Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' Late 2013 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
475 odpowiedzi w tym temacie

#151 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 25 grudnia 2013 - 23:22

Witam!
zamiast "małpy" wyskakuje mi znak ™ i podobnie z innymi klawiszami co mam zrobić żeby wróciły poprzednie ustawienia?
pozdrawiam,

co prawda nie wiem co ma to wspólnego z wątkiem który tutaj jest prowadzony, ale co tam. Command-Option-Space bar

#152 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 27 grudnia 2013 - 22:51

Ja już po ponad miesiącu użytkowania nowego rMBP 15'' nie wyobrażam sobie korzystania z innego komputera. Sprzęt jest niesamowicie szybki, świetnie wykonany oraz wydajny, nie wspominam o ekranie bo to bajka :) Używam go dość intensywnie jako jedyny komputer do codziennego użytku, czyli wszystko. Począwszy na przeglądaniu www kończąc na FCPX czy pakiecie CS. Komputer jest znacznie cichszy oraz chłodniejszy od poprzedniej wersji. Co ważne zintegrowana grafika Iris Pro bez problemu obsługuję retinę, nie ma mowy o jakichkolwiek spowolnieniach jak w przypadku HD4000. Jestem w 100% usatysfakcjonowany, nie mam co do niego żadnych zastrzeżeń. Zdecydowanie polecam każdemu kto szuka wydajnego oraz bezawaryjnego sprzętu z rewelacyjnym ekranem.

#153 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 28 grudnia 2013 - 18:16

Ja po wymianie matrycy z samsungowej na lg również jestem w 99,9% usatysfakcjonowany bałem się ghostingu po wymianie na matryce lg ,ale na szczęście u mnie ten problem nie występuje. Mam co prawda wrażenie że w jednym obszarze nadal jest żółty ale servis cortland nie potwierdził ponownie tej usterki więc dam sobie narazie spokój :D. Komputer cichy wydajny i szybki,a do gier niedługo kupie ps4:D mam nadzieje że komputer posłuży mi od 3 do 5 lat:P. Niestety nadal nie znalazłem odpowiedzi na pytanie a propo dysków ssd mianowicie mam dysk podzielony na 3 partycje 2 partycje osx i1 partycja windows 8.1 w internecie przeczytałem że aby zachować prędkość dysku ssd należy zostawić mu od 10 do 20% wolnego miejsca pytanie czy to 10-20% dotyczy każdej partycji czy całego dysku? będę ogromnie wdzięczny za informacje

#154 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 grudnia 2013 - 12:13

Na dniach będę zamawiał 15" w najmocniejszej konfiguracji. Mam nadzieję że ominą mnie problemy z ekranem i że wiatraki nie syczą jak w wersji 2012, bo przy mocniejszych obciążeniach komputer był głośny jak suszarka.

#155 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 29 grudnia 2013 - 15:07

Na dniach będę zamawiał 15" w najmocniejszej konfiguracji. Mam nadzieję że ominą mnie problemy z ekranem i że wiatraki nie syczą jak w wersji 2012, bo przy mocniejszych obciążeniach komputer był głośny jak suszarka.

Mi uzyskać słyszalne wiatraki udało się uzyskać tylko przy graniu, ale co jest dobre, ich szum nie jest denerwujący. To też istotne bo niektóre komputery potrafią cicho szumieć ale w irytujący sposób.

Do mojego też nie mam zastrzeżeń, wszystko zgodnie z oczekiwaniami, szybki, bezproblemowy, nie mam duchów i nawet mnie nie obchodzi producent matrycy :)

Po przesiadce z MBA doceniam drugi port TB i hdmi, mogę mieć jednocześnie ethernet i dwa dodatkowe monitory :mrgreen:

#156 skowrop

skowrop
  • 62 postów

Napisano 31 grudnia 2013 - 02:44

Zdecydowałem się na wersje 2.6Ghz z 1TB SSD + NvidiaGT750. Od kilku dni testuje, bateria trzyma ok 7 godzin bez zbytnich obciążeń tj przy użytkowaniu internetu + youtube. Prędkość i wydajność powalająca w porównaniu do MBA 2011. Ekran Samsunga- nie wykazuje ułomności.

#157 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 31 grudnia 2013 - 11:06

Zdecydowałem się na wersje 2.6Ghz z 1TB SSD + NvidiaGT750. Od kilku dni testuje, bateria trzyma ok 7 godzin bez zbytnich obciążeń tj przy użytkowaniu internetu + youtube. Prędkość i wydajność powalająca w porównaniu do MBA 2011. Ekran Samsunga- nie wykazuje ułomności.

Ja zamówiłem tą samą, tyle że z dyskiem 512GB. Zamawiałeś w AOS? Jeżeli tak, to ile czekałeś na produkcję i wysyłkę?

#158 skowrop

skowrop
  • 62 postów

Napisano 31 grudnia 2013 - 13:55

Ja zamówiłem tą samą, tyle że z dyskiem 512GB. Zamawiałeś w AOS? Jeżeli tak, to ile czekałeś na produkcję i wysyłkę?

Zamawiałem przez firme zajmującą sie importem z USA, czas 2 tygodnie

#159 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 06 stycznia 2014 - 11:16

mam pytanie do tych co korzystają z chrome od czasu do czasu podczas ładowania strony mam na sekundę pokazuje mi się to co jest otwarte pod przeglądarką np fider czy pulpit nie wiem czy to hardware czy software dzięki za pomoc

#160 pisar

pisar
  • 140 postów
  • Skąd666

Napisano 10 stycznia 2014 - 10:16

Panowie czy nadal komputery zakupione w USA mają gwarancję ważną w Polsce i można śmiało kupować?

#161 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 10 stycznia 2014 - 12:54

Panowie czy nadal komputery zakupione w USA mają gwarancję ważną w Polsce i można śmiało kupować?

TAK !

#162 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 stycznia 2014 - 12:11

Mam pytania do właścicieli 15". Pierwsze, to czy Wasze egzemplarze mają takie dziwne smugi na ekranie, widać je doskonale pod kątem na jasnym ekranie, a dwa to dziwne wycięcie głośników, nie wiem może to na mikrofon, ale w modelu 2012 nie miałem czegoś takiego. Załączam fotkę, widzicie taki jaśniejszy prostokąt na głośniku? Z drugiej strony jest to samo. Smugi są widoczne od góry. Moim zdaniem sprzęt do wymiany, ale zanim zrobię raban w AOS wole się upewnić. [ATTACH=CONFIG]19646[/ATTACH]

#163 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 11 stycznia 2014 - 12:37

@up Z głośnikami normalne, każda Retina tak ma.

#164 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 stycznia 2014 - 13:09

OK, ale ekran raczej do chrzanu. Powinien być bielutki.

#165 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 postów
  • SkądPolska

Napisano 12 stycznia 2014 - 18:53

Czytając niektóre posty w stylu usilnego szukania "co jest nie tak" ręce opadają.
  • iDeath lubi to

#166 daku3

daku3
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 stycznia 2014 - 15:25

OK, ale ekran raczej do chrzanu. Powinien być bielutki.

Podziwiając ekran retina masz się zachwycać jego ostrością, inne standardowe dodatki typu zażółcenia nierównomierne podświetlenie, plamy, smugi takie i owakie to tylko gratisowy dodatek;)

#167 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 stycznia 2014 - 15:42

No tak, nigdy nie myślałem w takich kategoriach :). Tak czy inaczej, usterka potwierdzona przez Apple Care i będzie wymiana.

#168 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 14 stycznia 2014 - 09:30

niestety retina już nie robi takiego wrażenia są już ekrany w laptopach mające większą liczbę pikseli na cal ,czy to widać czy nie to już kwestia dyskusyjna nie mniej jednak retina chcąc być prawdziwą retiną powinna mieć gęstość około 320 ppi a nie 220 jak to jest w macbookach, Moim zdaniem idealnym rozwiązaniem byłyby lepsze hadwarowo macki mini podłączone do monitora 4k.. nie każdego stać na mac'a pro a rerina w macbookach pro potrafi bardzo zniechęcić z drugiej strony mamy imac'a również z matrycą :D która też nie jest "bezproblemowa" i macki mini które pomimo swoich "domowych zastosowań " dla niektórych są po prostu za słabe i macki pro które są za drogie ja gdyby nie to ze potrzebuje czasem przenieść swój komputer z punktu a do punktu b miałbym duży problem którego maca wybrać. Mam nadzieje ze kiedyś nadejdzie taki dzień w którym odpakowując nowe urządzenie od apple zamiast szukać usterek które można zareklamować otworze pudełko i będąc pewnym ze wszystko jest ok będę mógł po prostu się nim cieszyć. ps. Zaczynam rozumieć czemu na urządzenia z jabłkiem jest rok gwarancji a nie dwa lata:D może po prostu liczą że ktoś czegoś nie zauważy przez rok :D A żeby nie było samego hejtu to powiem ze OSX jako system do pracy jest lepszy od windy pod każdym względem do gier kupie ps4 i pożegnam się z oprogramowaniem od Microsoftu (poza pakietem office) przynajmniej do czasu kiedy mój mac nie odmówi posłuszeństwa albo stanie się na tyle wolny że będzie nieużywalny :D

#169 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 stycznia 2014 - 20:05

Ciekawostka, odesłałem im wadliwy egzemplarz, który miał końcówkę numeru seryjnego 59, dziś wysłali mi nowy i też ma końcówkę 59. Szczerze powiedziawszy nigdy mi się tak jeszcze nie zdarzyło, tym bardziej w komputerach konfigurowanych. Może to jakaś "polska" seria z przebarwionymi ekranami... :) No tak, jestem mądrzejszy. W zależności od modelu, retiny mają takie końcówki: FD56: MacBook Pro (Retina, 15-inch, Late 2013) FD57: MacBook Pro (Retina, 15-inch, Late 2013) FD58: MacBook Pro (Retina, 15-inch, Late 2013) FD59: MacBook Pro (Retina, 15-inch, Late 2013) FR1M: MacBook Pro (Retina, 15-inch, Late 2013) Nigdy się tym nie interesowałem szczerze powiedziawszy... :)

#170 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 17 stycznia 2014 - 00:47

I ja dołączyłem do szanownego grona posiadaczy pro w moim przypadku standardowa wersja z 750M, jest to mój pierwszy mac przesiadam się z rewelacyjnego thinkpada - pod względem mechanicznym, mam już dość windowsa. Komputer testuje od paru godzin, wyświetlacz wygląda na idealny, problemem jest raczej system, cieżko mi się połapać co i jak. Zainstalowałem też pełną wersje parallersa z windowsem, potrzebuje paru programów których nie ma na maca, wszystko działa idealnie.

#171 greatbelow

greatbelow
  • 362 postów
  • SkądPolska

Napisano 25 stycznia 2014 - 08:43

Dzis planuje zakup. Ale czy w lutym nie będzie przypadkiem jakiegoś uaktualnienia? Ktos sie orientuje w tym temacie moze?

#172 Kayne

Kayne
  • 189 postów

Napisano 25 stycznia 2014 - 09:04

Możesz rzucić okiem np. tu: When to buy a Mac?

Ale jak zwykle, to są tylko czyste spekulacje.

#173 greatbelow

greatbelow
  • 362 postów
  • SkądPolska

Napisano 25 stycznia 2014 - 09:39

Tej akurat nie znamlem, ale zagladalem tu: http://buyersguide.macrumors.com Stad te moje przypuszczenia na temat lutego. Ja wiem ze zawsze mozna czekac na cos nowszego i tak w nieskonczonosc. :) Ale zakup sprzętu tydzien/dwa przed jego upgradem jest iscie irytujacym ;)

#174 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 stycznia 2014 - 10:45

Ale czekasz na update bo co? Bo będzie miał w nazwie Early 2014? Wielkiej różnicy w wydajności się nie spodziewaj, to nie jest sprzęt który nie był aktualizowany kilka lat jak Mac Pro. Obecna wersja z 2013 roku spokojnie wystarczy Ci na kilka lat, szczególnie najmocniejsza konfiguracja. Nawet nowy model który pewnie wyjdzie w 2 połowie 2014 roku nie przyniesie Ci jakichś kosmicznych zmian, abyś musiał się teraz irytować przed zakupem. Jak potrzebujesz to bierz, MacBook Pro Retina z 2013 roku to chyba jeden z najbardziej udanych komputerów od Apple.

#175 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 25 stycznia 2014 - 11:03

Update ale do czego ? Komputer od listopada w sklepach i juz upadate, intel zanim wyda nową generacje procesora z grafiką to jeszcze przynajmniej 5-6 miesięcy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych