Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad Mini z wyświetlaczem retina- pierwsze wrażenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
535 odpowiedzi w tym temacie

#276 Dawidek123

Dawidek123
  • 36 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 12:49

Witam! Mam pytanie. Mianowicie zastanawiam się nad zakupem nowego iPada rMini, niemniej problemy z ekranem nieco ostudzają mój entuzjazm. Dlatego chciałbym spytać bardziej doświadczonych użytkowników sprzętu Apple - bo, z tego co się orientuję, podobne problemy występowały już z poprzednimi modelami iPadów - jak wygląda sprawa wymiany modelu z felernym ekranem: czy wszystkie sklepy (tj. w przypadku zakupu nie przez AOS) bez problemy wymieniają na inny model, czy może niektóre nie wymieniają (innymi słowy, jakich sklepów unikać). Drugie pytanie dotyczy mojej ingerencji w zakupiony sprzęt: tzn. mogę go rozpakować, odpalić i sprawdzić, czy ekran działa jak należy i wtedy oddać/wymienić? Przy sprzęcie takiego producenta podobne obawy są dość kuriozalne, ale za tę cenę chciałbym dostać produkt kompletny, nie żadnego bubla, więc wolę się upewnić.

#277 Alter

Napisano 26 listopada 2013 - 12:50

Przesiadka z iPad mini na iPad mini retina

Zgodnie z tytułem wątku opisze tylko pierwsze wrażanie po 1 godzinie używania iPad mini z retiną (32 GB + Cellular + grawerunek).

Zamówiony w Apple Store 12.11 - wysłany 19.11 z Taiwanu :) - odebrany dziś 26.11. w Łodzi.

Przez rok używałem iPad mini 16mb + Cellular i mając iPhone 4, brak retiny w iPadzie na tyle mocno mi przeszkadzał, że bez wielkiego namysłu zdecydowałem się na przesiadkę dodając jednocześnie 16 GB pamięci.

Mobilność iPada mini wg mnie wymusza posiadanie w nim modemu. Ja od roku korzystam z [URL="http://www.aero2.pl/bdi.html"]Aero [/URL]i jest to bardzo optymalne i wystarczające rozwiązanie.
Aero działa również bez problemu w najnowszym iPadzie mini (potrzebny był restart urządzenia) - oczywiście nie osiągając większych niż 512 kb szybkości, ale to mi wystarcza :)

To czego najbardziej oczekiwałem od zamiany czyli większa rozdzielczość wyświetlacza jest wg mojej oceny absolutnie warta wymiany urządzenia! Zresztą co mam napisać jak już kupiłem, ale staram się być obiektywny na poczet tego posta :)
Ostre krawędzie małych czcionek bardzo podnoszą przyjemność z korzystania z urządzenia. Oczywiście te same czcionki są również dobrze widoczne i na wcześniejszym iPadzie, ale oba urządzenia wyświetlające tą samą stronę internetową i leżące obok siebie nie pozostawiają wątpliwości, które jest nowsze.

Zdjęcie zrobione nowym iPadem jest trochę lepsze, ale póki co nie powala. Zobaczymy w terenie i lepszym świetle.

Na kilku większych programach, które zdążyłem zainstalować szybkość uruchamiania i obsługi jest lepsza zauważalnie.

[URL="http://www.marco.org/rmbp-irtest.html"]Ghosting test [/URL] wykonany i nie zauważyłem problemu :)

Ogólnie mam wrażenie, że na najjaśniejszym ustawieniu ekranu retina świeci nieco słabiej, a już na pewno to widać patrząc na ekran pod pewnym kątem, ale nie jest problem. Kolory są ok. Czernie głębsze.

To tyle pierwszych wrażeń.

Nie znajduję powodu do niezadowolenia z nowego iPada mini :D

#278 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 listopada 2013 - 13:38

Pozazdrościć kolego że go masz. A ja czekam na swojego mini. Zastanawiam się czy aby nie anulować zakupu i wykonać zakup w "czarny piątek".

#279 DeanDesign

DeanDesign
  • 201 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 26 listopada 2013 - 16:13

Sprawdziłem swojego iPada Mini w tym teście Retina MBP (rMBP) image-retention test
Niestety po 10 minutach widać lekkie ślady siatki, która była wyświetlana wcześniej.
Nie są one jakoś mocno widoczne, ale chyba nie powinno być ich wcale. Zaczynam żałować kupna tego sprzętu.....

#280 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 26 listopada 2013 - 16:38

A czy w trakcie użytkowania sprzętu widzisz jakieś problemy?

#281 migal

migal
  • 351 postów
  • Skądmam wiedzieć ?

Napisano 26 listopada 2013 - 18:33

innymi słowy, jakich sklepów unikać; mogę go rozpakować, odpalić i sprawdzić, czy ekran działa jak należy i wtedy oddać/wymienić?

Jakich sklepów unikać, aby bezproblemowo, bezstresowo wymienić iPada i go wypróbować na wszystkie sposoby ? Wszystkich oprócz AOS. Tak, zamawiając w AOS możesz go odpakować, używać ile chcesz, wszystko sprawdzić i oddać do 7 stycznia 2014 r. (obecnie jest taka możliwość - nazywa się to u nich w regulaminie "zakupy przedświąteczne", jeśli tylko odbierzemy zamówienie do 25.12.2013 r).

#282 lel8

lel8
  • 22 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 listopada 2013 - 18:49

A co w przypadku jak zamówię po 25 grudnia? Jak wyglada wtedy sprawa oddania sprzętu w razie jakis problemów?

#283 koliberek1

koliberek1
  • 1 091 postów
  • SkądRadom, Poland

Napisano 26 listopada 2013 - 18:56

A co w przypadku jak zamówię po 25 grudnia? Jak wyglada wtedy sprawa oddania sprzętu w razie jakis problemów?

Wtedy masz 14 dni na zwrot lub zamianę.

#284 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 18:57

Wtedy standardowo. Wszystko masz opisane na stronie AOS, trochę samodzielności.

#285 skowrop

skowrop
  • 62 postów

Napisano 26 listopada 2013 - 19:30

Byłem przekonany do kupna rMini, ale jak czytam pierwsze wrażenia, to zaczynam się z powrotem zastanawiać nad iPad Air. Macie podobne odczucia?

#286 migal

migal
  • 351 postów
  • Skądmam wiedzieć ?

Napisano 26 listopada 2013 - 19:32

Byłem przekonany do kupna rMini, ale jak czytam pierwsze wrażenia, to zaczynam się z powrotem zastanawiać nad iPad Air. Macie podobne odczucia?

Heh, to poczytaj o pierwszych wrażeniach (problemach) z Air x]

#287 ozizkar

ozizkar
  • 28 postów
  • SkądGdynia

Napisano 26 listopada 2013 - 19:39

Mam mini z retina od 3 dni i szczerze uważam go za najlepszy tablet na świecie wymiary idealne szybkość działania powalająca ekran mnie osobiście zachwyca, air w porównaniu do miniaka to bydlak, uważam ze mini to najbardziej mobilny tablet jaki można dostać na rynku ;)

#288 DeanDesign

DeanDesign
  • 201 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 27 listopada 2013 - 09:03

Czy ktoś z Was posiadających iPada Mini z ekranem retina może potwierdzić szumy kamery w ciemnym otoczeniu? Zakryjcie obiektyw dłonią (nie samym palcem) i sprawdźcie. Własnie przetestowałem iPada Mini bez retiny i nie widać żadnych szumów. Te u mnie mają kolor niebieski. Dzięki z góry.

#289 Alter

Napisano 27 listopada 2013 - 10:16

Czy ktoś z Was posiadających iPada Mini z ekranem retina może potwierdzić szumy kamery w ciemnym otoczeniu?

Tak. Patrząc na oba urządzenia pracujące obok siebie widać większe szumy na iPadzie mini z retiną niż bez retiny, jednak po zrobieniu zdjęć jakość tych zrobionym nowym miniakiem jest nieco lepsza w słabych warunkach oświetleniowych, a szumy porównywalne lub takie same. Zdjęcia są trochę bardziej ostre. To tak jakby aparat czy raczej soft aparatu próbował wyłapać więcej detali podczas robienia zdjęcia i potem je przekształcał na lepszą ostrość. Taka teoria :)

Aparaty w obu iPadach mini nie radzą sobie ze słabymi warunkami oświetleniowymi i jeżeli miałby to być element decydujący o zakupie ... to nie warto.

W dobrych warunkach oświetleniowych wg mnie nowy miniak robi lepsze foty od swojego poprzednika.

#290 DeanDesign

DeanDesign
  • 201 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 27 listopada 2013 - 13:08

Być może jest to efekt jaśniejszego obiektywu. Nie wiem, w innych urządzeniach Apple'a czegoś takiego nie zauważyłem. Może poprawią to w sofcie. Tak czy siak, spokojna moja głowa, bo już myślałem że mam wadliwą kamerę. Dzięki

#291 grzes1213

grzes1213
  • 72 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 16:47

przyszedł !:) rewelacja. ekran piekny, cudowny :D różnica między mini 1 a 2 kolosalna. przystępuję do testów.

#292 koliberek1

koliberek1
  • 1 091 postów
  • SkądRadom, Poland

Napisano 27 listopada 2013 - 17:10

[ATTACH=CONFIG]18607[/ATTACH] Jestem zachwycony działaniem baterii:)

#293 dany79

dany79
  • 9 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 22:27

Witam, Zamierzam zakupić w/w, zapytuję właścicieli o kwestię temperatury urządzenia w trakcie pracy, Pozdrawiam!

#294 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 22:48

[ATTACH=CONFIG]18607[/ATTACH]

Jestem zachwycony działaniem baterii:)

I takie wyniki dzialania na baterii powinni byc w smartfonach:D

#295 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 28 listopada 2013 - 04:28

Tem nie mierzona pirometrem a jedynie powierzchnią dłoni, rezultat: zimny bo jest zima, więc musi być zimny. Urządzenie przy dużym obciążeniu robi się delikatnie ciepłe, do iPhona mu dużo brakuje. Bez obrazy ale pytania tu zadawane są czasami idiotyczne... Jeżeli ktoś liczy, że nagrzeje sobie mieszkanie nowym iPadem albo wyrwie milionowe odszkodowanie za poparzenia dłoni 3 stopnia to muszę go rozczarować. ;)

#296 koliberek1

koliberek1
  • 1 091 postów
  • SkądRadom, Poland

Napisano 28 listopada 2013 - 07:22

Witam,
Zamierzam zakupić w/w,
zapytuję właścicieli o kwestię temperatury urządzenia w trakcie pracy,
Pozdrawiam!

W porównaniu do iPada 3 jest o wiele chłodniejszy. Stary potrafił sie nieźle nagrzać podczas grania, tutaj jest to prawie nieodczuwalne.

#297 masi0

masi0
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2013 - 11:26

Kupiłem swojego wczoraj - jest lekki, tak samo jak wcześniejszy miniak ekran jest rzeczywiście bardzo ostry i czytanie książek i gazet to naprawdę przyjemność :) interfejs działa gładko, choć czasami się przycina , dziwne nie?

#298 DeanDesign

DeanDesign
  • 201 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 28 listopada 2013 - 15:26

Kupiłem swojego wczoraj - jest lekki, tak samo jak wcześniejszy miniak
ekran jest rzeczywiście bardzo ostry i czytanie książek i gazet to naprawdę przyjemność :)
interfejs działa gładko, choć czasami się przycina , dziwne nie?

Ponieważ dotychczasowy iOS 7, nawet w wersji 7.0.4 to publiczna beta. Tnie na najnowszym iPadzie Mini z retiną oraz Air. Taka sytuacja

#299 Kayne

Kayne
  • 189 postów

Napisano 28 listopada 2013 - 16:45

Czy zauważyliście u siebie bóle głowy po dłuższym wpatrywaniu się w ekran? Nie wiem czy to ma ze sobą powiązanie, ale wczoraj i dzisiaj przysiedziałem nie co dłużej przy miniaku i czuję się krótko mówiąc, źle. Nie jestem pewien, czy to jest właśnie wina ekranu (jasność ustawiona na automatyczną) czy tych bajerów co przyszły z iOS 7. Pamiętam, że gdzieś kilka osób wspominało, że boli od tego głowa, czy też objawy przypominają chorobę lokomocyjną. Ktoś jeszcze zauważył coś takiego u siebie?

#300 grzes1213

grzes1213
  • 72 postów

Napisano 28 listopada 2013 - 18:10

nigdy wcześniej o czymś takim nie słyszałem. a może zmniejsz jasność manualnie na poniżej połowy. może wcześniej korzystałeś tylko z więszych ekaranów?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych