Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad Mini z wyświetlaczem retina- pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
535 odpowiedzi w tym temacie

#301 dany79

dany79
  • 9 postów

Napisano 28 listopada 2013 - 20:03

W porównaniu do iPada 3 jest o wiele chłodniejszy. Stary potrafił sie nieźle nagrzać podczas grania, tutaj jest to prawie nieodczuwalne.

Wielkie dzięki za odpowiedź, pozdrawiam!

#302 sigern

sigern
  • 2 postów

Napisano 28 listopada 2013 - 21:53

Mój egzemplarz dziś dotarł, a paczka została wysłana wczoraj (!) z Pragi. Zamawiałem 12.11, mieszkam w Krakowie. Od razu po odpaleniu pełen obaw przeprowadziłem test wyświetlacza i... odetchnąłem z ulgą. Wygląda na to, że wszystko z moim ok. Jest to mój pierwszy iPad i pierwszy tablet w ogóle. Postanowiłem zainwestować sprzęt z najwyższej półki (wmyśl zasady "raz a dobrze") który docelowo ma mi służyć na studiach. Uznałem że jego mobilności będzie niebywałą zaletą na uczelni. Jak na razie jestem wciąż zachwycony wyświetlaczem. Co do kolorów, miałem okazję porównania w iSpocie z Airem i faktycznie różnica jest widoczna. Nieco wyblakłe w stosunku do Aira kolorki nie są jednak dla mnie problemem. Nowy mini jest niewielki, poręczny i świetnie wykonany. Do czytania mógłby być lżejszy (porównuję z Kindle Paperwhite), ale wagę trudno jest przeskoczyć zważywszy że to taki mini kombajn w sumie jest. System działa szybko, na czystym systemie bez aktualizacji zdarzały mu się spadki szybkości animacji. Miałem też parę problemów z AppStorem. Teraz póki co wszystko śmiga. Co ciekawe zauważyłem, że nie mam dołączonego do wersji cellular kluczyka do nano sim. Trochę WTF? No ale z powodzeniem użyłem rozgiętego spinacza biurowego i szufladka się wysuwa bez problemu.

#303 koliberek1

koliberek1
  • 1 091 postów
  • SkądRadom, Poland

Napisano 29 listopada 2013 - 08:41

Co ciekawe zauważyłem, że nie mam dołączonego do wersji cellular kluczyka do nano sim. Trochę WTF? No ale z powodzeniem użyłem rozgiętego spinacza biurowego i szufladka się wysuwa bez problemu.

Wiem, że to dosyć oczywiste, ale skoro to Twój pierwszy sprzęt Apple to któż wie, zapytam - patrzyłeś do książeczki z papierkami, tam zazwyczaj jest kluczyk do sim :-) Jeśli tam nie ma, to najwyraźniej zamienili książeczki przy pakowaniu i dali Ci od miniaka z WIFI.

#304 Marcinm3

Marcinm3
  • 14 postów

Napisano 29 listopada 2013 - 09:17

Czy zauważyliście u siebie bóle głowy po dłuższym wpatrywaniu się w ekran? Nie wiem czy to ma ze sobą powiązanie, ale wczoraj i dzisiaj przysiedziałem nie co dłużej przy miniaku i czuję się krótko mówiąc, źle.

Nie jestem pewien, czy to jest właśnie wina ekranu (jasność ustawiona na automatyczną) czy tych bajerów co przyszły z iOS 7. Pamiętam, że gdzieś kilka osób wspominało, że boli od tego głowa, czy też objawy przypominają chorobę lokomocyjną.

Ktoś jeszcze zauważył coś takiego u siebie?

Takie pytania powinieneś zadawać chyba na forum o nieco innej tematyce - medycznej. Każdy inaczej reaguje na takie rzeczy, tym bardziej, że tablet trzymasz zazwyczaj blisko oczu. Dla przykładu, telewizora z tak bliskiej odległości raczej nie oglądasz. Idź do okulisty, zbadaj się bo sprzęt jak każdy inny. Jednego głowa będzie boleć innego nie.

I co bajery z iOS7 mają do bólu głowy? :|

#305 Kayne

Kayne
  • 189 postów

Napisano 29 listopada 2013 - 09:29

@Marcinm3 Chodziło mi o efekt paralaksy - czytałem gdzieś, chyba nawet na MyApple, że u niektórych wywołuje to ból głowy, a nawet mdłości. @grzes1213 Korzystam z iPhone 5 od kilku miesięcy, dużo na nim czytałem i nie zaobserwowałem u siebie czegoś takiego. Wczoraj wieczorem obniżyłem ręcznie jasność ekranu i zobaczymy, czy to pomoże. Może po prostu to czysty zbieg okoliczności i może ciśnienie/pogoda/jedzenia tak na mnie wpłynęło ;) Co do samego miniaka - cudny tablet :) Ekran bez wad, lekki, wygodny i szybki. Co jakiś czas przycina iOS 7 (zwłaszcza podczas zamykania 2-3 aplikacji na raz, czasami znika sama grafika aplikacji ale ikonka i miejsce wciąż jest zajmowane przez aplikację, oraz podczas cofania się do ekranu startowego gestem). Działa szybko a obraz żyleta. Rozmiar idealny, 10" to zdecydowanie za dużo :)

#306 sigern

sigern
  • 2 postów

Napisano 29 listopada 2013 - 12:35

Wiem, że to dosyć oczywiste, ale skoro to Twój pierwszy sprzęt Apple to któż wie, zapytam - patrzyłeś do książeczki z papierkami, tam zazwyczaj jest kluczyk do sim :-) Jeśli tam nie ma, to najwyraźniej zamienili książeczki przy pakowaniu i dali Ci od miniaka z WIFI.

Przeszukałem cały zestaw dość dokładnie. Kluczyka brak i jest najprawdopodobniej tak jak piszesz że zamienili z wersją wifi. Dziwi mnie tego typu niedopatrzenie w produkcie z tej półki. No ale cóż, ważne że iPad sprawny.

#307 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 30 listopada 2013 - 11:24

Przeszukałem cały zestaw dość dokładnie. Kluczyka brak i jest najprawdopodobniej tak jak piszesz że zamienili z wersją wifi. Dziwi mnie tego typu niedopatrzenie w produkcie z tej półki. No ale cóż, ważne że iPad sprawny.

Ja bym zadzwonił na infolinie i spytał się co o tym myślą.

#308 skowrop

skowrop
  • 62 postów

Napisano 30 listopada 2013 - 12:10

Kupiłem rMini 128gb cell white, ekran rewelacyjny, brak uwag, dobra płynność animacji. Zastanowiło mnie tylko, jak przy logowaniu do app store na początku miałem polskie menu i newstand z polskimi tytułami gazet lokalnych , po czym pojawiło się angielskie menu i tytuły gazet. Ma ktoś pomysł jak to przywrócić ?

#309 franek_k

franek_k
  • 86 postów

Napisano 02 grudnia 2013 - 16:03

Od piątku mam mini...po 3dniach zabawy i przesiadce z ipada3 jestem pewien , że miniak to kolejny krok w ewolucji przesnośnych sprzętów.Rewelacja..!!Jestem szczerze zachycony prędkoscia działania (vs.ipad3), a także samymi wymiarami. Wreszcie moge pisac (no.tego posta) trzymajac ipada w rece i nie przechylajac nim non-stop tak żeby lewy lub prawy kciuk mogl dosiegnąc danego klawisza. obecnie czekam tylko na przesyłkę z brązowym smart case'm. Pozdrawiam Franek

#310 Wania

Wania
  • 644 postów

Napisano 02 grudnia 2013 - 16:18

na chwile obecna 8% baterii w uzyciu 10h 19min w gotowosci 1 dzien 7h

#311 lel8

lel8
  • 22 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 grudnia 2013 - 19:18

Czy ktoś kupił do nowego iPada mini z retiną, AppleCare Protection Plan? Warto dokupić?

#312 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 grudnia 2013 - 19:17

Witam, Wczoraj odebrałem z AOS swojego iPada mini 2 w wersji LTE 64GB. Niestety, przesadziłem z zdolnością mojego wzroku. Za małe litery etc. Mam paskudny dyskomfort posługiwania się nim. Jest możliwość zwrotu z powrotem do sklepu i zwrotu pieniędzy?

#313 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 04 grudnia 2013 - 19:27

Witam,
Wczoraj odebrałem z AOS swojego iPada mini 2 w wersji LTE 64GB.
Niestety, przesadziłem z zdolnością mojego wzroku. Za małe litery etc. Mam paskudny dyskomfort posługiwania się nim.

Jest możliwość zwrotu z powrotem do sklepu i zwrotu pieniędzy?

Tutaj masz wszystko co jest Ci potrzebne.
UOKiK - Konsumenci - Porady konsumenckie - Pytania i odpowiedzi - Umowy zawierane na odleg

https://www.google.p... odległość

#314 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 grudnia 2013 - 20:00

Tutaj masz wszystko co jest Ci potrzebne.
UOKiK - Konsumenci - Porady konsumenckie - Pytania i odpowiedzi - Umowy zawierane na odleg

https://www.google.p... odległość

Dziękuję, nie wiedziałem że to takie proste. Już na swoim koncie w AOS zrobiłem zwrot. Kurier będzie w ciągu 48 godzin.
Woow, teraz naprawdę będę się zastanawiał nad iPad Air. Jutro idę do iSpot-u aby przećwiczyć na iPad Air swoje oczy lub w ogóle zrezygnuję z posiadania tabletu.

#315 masca

masca
  • 2 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 grudnia 2013 - 11:04

Mam mini retinę od niedzieli, po przesiadki z ipada 2 pierwsze co rzuca się w oczy to oczywiście jakość obrazu i szybkość działania. Sprzęt jest dokładni taki jak sobie wyobrażałem, doprecyzowany w każdym calu, lekki, mały i jednocześnie potężny. Na uznanie zasługuje oczywiście bateria - póki co 4 dzień bez ładowania.

#316 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 grudnia 2013 - 15:08

Dzisiaj byłem "pomacać" Mini Retina, dla mnie rewelacja. Lekki, mały, super ekran i wykonanie. Muszą jeszcze popracować nad iOS. Myślałem, że Mini jest nie dla mnie jak mam 10" ale myliłem się tylko nie wiem czy sprzęt jest mi potrzebny kiedy pod ręką zawsze jest 5" telefon. :D EDIT: kupiłem, najlepszy mobilny sprzęt jaki kiedykolwiek posiadałem. :)

#317 Wania

Wania
  • 644 postów

Napisano 07 grudnia 2013 - 09:27

Pierwszy tydzien za soba. Czarny mini z modemem. Bateria trzyma srednio 10h urzytkowania, laduje ja wieczorem i po ok 48h znowu. Rano jak jestem w pracy dziala na modemie, wieczorem w domu po wifi. Glownie net i pare aplikacji, czasem jakas gierka. Chodzi bardzo plynnie na ios7.0.4 ale nie mam za bardzo porownania, Zona w swoim mini1 miala tylko chwile ios6 a moj przyszedl z 7.0.3. 3-4 razy wylaczylo mi sie safari ale po odpaleniu zakladki wszystkie byly. Wychodzi na glowny ekra jak sie kliknie dwa razy na tabeta i jasnosc w ustawieniach. Potrafi zawiesic sie zyroskop i nie chce sie obkrecic ekran przy odblokowywaniu. To chyba tyle za zauwazylem, jak cos pominalem napisze albo pytajcie :)

#318 Michau1906

Michau1906
  • 15 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 07 grudnia 2013 - 13:47

W czwartek przysłali w końcu mojego miniacza z retiną. Na całe szczęście bez wad wyświetlacza. Szybkość pracy w porównaniu do iPada 2 bardzo zadowalająca. Wszystko działa płynnie, samo urządzenie uruchamia się w kilkanaście sekund! Czytanie książek w iBooks super (chociaż stare iBooks wyglądało lepiej). Bateria trzyma zadowalająco jak na razie to raz ładowałem. Minusem są troszkę małe czcionki, ale da się przeżyć, zawsze można też pogrzebać w ustawieniach dostępności. Jedynie raz zawiesił się akcelerometr. Ekran przestał się obracać zgodnie z położeniem (tapeta pozostała w poziomie, a ikony aplikacji w pionie). Ponowne uruchomienie przywróciło wszystko do normalności.

#319 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 07 grudnia 2013 - 17:35

Panowie, a jak to jest z wadami ekranu w miniakach? Bo głównie sie słyszy o wymianach użytkowników większych Airów... czyżby ekrany w Mini Retina były mniej awaryjne? Moja ciekawość bierze się stad, iż mam możliwość kupna tego cudeńka od osoby prywatnej (stad też ewentualna wymiana nie wchodzi w gre)

#320 Dzoana

Dzoana
  • 2 postów

Napisano 07 grudnia 2013 - 19:02

Retina 32 a Aero 2 Witam planuję zakupić iPada Mini retina 32 z 3g , mam internet Aero 2 ,stąd moje pytanie: Sprawdzał już ktoś czy działa, czy jest kompatybilny z tą pojemnością?Pan w salonie powiedział mi że z 64 Aero 2 nie działa,a z 32 nie wie..;/. Pomoże ktoś?

#321 Wania

Wania
  • 644 postów

Napisano 07 grudnia 2013 - 19:09

Witam planuję zakupić iPada Mini retina 32 z 3g , mam internet Aero 2 ,stąd moje pytanie: Sprawdzał już ktoś czy działa, czy jest kompatybilny z tą pojemnością?Pan w salonie powiedział mi że z 64 Aero 2 nie działa,a z 32 nie wie..;/. Pomoże ktoś?

Dziala

#322 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 07 grudnia 2013 - 19:10

Yyyy, a co ma pojemnosc do karty Sim? I operatora internetu? O_O Ze tak zapytam. Co to za salon? :D Chetnie wrecze temu panu nagrode Yobla.

#323 Dzoana

Dzoana
  • 2 postów

Napisano 07 grudnia 2013 - 20:05

Yyyy, a co ma pojemnosc do karty Sim? I operatora internetu? O_O

Ze tak zapytam. Co to za salon? :D Chetnie wrecze temu panu nagrode Yobla.

Dziękuję za szybką odpowiedź , A gdzie? Galeria Kaskada Szczecin :D. Nie znam się więc zapytałam, i taką odpowiedź uzyskałam.

#324 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 07 grudnia 2013 - 21:13

Takie czasy. Firmy oszczedzaja, zatrudniaja za 1600 brutto, nie daja siana na szkolenia i trafiaja sie tacy profesjonalisci ;).

#325 karol.n

karol.n
  • 2 postów

Napisano 08 grudnia 2013 - 03:50

Od ponad tygodnia bawię sie mini retiną. Czy ktoś miał nieprzyjemność z przycinaniem sie wifi? Przykładowo, klikam w AppStore jakąś aplikacje, cały czas ładuje i nic(walczy), dopiero jak wrócę do listy i kliknę jeszcze raz wtedy wyświetla od razu, podobnie jest w dysku Google przy ładowaniu dokumentów, tak samo przy youtubie. Na innych urządzeniach w sieci sie to nie zdarza. Raz przy przesyłaniu filmu przez wifi z PC szło by 100 razy dłużej niż normalnie, po ponownym uruchomieniu iPada wszystko wróciło do normy. Ktoś podejrzewa co może być nie tak, albo spotkał się z czymś podobnym?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych