Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Znane problemy po aktualizacji

• Zamknięty Temat jest zamknięty
512 odpowiedzi w tym temacie

#376 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 01 listopada 2013 - 10:22

a wywaliłeś polski z listy?

Tak, nawet zmieniłem na angielski i wróciłem do polskiego i dalej nic. A da się usunąć z systemu (na stałe) ten "Polski", a wtedy siłą rzeczy pozostał by tylko "Polski Pro"?

#377 iTrzeci

iTrzeci
  • 451 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 listopada 2013 - 11:39

Macbook AIR mid 2011 13" - temperatury to jakaś kpina, na filmiku z YT osiągają na maksymalnych obrotach wentylatorka osiągi rzędu 99*C (sic!), kiedy na Lionie takie coś było tylko kiedy nie było dobrej cyrkulacji powietrza i renderowałem film w HD.

Ktoś z podobnym modelem uświadczył czegoś podobnego?

+ launchpad skaszaniony
+ delikatne przycinki przy przesuwaniu pulpitów (czasem)

a plusy:

- wydaje się, że bateria dłużej żyje
- szybciej się wybudza
- dwa ekrany działają rewelacyjnie

#378 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 01 listopada 2013 - 12:10

Tak, nawet zmieniłem na angielski i wróciłem do polskiego i dalej nic. A da się usunąć z systemu (na stałe) ten "Polski", a wtedy siłą rzeczy pozostał by tylko "Polski Pro"?

Wróćmy może do samego początku - jak instalowałeś system - na czysto, czy z pamięci przenośnej?
Jeśli z pamięci - jakiej metody użyłeś do przekopiowania instalatora systemu na pamięć?

#379 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 01 listopada 2013 - 12:43

Wróćmy może do samego początku - jak instalowałeś system - na czysto, czy z pamięci przenośnej?
Jeśli z pamięci - jakiej metody użyłeś do przekopiowania instalatora systemu na pamięć?

ani tak, ani tak. Zrobiłem aktualizację przez App Store i tyle. Nigdy nie robiłem czystej instalacji (nie licząc zmiany komputera, ale wtedy i tak użyłem time machine ze starego mac'a). No i nigdy nie miałem problemów związanych ze zmianą systemu, aż do teraz.

#380 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 01 listopada 2013 - 12:51

Teraz widzę błąd w pierwszym pytaniu - mało być na czysto czy aktualizacja ;) Jeśli masz taką możliwość to polecam zrobić na czysto.

#381 matheusch

matheusch
  • 24 postów

Napisano 01 listopada 2013 - 15:06

Zainstalowałem na czysto Mavericks'a i mam pytanie w sprawie myszki. Czy jest możliwość ustawienia szybkości przewijania? Wydaje mi się, że na SL i ML taka opcja była. Obecnie w ustawieniach myszy, co do zmiany jakiejś szybkości mam tylko suwak od 'śledzenia'. Generalnie chodzi mi o zwiększenie szybkości przewijania. Wydaje mi się, że Chromie działa to wolniej niż w Safari.

#382 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 01 listopada 2013 - 15:10

Jest nadal opcja "scrolling speed"

#383 keraMssj2

keraMssj2
  • 181 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 listopada 2013 - 16:56

Sposób z Wordem przestał działać. Była jakaś aktualizacja offica i klops znowu jest. Macie na to jakiś sposób?

#384 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 01 listopada 2013 - 17:07

Sposób z Wordem przestał działać. Była jakaś aktualizacja offica i klops znowu jest. Macie na to jakiś sposób?

jak była aktualizacja office'a to po prostu wróć do stanu poprzedniego, przed ingerencją w pliki office'a i powinno działać.

#385 Małgorzata6

Małgorzata6
  • 49 postów
  • SkądWarszawa, Poland, Poland

Napisano 01 listopada 2013 - 22:16

Nosz, myślałam, że mnie coś strzeli ;/

za nic nie mogłam nic zrobić w Wordzie - ponoć problem jest ogólny, więc podaję, jak sobie z nim poradzić - zadzwoniłam do Microsoftu - powiedziano mi, że problem, i owszem, zgłoszono, ale kiedy będzie ok - nikt nie wie, żaden z inżynierów - jakoś obeszłam 'to cholerstwo' i działa - może komuś się przyda:

MS Word 2011 for Mac nie działa w systemie OS X Maverick - Microsoft Community

Pozdrawiam ;)

#386 dymny

dymny
  • 19 postów

Napisano 01 listopada 2013 - 22:40

Nie wiem czy ktoś się już z tym spotkał ale ja mam problem z baterią - po actualizacji systemu na Mavericksa. Mac po przejściu w stan uśpienia po 10-20 minutach gdy się go przywróci "traci" % baterii…czy ktoś miał takie problemy? po drugie cały czas mi zmienia ustawienia oświetlenia monitora - co chciałbym mieć na stałę oraz nie działa mi funkcja automatycznej klawiatury - od momentu zaczęcia używania klawiszy f5 i f6 zostawia mi przyjęte za pomocą tych klawiszy poziom naświetlania i nie zmienia go np. jak zgaszę bądź zapalę światło…

#387 djoliver

djoliver
  • 1 postów

Napisano 02 listopada 2013 - 12:02

to nawet nie trwa 2 sek. , wiem bo sprawdzałem , więc myślę że jest mniej kłopotliwe niż wyjęcie bateri.

#388 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 02 listopada 2013 - 12:59

Czy wysyłanie nawigacji z map OSX do iphona jest możliwe tylko z iOS7 w iphonie? W wysłaniu, w mapach nie mam swojego iphona, pomimo rad z wylogowywaniem się i zalogowaniem do icloud...

#389 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 02 listopada 2013 - 13:23

cały czas mi zmienia ustawienia oświetlenia monitora - co chciałbym mieć na stałę

Odznacz "Automatically adjust brightness" w System Preferences -> Display.

nie działa mi funkcja automatycznej klawiatury - od momentu zaczęcia używania klawiszy f5 i f6 zostawia mi przyjęte za pomocą tych klawiszy poziom naświetlania i nie zmienia go np. jak zgaszę bądź zapalę światło…

Zaznacz "Adjust keyboard brightness in low light" w System Preferences -> Keyboard.

#390 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 listopada 2013 - 13:50

Czy wysyłanie nawigacji z map OSX do iphona jest możliwe tylko z iOS7 w iphonie?
W wysłaniu, w mapach nie mam swojego iphona, pomimo rad z wylogowywaniem się i zalogowaniem do icloud...

Z tego co wiem trzeba mieć iOS 7- ja mam i jest OK

#391 Snowy

Snowy
  • 17 postów
  • SkądZabrze

Napisano 02 listopada 2013 - 20:26

Pisałam wcześniej o znacznym spowolnieniu komputera oraz lagach po aktualizacji do Mavericksa. Czysta instalacja pomogła. Komputer wyraźnie przyśpieszył, nie ma efektu lagów. Na razie działa super.

#392 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 listopada 2013 - 22:06

Pisałam wcześniej o znacznym spowolnieniu komputera oraz lagach po aktualizacji do Mavericksa. Czysta instalacja pomogła. Komputer wyraźnie przyśpieszył, nie ma efektu lagów. Na razie działa super.

Proste że tylko czysta instalacja- większość tych problemów tutaja z "Mavericksem" to problemy z syfem z poprzedniego systemu

#393 robert.piotr-42aa059843

robert.piotr-42aa059843
  • 14 postów

Napisano 03 listopada 2013 - 12:56

Po czystej instalacji żadnych problemów (zainstalowałem już na drugi dzień po udostępnieniu systemu). Jedyny minus po instalacji na czysto - brak dostępu do opcji "Znajdź mój mac" z powodu braku partycji odzyskiwania. Co do Safari, na 10.8 zawieszało mi się między innymi na myapple.pl i rp.pl. Obecnie żadnych najmniejszych problemów. iMAc 21.5 połowa 2011r.

#394 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 03 listopada 2013 - 15:06

@robert.piotr - jak przygotujesz pendrive z systemem przez terminal to będziesz miał partycję recovery.

#395 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 03 listopada 2013 - 15:20

Ktoś instalował pakieciki CS4 oraz CS5 na 10.9? Są jakieś problemy?

#396 dymny

dymny
  • 19 postów

Napisano 03 listopada 2013 - 15:29

Odznacz "Automatically adjust brightness" w System Preferences -> Display.

Zaznacz "Adjust keyboard brightness in low light" w System Preferences -> Keyboard.

Dzięki za podpowiedzi - myślałem, że są jeszcze inne ustawienia , które pozwolą mi na automatyczne dopasowywanie podświetlania ale w ramach poziomów, które sam ustawię.

Mam pytanie - ponieważ mac działa mi na baterii znacząco gorzej - osoby które instalowały na czysto system - czy wy też macie takie odczucia? Chodzi mi o to czy opłaca mi się instalować wszystko od nowa i przenosić pliki, czy na instalacji na czysto też mac działa krócej na baterii? Pytam głównie osoby które używają nowych maców, gdzie bateria zamiast 10h działa 6-7…

#397 erykszolc

erykszolc
  • 58 postów
  • SkądKalisz

Napisano 03 listopada 2013 - 15:40

Ktoś instalował pakieciki CS4 oraz CS5 na 10.9? Są jakieś problemy?

Żadnych.

#398 rumcajs3

rumcajs3
  • 8 postów

Napisano 03 listopada 2013 - 20:56

Witam! Potwierdzam, zmiana nazwy z "pl" na "en" działa. Dziękuję za wskazówkę (post 385), bo przez kilka dni męczyłem się bez Worda 2011.

#399 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 03 listopada 2013 - 23:02

A wystarczyło przeczytać podklejone ogłoszenie...

#400 Hara

Hara
  • 95 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 listopada 2013 - 15:13

Na problemy z Gmailem mi pomogło to: How To Make Gmail and OS X Mavericks Play Well Together - The Mac Observer
choć już w drugiej ręce trzymałem pendriva z 10.8 ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych