Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' Late 2013 - opinie

• Please log in to reply
475 replies to this topic

#176 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 25 January 2014 - 12:16

Update ale do czego ? Komputer od listopada w sklepach i juz upadate, intel zanim wyda nową generacje procesora z grafiką to jeszcze przynajmniej 5-6 miesięcy.

Dokładnie, połowa roku to najwcześniejsza możliwa data. Wystarczy prześledzić historię prezentacji MBP.

Inną kwestią jest to że są osoby które z zakupem czekają po kilka lat, bo przecież wejdzie coś nowego i tak w kółko…

#177 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 25 January 2014 - 20:09

Gdyby pojawiły się jakieś technologie przełomowe (np. kiedyś przejście z USB 2.0 na 3.0 czy wprowadzenie Thunderbolt) to może byłby sens czekać. A tak to co nowe się pojawiło w late 2013 już jest (Thunderbolt 2, SSD na PCIe). Kompletnie nie przejmowałbym się tym, że za jakiś czas będzie coś nowszego.

#178 greatbelow

greatbelow
  • 362 posts
  • SkądPolska

Posted 25 January 2014 - 23:06

Kupiony ;) na razie nic złego nie mogę powiedzieć….

#179 pietruch88

pietruch88
  • 2 posts

Posted 28 January 2014 - 11:18

też sie zastanawiał cały czas nad zakupem

#180 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 posts

Posted 28 January 2014 - 11:25

nie ma co się zastanawiać kolego, ten model jest rewelacyjny

#181 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 28 January 2014 - 15:21

Rewelacyjny może i jest, ale ja dziś poprosiłem o odebranie sprzętu i zwrot kasy. Niestety, dwie wymiany, pierwszy miał przebarwienia na ekranie, o czym pisałem kilka postów wcześniej, drugi miał wgniecenie na dolnej obudowie, a trzeci po 1,5 tygodnia duchy na matrycy. Odechciało mi się, przynajmniej na razie. Może poczekam na model 2014. Natomiast cały czas jestem zdania że Late 2013 to świetny komputer i mogę go polecić każdemu. Może źle zrobiłem że zamawiałem konfigurowany, bo te dostępne seryjnie w 24h podobno wyglądają dużo lepiej. No ale nic, zniechęciłem się, muszę wyzdrowieć :)

#182 crosis

crosis
  • 50 posts

Posted 28 January 2014 - 15:29

@Hubson83,
Skad info, ze seryjne lepsze? (sam mialem 3 egzemplarze 13'' late 2013 "konfigurowane", bo tylko klawiature US bralem, wiec de fact tak jakby mi dali model z US tylko z europejska wtyczka i kazdy mial IR)

#183 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 28 January 2014 - 15:36

Z tego co mi wiadomo, to temat IR jest w 13" dość powszechny. Ekrany 15" są lepsze pod tym względem. A czemu uważam że seryjne są lepsze? Choćby z tego forum i od moich znajomych, którzy zamówili z seryjnym procesorem 2.3 i nie mieli/nie mają żadnych defektów już od kilku miesięcy. Gdzie te czasy, kiedy brałem coś od Apple i pierwsze egzemplarze były perfekcyjne...

#184 OhNo

OhNo
  • 33 posts

Posted 28 January 2014 - 16:13

Pytanie do tych co wymieniali sprzęt: jak duże były te wasze przebarwienia? Wiem że problem jest powszechny i mnie też nie ominął. Mam dwa żółte przebarwienia na dole ekranu, ale są one ledwo widoczne (głównie na białym tle). Zastanawiam się czy go wymienić, ale szkoda by było dostać gorszy egzemplarz, no i czekać kolejne 2 tyg. (wersja konfigurowana)...[ATTACH=CONFIG]20031[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20032[/ATTACH]

#185 anarti

anarti
  • 150 posts
  • SkądAberdeen, UK

Posted 28 January 2014 - 16:19

ja dzieki tym przebarwieniom dostalem nowego 2013 retine z poprzedniego modelu 2012 w apple store w ramach apple care:) Niestety, nowy model tez ma ten problem, tak samo jak ipad air. To jest problem z retina w chwili obecnej niestety. Ile razy by czlowiek nie wymienial to tak samo bedzie (w mniejszym lub wiekszym stopniu). Pomijajac ten fakt to ten komputer to istna rakieta....

#186 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 posts

Posted 28 January 2014 - 17:24

ja dzieki tym przebarwieniom dostalem nowego 2013 retine z poprzedniego modelu 2012 w apple store w ramach apple care:)

Niestety, nowy model tez ma ten problem, tak samo jak ipad air.

To jest problem z retina w chwili obecnej niestety. Ile razy by czlowiek nie wymienial to tak samo bedzie (w mniejszym lub wiekszym stopniu).

Pomijajac ten fakt to ten komputer to istna rakieta....

Wymienili Ci late 2012 na late 2013? :D mam nadzieje ze i z moim coś sie stanie i wymienia go na late 2013:p

#187 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 28 January 2014 - 17:53

Wymienili Ci late 2012 na late 2013? :D mam nadzieje ze i z moim coś sie stanie i wymienia go na late 2013:p

Pazerność ludzka nie zna granic…

#188 anarti

anarti
  • 150 posts
  • SkądAberdeen, UK

Posted 28 January 2014 - 19:54

Wymienili bo już raz ekran była wymieniany w Apple Store z powodu image retention. Po paru minutach widziałem na ekranie to co było na nim, pomimo, że na ekranie były już inne okna. Dostałem panel Samsunga ale ten miał niebieskie oraz żółte zafarby. Żadna kalibracja nie pomogła. Poszedłem z nim do genius baru ponownie, i tym razem chcieli wymienić płytę główną, że niby grafika podgrzewała ekran od spodu (dość nieprawdopodobne, ale chciałem, żeby cokolwiek z tym macbookiem zrobili).

Po dwóch dniach telefon z apple store - za dużo roboty z płytą, dostanę nowiuteńkiego macbooka, który ma być dostarczony do sklepu prosto z chin, w tej samej konfiguracji ale Late 2013. Nie protestowałem :)

W sklepie zrobili migracje i musiałem jedynie parę kluczy seryjnych powpisywać (np. Office) i było po sprawie.

Nowy model ma lepszy ekran, chociaż lewa strona jest ewidentnie lekko zafarbowania na żółto - kalibracja to potwierdziła.

Jakby tego było mało, odwołałem Apple Care które kupiłem na poprzedni model (od paru dni już działało) i dostałem zwrot pieniędzy. Do roku muszę kupić kolejne apple care na nowego macbooka i będę miał dodatkowy rok gwarancji do 2016 - sweet!

Retiny obecne niestety mają swoje wady, czysto technologiczne. Prędzej czy później to zostanie poprawione, ale puki co, powiedziałbym, że ekran retina jest piętą achillesową tego sprzętu. Cała reszta jest genialna.

#189 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 28 January 2014 - 20:09

Prędzej czy później to zostanie poprawione, ale puki co, powiedziałbym, że ekran retina jest piętą achillesową tego sprzętu. Cała reszta jest genialna.

Jest też tym co wyróżnia ten sprzęt na tle konkurencji - wyróżnia pozytywnie.

#190 softice

softice
  • 9 posts

Posted 28 January 2014 - 21:48

Pazerność ludzka nie zna granic…

Panie Danielu,

przyganiał kocioł garnkowi, o pazerności to Pan sie nie wypowiada, bo ma Pan tyle hardwaru na allegro, że aż miło patrzeć. Szkoda tylko, ze bez fv, zadnego rachunku czy nawet umowy kupna sprzedaży.

Sorry za offtop.

#191 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 29 January 2014 - 11:04

Rozumiem że różnice pomiędzy 2.3 a 2.6 nie są odczuwalne prawda? Tak naprawdę to zamawiałem tylko z mocniejszym procesorem i generalnie odechciało mi się głównie przez to czekanie na ciągłe dostawy z Chin. Może jak mi zwrócą kasę to wezmę najmocniejszy standard bo i szybciej dostępny i może będzie lepszy pod względem znanych mi wad. No i zawsze 8 stówek w kieszeni. Nie jest mi on teraz niezbędny, ale jak się przespałem z problemem i myślę o zabieraniu na każdy wyjazd starego laptopa Fujitsu Siemens, który uruchamia się pół godziny to trzeba to jednak rozważyć :)

#192 anarti

anarti
  • 150 posts
  • SkądAberdeen, UK

Posted 29 January 2014 - 11:15

Na retinach roznice w prockach naprawde nie sa AZ tak widoczne. Ewentualnie przy eksporcie video albo jpg z rawow, widac ze jest parenascie sekund szybciej, ale to chyba tylko tyle. Jak zamawiasz BTO macbooka to rzeczywiscie idzie z chin, ale nie dluzej jak tydzien chyba.... Warto poczekac :)

#193 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 29 January 2014 - 11:18

Odczuwalność różnicy pomiędzy 2.3 a 2.6 zależy od tego co na komputerze robisz.

#194 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 29 January 2014 - 11:19

Głównie Logic Pro + czasem pogram w coś z nudów i oczywiście codzienna praca biurowa. Nie jestem grafikiem ani nie montuję filmów. Wiem że czeka się tydzień bo miałem dwie wymiany, ale te konfigurowane są jakieś pechowe dla mnie... :)

#195 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 29 January 2014 - 11:24

Jeśli chcesz poużywać komputera kilka latek to wziąłbym wersję z szybszym prockiem - podobnie jak wersję z nVidia. Jak pokazuje historia z czasem nawet system operacyjny (jego kolejne wersje) potrzebuje więcej zasobów - nie będziesz się czuł zmuszony do zmiany podobnie jak teraz zmieniasz swój laptop. PS. Twój podpis z wykazem sprzętu jest jakiś rozjechany z tą informacją o Fujitsu Siemens.

#196 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 29 January 2014 - 11:31

Opis w stopce to mój komputer stacjonarny, czyli iMac i MacBook którego właśnie im oddaję ze względu na dwie wymiany i ciągłe usterki. Fujitsu Siemens to taki staroć do zabierania na wyjazdy, bo na tablecie to zbyt wiele zrobić się nie da, nie mówiąc już o Logicu. Właśnie jego chcę zastąpić MacBookiem. Tak naprawdę brałem najmocniejszego i nadal jestem nim zainteresowany, ale wzmacniałem wyłącznie lepszym prockiem, bo dysk 512GB jest dla mnie wystarczający. Pytanie czy ten procek jest aż tak potrzebny, skoro w 24 godziny dostaję taki sam komputer tylko z 2.3. W razie wymiany trwa to chwilę.

#197 anarti

anarti
  • 150 posts
  • SkądAberdeen, UK

Posted 29 January 2014 - 11:54

nie lepiej kupic zeby sobie potem nie pluc w brode?:) 2.6 jest pekielnie szybki (mam dokladnie ta wersje). Eksport video, obrobka foto itp, to zaden dla niego problem. Jesli cie czas goni to zamow 2.3. Jesli mozesz chwile poczekac to poczekaj. Pamietaj zeby dobrze sprawdzic ekran bo sa zonki z tymi retinami (wiem co mowie). Zazolcenia itp itd. Moj nawet po wymianie nie jest idealny ale laptopa w domu uzywam glownie podpietego do monitora, myszki i klawiatury wiec juz sie nauczylem z tym zyc. Ogolnie, ekran retiny pomimo ze jest to glowny "ficzer" to jest to tez najslabsze ogniwo. Na Macrumors goscie pisali, ze po otrzymaniu retiny z "wadliwym" ekranem, ktory mial zazolcenia, byl niejednolity, oddawali go od razu i zamawiali kolejny. Jeden z uzytkownikow tego forum, pisal ze zrobil tak 14 razy zanim dostal satysfakcjonujacy go ekran! :) Nie to zebym straszyl, ale cos jest na rzeczy i to bardzo.

#198 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 29 January 2014 - 12:02

No tak, ale 2.3 również jest piekielnie szybki, to jest ten sam procesor tylko o niższym taktowaniu :) Pytanie czy w mojej sytuacji jest to opłacalny wydatek :) Nie wiem czy zamawiać znowu identyczny, czy nie spróbować najmocniejszej standardowej wersji.

#199 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 29 January 2014 - 12:08

Sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie. Ja osobiście, jak już wydaję kilka ładnych tysięcy złotych to wolę dodać te kilka stówek i mieć wersję topową. Fujitsu Ci służył tyle to jeszcze 2 tygodnie wytrzymasz pewnie.

#200 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 29 January 2014 - 12:11

Prześpię się z tym jeszcze... :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users