Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Pro Late 2013

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
214 odpowiedzi w tym temacie

#51 panjan

panjan
  • 21 postów

Napisano 31 października 2013 - 21:06

Jeszcze tylko zaopatrzyć się w Sony FDR AX-1 za ~6k$, monitor za drugie tyle i można się bawić :)

#52 Grzesiek M.

Grzesiek M.
  • 54 postów

Napisano 31 października 2013 - 23:11

panjan- nie zrozum mnie źle, ale chyba pisałeś o sobie. Ja też praktycznie nie mam ikon na swoim MBA, ikony pulpitu były jedynie przykładem obrazującym problem. (ok na biurku MBA, choć przyzwyczaiłem się do nazwy pulpit) To Ty przywołałeś idee, że im wyższa rozdzielczość tym więcej "miejsca" na ekranie. I dywagowałeś o standardzie fullHD (który nigdy standardem nie był i długo jeszcze nie będzie, o ile kiedykolwiek) Taka logika w pewnym momencie staje się absolutnie bezużyteczna. W pewnym momencie chcesz więcej "miejsca"- oznacza kup większy monitor. Wiem że to forum apple i niektórzy(!) użytkownicy tej marki kupią wszystko byle miało jabłko. Ale bądźmy poważni- oczy masz jakie masz, ręce masz jakie masz i przykro mi bardzo ale nic więcej nie zobaczysz, w nic więcej nie klikniesz, choćbyś miał na nowym iPhone 50000 ppi. W monitorach jest naprawdę wiele do pokazania, wojna na rozdzielczości jest równie głupia go wojna na mpx w aparatach.

#53 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 października 2013 - 23:42

Myślę, że jeśli byłby do wyboru w wersji matowej z dobrą matrycą, to cena 10000zł nie byłaby wcale wysoka. Pamiętam jak ponad 10tyś kosztował Cinema Display 30" . Monitor 4k kupują osoby które tego naprawdę potrzebują - m.in pod montaż materiału filmowego (do podglądu) lub do grafiki 3D. Podejrzewam, że muzycy pracujący z kilkudziesięcioma śladami też by na tym skorzystali.

- - - Połączono posty - - -

Jeśli chodzi o Fibre Channel to ja z powodzeniem stosowałem przejściówkę z TB na FC Promise. Serwer metadanych do Xsana stoi od marca i działa stabilnie. Raczej upatruje tu opcji u producentów switchy FC. Mamy normalny switch FC z klasycznymi gbic i opcjonalnie jeszcze port TB. Dla mnie rozwiązanie idealne zwłaszcza w pracy wieloplatformowej - choćby Xsan + StoreNext ; do tego stację roboczę MacPro z FCP X itp + na Linuxie Flame, Inferno itp.
Rozmarzyłem się :D

Szczerze mówiąc już lepiej podłączyć macierze typu Pegasus, raczej pro nie będzie bawił się w pojedyncze dyski. Napędów też już się prawie nie używa, no chyba, że czasami na koluadację :) Jedynie z całości przydatna przejściówka z TB na FC.

Inna sprawa to fakt co oni zmienili na przestrzeni lat w tym systemie? Od 10.6 do obecnego 10.9 zmiany są na prawdę czysto kosmetyczne, a to co wprowadzają i te setki nowych funkcji to na prawdę ciężko zauważyć w normalnym użytkowaniu. A politykę już widać bo nowy iWork i iLife jest tylko dla 10.9.

Ale patrz też na to co jest pod maską, a nie na same GUI w systemie.

#54 panjan

panjan
  • 21 postów

Napisano 01 listopada 2013 - 00:14

Ok, Grzesiek, może masz rację, ale moim zdaniem wyścigu już nie będzie po 4k, bo tak jak mówisz - to bez sensu. Kilka dni temu widziałem windowsa 8 w 4k na Asusie PQ321Q. Wygląda to zjawiskowo i jest mega wygodne (podejrzewam, że już np. W7 wyglądałby źle). Dla mnie jednak Retina w MBP jest ciut ładniejsza. Dlatego uważam, że ewentualna 4k Retina będzie najładniejszym obrazem na rynku i mam wielką nadzieję, że pod koniec 2014 ujrzy światło dzienne. A ślepym fanbojem też nie jestem, MBP to jedyne jabłkowe urządzenie jakie posiadam :)

#55 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 30 listopada 2013 - 19:21

nMP vs Workstation Price Comparisons - MacRumors Forums

Porownanie cen stacji roboczych z nowym Mac Pro. Okazuje sie ze nawet budowa zwyklego PC nie gwarantuje zbudowania tanszego zamiennika o podobnej wydajnosci, a i tutaj trzeba sie zgodzic na pewne ustepstwa poniewaz nikt obecnie z dostawcow nie produkuje SSD o transferze wiekszym niz 1GB/s. OKazuje sie ze kazdy konfig z porownywalnym sprzetem: Xeonami, Pamieciami ECC, SSD, AMD FirePro W7000 okazuje sie byc duzo drozszy niz podstawowa konfiguracja.

Coz, zycie dla Hackintoshy stalo sie wlasnie jeszcze trudniejsze :D.

#56 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 01 grudnia 2013 - 00:28

Ochłoń...
Nie produkuje?
KingSpec, Mushkin, OCZ...

Karty Dxxx nie wiadomo czym są tak naprawdę. To dzielenie skóry na niedźwiedziu. Możesz się mocno zdziwić jeśli się okaże, że te karty są identyfikowane jako FirePro tylko w OSX (tylko dzięki driverom), a drivery Win będą je widziały jako serię 7xxx... I co wtedy?
Podpowiem: kupa...
Do tego należy jeszcze dodać koszt peryferiów pozwalających na rozbudowę nMP o cokolwiek. To jakoś niewiele osób bierze pod uwagę. Także nie pitol...
Chcesz realnej oceny - proszę bardzo (ten sam wątek): MacRumors Forums - View Single Post - nMP vs Workstation Price Comparisons
Twoje "proroctwa" jakoś się do tej pory nie sprawdzają. Pomyliłeś się o jakieś 1000$...

#57 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 01 grudnia 2013 - 00:53

OCZ...

Właśnie bankrutuje

Co nie zmienia faktu że wszelkie wymienione obawy to Prawda :)

#58 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 01 grudnia 2013 - 01:05

Właśnie bankrutuje

Niestety... choć nigdy nie ceniłem ich produktów, mają bardzo istotny wkład w rozwój rynku tanich, konsumenckich SSD.
Robili tanie gówno, dzięki któremu inni producenci robili (i robią) o wiele lepsze produkty w konkurencyjnych cenach.
Jeśli zgodnie z plotkami przejmie ich Toshiba to nie będzie źle.

#59 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 01 grudnia 2013 - 07:49

KingSpec, Mushkin, OCZ...

Karty Dxxx nie wiadomo czym są tak naprawdę. To dzielenie skóry na niedźwiedziu. Możesz się mocno zdziwić jeśli się okaże, że te karty są identyfikowane jako FirePro tylko w OSX (tylko dzięki driverom), a drivery Win będą je widziały jako serię 7xxx... I co wtedy?

Owszem, nie wiedzialem o tym ze sa szybsze dyski niz 1.25 GB/s(1.5GB/s z tego co widzialem jest najszybszy od bankrutujacego OCZ).

Z tymi sterownikami jest pewien problem. Roznica pomiedzy FirePro a kartami do gier, przypuscmy, to wlasnie sterowniki. A sterowniki dostarcza Apple. Sugerujesz, ze beda takimi idiotami by dostarczyc sterowniki i Flash kart calkowicie rozne dla dwoch roznych systemow?

Przeciez sterowniki do Bootcampa tez sa dostarczane przez Apple? Ja nie rozumiem jaki problem widzicie?

Ale oczywiscie, to dlatego, ze sie na komputerach nie znam...

#60 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 01 grudnia 2013 - 09:49

Owszem, nie wiedzialem o tym ze sa szybsze dyski niz 1.25 GB/s(1.5GB/s z tego co widzialem jest najszybszy od bankrutujacego OCZ).

Najszybsze to chyba obecnie Mushkin, pod 2GB/s, a z enterprise to Foremay, pod 6GB/s.

Z tymi sterownikami jest pewien problem. Roznica pomiedzy FirePro a kartami do gier, przypuscmy, to wlasnie sterowniki. A sterowniki dostarcza Apple. Sugerujesz, ze beda takimi idiotami by dostarczyc sterowniki i Flash kart calkowicie rozne dla dwoch roznych systemow?

Przeciez sterowniki do Bootcampa tez sa dostarczane przez Apple? Ja nie rozumiem jaki problem widzicie?

Na dzień dzisiejszy dokładnie tak jest - 10.9 wykrywa 7970 jako D700, Windows jako 7970. I nie chodzi tu tylko o sterowniki Bootcamp.
Każdy, dowolny sterownik (jak np Catalyst) musi widzieć D700 jako D700. Tylko wtedy to będzie działać jak powinno. A Catalystów Apple już nie dostarcza.

Ale oczywiscie, to dlatego, ze sie na komputerach nie znam...

Nikt nie mówi, że się nie znasz, tylko większość swoich założeń opierasz na fantazji i "widzimisiach" zamiast na twardych faktach.

#61 JaMarcin

JaMarcin
  • 124 postów

Napisano 07 grudnia 2013 - 20:41

Śledzę temat nowego Maca Pro i zauważyłem że doznał on pewnego wizualnego i wydajnościowego upgradeu przez te czas.

Tak było

Dołączona grafika

Tak jest teraz

Dołączona grafika

#62 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 08 grudnia 2013 - 10:17

Nawet łanie to obudowali. Ja sztukę zamówiłem - z podstawowym dyskiem. Poczekam na OWC ... myśle że w ciągu miesiąca bedą dostepne troszkę tańsze zamienniki

#63 Dexter

Dexter
  • 95 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 15:54

Można już konfigurować. Rano zamówienia były z dostawą na styczeń. Teraz już Luty. Widzę, że ludzie sie rzucili na sprzęt i cena im nie straszna :) pozazdrościć. Najbardziej spasiona sztuka z 32'' 4K i z macierzą ponad 80 tyś zł :D

#64 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 16:48

(...)Każdy, dowolny sterownik (jak np Catalyst) musi widzieć D700 jako D700. Tylko wtedy to będzie działać jak powinno. A Catalystów Apple już nie dostarcza. (...)

A modyfikacja pliku .inf sterownika nie załatwia sprawy? Bo teoretycznie powinna :)

#65 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 grudnia 2013 - 17:20

Zapewne kupię nowego Maca Pro ale za jakieś 2-3 miesiące. Jestem zdecydowany tylko jakieś recenzję muszą się pojawić :) Wolę kupić MP za 20K i mieć go na 3-4 lata niż zmieniać iMac'a za ponad 10K co rok...

#66 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 18:18

A modyfikacja pliku .inf sterownika nie załatwia sprawy? Bo teoretycznie powinna :)

Jeśli w driverach jest w ogóle obsługa FirePro Dxx... a naprawdopobniej jej nie ma, bo dla Windows te karty póki co nie istnieją.

#67 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 19 grudnia 2013 - 20:22

Jestem stukniety i nie balbym sie wydac 600 tysiecy zl na samochod, ale 35 kafli na komputer, nawet majacy pociagnac 10 lat, to lekkie przegiecie dla mnie. Tyle wlasnie kosztuje Mac Pro w interesujacej mnie konfiguracji(8Core, 32 GB, D700, 512 GB SSD) razem z rozszerzona gwarancja, klawiatura gladzikiem i Monitorem Thunderbolt.

#68 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 20:36

ale 35 kafli na komputer, nawet majacy pociagnac 10 lat, to lekkie przegiecie dla mnie.

Nawet połowa z tej sumy jest przegięciem, komputer dla wymagającego użytkownika spokojnie zamknie się w cenie 10.000 zł. Oczywiście mówimy tutaj o wymagającym użytkowniku domowym a nie o osobie co musi mieć płytę główną za kilka tysięcy tylko po to aby ją mieć, osób co wykorzystują sprzęt do pracy nie biorę pod uwagę bo stacje robocze to inna kwestia - zupełnie inna :)

#69 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 19 grudnia 2013 - 20:37

Aktualizacje pod MacPro
Apple Updates Final Cut Pro X, Compressor, Motion 5 for 4K Video, New Mac Pro | Mac|Life

#70 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 20 grudnia 2013 - 23:07

The first 24 hours with Apple's new Mac Pro and Final Cut Pro 10.1 - fcp.co

Zasmieje sie w stylu Jacka Gmocha:

Che Che Che

;)

#71 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 27 grudnia 2013 - 23:39

Zanim dobiorę się i porozkładam swojego trafiłem na mały "Teardowns"

New Mac Pro 2013 Teardown | Other World Computing Blog

#72 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 28 grudnia 2013 - 00:49

Zanim dobiorę się i porozkładam swojego trafiłem na mały "Teardowns"

New Mac Pro 2013 Teardown | Other World Computing Blog

Witaj w klubie ''oczekujących'' :)

Apple znów się nie popisało z czasem dostawy...

#73 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 28 grudnia 2013 - 10:55

Jedyne co mogli jeszcze zmienić to dać 2 dyski ssd pci-e w raid 0 - to była by torpeda na dłuuugie lata, ale z drugiej strony nie mieli by co dodać za rok jako update. Nowe mac pro myślę że będą wychodzić cyklicznie co roku, jak inne sprzęty apple - tu nie ma możliwości rozbudowy, więc jeśli intel i amd wydadzą nowe graty to apple będzie robić nową wersje. Cieszy mnie to że miałem rację, że system chłodzenia będzie strzałem w 10 jest na prawdę cichy, zupełnie jak w laptopie ! Teraz ciekawe co zrobią z mini ? mogą je spokojnie zmniejszyć do wielkości apple tv ale przez to nie będzie można ich unowocześniać.

#74 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 28 grudnia 2013 - 11:48

Jeśli w driverach jest w ogóle obsługa FirePro Dxx... a naprawdopobniej jej nie ma, bo dla Windows te karty póki co nie istnieją.

Dołączona grafika

Są na liście - pod inną nazwą :)

#75 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 28 grudnia 2013 - 11:59

Są na liście - pod inną nazwą :)

Tabelka jest już nieaktualna, przynajmniej jej część dotycząca kart Dxx.

Dokładne parametry kart Dxx są takie:

D300 (rdzeń Pitcairn Pro):
– GPU 800 @1125 mV (Boost 850 MHz @1175 mV), pamięć 1270 MHz (5080 efektywnie), TDP 116W

D500 (rdzeń Tahiti XT2):
– GPU 650 @1025 mV (Boost 725 MHz @1075 mV), pamięć 1270 MHz (5080 efektywnie), TDP 108W

D700 (rdzeń Tahiti XT2):
– GPU 650 @918 mV (Boost 850 MHz @1100 mV), pamięć 1370 MHz (5480 efektywnie), TDP 108W

Zapewne Apple w driverach do Bootcampa zdba o to aby ich nowe karty były rozpoznawane właściwie, ciekawe tylko co będzie po instalacji driverów "nie Apple". Dodatkowo (niepotwierdzone) podobno w Bootcampie ma działać crossfire. Niebawem się okaże.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych