Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad Mini z wyświetlaczem retina- pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
535 odpowiedzi w tym temacie

#351 koliberek1

koliberek1
  • 1 091 postów
  • SkądRadom, Poland

Napisano 13 grudnia 2013 - 08:30

A różnicy w gwarancji nie ma prawda? Jestem kompletnie zielony w kwestii zasad Apple, do tej pory tylko i wyłącznie sprzęt na Androidzie:) Kupuję w x-kom, gwarancję mam taką samą jak w AppleStore, tylko że szybszą dostawę?

Gwarancje masz tą samą, tylko że przy ewntualnym zwrocie płacisz za przesyłkę i czekasz aż rozpatrzą Ci zwrot (akurat w x-kom nie ma z tym problemu).

#352 xeo00

xeo00
  • 38 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 grudnia 2013 - 10:18

Czytając ostatnie posty mam wrażenie, że to "pierwsze wrażenia" na temat oddawania sprzętu. Ludzie, jak czegoś nie jesteście pewni to nie piszcie bzdur. Jak ktoś coś kupi, np w T-Mobile (sklep) i przyjdzie za 10 min oddać bo jak to było pięknie napisane "nie jest blisko ideału" to życzę powodzenia. Ktoś coś tutaj przeczyta, a potem robi awantury w sklepach bo "on wie że tak jest". Potem przyniosą komuś taki "zwrot" i powiedzą, że to jest "nówka" sztuka i dla Was/Ciebie będzie IDEALNY, a Wy/Ty na pewno go wtedy kupisz. Postawcie się na miejscu sprzedawcy. Elektronika to nie ciuchy... Piszcie na temat działania samego sprzętu, jakie są jego plusy i minusy, a nie o gwarancji i zwrotach...

#353 pawel090

pawel090
  • 41 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 13 grudnia 2013 - 12:36

Cały ten wątek stał się dyskusja o wymianie, oddawaniu oraz preferencji dotyczących sklepów. Miałem wiele urządzeń z jabłkiem i do tej pory jedyne oddawanie dotyczyło faktu, że kupiony iPhone miał problem z baterią, która momentalnie się rozładowywała. Macie tysiące recenzji i wiecie jak wygląda sprawa z wadami tego sprzętu. Teraz odnośnie samego sprzętu. W moim odczuciu jest idealnym połączeniem mobilności i użyteczności. Polecić można każdej osobie, która korzysta z tego urządzenia w środkach lokomocji od autobusów do samolotów. Zdecydowanie gorzej sprawdza się w przypadku czytania pdf - do tego lepiej nadaje się lepiej starszy brat. Natomiast czytanie książek to już przyjemność. Można powiedzieć, że sprzęt jest idealnym rozwiązaniem dla osoby, która będzie z niego korzystała poza domem lub miejscem pracy. Polecam wersje z Cellularem. Wydaje się, że głównym zadaniem tego sprzętu jest mobilność wiec przy zakupie od razu warto się zaopatrzyć w internet mobilny. Jeśli ktoś narzeka nad odwzorowanie kolorów to jeśli nie jest grafikiem (a taka osoba raczej nie pracuje na iPadzie mini) to nie będzie to dla niego problem. Ile raz zastanawiacie się czy zieleń jest bardziej zielona. Bez przesady. Mogę dodać że ostrość jest niesamowita. Wcześniej używałem iPada 3 i nie ma porównania - Mini Retina zjada go na starcie. W razie pytań jestem do dyspozycji. Ale błagam nie pytajcie o to czy mam żółty, niebieski czy seledynowy odcień prawej strony ekrany.

#354 koliberek1

koliberek1
  • 1 091 postów
  • SkądRadom, Poland

Napisano 13 grudnia 2013 - 15:06

Wcześniej używałem iPada 3 i nie ma porównania - Mini Retina zjada go na starcie.

Nie przesadzaj,różnica w ilości pikseli jest niezauważalna przy normalnym użytkowaniu. Patrząc przez lupę z odległości 5 cm to może widać zasadniczą różnicę.

#355 pawel090

pawel090
  • 41 postów

Napisano 13 grudnia 2013 - 16:43

Dla mnie jest o wiele ostrzej. Nawet dłużej mogę się ma niego patrzeć bez uczucia zmęczenia oczu. Zapewne subiektywna opinia ale ja jednak widzę różnice. Nie jestem maniakiem pikseli który będzie porównywał ilośc upakowania pikseli na cal. W moim odczuciu ekran wyglada lepiej. Podkreślam przy normalnym użytkowaniu. Wcale tez nie uważam ze w 3 jest zły ekran. Ale pewnie działa to ja tej samej zasadzie jak w przypadku iPhona 5, który tez wg mnie ma lepszy ekran od iPada 3.

#356 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 13 grudnia 2013 - 18:03

Dołączona grafika

#357 flypek

flypek
  • 118 postów

Napisano 13 grudnia 2013 - 19:48

W jaki sposób arturo korzystasz z iPada, że twoja bateria osiąga takie wyniki? Mam aira i muszę go ładować codziennie, może coś z moja bateria jest nie halo?

#358 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 grudnia 2013 - 21:18

16h: 60% podświetlenia, przeglądanie sieci przez cały ten czas - iPad 4, iPad mini Retina

#359 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 13 grudnia 2013 - 22:59

lokalizacja wlaczona, wifi caly czas. podswietlenie 40%. przewaznie youtube i facebook. ale tez troche gralem ostatnio. naprawde swietny wynik i jestem bardzo zadowolony z tego tabletu. laduje sie tez dosc szybko. ma wieksza ladowarke jak ip 5s.

#360 kara mustafa

kara mustafa
  • 35 postów

Napisano 14 grudnia 2013 - 07:15

To teraz już pytanie związane z użytkowaniem i akcesoriami :) Jak ma się wytrzymałość ekranu na zarysowania ? Używacie folii jakiś ? To etui powinno pasować ROCK ETUI SMART COVER IPAD MINI RETINA ELEGANT (3784974587) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. do Mini Retiny?

#361 Wania

Wania
  • 644 postów

Napisano 14 grudnia 2013 - 08:58

Ja uzywam matowej foli od hama na mini i na miniR, jestem bardzo z niej zadowolony tylko przyklejenie jej zeby noc pod nia nie wpadlo to dramat i trzeba sie narobic.

#362 grzes1213

grzes1213
  • 72 postów

Napisano 14 grudnia 2013 - 09:35

moja bateria 13h w użyciu i 2 dni standy ale cały czas LTE, na wifi będzie jeszcze lepiej :)

#363 sampelmajster

sampelmajster
  • 89 postów

Napisano 15 grudnia 2013 - 22:08

Od paru dni obcuje z iPadem Mini Retina, mam w domu tez iPada 3 generacji, pare spostrzeżeń: - ekran! Ta ostrość! Trzeba to zobaczyć. - waga! W porównaniu do starszych i większych kolegów jest niezła różnica. Jak najbardziej na plus, ręka sie nie meczy. - mobilność! Kupiłem do niego od razu Smart Cover i gdzie nie pojadę towarzyszy mi: praca, wypad do sklepu, do znajomych, mój 5letni syn tez ma z niego pociechę:) - system bez zastrzeżeń, nic mi nie przycina, gry i aplikacje, strony w safari(!!!) wczytuja sie piekielnie szybko, moge go polecić każdemu, kto szuka właśnie mobilnego sprzętu, w iSpocie bawiłem sie tez Air, ale to mini robi różnice. Wybrałem kolor Space Gray, ciekaw jestem jak sie bedzie sprawował przy codziennym użytkowaniu. W kolejnej wersji wrzuciłbym TouchID, poprawił aparat i mamy komfort konkret.

#364 japusz

japusz
  • 361 postów

Napisano 16 grudnia 2013 - 18:56

Witam! Ja mam właśnie dylemat odnośnie kupna ipada. Skłaniam się bardziej ku mini ze względu na przekątną ekranu. Niczego większego nie potrzebuje. Aktualnie mam asusa 10calowego - za duży, za ciężki, mało poręczny. Dlatego stanęło na mini. I teraz zasadnicza kwestia. Powiem tak - nie mam kasy jak lodu, więc mam dylemat między zwykłą wersją a mini z retiną. Retina wymaga dość dużej dopłaty i wtedy raczej musiałbym się ograniczyć do wersji 16GB, nie wiem czy mi to starczy czy też nie. Wcześniej ipada nigdy nie miałem. Patrzę na ispocie, że jest wyprzedaż mini 32GB + Cellular za 1900zł. Za mini z retiną za 16GB 2200zł. Więc spora różnica i dwa razy mniej pamięci. Ipad mini bez retiny daje radę podczas codziennego użytkowania?

#365 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 grudnia 2013 - 19:00

Daje radę, chociaż wolałbym Mini Retina pomimo 2x mniejszej ilości pamięci. Jeśli dużo nie grasz (gry zajmują po 1-1,5GB) to 16GB powinno starczyć.

#366 japusz

japusz
  • 361 postów

Napisano 16 grudnia 2013 - 19:14

Racja, stwierdziłem, że jednak lepiej brać retinę. A 16GB wystarczy, rzeczywiście w gry gram strasznie mało. Dodatkowo zwykłą wersję bez modemu. Jako modem w zupełności starczy mi telefon, który zawsze mam przy sobie. Mam pytanie co do otwierania dokumentów. Jak wrzucę je z PC na ipada w formacie wordowskim to je bez problemu otworzę?

#367 neo2006a

neo2006a
  • 90 postów

Napisano 16 grudnia 2013 - 19:18

Jest mnóstwo darmowych aplikacji którymi otworzysz pliki Offica tak samo jak na PC.

#368 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 grudnia 2013 - 20:47

Juz drugi iPad Mini retina i drugi raz z rzedu ekran u dolu ma zazolcenie. Nie tak duze jak za pierwszym razem, ale jest widoczne. Pogratulowac skutecznej kontroli jakosci...

#369 tkirmuc

tkirmuc
  • 108 postów

Napisano 16 grudnia 2013 - 21:13

Napaliłem się na tego mini-retina, pobiegłem do sklepu jak tylko się pojawił, wziąłem do ręki i.... coś mi nie pasowało. Nie wiedziałem o co chodzi ale jakoś jakoś ekranu mnie rozczarowała, chociaż nie wiedziałem dlaczego. Uznałem, że może mam po prostu zmęczony wzrok po całym dniu pracy więc odłożyłem i wróciłem do domu. No i po kilku dniach, z testu na DisplayMate, dowiedziałem się, co mi nie pasowało. Teraz mam dylemat, bo iPad Air jest boski ale dla mnie trochę za duży a Mini za bardzo wyblakły. Zawsze muszą zrobić coś nie tak (poproszę Macbook Air z ekranem Full HD chociaż).

#370 karol.n

karol.n
  • 2 postów

Napisano 16 grudnia 2013 - 21:45

Chyba trafiłem na jakiś trefny egzemplarz. Dziś 3 razy wywaliło mi oprogramowanie (w kółko białe jabłuszko i czarny ekran), przy przesunięciu "odblokuj" zamroził sie ekran a dalej wiadomo, możliwe ze to wina płyty głównej i sprzęt nadaje sie do wymiany? da sie to jakoś samemu przetestować ?

#371 pawel090

pawel090
  • 41 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 01:19

Pozwolę się nie zgodzić z kolegą tkirmucem. Oczywiście szanuje subiektywne odczucia odnośnie ekranu i kolorów. Z drugiej strony uważam, że kolega jest pewnym wyjątkiem bo normalny człowiek jeśli nawet zwróci uwagę na różnice to tylko w momencie kiedy obok będzie leżał iPad Air. Osobiście nie widzę żadnego dyskomfortu jeśli chodzi o kolory. Problemem może być czytanie pdf lub niektórych magazynów na iPadzie mini. Oczywiście jest ostry jak brzytwa, ale za małe literki też nie są komfortowe. Warto pamiętać, że iPad mini ma za główne zadanie być mobilnym. Kompromisem jest właśnie to że niektóre rzeczy wygodniej zrobić na dużym iPadzie. Jeśli ktoś ma już jakiegoś iPada (oprócz mini) i na nim może np. przeczytać dłuższy tekst to jest idealny wybór bo na mieście, w podróży sprawdza się idealnie. Osobiście polecam również dołożenie do modelu z modułem LTE bo jednak udostępnianie to spore utrudnienie i zmniejsza komfort pracy z tym urządzeniem. Może to nie miejsce ale taki malutkie odejście od tematu. Polecam również Smart Case - niby drogi ale jednak skóra to jest to;)

#372 kara mustafa

kara mustafa
  • 35 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 20:46

Mam pytanko, czy przycięta zwykła karta PLUS LTE będzie działać z Retiną?

#373 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 20:49

Niestety, z Retiną działa tylko karta Retina. Zwykła ma zbyt małą rozdzielczość. C'mon, ludzie, co z Wami?

#374 kara mustafa

kara mustafa
  • 35 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 20:51

jaka rozdzielczość?

#375 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 19 grudnia 2013 - 21:38

Osłabiłeś mnie. TO BYŁ ŻART. Jak dobrze przytniesz kartę, to będzie działać. Moje pytanie z poprzedniego postu jest jeszcze bardziej aktualne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych