Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki Mac na początek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#1 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 października 2007 - 00:33

Witam! jestem nowym forumowiczem i chcę zakupić Maca. ma to być laptop. Sprzętu potrzebuje do serfowania w sieci, obróbki zdjęć, konfigurowania iPoda. Nie wiem czy się rwać na nowego MacBook, czy też może jakiegoś używanego Powerbooka. Od sprzętu ze sklepu mogę odliczyć podatki, czyli jakieś 40%. Więc za Macbooka w najuboższej wercsji płacę 3000 zł. teraz pracuję na Dellu c640 2ghz 512 ramu, jest to ciut za mało ale generalnie starcza. I mam jeszcze jedno pytanie, jak to się ma do PC. Czy np PC 2ghz bedzie szybszy od powerbook 1,25ghz? Albo czy macbook 2ghz bedzie tak samo szybki jak PC o tych samych parametrach, pomóżcie!! Dzięki i pozdrawiam Jędrek

#2 oley_20

oley_20
  • 616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 października 2007 - 00:38

bierz macbooka... nowy system jest do niego stworzony (intel). pb sa ladne ale g4 jest juz lekko stare.

#3 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 30 października 2007 - 17:31

Czy np PC 2ghz bedzie szybszy od powerbook 1,25ghz?

Te 2 GHz to jaki procesor?
Pentium 4, Pentium M, Core, Core 2?
Pentium 4 3.0GHz = Pentium M 2,0 GHz = Core 2 Duo 1,06 GHz
Pentium M 1,3 GHz = PowerPC G4 1,25 GHz

Albo czy macbook 2ghz bedzie tak samo szybki jak PC o tych samych parametrach, pomóżcie!!

Na Mac OSie będzie ze 2 razy szybszy niż pecet z Vistą.

#4 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 października 2007 - 17:59

pentium 4 512 ramu

#5 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 30 października 2007 - 18:13

pentium 4 512 ramu

Wydajnością dorównuje PowerPC G4 1,25 GHz.
Tyle że na nim Vista ledwo działa, a Leopard świetnie chodzi na G4 1,25 GHz.
Na Linuxie ich praktyczna wydajność będzie zbliżona.

Zastanów się jeszcze nad Toshibą Satellite lub Satellite Pro U300 z Linuxem ;)
  • JędrekMac lubi to

#6 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 30 października 2007 - 18:30

Ja bym na twoim miejscu od razu wzial MBP 15. Wzialem MB i teraz czuje ze jest troche za wolny. Napewno nie bedziesz zalowal i na dluzej bedzie Ci starczyl ;)

#7 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 października 2007 - 20:19

Jestem zdecydownay na system Mac OS C więc Linux czy vista odpada, po za tym mam 14 lat i fundusze ograniczone ostnio wydałem 1200zł na iPoda i na kocie zostało 2000 zł. Znów jestem aktywny na allegro wszytko sprzedaj. ;] a MBP troche za drogi...jak pisałem za 3000zł mogę mieć MB. A nie wiecie czy jest Pinacle na Maka?

#8 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 30 października 2007 - 20:58

Polecam MacBooka, ale z procesorem Core2Duo (najnowszej lub 2 generacji):)

#9 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 października 2007 - 00:23

Nie wiedziałem że można dostać starsze niż Core2duo, dzisiaj przyszedł skaner (zamówiłem w sieci) kupiłem go po to żeby móc skanować dokumenty tekstowe, faktury i negatywu filmów (klisze) i wszytko działa prócz skanowanie klisz (do tego zawesieł mi się system i straciłem parę ważnych dokumentów). W intrukcji jest najpierw wymieniony system Mac OS X a potem windows...prawie rozbiłem mój komputer, poprzedni PC-t tak skończył...serwisant powiedział, że musiałem być wyjątkowo wk****y bo tak zniszczonego kompa umyślnie to jeszcze nie widział. A i jeszcze mam pytanie, jak na Maku napisze coś w pliku tekstowy typu Word, to moe go odczytać na pececie? Są jakieś konwersatory czy jak to się robi, i jeszcze jedno, na Maka nie robi się systemów antywiorósowych co nie?

---- Dodano 31-10-2007 o godzinie 03:00 ----
http://allegro.pl/it...t_1440x960.html

A może wziąć coś takiego? tylko że na procku motroli, więc nie wiem, leszpy na intelu?? Czy na tej motoroli, czy warto bawić się PB g4??

#10 toki

toki
  • 1 210 postów
  • SkądPL

Napisano 31 października 2007 - 10:21

Sprzętu potrzebuje do serfowania w sieci, obróbki zdjęć, konfigurowania iPoda. [...] teraz pracuję na Dellu c640 2ghz 512 ramu, jest to ciut za mało ale generalnie starcza.

i to są aż tak wymagające zajęcia że Ci ten dell nie wystarcza? Może wystarczy mu RAMu dołożyć?

A i jeszcze mam pytanie, jak na Maku napisze coś w pliku tekstowy typu Word, to moe go odczytać na pececie? Są jakieś konwersatory czy jak to się robi, i jeszcze jedno, na Maka nie robi się systemów antywiorósowych co nie?

konwersatorów czy jakoś tam :lol: nie ma, pakiety biurowe na maca zapisują dokumenty w formacie .doc
'antywiorósy' się robi ale nie używa ;) (SŁOWNIK ORTOGRAFICZNY!!! a nie maca za te 3000 kupić ;))

prawie rozbiłem mój komputer, poprzedni PC-t tak skończył...serwisant powiedział, że musiałem być wyjątkowo wk****y bo tak zniszczonego kompa umyślnie to jeszcze nie widział.

i teraz może znowu będzie że się czepiam ale chciałeś się tym pochwalić? Wrażenie na ludziach zrobić? Kolega ADHD się leczy a nie chwali nim na forum. Kto zniszczony komputer zanosi do serwisu - na co liczyłeś? Poza tym uważaj na słownictwo.

#11 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 października 2007 - 12:01

Pochwalić - tak ...ale chodziło o to żeby przekazać jak bardzo nie cierpię Windowsa i pecetów (ale napisałem prawdę, trzepnąłem tak ze obudowa touchpad i klawiatura była od wymiany, więc wymieniłem i na allegro.) Teraz mam tego od 7 miesięcy i też mam go serdecznie dosyć, złom totalny...tak samo jako wszystkie windy, zacina się co chwila, nie ma dnia żeby antywirus nie znalazł 2 wirusów, reinstal system. Cała niedziela stracona (programów jest mnóstwo) po za tym mam 2 pecetu w pokoju jeden od internetu odłączony, zero kontaktu ze światem tylko to co na oryginalnych cd. A i tak się wiesza....porostu mam tego dosyć...i zawsze jak akurat mam ważna sprawę to obydwa nawalą, pech... A co do tego że mi nie starcza, zdarza się że obrabiam filmy z wakacji (w pinaclu) i ten komputer albo renderuje film całą noc ( rzadko się zdarza) albo jak zazwyczaj postępuje - wiesza się

#12 toki

toki
  • 1 210 postów
  • SkądPL

Napisano 31 października 2007 - 12:10

Pochwalić - tak ...ale chodziło o to

no to akurat tutaj nie bardzo rozumiem czym się chwalisz

#13 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 31 października 2007 - 12:59

Witaj, na Twoim miejscu zainwestował bym w PowerBooka, genialny solidny sprzęt w dodatku niezawodny, czego nie można powiedzieć o intelach. Przez jakiś czas nie powinnienes mieć obaw związanych z dawną epoką PPC, G4 jest 32 bitowe Intel CD jest 32 bitowe dopiero CD2 jest 64. Leopard na PowerBooku G4 Alu bedzie śmigał i przez zwiele lat procesory PPC będą miały support ze strony Apple.

#14 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 października 2007 - 14:56

Hmmm...jakiś konkret, a te CD i CD2 to są procesory, tak? A epoka PPC, nie wiem co to O_o
A MB z combo ten co jest teraz w iSpocie (https://sklep.ispot....3.7.0.1.8.5.1.1)

I policzyłem że realnie, więcej mnie wyniesie PB z Leopardem niż a jeżeli bym kupił MB w sklepie z leopardem. Więc nie wiem, czy ma sens kupowanie starszego sprzętu za większe pieniądze... A który MB jest CD2??

#15 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 października 2007 - 15:16

Aktualnie każdy MacBook kupiony w sklepie będzie miał procesor Core2Duo.

#16 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 października 2007 - 15:27

Dzięki, bo będę jak już MacBooka to w sklepie kupował. Więc pytanie czy MB Core2Duo czy PowerBook G4...droższy niż MB

#17 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 listopada 2007 - 01:51

Ja osobiście mimo iż posiadam MacBooka to z chęcią wymieniłbym go na PowerBooka. Marzy mi się PowerBook G4-1.67GHz, z matrycą HiRes (1440x960) i dodatkowo SD DL. To moje zdanie.

#18 Misty

Misty
  • 46 postów

Napisano 03 listopada 2007 - 18:26

Od sprzętu ze sklepu mogę odliczyć podatki, czyli jakieś 40%.

KE? w jaki sposób odlicza się 40%??? O_o

#19 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 listopada 2007 - 19:54

Podatek vat 22% i podatek dochodowy 19% cenę najpierw dzielisz przez 1.22 a potem wynik z tego dzielenia przez 1.19.(tylko musisz mieć firmę, żeby móc to zrobić)

4399:1.22=3 605,74:1.19=3030.0336

---- Dodano 03-11-2007 o godzinie 21:55 ----
Dlatego wolę nowego MacBooka bo wyjdzie mnie taniej od używanego PowerBooka ;]

#20 Marchew

Marchew
  • 150 postów
  • SkądDawna stolica Polski

Napisano 08 listopada 2007 - 18:57

Jestem pod wrażeniem "niedziałalności" tych Windowsów. Nie używam od pół roku innego komputera niż Mac, ale jak pracowałem na Windowsie to jakoś działał stabilnie przez nawet półtorej roku bez reinstallu... Fanatyzm to jednak fanatyzm, z której strony by nie patrzył, chyba tylko współczuć.

#21 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 listopada 2007 - 23:27

Mogłbym mieć nawet konia z systemem operacyjnym byle by się nie wieszał, nie jestem fanem apple, szukam tylko jakies alternatywy dla windows, linux odpada...nie cierpie go...jak macie pomysły na cos innego to mówcie...mnie średnio co 6 godzin pracy komputer sie wiesza, tnie się non stop, połowa rzeczy nie działa tak jak powinna, nie może znlaeżć skanera...aparat to dla niego coś nie z tej ziemi mam dosyć!! Jestem tak zwanym "trudnym użytkownikiem" więc chcę mieć komputer w którym mało trzeba działać, żeby jak najwięcej sam robił, a takową platrofmą winda nie jest

#22 OloMac

OloMac
  • 796 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 09 listopada 2007 - 19:23

Nic, tylko zaczekać aż pęknie ci plastik w MacBooku. Aluminium chociaż bardziej wytrzymałe się wydaje...

---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 21:24 ----
A, że tak się jeszcze spytam, jakiego systemu zamierzasz używać na nowym sprzęcie?

#23 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 listopada 2007 - 19:39

Mac OS X Leopard, jeżeli się na niego nie wkurzę to go nie rozwalę no nie?? Więc nie ma co czekac jak pęknie, a jak pęknie to się będę martwił ;p

#24 toki

toki
  • 1 210 postów
  • SkądPL

Napisano 09 listopada 2007 - 21:33

Jędrek dziecinny jesteś i tyle. Jakoś od kilku dni mam acera na którym jest vista. Nie lubiłem windowsa, postawiłem obok visty unbuntu ale okazało się że na mocnej konfiguracji vista dostaje kopa i działa całkiem znośnie. Od kilku dni nie zawiesiła się ani razu, wszystko działa szybko. Acer dołożył swoje oprogramowanie coś w stylu FrontRow i jakoś nic mi z macbooka nie brakuje a mam maszynkę z nagrywarką a nie combo i z GF8600 ;) (wróciły dobre czasy grania w łóżku ;) ). Nic nie pęka, obudowa solidna ale też niestety większa niż MB

#25 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 listopada 2007 - 23:01

(wróciły dobre czasy grania w łóżku ;)

kto tu jest dziecinny, komputera nie kupuję się żeby grać, przecież to żałosne, aż serce mnie sicska jak widzę dzieciaki w empikach jak grają na tych konsolach, to jest żałosne, cała mania gier jest żałosna i dziecinna, na szczęście sie do niej nie zaliczam od 3 lat, bo od takiego czasu nie grałem w żadną grę...sam jesteś dziecinny, pograć w łóżku :lol:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych