER!! A to jest konsola a ni komputer! Wiec mowienie, ze PS3 jest lepsze bo zrobisz homebrew to jakas kpina! Podstawowa sprawa w konsoli do gier MUSZA byc gry. Ktorrych nie ma... Natomiast zanim zaczniecie obrazac Wicko to zastanowcie sie, ile do tej pory bledow merytorycznych popelnila czesc z Was - z Waszej nie wiedzy i zadufania - i ile z nich poprawil Wicko. Juz nie bede komentowal po raz kolejny wyczynow cudownych moderatorow. OT przez moda... Ciekawe zjawiska na tym forum, ciekawe...

#157 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 11 November 2007 - 22:25

Cala koncepcja homebrew opiera sie o brak modyfikacji hardware tylko firmware aby umozliwic odpalenie aplikacji - hakowanie jadra to nie homebrew.

O czym ty mówisz, człowieku?
Kto Ci takich bzdur nagadał?! "Homebrew" to po prostu "Zrobione w domu", "Domowej roboty". "Homebrew" określa aplikację, kod, program jako taki.
Na pewno nie jest to żadna koncepcja czy jakiekolwiek inne założenie.

buhaha!!! Czy Tobie się dziecko czasem sufit na łeb nie spadł?
Panujecie? Ciekawie gdzie i nad czym?

Twoje ambitne wypowiedzi będę, tak jak obiecałem, ignorował, więc przestań mnie prowokować.

Aczkolwiek na to durne pytanie (jak zawsze) odpowiem :)
http://forum.xboxonl...?t=7483&start=0
Jak chcesz to poczytaj temat od początku do końca. Jak nie chcesz, to zamilcz.

#158 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 11 November 2007 - 22:37

Juz nie bede komentowal po raz kolejny wyczynow cudownych moderatorow. OT przez moda... Ciekawe zjawiska na tym forum, ciekawe...

niedlugo moderator nie bedzie mogł, nic napisać bo bedzie mogł tylko sprzątać po innych ;) super straszy jest OT moderatora, na temat śmiesznych wypowiedzi, Naszych Userów - bana mu !!!

jak nie ma się do czego przyczepić to chwyta się kazdego sposobu ;)

#159 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 11 November 2007 - 22:48

prosze o uspokojenie się z tym dzieckiem!! polecą ostrzeżenia jak to bedzie sie powtarzać!!

myapple ja Cię bardzo szanuję ale proszę Cię, czy Ty mnie straszysz??? To moje posty od razu widzisz a jak Wicko jedzie z innymi bez żadnych hamulców to nie widzisz? Moderatorem jesteś czy tylko ostrzeżenia potrafisz dawać? Przepraszam wszystkich za ostry ton tej wypowiedzi ale forum jest po to żeby wymieniać doświadczenia a nie wyśmiewać i przytykać innym jak nieraz robił to wicko (nie powiem ale potem my reagowaliśmy podobnie co też nie było do końca ok...)
Podsumowując: albo oceniamy wszystkich jednakową miarką albo faktycznie dajemy sobie spokój z tym forum bo ja jestem tutaj nie dla wysłuchiwania 'mądrości' niektórych z 'młodych gniewnych' tylko dla tych z forumowiczów którzy faktycznie coś widzą w macach

#160 Krzysiek

Krzysiek
  • 4184 posts

Posted 11 November 2007 - 22:54

jak narazie nikt nie dostał żadnego ostrzezenia. narazie nie widze, zeby Wicko kogoś obrażał, ani atakował. a już 2 razy wcześniej ktoś o dziecku pisał o Wicko. wyrazenie "dziecko" - jest ewidentnie na granicy. proponuję skupić się na wymianie argumentów merytorycznych a nie skupiać się na wieku usera to nie jest straszenie, tylko uwaga, żeby w daleszej dyskusji nie nazywać go "dzieckiem"

#161 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 11 November 2007 - 23:12

O czym ty mówisz, człowieku?
Kto Ci takich bzdur nagadał?! "Homebrew" to po prostu "Zrobione w domu", "Domowej roboty". "Homebrew" określa aplikację, kod, program jako taki.
Na pewno nie jest to żadna koncepcja czy jakiekolwiek inne założenie.

Popatrz na scene PSP - to jest homebrew a nie modyfikacja jadra ktora w sumie celu nie ma poza tym zeby dojsc do tego jak w koncu odpalic normalny homebrew - na X360 hombrew nie istnieje (zreszta na ps3 tez nie bo ja zabaw w linuxa nie kupuje).

Akurat stane w obronie Wicka.

To mnie nie dziwi - fanboj stanie za fanbojem ;)

Spojrzecie ogolnie na watek. Wiekszosc z Was staje w offensywie do XO mowiac, ze PS3 jest najlepsze. Wiekszosc z Was wytyka minusy XO. Pojawia sie czlowiek ktory zna sie w miare na rzeczy - na tyle aby zauwayc, ze owa wiekszosc w wielu pkt chrzani od rzeczy - i odkreca to. Wy sprzeczacie sie, ze PS3 i tak jest naj nie mogac juz wytknac minusow XO bo okazuje sie, ze tak dobrze sie nie znacie.
W tej sytuacji wiekszosc z Was, jako tych dobrze rozwinietych i doroslych facetow naskakuje na chlopaka w sposob co najmniej zeujacy - wytykajac mu wiek. Spojrzcie na swoje zachowanie a nastepnie krytykujcie innych.

Odkreca? Czlowieku - ja tu pisze fakty na temat obu konsol ale jakos ani tobie ani Wicko nie przychodzi to do glowy ze posiadajac i znajac z doswiadczenia obie konsole moge cos wiecej o nich wiedziec. Sam uwazam ze X360 to aktualnie lepsza pozycja ale wy zaslepieni fanatyzmem do konsoli usilujecie zmyslac fakty i czepiacie kazdego minusu X360 jaki sie poda - i kto tutaj sie nie zna - sorry ale to juz przestaje byc smieszne i zaczyna robic zalosne.

PS3 po za tym, ze jest SZTUCZNIE lepszy technologicznie, wcale nie jest lepszy od X360. Do tej pory tak naprawde mozna by rozmawiac jedynie o obrazie ktory (rzekomo) ma lepszePS3 (tyle, ze co z tego jak gry tego nie wykorzystuja) oraz ma Blueray ktory jak sporo osob powinno wiedziec w naszym kraju jest tak dostepny, ze ho ho...

Wcale nie jest lepszy od X360 - oczywiscie wszyscy ten fakt zmyslili bo nie lubia X'a i kochaja Sony... n/c
A z blueray w PL nie ma problemu - Empiki i kazdy szanujacy sie sklep z filmami ofeuje filmy na blueray.

Minusem PS3 jest to, ze nie ma GIER!! A to jest konsola a ni komputer! Wiec mowienie, ze PS3 jest lepsze bo zrobisz homebrew to jakas kpina! Podstawowa sprawa w konsoli do gier MUSZA byc gry. Ktorrych nie ma...

Przecie dokladnie to samo pisze w kolko - ponownie cos przeslania wam widok.

#162 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 11 November 2007 - 23:51

Popatrz na scene PSP - to jest homebrew a nie modyfikacja jadra ktora w sumie celu nie ma poza tym zeby dojsc do tego jak w koncu odpalic normalny homebrew - na X360 hombrew nie istnieje (zreszta na ps3 tez nie bo ja zabaw w linuxa nie kupuje).

Po prostu PS3 ma ogromne zasoby aplikacji homebrew, a samym firmware konsoli zarządza się wedle uznania. Ale samo zmodyfikowane FW jest ju homebrew'em, nawet, gdyby nie było żadnych aplikacji jeszcze. Pierwsze łamanie ograniczało się do "Hello World" i tak samo jest w przypadku Xboksa. No, trochę lepiej, bo Hello World (a nawet więcej, bo wyświetlono odbijający się od krawędzi ekranu obrazek) pokazano jakieś pół roku temu.
Dziś stoimy już dość daleko. Pamiętaj, że w XO zastosowano zabezpieczenie następnej generacji i sam procesor zawiera mikrokod zwany Hypervisorem, który sprawdza cyfrowe podpisy. Oprócz tego eFUSE, które miały zapobiegać downgrade'om (obecnie już ominięte).
Wszystko jest generalnie na dobrej drodze, a pierwszym homebrewem jest po prostu zmodyfikowany kernel.

#163 spinnaker

spinnaker
  • 232 posts

Posted 11 November 2007 - 23:58

Najlepiej mieć obie konsole i...czas :D Mam X360, kupiłem go, bo nie mogłem się doczekać PS3. Nie żałuję. Teraz zamierzam kupić "plejstejszona". Jedyne czego żałuję to notoryczny brak czasu. Mam zaległości sięgające PS2. A arcydzieło pt. "Bioshock" czeka na półce na lepsze dni... Ach już widzę te noce zarwane, te deadliny i kolokwia olane gdy wyjdzie MGS4. Co jak co, ale dla tej gry warto kupić PS3. Jedyne co mnie w X360 denerwuje to system rankingów Gamescore. Mój brat stale powiększa pulę punktów, podczas gdy ja stoję w miejscu...

#164 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 12 November 2007 - 00:20

CllasicGOD. Tak jest owym... eee fanboyem (whatever). Tylko przypomne Ci, ze nawet nie mam jeszcze w domu x360 :D Wiec Twoj komentarz jest zabawny :D Po prostu zastanawiam sie jak nie ktorzy potrafia z cala pewnoscia powiedziec, ze ps3 jest o TYYYYLE lepsze. Powolujecie sie na 3 glowne aspekty ktore wymienilem wczesniej a ktore jak dla mnie, czyli przyszlego uzytkownika konsoli do gier sa srednio wazne badz wogole nie wazne. Przypominam, ze to ja zalozylem temat, pytajac sie co kupic i to w zasadzie ja jestem najbardziej zainteresowany. Komentuje wylacznie Wasza rozmowe gdyz w xboxa gralem 10minut a ps3 widzialem jedynie w empiku :) Skomentowalem do tej pory kwestie jedynie homebrew ktore nawet nie mam pojecia czym jest?!? Jestem laikiem i kupuje konsole do grania. Dlatego tez uzywam MAC'a a nie PC ;) Cene o ktorej jeden uzytkownik krzyczal, ze jest na plus dla PS3 - a z tym sie nie zgodzilem. Blueray - ile tych filmow widziales w empiku? I ciagle wole kupic zwykle dvd bo pozniej plytke moge znajomym pozyczyc a tak to lezy tylko wylacznie u mnie w domu... XO takze ma wady dla mnie. To HDMI tylko w niektorych konsolach - maly niesmak. Boje sie o waryjnosc bo czy liczby takie czy inne to wszyscy sa zgodni, ze ta konsolka sie psuje. Nie ma paru gier w ktore z checia bym zagral (FinalFantasy)... CZy cos jeszcze, nie wiem... Moze sie przekonam jak zaczne grac... I mam prosbe... Nie komentuj, ze moje wypowiedzi sa zalosne. Ja nikogo nie obrazam a niektorzy naskakuje na Wicko ktory mnie takze w paru tematach irytowal ale nie oznacza to, ze mozecie robic nagonke na faceta.

#165 rzep

rzep
  • 574 posts

Posted 12 November 2007 - 03:43

Wlasnie odpalilem Crysisa na moim PCcie i juz wiem ze kazda konsola wymieka :)

#166 spinnaker

spinnaker
  • 232 posts

Posted 12 November 2007 - 07:05

Crisis będzie na konsole :D scurvy_shadow (btw: genialny nick :D ): Być może jest wśród Twoich znajomych 2 takich co mają owe konsole i są chętni Ci je pożyczyć na 2-3 dni, w zamian za Macbooka :D Szczerze to lepszej metody jak organoleptyczna nie znajdziesz.

#167 mekintosz

mekintosz
  • 964 posts

Posted 12 November 2007 - 10:24

Wicko, po kolei. Zaczelismy od tego ze ja pisalem ze PS3 jest maszynka lepsza pod homebrew, podczas kiedy ty mi pisales ze XO jest lepszy bo po dowch latach jego bycia na rynku jest juz prawie gotowy pod to aby kazdy mogl siasc i od niechcenia napisac na niego aplikacje.

A sytuacja wyglada tak: na PS3 instalujemy dowolny system PPC (moze wkrotce i OSX'a) i piszemy sobie na niego aplikacje w dowolnym jezyku, ktore kompilujemy pod Linuxa PPC i juz. A zeby zainstalowac samego Linuxa na XO trzeba byc juz niezle obeznanym w temacie, konsolke mozna latwo uszkodzic nieodwracalnie, wszystko jest strasznie skomplikowane juz na starcie, do tego mozliwosc dostania bana na XBL itd. czlowieku po co sleczec godzinami nad kombinowaniem jak tu cos uruchomic, kiedy na PS3 juz mamy "uruchomione" i to daje przewage PS3 bo bardzo latwo mozemy przetestowac nasze aplikacje i wogole bawic sie w homebrew bez wiekszych przygotowan. a twoj argument ze juz dzialajacy inny kernel jest homebrew, rzeczywiscie otwiera mi cala game mozliwosci pisania aplikacji.

W skrocie, z XO trzeba duzo kombinowac, kiedy PS3 juz to wsystko latwo udostepnia i to daje jej przewage. To samo bylo z PS2 i oryginalnym XO. PS2 niby mialo gotowy zestaw, ale trudno dostepny, drogi i trudny w obsludze, podczas gdy Linux na XO byl czyms z czym laik mogl sobie poradzic, efekt ---> homebrew na XO kwitl duzo lepiej niz na PS2, podczas gdy t omialo lepsza biblioteke gier, teraz jest "z deka" odwrtonie, XO ma bdb. biblioteke gier (choc wiele z nich powtarza, powtorzy sie na PC), podczas gdy PS3 ma niezly homebrew i moze byc fajnym MediaCenter (troche naciagane, bo nic nie zastapi dobrze skonfigurowanego kompa z... Vista), ale bibloteke gier ma skromna (ale exclusiv'y juz sie ubieraja do wyjscia).

Ja tylko czekam na Linuksa dla Wii ;)

---- Dodano 12-11-2007 o godzinie 10:27 ----
P.S. Ja w temacie juz sie raczej wypowiadal nie bede ;)

#168 spinnaker

spinnaker
  • 232 posts

Posted 12 November 2007 - 10:29

na PS3 instalujemy dowolny system PPC (moze wkrotce i OSX'a)

Są jakieś nowinki nt. OS X na PS3?

#169 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 12 November 2007 - 10:35

I mam prosbe... Nie komentuj, ze moje wypowiedzi sa zalosne. Ja nikogo nie obrazam a niektorzy naskakuje na Wicko ktory mnie takze w paru tematach irytowal ale nie oznacza to, ze mozecie robic nagonke na faceta.

Sorry ale wyskoczyles niczym fanboj z za krzaka - ;) widac po tym co piszesz ze juz podjoles decyzje i dobrze. Ja nie pisze ze X jest fe ja tylko pisze ze nie jest to maszynka lepsza od ps3 ani tez nie gorsza ale gier ma wiecej ;)

#170 białko

białko
  • 240 posts

Posted 12 November 2007 - 12:03

na chwilę obecną bardziej rozsądnym zakupem jest iks, koniec, kropka

#171 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 12 November 2007 - 13:08

EEee... To zle, ze podjalem decyzje? Bo juz zglupialem do reszty... Napisalem w czym dla mnie osobiscie jest lepsze XO i dlaczego sie zdecydowalem na niego. Nie mam pojecia na temat ich procesorow/kart graficznych/czy instalowania olaboga linuxa na tym... Nie jestem fanbojem. Nie mialem tej konsoli i miec bede. Nie lubie Microsoftu ale jak na ten moment ich konsola wygrywa jak dla moich (jak widze dziwnych)zainteresowan. Ja konsole kupuje po to aby grac. Aby usiasc i zagrac. Jak chce sie pieprzyc z hard/softwarem biore PC. Jednak jak widze wiekszosc z Was jak nie ma mozliwosc zmienienia 4 razy systemu to konsola juz jest kiepska... Zastanawiam sie tylko co robicie na makach w takim razie bo to chyba odrobine inna polityka :/

#172 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 12 November 2007 - 13:52

Wicko, po kolei. Zaczelismy od tego ze ja pisalem ze PS3 jest maszynka lepsza pod homebrew, podczas kiedy ty mi pisales ze XO jest lepszy bo po dowch latach jego bycia na rynku jest juz prawie gotowy pod to aby kazdy mogl siasc i od niechcenia napisac na niego aplikacje.

Nie napisałem, że już każdy może pisać co chce.

A sytuacja wyglada tak: na PS3 instalujemy dowolny system PPC (moze wkrotce i OSX'a) i piszemy sobie na niego aplikacje w dowolnym jezyku, ktore kompilujemy pod Linuxa PPC i juz.

Po pierwsze, żeby odpalić OS X trzeba by mieć sterowniki, a na pewno nie znajdziesz ich dla PS3 czy nawet XO.
Już bliżej jest Xbox, który ma procesor bardziej podobny do PPC stosowanych w Makach. Mam tu na myśli rdzenie.
Ale co do homebrew na PS3, to się mylisz. Jego praktycznie nie ma. Aplikacje piszesz na linuksa, na którego trzeba się wpierw przełączyć. Takie z dupy rozwiązanie, jak przełączanie na Windows gdy chcesz pograć na Maku :)
Gdy powstaną chipy jak do oryginalnego Xboksa, a powstaną - takie wersje do zabaw już są, instalowanie homebrew będzie równie proste jak na X1.

Ale słuszna uwaga - teraz wiele rzeczy jest na odwrót :)

#173 rzep

rzep
  • 574 posts

Posted 12 November 2007 - 14:44

Crisis będzie na konsole :D

Serio? Nie ma jednak szans zeby wygladal tak dobrze jak na PCta. DX10 i fizyka to cos z czym konsole sobie nie radza.

#174 matdys

matdys
  • 1253 posts
  • SkądRzeszów, PL

Posted 12 November 2007 - 15:58

Błagam... Bez takich tekstów, ponieważ nie mają podstaw ;)

#175 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 12 November 2007 - 16:17

Ale co do homebrew na PS3, to się mylisz. Jego praktycznie nie ma.

:shock: :lol: i to nie jest fanbojstwo ? :-o

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users