Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Google Nexus 5 vs Apple iPhone 5S

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
529 odpowiedzi w tym temacie

#276 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 11 stycznia 2014 - 17:28

Nie, lepiej zakładajmy, że dla wszystkich jest istotne tylko to co dla mnie...

#277 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 stycznia 2014 - 17:42

Homer dla mnie wydajność nie stawia tel. na tej, a nie innej półce tylko całość, wydajność jest jednym z powiedzmy 10 czynników.

Damixs74 pisałem wcześniej, mając iPad Mini i N5 dubluję urządzenia, teraz wszędzie mogę zabrać Mini więc 5" nie jest mi aż tak potrzebny, chyba, że sprzedam Mini to N5 zostaje i kupiłbym Air ale jeszcze nie jestem przygotowany na wymianę kilku egzemplarzy aby dobry ekran był. 2 sprawa to lubię gażdżety, tel bardzo często zmieniam, średnio po kilku mc. :)

#278 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 stycznia 2014 - 18:48

Powiem tak. Idea matka wynalazkow. Jak ludzie chcieli przyspieszyc transport to wymyslili motoryzacje, dlatego nie uwazam, ze klimatyzacja, elektryczne szyby czy gałka od skrzyni z miednicy krokodyla realizowala pierwotne zalozenia i cele motoryzacji. Uwazam, ze silnik o wysokiej sprawnosci, wlasciwosci jezdne oraz klasa kierowcy tworzą pojazd a wyzej wymienione to pierdoły dodawane aby tylko czyms wyroznic pojazd A od pojazdu B. Jak ludzie chcieli przyspieszyc obliczenia to wymyslili komputer. Smartfon podpada pod kategorie komputera, dlatego nie uwazam, ze kamera 5% lepsza od innej rownie gownianej, glosniczek 5% glosniejszy od innego rownie gownianego, czy ekran 10% lepszy od innego realizuje pierwotne zalozenia i cele komputeryzacji. Uwazam, ze jak najszybszy SoC i jak najszybszy system tworzą komputer i stanowią podstawe do jakiegokolwiek dalszego rozszerzania jego mozliwosci. Reasumujac, ja skupiam sie na fundamentalnym zastosowaniu kazdej rzeczy a nie daje sie porwać na dodatki mniej lub bardziej przydatne. A kazdy niech robi po swojemu, w efekcie i tak kazdy predzej czy pozniej zauwazy, ze irytuje go niewystarczajaca moc samochodu lub niewydajnie dzialajacy smartfon. Ja po prostu zapobiegam zamiast leczyc :)

#279 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 stycznia 2014 - 19:04

Tylko taki iPhone 5 mocy do codziennego użytkowania ma wystarczająco, a dodatkowo obudowa z alu jest lepszym usprawniniem niż mocniejsze GPU.

#280 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 stycznia 2014 - 19:27

Pare lat temu dokladnie to samo mozna by napisac o iPhone 2G a za pare lat to samo bedziemy pisac o iPhone 6. I w obu przypadkach pisanie, ze ma wystarczajaco mocy jest bledem bo moc nie zalezy od kartki w kalendarzu, tylko zapotrzebowania. Zawsze da sie zrobic cos szybciej (widac to po narzekamiach na iOS7) albo w tym samym czasie zrobic po prostu wiecej. I to jest istota sprawy, jesli o komputer (maszyne liczącą) chodzi.

#281 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 11 stycznia 2014 - 20:44

Moim zdaniem chodzi oto iż iPhone'y mają w sobie więcej dopracowanych cech niż u konkurencji. W iphoneach masz dobrą muzyke , ekran , wykonanie , system , muzyke , aparat , ogolną wydajnosc a konkurencja oferuje np tylko aparat i ekran dlatego zazwyczaj ludzie stawiają na iPhone'a w wyborze najlepszego obecnie telefonu :) Dla mnie najważniejszym kryterium w wyborze to jak najwięcej dobrych rzeczy telefonie , DOPRACOWANYCH i który telefon ma więcej (a najcześciej jest to iPhone ) to wybieram właśnie go . Wydajność wydajnością , a co do auta to jeżeli będzie mega brzydkie ale szybkie , to raczej do nie go wsiądę :)

#282 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 01 lutego 2014 - 00:07

Dzisiaj nasgsł ten dzień - wymieniłem 5S na Nexusa 5. Telefon działa lepiej niż iP5S. W dodatku czysty Android jest niezwykle stonowany i elegancki. Docenia to osoby, którym zależy też na designie. Wielkość telefonu jest jak dla mnie idealna. Możliwości przekraczają iPhonea. Jedyny minus to słabszy aparat, natomiast w moim wypadku to nie będzie duży problem bo nie jestem amatorem zdjęć z telefonu. Nadal twierdzę, że iPhone to świetny sprzęt, natomiast trochę zatrzymany w czasie. Zgranie iPhone'a z NASem jest niemal niemożliwe ze względu na iTunes. Na Nexusie to czysta przyjemność. Płynność jest niesamowita chociaż w benchmarkach iPhone bije go na głowę. Na szczęście w codziennej pracy nie działamy na benchmarkach :) BTW. Często pisząc szybko posta w odpowiedzi przez iPhone'a na Safari gubiła się płynność a tu tego nie ma. Ostatnio do zmiany IP na Nexusa tknęły mnie dwie rzeczy - konfiguracja i używanie mojego NASa a druga to prosta rzecz a mianowicie telefonowanie. iPhone jest najbardziej nieudolnym telefonem świata jeśli z internetu kliknięcie w nr telefonu, który o zgrozo, będzie zawierał dwa zera na początku. Taki operator jak Orange wymaga wybrania nr tel bez zer (międzynarodowe z plusem na początku). W iphonie z dialera nie da się wyedytować numeru. Trzeba go kopiować do notatek, tam przerobić j dopiero zadzwonić (sic!) Pozdr., Łukasz

#283 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 01 lutego 2014 - 00:28

Da się zaznaczyć numer na stronie bez zer i wkleić do aplikacji telefon - to taka sama ilość czynności jak wklejenie numeru i edycja w telefonie.

#284 Jolaos

Jolaos
  • 1 036 postów

Napisano 01 lutego 2014 - 00:38

Dzisiaj nasgsł ten dzień - wymieniłem 5S na Nexusa 5...

Uśmiałem się:)

#285 premislausg

premislausg
  • 314 postów

Napisano 01 lutego 2014 - 00:57

Nie widzę w tym nic śmiesznego...

#286 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 lutego 2014 - 02:06

Polecam obejrzeć:

Google's Nexus Legacy: How Far We've Come - YouTube

#287 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 01 lutego 2014 - 08:29

I.gajewski co z tego ze holo jest stonowane i ładne skoro dużo aplikacji z Google play nie pasują do theme

#288 sedziu_

sedziu_
  • 241 postów

Napisano 01 lutego 2014 - 09:03

Tak jakby na iOS nie było dużo aplikacji z App Store które nie pasują do theme iOS.

#289 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 01 lutego 2014 - 09:12

Niestety to prawda. Wielu deweloperom nie chce się zmieniać wyglądu na zgodny z iOS 7.

#290 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 01 lutego 2014 - 09:12

Tak jakby na iOS nie było dużo aplikacji z App Store które nie pasują do theme iOS.

Jednak przyznasz chyba, że Apple ma dokument, w którym zawarte są wytyczne na temat projektowania interfejsu użytkownika, i niemała część aplikacji podąża tą drogą. Zobacz jak wiele aplikacji dostosowało się do iOS7. W Androidzie to jaki jest oficjalny wygląd systemu i wytyczne dla programistów w dziedzinie wyglądu aplikacji?

Niestety to prawda. Wielu deweloperom nie chce się zmieniać wyglądu na zgodny z iOS 7.

Aplikacje, których twórcy są aktywni w dużej części zostały dostosowane.

#291 sedziu_

sedziu_
  • 241 postów

Napisano 01 lutego 2014 - 09:27

Google też ma wytyczne co do GUI. Od pewnego czasu widzę że dużo nowych aktualizacji aplikacji jest dostosowana do tych wytycznych, jak chociażby wysuwany gestem lewy boczny pasek.

#292 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 01 lutego 2014 - 10:01

Z tego co czytałem to do któregoś lutego maja juz wszystkie aplikacje byc przystosowane w AppStore. I to jest fajne ze Apple narzuca takie warunki a nie jak samowolka w g play.

#293 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 01 lutego 2014 - 10:27

Da się zaznaczyć numer na stronie bez zer i wkleić do aplikacji telefon - to taka sama ilość czynności jak wklejenie numeru i edycja w telefonie.

Spróbuje wyedytować jak iPhone rozpoznaje ciąg znaków jako nr tel. Nie jesteś w stanie tego zrobić. Możesz co najwyżej skopiować do schowka.

#294 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 01 lutego 2014 - 10:32

To zaznacz coś obok, a następnie ręcznie przesuń znaczniki zaznaczenia. Zgodzę się, że jest to kłopotliwe - zawsze możesz zaraportować na apple.com/feedback

#295 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 01 lutego 2014 - 11:26

To zaznacz coś obok, a następnie ręcznie przesuń znaczniki zaznaczenia. Zgodzę się, że jest to kłopotliwe - zawsze możesz zaraportować na apple.com/feedback

Nie no jasne. Wiele lat miałem iPhone'y i sobie z tym radziłem. Nadal twierdzę, że jest to super sprzęt, ale nie w tej klasie cenowej. Nexus 5 tworzy tak samo zwartą bryłę jak 5C a w klasie power jest niedoścignionym przez IP. Dla żony wybieramy iPhone. Dla siebie przynajmniej do czasu iP6 Nexusa.

#296 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 lutego 2014 - 11:54

Z tego co czytałem to do któregoś lutego maja juz wszystkie aplikacje byc przystosowane w AppStore. I to jest fajne ze Apple narzuca takie warunki a nie jak samowolka w g play.

I przez to w AppStore nigdy nie zagosci aplikacja o UI lepszym od iOS7 a o to nie trudno. Takie uroki socjalizmu.

- - - Połączono posty - - -

W Androidzie to jaki jest oficjalny wygląd systemu i wytyczne dla programistów w dziedzinie wyglądu aplikacji?.

http://developer.and...tterns/new.html

#297 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 01 lutego 2014 - 12:03

I przez to w AppStore nigdy nie zagosci aplikacja o UI lepszym od iOS7 a o to nie trudno. Takie uroki socjalizmu.

Skąd taka teza? Apple nie dość, że nie zabrania ulepszeń interfejsu, to jeszcze sam uczy jak można to robić. Wymagana jest zgodność z iOS7 natomiast jeśli chodzi o interfejs to jest tylko zachęta by stosować te zasady i wielu je stosuje.

New in Android | Android Developers

I jaki odsetek aplikacji jest z nimi zgodny?

#298 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 lutego 2014 - 12:42

Pewnie podobny do odsetka przystosowanych do iOS7. To chyba oczywiste, ze zz kazdym dniem przybywa przystosowanych, tyle ze w Google Play ktos moze sobie wymyslic cos zupelnie innego a Ty mozesz to zainstalowac albo nie.

#299 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 01 lutego 2014 - 13:29

Ten podobny odsetek to Twoje opinia nie poparta żadną statystyką, nie? W iOS nie można wymyślić coś zupełnie innego? Skoro Apple tego nie zabrania to kto?

#300 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 01 lutego 2014 - 14:47

Wracając do tematu - stając przed wyborem Nexus 5 vs Iphone 5S wybrałem Nexusa;) Przesiadłem się ze zwykłej 5 i musze przyznać, że szybkość działania KitKata mile mnie zaskoczyła. Działa odrobinę szybciej niż na moim rocznym Iphonie;) Jak narazie nie żałuję wyboru ;) Zobaczymy co przyniesie nowy Iphone 6 :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych