Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Google Nexus 5 vs Apple iPhone 5S

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
529 odpowiedzi w tym temacie

#301 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 01 lutego 2014 - 14:49

Nexus 5 to wdzięczny telefon. Niestety aparat jest o wiele słabszy niż ten w 5S :(

#302 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 lutego 2014 - 15:11

Za to ma OIS i duzo lepszy, moim zdaniem algorytm HDR.

#303 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 01 lutego 2014 - 19:43

Ale generalnie niestety zdjęcia robi bardzo przeciętne. Pytanie z innej beczki - czy jest już dostępna wersja 32GB? Oficjalnie oczywiście.

#304 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 lutego 2014 - 19:59

Nie, ale jesli wersja czerwona pojawi sie w Google Play to za dwa tygodnie pojawia sie tez ze 2 sztuki na allegro;)

#305 romez

romez
  • 30 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 00:10

no to jeszcze z następnej beczki : a jeśli rzeczywiście Nexus 5 daje radę i jest to konkurencyjny sprzęt do IP 5s, niech będzie, to nie ma obawy przed malwerami i innymi bakteriami z Google Play? Co by nie pisać o samym sprzęcie czy wykonaniu to ekosystem iOS jest pod tym względem bardziej chyba szczelny. I może tu jest koszt tych paru stów więcej?

#306 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 lutego 2014 - 00:20

Wystarczy czytac komentarze, przegladac uprawnienia i nie instalować aplikacji od malo znanych programistow. 3 lata z Android i nie wiem co to znaczy malware czy virus. Za bezpieczenstwo nie warto dawac nawet zlamanego grosza, tylko ufać sobie.

#307 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 lutego 2014 - 08:22

Co Cię przekonuje o tym, że faktycznie Twój telefon nie jest zarażony żadnym złośliwym oprogramowaniem?

#308 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 lutego 2014 - 11:41

Bo ja go używam.

#309 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 lutego 2014 - 11:49

Łudziłem się, że zweryfikowałeś to w sposób bardziej techniczny.

#310 sedziu_

sedziu_
  • 241 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 11:51

Co Cię przekonuje o tym, że faktycznie Twój telefon nie jest zarażony żadnym złośliwym oprogramowaniem?

To widać, że telefon/komputer trochę inaczej się zachowuje niż normalnie.

#311 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 lutego 2014 - 12:06

To widać, że telefon/komputer trochę inaczej się zachowuje niż normalnie.

Nie wszystkie złośliwe programy odgrywają muzykę i wyświetlają animacje na ekranie.
Zaryzykowałbym nawet twierdzenie, że większość jest tak napisana by nie dało się jak najdłużej wykryć infekcji. Z ostatnich doniesień wynika, że pojawiło się także na Android zagrożenie, które jest w stanie przetrwać wiele. Nie bagatelizowałbym tego tylko z racji faktu występowania, jak na razie, w Chinach.

A poza tym czy to, że telefon trochę zwolnił, sieć trochę wolniej działa, czasami musi "pomyśleć" to są zachowania telefonu z Androidem wykraczające poza "normalne"?

#312 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 lutego 2014 - 12:39

W przypadku Nexusa, tak.

#313 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 lutego 2014 - 13:11

Była to, jak mniemam, odpowiedź na część końcową. Nadal pozostaje część początkowa.

#314 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 lutego 2014 - 13:14

Jesli w przypadku Nexusa tak, to w przypadku Androida analogicznie tez tak.

#315 romez

romez
  • 30 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 19:37

czyli kwestia bezpieczeństwa oprogramowania zostaje poddana w wątpliwość, w przeciwieństwie do hardware'u samego Nexusa 5. Albo jak pisał @Homer trzeba z rozsądkiem korzystać z Google Play.

#316 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 20:04

Co potwierdza fakt, że Nexus czy Android nie jest odpowiedni dla dzieciaka klikającego w co popadnie. Niestety jest ich (telefonów z Androidem) najwięcej w ofercie.

#317 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 05 lutego 2014 - 21:56

Uzywajac juz ponad tydzien Nex'a moge stwierdzic, ze bateria nie jest az taka tragiczna, wyswietlacz zyleta, szybkosc na podobnym poziomie co Iphone;) Jednak kategorycznym minusem sa aplikacje, ktore sa o wiele gorzej zrobione i jest to jeden z powodow dla ktorego kupie Iphone 6 ;) Ponadto brakuje gestow (poprzednia strona w safarii, powrot do poprzedniej opcji w ustawieniach), wiec pozostaje mi przyzwyczaic sie do przyciskow ekranowych. Podsumowujac - sprzet zdecydowanie warty swojej ceny, dobre wykonanie, bardzo responsywny, jednakze przez androidowe aplikacje - nie jestem w 100% zadowolony.

#318 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 06 lutego 2014 - 18:50

Ja mam z kolei na odwrót. Na razie dla mnie bateria jest odczuwalne słabsza - do tego stopnia, że zamówiłem sobie stację dokującą, natomiast telefonu jeszcze nie mam nawet tygodnia. Bateria nabierze sprawności tak jak to było przy 5S też. Telefon jak dla mnie również rewelacja. Działa niesamowicie - subiektywnie czuję, że nawet lepiej niż 5S. Dla mnie aplikacje są dużo lepsze na Androidzie niż na iPhone. Owszem często te pierwsze trafy z wyszukiwarki mają 5 gwiazdek i są gniotami, ale w sklepie google nie tylko ocena jest ważna, ale także liczba pobrań a sklep sortuje aplikacje dziwnie. W każdym razie produktywność dzięki systemowi plików jest niesamowita. W odróżnieniu od iP appki na androidzie same mi dociagaja okładki płyt do muzyki (iTunes nawet tego nie umiało - kolekcjonuje płyty a potem je ripuję. To za dużo dla iTunes). Poza tym zarządzanie domowym NAS-em przez FTP jest dla mnie możliwe z każdego miejsca. Streaming video, mp3, zdjęć z mojego legalnie nabytego contentu, który leży na moim serwerze? Proszę bardzo! Reasumując telefon jest super. Czysty Android nie odstrasza, a wręcz zachęca. Co do iPhone to oczywiście po tylu latach mam sentyment i chętnie pewnie przetestuję iPhone 6, natomiast jak iOS nie zacznie ewoluować w stronę większej swobody - ściąganie plików np z domowej chmury, załączniki z maili w jednym miejscu dla każdej appki a nie bezsensowne kopie etc., to podstawowym systemem chyba jednak pozostanie u mnie Android. Dla mnie telefon zastępuje w domu komputer praktycznie a iPhone nie jest w stanie tego zrobić, a szkoda bo byłby idealny - piękny i produktywny.

#319 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lutego 2014 - 19:49

Kupiłem 5S, pierwsze chwile są dosyć irytujące jak używałem wcześniej N5 i L920, chodzi mi o wielkość ekranu (klawiatura), przyzwyczajenie do większych tele jest mocne. :)

#320 premislausg

premislausg
  • 314 postów

Napisano 06 lutego 2014 - 19:59

Molimo, Nexusa też sobie zostawiłeś? Który telefon będzie teraz Twoim głównym sprzętem? Jeśli wymieniłeś N5 na 5s, to jaki był powód Twojej decyzji?

#321 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 06 lutego 2014 - 20:38

@Molimo Co Cię pchnęło do tak desperackiego kroku? :roll:

#322 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lutego 2014 - 07:41

Chcę sprawdzić czy 5S jest naprawdę tak dobry jak mówią. Jedno jest pewne, wszystkie inne telefony nie są tak osobiste jak iPhone za sprawa TouchID, czujemy, że nie jest to kolejny gadżet ale coś więcej... W porównaniu do Nexus 5: 1. Czuć, że to produkt premium, każdy mm urządzenia, każdy jego element jest dopracowany, najwyższa półka. 2. Wyjście słuchawkowe: jakość dźwięku lepsza 3. TouchID: byłem sceptycznie nastawiony do tego ale trzeba przyznać, nie ma 2 takiego gadżetu. Działa póki co niezawodnie. Przydałaby się integracja np. z kontem bankowym itp aby rozszerzyć funkcjonalność. 4. Ekran: jeśli bezpośrednio nie mamy koło siebie np N5 to jest wszystko ok ale gdy są obok to widać różnicę na korzyść N5 Jaki jest dylemat? 5S jest o 1200zł droższy w naszym kraju niż N5. Dostajemy lepszy aparat, TouchID, jakość. Gdyby N5 dostał aparat, wykonanie takie jak 5S byłby super, gdyby iPhone miał powiedzmy 4,5" byłby super. Oba to bardzo dobre telefony, system chodzi bez najmniejszych problemów na każdym z nich. Jeśli ktoś nie oszczędza na kupnie tel. to 5S, jeśli nie chce wydać takich pieniędzy to N5. Uważam, że N5 i 5S to 2 najlepsze telefony roku 2013.

#323 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 07 lutego 2014 - 14:24

Chcę sprawdzić czy 5S jest naprawdę tak dobry jak mówią. Jedno jest pewne, wszystkie inne telefony nie są tak osobiste jak iPhone za sprawa TouchID, czujemy, że nie jest to kolejny gadżet ale coś więcej...

W porównaniu do Nexus 5:
1. Czuć, że to produkt premium, każdy mm urządzenia, każdy jego element jest dopracowany, najwyższa półka.
2. Wyjście słuchawkowe: jakość dźwięku lepsza
3. TouchID: byłem sceptycznie nastawiony do tego ale trzeba przyznać, nie ma 2 takiego gadżetu. Działa póki co niezawodnie. Przydałaby się integracja np. z kontem bankowym itp aby rozszerzyć funkcjonalność.
4. Ekran: jeśli bezpośrednio nie mamy koło siebie np N5 to jest wszystko ok ale gdy są obok to widać różnicę na korzyść N5

Jaki jest dylemat? 5S jest o 1200zł droższy w naszym kraju niż N5. Dostajemy lepszy aparat, TouchID, jakość.
Gdyby N5 dostał aparat, wykonanie takie jak 5S byłby super, gdyby iPhone miał powiedzmy 4,5" byłby super.
Oba to bardzo dobre telefony, system chodzi bez najmniejszych problemów na każdym z nich.
Jeśli ktoś nie oszczędza na kupnie tel. to 5S, jeśli nie chce wydać takich pieniędzy to N5.

Uważam, że N5 i 5S to 2 najlepsze telefony roku 2013.

Wiesz co nie mogę się zgodzić. Miałem 5x 5S i każdy miał latające przyciski VOL+/- oraz power/sleep. N5 nie ma tego problemu :) JAkość pozostała obudowy oczywiście iPhone, natomiast nexus naprawdę jest solidnie zbudowany i naprawdę wygląda bardzo elegancko za sprawą dobrej stylistyki. Czysty telefon prezentuje się pięknie. Tak samo dobrze jak biały 5S, którego miałem. 5S lepiej światło odbija przez co jest jak biżuteria, no ale co zrobić :)

Aparat w N5 to padaka w porównaniu do 5S. Wyjście słuchawkowe? Głośność faktycznie wyższa na 5S, ale jakość dźwięku tu jest moim zdaniem superowa.

#324 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 lutego 2014 - 14:56

Uważam, że N5 i 5S to 2 najlepsze telefony roku 2013.

Lumia 1020 oraz Moto X tez nie są gorsze. Potem niestety dlugo nic i Xperia Z1/LG G2, znowu dlugo nic i HTC One/Galaxy S4. Tak oceniając po rzeczywistej wydajnosci.

#325 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lutego 2014 - 15:02

Homer uwielbiam WP ale niestety ma wiele niedoróbek i braków które update 8.1 powinien zmniejszyć, póki co dużo bardziej preferuję iOS i Android.
Tylko Moto X nie używałem i z tych wszystkich brałbym jeszcze HTC One. Z1 odstrasza mnie gabarytami (wszędzie ramki), a LG czy Samsung nie ruszam. :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych