Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Google Nexus 5 vs Apple iPhone 5S

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
529 odpowiedzi w tym temacie

#251 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 31 grudnia 2013 - 11:31

Pewnie, że nie, jeszcze jakby rozwiązali problem słabego GPS w niektórych egzemplarzach, to można zasadniczo brać w ciemno :)

#252 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 grudnia 2013 - 14:10

No GPS faktycznie trochę czasu potrzebuje na lokalizację ale później trzyma bardzo dobrze. Do poprawki jest jeszcze autofocus, czasami zawodzi.

#253 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 stycznia 2014 - 19:26

Ostatnio zastanawiałem się nad Nexusem 5, byłem ciekawy czystego Androida, jednak wybrałem LG G2, czyli poprawioną wersję Nexusa, ale z nakładką, która ponoć na dłuższą metę daje rade. Korzystam od ok. 2 tygodni i jak na razie faktycznie demon prędkości, zobaczymy jak będzie później.

#254 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 stycznia 2014 - 21:02

Chronologicznie to G2 byl pierwszy i na jego podstawie powstal N5. Nie wiem czy dobrze zrobiles, wg ankiety przeprowadzonej przez GSMArena to wlasnie Nexus 5 wykosil wszystko na Androidzie, wlacznie z iPhone 5S i to juz w drugiej rundzie.

Smartphone Champions League completes - meet the champion - GSMArena Blog

#255 DenverPn

DenverPn
  • 49 postów

Napisano 10 stycznia 2014 - 00:36

powiem Wam ze chcialem kupic 5S ale po lekturze tego watku chyba zdecyduje sie na N5 ;) głownie ze wzgledu na wielkosc ekranu i cene... Jak on sie ma do Samsunga S4 albo Z1 czy tez HTC One? Jakbym zdecydowal sie na N5 to gdzie najlepiej kupic? Interesuje mnie wersja 32GB. Jak wyglada kwestia gwarancji? EDIT Jednak chyba zdecyduje sie na Z1 ;) EDIT2 Okazuje sie ze w Z1 pekaja ekrany :/ sam juz nie wiem co robic :/

#256 Damixs74

Damixs74
  • 252 postów
  • SkądPoznań/Cieszyn

Napisano 10 stycznia 2014 - 14:50

Bierz Nexus'a 5, przesiadłem się z iPhone 5 i nie żałuję.

#257 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 stycznia 2014 - 15:10

Co do gwarancji, to czytalem na konkurencyjnym forum, ze ma byc uwzgledniana w Polsce na telefony zakupione na terenie EU. Samsung S4 i HTC One to juz niestety zabytki na Snapdragonie 600, czyli Adreno 320+1080p czyli troche lipa z grami. Zamiast Z1 pokusilbym sie o Z1S, Snapdragon 800 + ekran 720p brzmi rewelacyjnie. Natomiast jesli chesz po prostu najlepiej i najplynniej dzialajacy telefon z aktualizacjami to N5.

#258 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 10 stycznia 2014 - 16:28

Bierz Nexus'a 5, przesiadłem się z iPhone 5 i nie żałuję.

A mógłbyś coś wiecej napisać o zaletach, wadach takiej przesiadki? Sam mam Iphone 5 i zastanawiam sie nad zmiana na Nex'a 5 ;)

#259 Damixs74

Damixs74
  • 252 postów
  • SkądPoznań/Cieszyn

Napisano 10 stycznia 2014 - 19:04

Dla mnie zalety to dużo większy ekran, płynność interfejsu (szybciej od iPhone 5 na iOS 7.0.x), otwartość systemu - producent niczego mi nie narzuca. Wadami może być trochę krótszy czas pracy na baterii od iPhone 5, nagrzewanie się (szybciej i bardziej niż iPhone 5, lecz to normalne w smartfonach z S800). Osobiście głównym powodem wymiany iPhone 5 na Nexus'a był właśnie ekran, teraz jak patrze na iPhone, to wydaje się on na prawdę malutki.

#260 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 stycznia 2014 - 00:45

Na 7.1b3 iPhone zaczyna dorownywac Nexusowi na 4.4.2.

iOS 7.1 Beta 3 on iPhone 5s vs KitKat 4.4.2 on Nexus 5 Speed Comparison - YouTube

- - - Połączono posty - - -

A jeszcze znalazlem fajny filmik prezentujacy ewolucje Nexusow i Androida :)

Nexus 5 vs. Nexus 4 vs. Galaxy Nexus vs. Nexus S vs. Nexus One - YouTube

#261 Damixs74

Damixs74
  • 252 postów
  • SkądPoznań/Cieszyn

Napisano 11 stycznia 2014 - 02:04

Dlatego napisałem, że na iOS 7.0.x :) Ciągle posiadam jeszcze piątkę z wymiany gwarancyjnej na iOS 6.1.4 i szczerze mówiąc ciężko powiedzieć, czy piątka Apple jest szybsza, czy ta od Google ;)

#262 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 11 stycznia 2014 - 11:29

Ja wybrałem 5s i zrobiłbym to drugi raz. Co z tego, że n5 jest szybki, ma aktualizacje i dobry wyświetlacz skoro reszta jest przeciętna. Na ip5s z wyłączonymi efektami paralaksy, które są dla mnie zbędne, bo dla mnie coś ma działać, a nie robić jakieś ewolucje zanim się odpali to do szybkości działania nie mogę się przyczepić. W dodatku płynność jest po prostu wyśmienita :) W dzisiejszych czasach, dużą uwagę zwraca się na aplikacje, a i te są bardziej dopracowane i lepiej wyglądające na ios :) Nie mówię, że n5 jest zły, bo też ma swoje plusy jak bardziej otwarty system itd., ale też ma trochę minusów w porównaniu z ip5s.

#263 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 stycznia 2014 - 11:53

Jedyny minus N5 w porównaniu do 5S to obudowa i gorszy aparat.

Gdybym dzisiaj kupował N5/5S wybrałbym N5, 1000zł dopłaty za... no właśnie za co? TouchID, logo Apple? Jakość wykonania + aparat to max 500zł ale nie takie absurdalne różnice.
Aplikacje: czy bardziej dopracowane i lepiej wyglądające tu można dyskutować, w obu sklepach są takie które zachwycą nas i w obu są takie które można wywalić po 1s.
Ernest05 jak wyłączysz animacje w Android to wszystko ładuje się z automatu ale system też powinien jakoś wyglądać, a nie wywalam np animacje ładowania bo ktoś ich nie dopracował i trzeba się ich pozbyć bo system wszystko robi 2x dłużej niż powinien.

#264 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 11 stycznia 2014 - 12:43

Molimo: aparat, obudowa, touch id, jakość dźwięku. Tzn ja mam tylko włączone redukuj ruch i są tylko takie krótkie przejścia i to mi już wystarcza :) Co do aplikacji, akurat ikony jak i wygląd aplikacji bardziej dopasowane są w iOS. Optymalizacja jest również lepsza co było widać na przykładzie gta sa :)

#265 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 stycznia 2014 - 12:52

Jakość dźwięku głośniczka? Bo jakość rozmów jest bardzo dobra. I tutaj nie będę dyskutował, w gry na komórce pokroju GTA nie gram, AB to jest to co mogę mieć na tak małym ekranie. Próbowałem GTA na iPad, podziwiam ludzi dla których takie gry są przyjemnością bez pada/klawiatura + mysz. :) Z programów mam podstawowe, czytnik RSS, pogoda, bank itp. W nich niestety lepszej optymalizacji nie zobaczę, natomiast w samym systemie tak. Zawsze popierałem rozwój Apple i ich kierunek, nawet iOS 7 w kwestii wizualnej przejdzie ale wydajność tego systemu i optymalizacja to szkoda słów. Może jak wszystko załatają i zoptymalizują to zmienię N5 na iPhone ale tylko dlatego, że mając iPad Mini czasami myślę, że 5" tel jest mi niepotrzebny, więc chciałbym mieć coś wielkości iPhone z wydajnością N5.

#266 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 11 stycznia 2014 - 12:55

Mówię o słuchawkach, kto dzisiaj słucha muzyki z głośnika ? :) GTA to był tylko przykład. Na 5s na wydajność raczej nie można narzekać i optymalizacje. Jedynie długość animacji kuleje, jednak z tego co wszyscy piszą na iOS 7.1 i tego problemu nie będzie.

#267 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 stycznia 2014 - 13:05

Ludzie słuchają muzyki z głośnika tak jak grają na 5S w GTA :) Jakość na słuchawkach bardzo dobra, w porównaniu do iPhone 5 nie widzę różnicy. iOS 7.1 problemu z animacjami nie będzie, właśnie to mnie wkurza, 7mc pracują nad update. Kupiłem N5, naprawdę chciałbym do czegoś przyczepić się w systemie, wydajność, bugi itp ale nie mam do czego, N5 z KitKat działa tak jak iPhone 5 z iOS 6.1.3. Dosłownie - rewelacja. Co do samego hardware tak, aparat mógłby robić lepsze zdjęcia (nie wiem czy to nie kwestia software) oraz dopłaciłbym do obudowy iPhone. Dla niektórych również bateria jest słaba, mi telefon trzyma od rana do nocy ale dajmy na to, że to też jest do poprawki. I to byłoby tyle.

#268 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 11 stycznia 2014 - 13:11

W sumie to zależy wszystko od user'a. Najważniejsze, aby był to świadomy wybór :) Co do baterii mi 5s też służy od rana do wieczora ;p Nic nie mówię na system w n5, bo wiem, że jest udany, ale właśnie reszta przeciętna. Na ios 7 nawet na 4s nie narzekałem, a teraz na 5s jest dla mnie rewelacja i więcej nie potrzebuję. Tak samo jak ty jesteś zadowolony z działania n5 tak samo ja z 5s. I o to tutaj chodzi, by każdy kupił to czego potrzebuje.

#269 DenverPn

DenverPn
  • 49 postów

Napisano 11 stycznia 2014 - 13:25

dzisiaj po dluuugich przemysleniach (5S czy N5 czy S4 czy G2 czy Z1 ;P ) zamawiam z niemieckiego google play store N5 32gb czarnego :D iPhone to jednak za duza roznica w cenie bo to co oferuje wiecej nie jest dla mnie az tyle warte... Zreszta po przesiadce z 3GS czegokolwiek z tej listy bym nie kupil i tak bedzie ogien :D

#270 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 stycznia 2014 - 13:30

DenverPn mogę Ci N5 sprzedać. :)
Ernest05 ale N5 reszta przeciętna czyli co, bo doszliśmy do obudowy i aparatu. I zależy też o jakiej przeciętności mówimy, bo plastik z N5 to jakość 5C, aparat w dzień to L920. Przeciętny jest Samsung S4, tam nie widzę nic dobrego. :)

Ja potrzebuję hardware iPhone 5S z Kitkat/iOS 7 po update, to otrzymam może pod koniec tego roku. :D

#271 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 11 stycznia 2014 - 13:56

Molimo: co do jakości dźwięku sie nie zgodzę bo snapdragony maja średni chip jeśli chodzi o muzykę. Przeciętność to: dźwięk, obudowa, aparat, bateria, gps.

#272 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 stycznia 2014 - 14:00

No ja na S CX300II nie widzę różnicy. :) Obudowa i aparat tak jak napisałem wcześniej, bateria zgadzam się i gps tak (może update poprawi go bo trzeba chyba 1min czekać aż złapie sygnał). Dlatego dla mnie było głupim wyjściem dokładania 1000zł aby mieć te dodatki, szczególnie, że wcześniej używałem L920. I właśnie iPhone 5C powinien tyle kosztować ile N5, bo to ta sama półka.

#273 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 stycznia 2014 - 15:23

Nie jest prawda, ze Snapdragony maja kiepski chip audio. Mam sluchawki drozsze od Nexusa 4 i porownujac do iPhone 5 roznica jest bardzo dyskretna na korzysc iPhone.

- - - Połączono posty - - -

5C/5 to pólka Nexusa 4. O pólce nie swiadczy kamerka, glosniczek rozmow czy chip audio tylko wydajnosc a ta jest w obu telefonach zblizona.

#274 Damixs74

Damixs74
  • 252 postów
  • SkądPoznań/Cieszyn

Napisano 11 stycznia 2014 - 17:13

Molimo, tak z ciekawości zapytam :D Co Cię skłania do sprzedaży N5 ? :)

#275 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 11 stycznia 2014 - 17:20

Tak H0MER, miejmy wszystko gdzies wazne zeby były aktualizacje i kontakty sie otwierały w 0.1s zamiast 0.2s a same aplikacje jak beda wyglądały oraz reszta rzeczy to nic takiego.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych