Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 15'' Late 2013 - opinie

• Please log in to reply
475 replies to this topic

#451 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 22 July 2014 - 00:43

A jednak Intel zrobił coś w co niewielu wierzyło. Update procesorów Haswell. [ATTACH=CONFIG]22489[/ATTACH] Zatem ten update wrześniowy staje się jednak realny. High-end Retina to pewnie 2.5 GHz Haswell, 16 GB RAM, Geforce GTX860M oraz 512-768 GB SSD za cenę 2399 dolarów .

#452 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 22 July 2014 - 13:47

@up Jeżeli już pod koniec roku zobaczymy odświeżoną wersję to coś w stylu Mid 2012 > Early 2013. +100/200 MHz procesora i to wszystko, nowego GPU zapewne nie będzie.

#453 lor3ddr8d

lor3ddr8d
  • 23 posts

Posted 23 July 2014 - 07:56

Dostanie trochę więcej punktów w benchmarkach i tyle. Różnice będą nieodczuwalne w codziennym użytkowaniu.

#454 motorun

motorun
  • 7 posts

Posted 28 July 2014 - 13:47

Też mi się wydaje, że zmiany nie będą takie wielkie i na pewno się nie będzie tego opłacało kupić

#455 ajed76

ajed76
  • 249 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 July 2014 - 16:30

Też mi się wydaje, że zmiany nie będą takie wielkie i na pewno się nie będzie tego opłacało kupić

Jest już na głównej news o możliwym jutrzejszym updacie rMBP 15. Podstawowa zmiana - 16 GB Ram w podstawie i odrobinę szybszy procek.

#456 Usul

Usul
  • 28 posts
  • SkądBiałystok

Posted 29 July 2014 - 10:10

I jest aktualizacja - dali 16 GB w standardzie dla 15". dla najwyższego modelu tylko +200MHz i trochę niższa cena. Czyli zmiana nieznaczna względem poprzedniej wersji.

#457 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 29 July 2014 - 10:41

No i teraz można poczekać spokojnie jeszcze z miesiąc i oddać mojego rMBP 2012 na naprawę z powodu ghostingu :)

#458 Cottage

Cottage
  • 739 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 29 July 2014 - 16:52

Witam, mam pytanko czy ktoś uruchamiał Word of Warcraft na podstawowej wersji z Irys Pro i jak to działało:?:

#459 Nathan

Nathan
  • 90 posts
  • Skądz przeszłości...

Posted 30 July 2014 - 12:22

Ja grywam w SWTOR, ale na Windows 7. Działa w rozdzielczości 1080p bez Cieni, Bloom itp. Tekstury i tego typu ustawienia na maksa. Stałe 100fps(ewentualnie w 16 osobowych grupach duże spadki jakości). Podejrzewam, że WoW będzie Ci działać podobnie, jeśli nie lepiej bo ma nieco niższe wymagania.

#460 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 04 September 2014 - 09:07

Witam ponownie Mam takie pytanko do osób które miały już wcześniej komputery Apple od kiedy się liczy gwarancja od daty wystawienia faktury czy od mojego pierwszego uruchomienia komputera? domyślam się że to raczej od 1 uruchomienia ale wole się upewnić, a pytam w kontekście zakupu AppleCere. Od wystawienia faktury do odpalenia przeze mnie komputera minęły jakieś 2 albo nawet 3 tygodnie.....formalności i wszelkiego rodzaju inna "papierologia" jak to w naszym kraju bywa. i drugie pytanko czysto teoretyczne czy ktoś nie mając AppleCere próbował wyegzekwować naprawę na podstawie przepisów EU gdzie mamy 24 miesiące a nie 12 i z jakim skutkiem.

#461 ajed76

ajed76
  • 249 posts
  • SkądSzczecin

Posted 04 September 2014 - 12:34

i drugie pytanko czysto teoretyczne czy ktoś nie mając AppleCere próbował wyegzekwować naprawę na podstawie przepisów EU gdzie mamy 24 miesiące a nie 12 i z jakim skutkiem.

"Przepisy EU" o których piszesz - to dyrektywa, a więc akt który nie jest stosowany bezpośrednio, a wymaga implementacji. Polska implementowała tę dyrektywę wydając ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego. W skrócie - 24 miesiące - ma wyłącznie konsument. Jeśli wziąłeś towar na fakturę VAT, w której jest zawarty Twój NIP - nie jesteś konsumentem i nie możesz z niej korzystać. Po drugie sprzedawca (a nie producent) odpowiada za wady ale tylko te które tkwiły w rzeczy w chwili jej wydania. I tylko te.

#462 jacek00

jacek00
  • 368 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 September 2014 - 15:57

Jeśli wziąłeś towar na fakturę VAT, w której jest zawarty Twój NIP - nie jesteś konsumentem i nie możesz z niej korzystać

Nie ma takiego przepisu, który w ten sposób to reguluje. W ustawie jest tylko i wyłącznie mowa o nabyciu rzeczy w celu niezwiązanym z działalnością gospodarczą. Samo wzięcie faktury na osobę fizyczną, gdzie będzie nawet mój NIP, z automatu nie pozbawia mnie uprawnień wynikających z Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Uprawnień mnie pozbawia przeznaczenie nabytej rzeczy i tylko to. Czyli uprawnienia te, nie będą mi przysługiwać tylko i wyłącznie wtedy, gdy dany towar kupię na potrzeby działalności gospodarczej. I nie ważne czy będzie to działalność moja, kolegi i czy wziąłem fakturę na to czy nie. Bo gdy faktury nie wezmę, a daną rzecz przeznaczę na cele działalności to też nie będę mógł skorzystać z uprawnień wynikających z powyższej ustawy.

#463 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 05 September 2014 - 16:05

[mod]A co to ma wspólnego z "MacBook Pro Retina 15'' Late 2013 - opinie". Proszę wrócić do głównego tematu![/mod]

#464 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 06 September 2014 - 07:59

Właśnie koledzy troszkę zboczyli z tematu bo ja nie pytałem o "teorie" tylko o to jak to wygląda w praktyce,sam na podstawie tych przepisów wymieniłem mojego iPhona 5 który miał rok i trzy miesiące na nowego "ze względu na niezgodność towaru z umową" wada fabryczna na powstanie której ja jako użytkownik nie mogłem mieć wpływu, jedyne czego wymagali to przedstawienia dowodu zakupu, w moim przypadku była to faktura vat z Apple Online Store wystawiona na osobę fizyczną.(może komuś w przyszłości ten " pro tip" się przyda:D byłem po prostu ciekaw czy w przypadku komputerów działa to na podobnej zasadzie.:D koniec offtopu pewnie i tak wykupie AppleCere tylko czy jest jakiś sposób na sprawdzenie dokładnej daty końca gwarancji poza fakturą? z tym się wiąże mój deadline jeśli chodzi o przedłużenie gwarancji.

#465 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 06 September 2014 - 10:51

selfsolve.apple.com -- tutaj sprawdzisz aktualną gwarancję według nr seryjnego.

#466 ajed76

ajed76
  • 249 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 September 2014 - 18:44

Nie ma takiego przepisu, który w ten sposób to reguluje. W ustawie jest tylko i wyłącznie mowa o nabyciu rzeczy w celu niezwiązanym z działalnością gospodarczą. Samo wzięcie faktury na osobę fizyczną, gdzie będzie nawet mój NIP, z automatu nie pozbawia mnie uprawnień wynikających z Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Uprawnień mnie pozbawia przeznaczenie nabytej rzeczy i tylko to. Czyli uprawnienia te, nie będą mi przysługiwać tylko i wyłącznie wtedy, gdy dany towar kupię na potrzeby działalności gospodarczej. I nie ważne czy będzie to działalność moja, kolegi i czy wziąłem fakturę na to czy nie. Bo gdy faktury nie wezmę, a daną rzecz przeznaczę na cele działalności to też nie będę mógł skorzystać z uprawnień wynikających z powyższej ustawy.

Osoba fizyczna nie prowadząca dział. gosp. nie ma NIP, a jej identyfikatorem podatkowym jest PESEL. Stąd pisałem o fakturze z NIP.
I przepraszam za kontynuowanie OT, ale musiałem się odnieść.

#467 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 07 September 2014 - 09:08

(...)I przepraszam za kontynuowanie OT, ale musiałem się odnieść.

W takim przypadku Ja muszę się odnieść do twojego postu dając ostrzeżenie.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#468 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 09 November 2014 - 16:02

Hej Może jestem przewrażliwiony ale od 10.10 przy starcie widzę niewielki yellow tint w lewym dolnym rogu(przy czarnym tle) nie wiem czy to kwestia podświetlenia czy samej matrycy, już raz cortland wymienił mi matryce bo ta po wyjęciu komputera z pudełka też miała żółte przebarwienia applecere mam do listopada 2016, z komputera korzystam praktycznie codziennie dlatego tak ciężko mi się z nim rozstać i nie wiem co mam zrobić:D

#469 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 09 November 2014 - 18:06

Oddać na gwarancję. Ja również mam lekki zażółcenie w 13'' widoczne na czarnym tle przy prawej krawędzi. Jutro oddaje na gwarancję do Cortlandu.

#470 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 09 November 2014 - 18:43

Ja do Warszawy jadę dopiero pod koniec listopada i nie wiem czy oddać go teraz czyli jeszcze przed końcem rocznej gwarancji Apple czy w ramach AppleCere też mi to zrobią chyba AppleCere nie różni się w tej kwestii od rocznej gwarancji Apple?- nie lubie wysyłać tak drogiego sprzętu kurierem z domu wole oddać sam do Cortlandu i co z danymi nie mam kopii i nie uśmiecha mi się stawianie systemu od zera........

#471 NuLL

NuLL
  • 186 posts
  • SkądSopot

Posted 26 November 2014 - 10:12

Retina 15,4 byl aktulizowany przez Apple w okolicach lutego tego roku. Co poza przyspieszeniem procesora w komputerze byly wprowadzane jakies inne zmiany ? Druga sprawa - mam mozliwosc kupna 15,4 z procesorem o taktowania 2,3Ghz tak wiec jest to zapewne poprzednia iteracja. Wg tego kto sprzedaje komputer jest niby nowy, w co mi sie wierzyc nie chce. Czy poza stanem baterii mozna to jakos sprawdzic ?

#472 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 26 November 2014 - 10:31

Retina 15,4 byl aktulizowany przez Apple w okolicach lutego tego roku. Co poza przyspieszeniem procesora w komputerze byly wprowadzane jakies inne zmiany ? Druga sprawa - mam mozliwosc kupna 15,4 z procesorem o taktowania 2,3Ghz tak wiec jest to zapewne poprzednia iteracja. Wg tego kto sprzedaje komputer jest niby nowy, w co mi sie wierzyc nie chce. Czy poza stanem baterii mozna to jakos sprawdzic ?

Bateria moze nie miec cykli jak koputer przelezal w pudelku.

Na nowym procku bedziesz mial ile przyrostu mocy 5-7% bo taka prawda. Ja mam retine pierwsza jeszcze jaka wyszla w testach mam 11tys punktow gdzie nowy iMac 5K z i7 4Ghz, 8GB ramu i dyskiem 1T SDD i grafika 295 2GB wydusil ponad 16tys punktow takze jakiegos przeskoku kosmicznego nie ma a na macu proc wynik wyszedl 29tys punktow gdzie sa 2 x 6 rdzeni i 32 giga ramu to jest juz cos...

Ja bym wolal kupic za 5-6tys uzywana retine pierwsza z 16gn ramu i podstawowa i7 i potem dysk zmienic na 480gb od OWC

#473 msmusic16

msmusic16
  • 57 posts
  • SkądAktualnie Kraków

Posted 13 March 2015 - 15:02

Witam czy zakup MBP 15 retiny z procesorem 2.0 8gb rami u 256gb dysku jest nadal dobrą opcją ?

Głównie wykorzystuje do podstawowego użytku, czasem jakieś zdjęcia obrabiam, nic dużego.

I ile może być warty taki model z gwarancją do końca lipca tego roku ?

#474 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 19 March 2015 - 08:54

jeśli mówisz o komputerze do pracy czyli dokumentów zdjęć filmów.to ma to sens, choć ramu trochę mało,  cen już musisz poszukać sam bo szybko się zmieniają:)

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#475 northwest

northwest
  • 457 posts

Posted 30 March 2015 - 21:54

tak z ciekawości, jaka jest "żywotność" takich Macbooków? :)

Mam 15' z połowy 2014 roku i się zastanawiam na jak długo mi taki komputer podziała bezawaryjnie... ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users