Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Pro Late 2013

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
214 odpowiedzi w tym temacie

#126 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 02 kwietnia 2014 - 09:56

Też jakieś wymyślasz?

Oczywiście.
Każdy mak ma jakieś wady konstrukcyjne, więc zawsze jest co robić.

#127 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 kwietnia 2014 - 10:47

Odebralem komputer po 10 tygodniach ;) Jedyny problem to nie moglem polaczyc 3 monitorow po przejsciowkach dvi>miniDP :(

#128 abcdef1994

abcdef1994
  • 22 postów

Napisano 30 kwietnia 2014 - 23:02

Jak podłączysz jeden przez przejściówkę aktywną albo displayport to powinno zadziałać. Ewentualnie możesz spróbować kablem hdmi->dvi, ale nie sądzę żeby to działało. Wszystko się rozbija o to, że wszystkie monitory używają podobno tylko 1 karty graficznej

#129 Hektor

Hektor
  • 1 570 postów
  • SkądPolska

Napisano 02 maja 2014 - 20:22

rozwiazanie znalazlem wczesniej. Aktywna przejsciowka ;)

#130 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 04 lipca 2014 - 01:13

Użytkownikom planującym zakup Mac Pro radzę rozważyć wstrzymanie się. Jeśli Mac Pro dostanie update w tym roku, na co wszystko wskazuje, dostanie: 1) Nowe Procesory Haswell EP 2) Pamięci typu DDR4 3) Układy graficzne oparte o Nvidia Maxwell. Dlaczego Maxwell? Po raz, ponieważ są dużo wydajniejsze od Radeonów przez przyzmat PPW(Power Per Watt). Chłodniejsze, pobierają mniej prądu. Po dwa, Maxwelle zaczynają być produkowane już w 20 nm, podczas gdy AMD nie ma nic na ten rok nowego, ani nawet na 20 nm proces technologiczny. Zaczyna być coraz ciekawiej...

#131 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 04 lipca 2014 - 02:02

Jak Apple zrezygnuje z Radków to będzie kaplica dla wszystkich którzy zakupili te Mac Pro - czytałem że sporo softu pro jest zoptymalizowanych pod grafikę Nvidia a pod Radki trzeba byłoby wszystko przepisać. Gdyby Apple stosowało w Mac Pro wyłącznie grafikę Radeon to byłoby to opłacalne biznesowo, ale jak się okaże że Apple jednak skacze "z kwiatka na kwiatek" nikt nie będzie na nowo pisać takich skomplikowanych programów. Za duże koszta, a Ci co mają Mac Pro z Radkiem, będą mieli mocne maszyny z niewielką ilością softu zoptymalizowaną pod swoje drogie maszyny...

#132 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 04 lipca 2014 - 09:35

Użytkownikom planującym zakup Mac Pro radzę rozważyć wstrzymanie się.

Jeśli Mac Pro dostanie update w tym roku, na co wszystko wskazuje, dostanie:
1) Nowe Procesory Haswell EP
2) Pamięci typu DDR4
3) Układy graficzne oparte o Nvidia Maxwell.

Kiedyś na pewno, ale mocno wątpliwe, że w tym roku. Nic na to nie wskazuje, zwłaszcza w samym OS X.
Nvidia Maxwell na 100% nie, nawet jako opcja. Trochę realizmu ;) TDP to nie wszystko.

#133 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 04 lipca 2014 - 11:22

I tak z kartami jest bałagan, w MP są AMD ale jest wielu użytkowników MBP i imaców którzy nie potrzebują wydajności MP ale chcieliby by soft wykorzystywał nvidię Więc wejście z MP w Nvidię to byłby porządek ale i środkowy palec dla posiadaczy obecnych MP.

#134 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 04 lipca 2014 - 19:37

Mam MP 2013 i na brak wydajności nie narzekam... Ewentualny update zawsze kiedyś następuje. Tak było jest i będzie. Gdybym miał tylko o tym myslec nigdy nie kupiłbym kompa (a już szczególnie takiego)

#135 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 02 sierpnia 2014 - 15:27

Mac Pro

http://media.bestofm...zit-Solvent.png

Pamiętacie jak pisałem, że nowy Mac Pro dostanie karty Nvidii?

GTX750Ti ma TDP 60W. W9000, czyli D700 ma TDP na poziomie 275W. 4 razy wyższe. Pamiętajmy o tym, że Apple najbardziej ceni następujące rzeczy: Power Per Watt, wydajność OpenCL oraz... cenę kart.

Dlaczego o tym piszę? W październiku premierę będą mieć 3 karty od Nvidii. GTX880, GTX870, GTX860. Oparte o architekturę Maxwell.

GTX860 to zapewne dwunastoblokowy (12SMM), 1536 rdzeniowy układ o TDP około 120W z pamięciami GDDR5 o szynie... 128 bitów. Chip GM204, czyli dokładnie ten sam, który pojawi się w GTX870(16 bloków) oraz GTX880(18 bloków). Maxwell ma też ogromne możliwości podkręcania oraz zabawy z poborem prądu i wydzielanego ciepła. Co dla takiego urządzenia jak Mac Pro, jest wyjątkowo na rękę...

Wiadomo, że AMD nic nowego nie pokaże. Natomiast wieść gminna pośród menagementu Nvidii niesie, że Apple specjalnie wybrało AMD do pierwszej rewizji MP, żeby ta... zaczęła przedstawiać o wiele lepsze propozycje cenowe. Jaki jest efekt? Nvidia ogłasza, że karty Maxwell, tak desktopowe, mobilne jak i do stacji roboczych, będą mieć dużo niższą cenę zakupu niż karty z rdzeniami Kepler. Nawet o 25-35% na tej samej półce wydajnościowej.

Oczywiste jest, że Apple ma tak naprawdę gdzieś co powiedzą na ten temat właściciele poprzednich edycji Mac Pro. Interesują ich tylko i wyłącznie nowi klienci. W październiku też nastąpić ma premiera procesorów Xeon E5 z rdzeniami Haswell-EP. Co ciekawe, w tym właśnie miesiącu ma też być konferencja Apple...

Cóż za niezwykły zbieg okoliczności...

Haswell-EP Xeon E5, nawet 18 rdzeni w jednym procku, DDR4, karty Nvidia...

#136 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 02 sierpnia 2014 - 18:52

Nawet jeżeli to prawda - jakie to ma znaczenie dla obecnych userów MP2013 ? mam robić w portki tylko dlatego że projekt zamiast 20 min bedzie się renderował 15 ? Dla mnie to nie ma żadnego znaczenia -a już na pewno ekonomicznego. Teoretyczny wzrost wydajności ma się nijak do pracy na projektach

#137 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 03 sierpnia 2014 - 12:06

Mr. Mengzong told Expreview that they are planning a newer version of WindForce cooler. The cooling capacity will likely not exceed 450W, but they might eventually came up with 650W variant. I will just add here, that GTX 880 TDP is so low, that 450 Watts would be enough for two cards.

450W, huh? ;)

#138 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 03 sierpnia 2014 - 13:29

Nawet jeżeli to prawda - jakie to ma znaczenie dla obecnych userów MP2013 ? mam robić w portki tylko dlatego że projekt zamiast 20 min bedzie się renderował 15 ? Dla mnie to nie ma żadnego znaczenia -a już na pewno ekonomicznego.
Teoretyczny wzrost wydajności ma się nijak do pracy na projektach

Dla obecnych ma to o tyle znaczenie że może się pojawić nowe oprogramowanie które nie wspiera AMD i karty będą leżeć odłogiem.
Więc może być 15 min na nowych i 150 na starych MP.

#139 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 03 sierpnia 2014 - 14:45

Dla obecnych ma to o tyle znaczenie że może się pojawić nowe oprogramowanie które nie wspiera AMD i karty będą leżeć odłogiem.
Więc może być 15 min na nowych i 150 na starych MP.

Patrząc na działania Apple wbrew pozorom ma to sens. Największym problemem w segmencie Pro jest tak naprawdę fragmentaryzacja oprogramowania i optymalizacja działania pod określone karty graficzne. Ideałem sytuacji byłoby zoptymalizowanie działania oprogramowania pod język(OpenCL) i dobór kart do sprzętu, które to najlepiej sobie radzą w danej generacji z tego typu obliczeniami, mając najlepszą wydajność z wata energii i najniższą cenę.

Jeśli to kryje się za działaniami Apple, to nic tylko pochwalić.

#140 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 03 sierpnia 2014 - 16:05

Tylko problem w tym że nikt nie bierze AMD pod uwagę w segmencie Pro :)

#141 spietrza

spietrza
  • 49 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 sierpnia 2014 - 23:41

Nigdy przy zakupie nie pomyślałem o AMD. Za dużo problemów z kompatybilnością, wsparcie znikome :(

#142 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 09:10

Ciekawe ile osób wypowiadających się w wątku posiada w/w komputer Strzelam, 1%...

#143 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 04 sierpnia 2014 - 16:19

michobo : a na czym piłujesz NMP ? After jakies 3d ?

#144 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 18:01

przecie wiadmo że dla Safari się tego nie kupuje ;) Grafika i kompozycja a niebawem też podepnę do niego moduł dźwiękowy Rolanda Integra7

#145 Tygrysio

Tygrysio

• 91 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 18:44

Ciekawe ile osób wypowiadających się w wątku posiada w/w komputer
Strzelam, 1%...

Zdziwiłbyś się :) Resseler który zaopatruje moją firmę (wczoraj się z nim widziałem kupując rMBP) sprzedał od 1 go lipca do wczoraj 6 sztuk.
A to nie iSpot :)

#146 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 14:53

Ale ja nigdzie nie napisałem że poza mną nikt nie ma MP :) Poza tym - (nawiązując do łańcuszka dystrybucji) pierwotnie rozważałem zakup w Cortland bo w moim miescie jest ich sklep. Koniec końców wybrałem firmę "krzak" gdzie komp był 10% tańszy. Przy tej cenie - to jakby nie patrzeć - połowa nowego iPhone'a Przyjeżdża kurier, patrzę - a paczka nadana z Cortland !! :)

#147 Tygrysio

Tygrysio

• 91 postów

Napisano 07 sierpnia 2014 - 15:39

"krzak" gdzie komp był 10% tańszy. Przy tej cenie - to jakby nie patrzeć - połowa nowego iPhone'a
Przyjeżdża kurier, patrzę - a paczka nadana z Cortland !! :)

:) To już dość uczciwa zniżka :)

- - - Połączono posty - - -

:) To już dość uczciwa zniżka :)

Zmierzałem do tego że całkiem sporo osób pewnie ma na forum, Sam wykorzystuje dwa w firmie.

#148 mpta

mpta
  • 146 postów
  • Skądwroclaw/monachium

Napisano 08 sierpnia 2014 - 15:25

Ciekawe ile osób wypowiadających się w wątku posiada w/w komputer
Strzelam, 1%...

Nie trzeba miec ferrari, zeby wiedziec ze sie nie nada jako kombajn.
Chlopakom chodzi glownie o to, ze bez nvidii i CUDA dla wielu osob ten komputer jest bezuzyteczny. Wlasnie z tego powodu go nie kupilem, a bardzo bym chcial go miec z powiedzmy 2x gtx'em 770 4GB ram. Zwlaszcza ze renderowanie na GPU staje sie coraz bardziej sensowne i popularne.

pozdro i pis

#149 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 09 sierpnia 2014 - 00:09

Nie trzeba miec ferrari, zeby wiedziec ze sie nie nada jako kombajn.

właściciele lamborghini mówili tak samo a jednak

#150 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 09 sierpnia 2014 - 08:27

Z jednej strony sprawa wygląda tak: - AMD firma budżetowa nie mająca praktycznie większego uznania na rynku komputerowym poza graczami gdzie ciut taniej można kupić wydajniejszy sprzęt. - Apple składając swój sprzęt następnie dostosowując system tak na prawdę może warunku dyktować - gdyż nic więcej nie zadziała. Wychodząc z tego założenia można szybko dojść do wniosku że AMD mogło odsprzedać te karty za grosze tylko po to aby wzmocnić swoją pozycję względem Nvidii która w zasadzie tak jak intel obawiać się nie ma czego. Z jednej strony bardzo dobrze bo konkutrncja na rynku jest potrzbna i jak faktycznie uda się osiągnąć żeby karty AMD były wspierane przez oprogramowanie to Nvidia będzie musiała zejść z cen także. Ale zanim to nastąpi powinno apple udostępnić choćby opcjonalnie wersje z kartami Nvidii.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych