Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad Air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1956 odpowiedzi w tym temacie

#901 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 18:45

Zdjęcia z telefonu.

Przykro mi to napisać kolego ale lewą stronę masz ewidentnie żółtą :D
A tak poważnie kiepskie foty, do tego pierwsza kompletnie bez sensu bo na takim tle absolutnie nic nie widać. Natomiast druga fotka, no cóż, albo tak wyszło Ci to zdjęcie albo faktycznie lewa strona ma inną barwę niż prawa.

#902 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 18:55

Najlepiej jest zrobić test nie na stronie, na przeglądarce, tylko zapisać biały obrazek, otworzyć galerię i go włączyć. Do tego 100% jasność ekranu i wtedy można robić zdjęcie. Najlepiej w jasnym i ciemnym pomieszczeniu.

#903 JerzyMarian

JerzyMarian
  • 183 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 18:58

Bo i nic nie widać w realu

#904 szymonb

szymonb
  • 74 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 19:51

JerzyMarian. Po nieporozumieniu ze zrzutami i fotami ktore pozniej wrzuciles podejrzewam ze jakbys pol ekranu mial czerwone drugie zielone to i tak bys nie zauwazyl. Nie masz pojecia jak sprawdzic nierownosc to jak ty masz ja zauwazyc. Jestes poprostu bardzo niewymagajacym urzytkownikiem i super tacy tez bywaja. Co do poprzedniego kolegi ktory wrzucil trzy fotki to ekran jest najlepszy jaki na dana chwile sie da kupic. Czyli zielonkawy kolor lewej i rozowawy prawej strony. Jesli to jest dla ciebie idealny ekran to super, dla mnie jest to do zakceptowania w tablecie z biedronki do 500 pln. Nie wiem jakiej firmy masz tv ale na tak ogromnej matrycy jest rowniejsze niz twoj ipad. Niestety teraz jestem juz przekonany na 100% ze airy z rownym ekranem to tylko niewielki odsetek wszystkich wyprodukowanych.

- - - Połączono posty - - -

Do kolegi JerzyMarian. Pod spodem zalaczam twoja fotke z dwoma probkami. Obie wyciete z twojego zdjecia ekranu wyswietlajacego to forum. Czy probka 1 i 2 maja dla ciebie taki sam kolor ? Jesli tak powinienes przestac wypowiadac sie w kwesti ekranu air. Jesli nie widzisz roznic to znaczy ze poprostu kiepsko odrozniasz kolory i tyle. Nie jest to zarzut w rzadny wypadku. Poprostu niektorzy widza lepiej inni gorzej tak samo jak inni pisza bez bledow albo fatalnie jak ja. [ATTACH=CONFIG]18405[/ATTACH]

#905 djdom

djdom
  • 210 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 19:51

JerzyMarian. Po nieporozumieniu ze zrzutami i fotami ktore pozniej wrzuciles podejrzewam ze jakbys pol ekranu mial czerwone drugie zielone to i tak bys nie zauwazyl. Nie masz pojecia jak sprawdzic nierownosc to jak ty masz ja zauwazyc. Jestes poprostu bardzo niewymagajacym urzytkownikiem i super tacy tez bywaja. Co do poprzedniego kolegi ktory wrzucil trzy fotki to ekran jest najlepszy jaki na dana chwile sie da kupic. Czyli zielonkawy kolor lewej i rozowawy prawej strony. Jesli to jest dla ciebie idealny ekran to super, dla mnie jest to do zakceptowania w tablecie z biedronki do 500 pln. Nie wiem jakiej firmy masz tv ale na tak ogromnej matrycy jest rowniejsze niz twoj ipad. Niestety teraz jestem juz przekonany na 100% ze airy z rownym ekranem to tylko niewielki odsetek wszystkich wyprodukowanych.

Amen. I to pokazuje to co od samego początku pisze. Są ludzie którzy widza nierownomiernosc tak jak ja czy szymonb, czy RBB i pewnie kilku innych na tym forum. Pozostali co mówią że ich ekran jest idealny nie widza tego i są conajmniej kilku krotnie szczęśliwsi ze swojego iPada niż my. Proszę tylko żeby te osoby nie pisały ze nie ma problemu tylko dlatego że go nie widzą, traktujcie nasze posty jako nasze problemy, ale problemy a nie wymysły.

#906 szymonb

szymonb
  • 74 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 19:53

Amen. I to pokazuje to co od samego początku pisze. Są ludzie którzy widza nierownomiernosc tak jak ja czy szymonb, czy RBB i pewnie kilku innych na tym forum. Pozostali co mówią że ich ekran jest idealny nie widza tego i są conajmniej kilku krotnie szczęśliwsi ze swojego iPada niż my. Proszę tylko żeby te osoby nie pisały ze nie ma problemu tylko dlatego że go nie widzą, traktujcie nasze posty jako nasze problemy, ale problemy a nie wymysły.

Jeszcze edytowalem i dolaczylem fotki z probkami. Tu naprawde nie trzeba byc profesjonalista zeby to zobaczyc :-).

#907 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 20:04

Proszę żeby nie było: https://www.dropbox....xyq2/YXpddRvl1A

Zdjęcia zrobione lustrzanką dwoma różnymi obiektywami, oczywiście bez lampy błyskowej. Oświetlenie sufitowe - ciepłe światło. Przy robieniu zdjęć takie czynniki mają kolosalne znaczenie. Starałem się zrobić zdjęcia żeby dobrze pokazać wyświetlacz.

#908 JerzyMarian

JerzyMarian
  • 183 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 20:14

A "widźcie" sobie dalej. Napiszę jeszcze raz - mnie mój iPad Air odpowiada, jako urządzenie, a ekran w szczególności. Wasze zaś opinie, po tym wyczytałem z waszych maili, nie mają większego znaczenia. Nie mniej wyślijcie..kiedyś fotkę idealnego waszym zdaniem ekranu, jak taki iPad kupicie wreszcie. Doradzam sklep na Fifth Avenue w NYC.

#909 szymonb

szymonb
  • 74 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 20:15

Proszę żeby nie było: https://www.dropbox....xyq2/YXpddRvl1A

Zdjęcia zrobione lustrzanką dwoma różnymi obiektywami, oczywiście bez lampy błyskowej. Oświetlenie sufitowe - ciepłe światło. Przy robieniu zdjęć takie czynniki mają kolosalne znaczenie. Starałem się zrobić zdjęcia żeby dobrze pokazać wyświetlacz.

Dziękuję ze wrzuciłeś fotki.
Pod spodem próbki wycięte z twojego zdjęcia.
Mam coś jeszcze dodawać ???
Według mnie próbki różnią się bardzo znacznie.

[ATTACH=CONFIG]18406[/ATTACH]

A tu próbki foty kolegi JerzyMarian.

[ATTACH=CONFIG]18407[/ATTACH]

I ci dwaj panowie twierdza ze maja idealne ekrany a inni się czepiają :-)

#910 migal

migal
  • 351 postów
  • Skądmam wiedzieć ?

Napisano 17 listopada 2013 - 20:20

Dziękuję ze wrzuciłeś fotki.
Pod spodem próbki wycięte z twojego zdjęcia.
Mam coś jeszcze dodawać ???
Według mnie próbki różnią się bardzo znacznie.

[ATTACH=CONFIG]18406[/ATTACH]

A tu próbki foty kolegi JerzyMarian.

[ATTACH=CONFIG]18407[/ATTACH]

I ci dwaj panowie twierdza ze maja idealne ekrany a inni się czepiają :-)

Ale zauważ, że każdy kolejny (od dołu do góry) pasek biały jest coraz ciemniejszy. To chyba sprawa oświetlenia, trzeba na żywo oceniać imo.

#911 szymonb

szymonb
  • 74 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 20:22

Tak kolega zrobil kiepskie fotki bo pod katem i tylko uwydatnil wade ktora ma. Fotke powinno sie robic na plasko od gory bez lampy. Niemniej jednak ma zielono rozowy ekran tego jestem pewnien na 100. Moj jest podobny te pasy zmieniaja powoli barwe od lewej do prawej.

#912 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 20:34

Nie da się w domowych warunkach zrobić zdjęcia idealnego. Dlatego zrobiłem zdjęcie z różnych kątów. Zdjęcia robione są w domu gdzie światło dobiega z różnych miejsc. Nie mam warunków laboratoryjnych w których mógł bym zrobić zdjęcie idealne. Nie mam obiektywu makro dzięki któremu bym zrobił zdjęcie z góry z bliskiej odległości.

szymonb nie znasz się za bardzo na fotografii i nie da się zrobić zdjęcia pod kątem żeby na całości było idealne światło. Logiczne jest że na dole będzie jaśniej niż na górze. Dlatego ja jestem przeciwnikiem wrzucania zdjęć bo zbyt wiele czynników działa na wyświetlacz w trakcie robienia zdjęcia. Pokaż mi zdjęcie na którym jest ten zielono różowy ekran, bo ja nie potrafię się go dopatrzyć.

Dalej twierdzę, że ekran mam bez wad. Taki jak ma być. A jeżeli Ty widzisz coś na zdjęciach to tylko należą Ci się gratulacje za idealny wzrok.

szymonb zobacz też, że wszyscy robią zdjęcia pod kątem. Dlaczego? Próbowałem również znaleźć zdjęcia Twojego autorstwa ale trudno coś tu znaleźć. Ale chciałbym zobaczyć jak fachowiec je robi.

Ale zauważ, że każdy kolejny (od dołu do góry) pasek biały jest coraz ciemniejszy. To chyba sprawa oświetlenia, trzeba na żywo oceniać imo.

Dokładnie tak jest.

#913 szymonb

szymonb
  • 74 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 20:46

Wade widać na twoich zdjęciach i na JerzyMarian i na wielu innych na tym forum. Dziwnym trafem twój ekran tak jak i ekran JerzyMarian ma zielonkawa lewa stronę a różowawa prawa (przyjmując ze trzymamy ipada w pionie a kamera jest u góry a przycisk u dołu). Mimo rożnych katów fot warunków oświetleniowych wada zawsze jest taka sama i zawsze po tych samych stronach (pomijając zasikane ekrany bo to inna bajka). Masz Racje EMU nie znam się za bardzo na fotografii. Ty (i mowie to bez przekąsu) nie odróżniasz za dobrze kolorów jeśli nie widzisz wady. Wierz mi wadę twojego ekranu i innych airów widac bez warunków laboratoryjnych. Musisz mi uwierzyć na słowo skoro kiepsko u ciebie z kolorami.

#914 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 20:51

Wade widać na twoich zdjęciach i na JerzyMarian i na wielu innych na tym forum. Dziwnym trafem twój ekran tak jak i ekran JerzyMarian ma zielonkawa lewa stronę a różowawa prawa (przyjmując ze trzymamy ipada w pionie a kamera jest u góry a przycisk u dołu).
Mimo rożnych katów fot warunków oświetleniowych wada zawsze jest taka sama i zawsze po tych samych stronach (pomijając zasikane ekrany bo to inna bajka).

Masz Racje EMU nie znam się za bardzo na fotografii. Ty (i mowie to bez przekąsu) nie odróżniasz za dobrze kolorów jeśli nie widzisz wady.
Wierz mi wadę twojego ekranu i innych airów widac bez warunków laboratoryjnych. Musisz mi uwierzyć na słowo skoro kiepsko u ciebie z kolorami.

Pokaż mi na moich zdjęciach wadę. Poprosiłem już w poście wcześniejszym. Na razie to co pokazałeś to typowa gra światłem. A najlepiej to zapraszam do mnie i na żywo zobaczysz.

A może jednak to nie ja mam problem z kolorami? A Ty ze wzrokiem?

#915 szymonb

szymonb
  • 74 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 20:57

Ty na serio mówisz ??? Nie mogę bardziej ci pokazać wady ponieważ ty nie odróżniasz kolorów. Skoro już poruszamy temat mojego wzroku. Mimo iż jesteś fanem fotografii i posiadasz lustrzankę to jeszcze chyba nie opanowałeś ustawiania ostrości. Chyba że chciałeś się pochwalic blatem a nie równym ekranem ? Myślę że powinieneś się przeżucic na fotografie czarno białe takie artystyczne lekko nieostre.

#916 Hawken12

Hawken12
  • 250 postów
  • SkądGorzów Wlkp. Polska

Napisano 17 listopada 2013 - 21:12

Wade widać na twoich zdjęciach i na JerzyMarian i na wielu innych na tym forum. Dziwnym trafem twój ekran tak jak i ekran JerzyMarian ma zielonkawa lewa stronę a różowawa prawa (przyjmując ze trzymamy ipada w pionie a kamera jest u góry a przycisk u dołu).
Mimo rożnych katów fot warunków oświetleniowych wada zawsze jest taka sama i zawsze po tych samych stronach (pomijając zasikane ekrany bo to inna bajka).

Masz Racje EMU nie znam się za bardzo na fotografii. Ty (i mowie to bez przekąsu) nie odróżniasz za dobrze kolorów jeśli nie widzisz wady.
Wierz mi wadę twojego ekranu i innych airów widac bez warunków laboratoryjnych. Musisz mi uwierzyć na słowo skoro kiepsko u ciebie z kolorami.

Gdzie ty tam widzisz różowy i zielony odcień? JA tam w rogach widzę białe (Ale lekko w innych barwach) podświetlenie. I przy okazji to ty chyba masz coś z wzrokiem że takie "cosie" sobie wkręcasz.

#917 szymonb

szymonb
  • 74 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 21:19

Gdzie ty tam widzisz różowy i zielony odcień? JA tam w rogach widzę białe (Ale lekko w innych barwach) podświetlenie. I przy okazji to ty chyba masz coś z wzrokiem że takie "cosie" sobie wkręcasz.

Próbki 1 i 2 na obu zdjęciach są według ciebie w tych samych barwach/odcieniach ? Tylko rogi są różne ?

#918 djdom

djdom
  • 210 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 21:29

Hawken12 przecież to światowej sławy ekspert :))))))) Nie ma co z kolesiem dyskutować. Jest przecież wszystko wiedzący. Na siłę chce znajdować wady, pewnie dlatego że skoro on ma inni też muszą:)))

Ludzie, czy któryś z nas jest złośliwy, wydaje mi się że trzeba zakończyć tę dyskusje, gdyż nie ma w niej nic z kreatywnego krytycyzmu tylko zaczynają być złośliwości. A jeżeli Panowie chcą dla porównania zobaczyć jak wyglada normalna dyskusja na temat iPada jego wad i zalet łącznie z nierównomiernie podświetlonym ekranem, zapraszam na zagraniczne fora, chociażby macrumors. Nikt nikogo nie jedzie za to ze widzi to czy tamto!

#919 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 21:41

Jak już szymonb wspomniał, zdjęcia pod kątem, zwłaszcza pod tak dużym nie nadają się do oceny ekranu. Ale jedno widać na kilku fotach EMU bardzo wyraźnie i od razu rzuciło się w oczy, lewa strona, pionowy, ciemniejszy pas czyli tzw. book spine.

Edit:

Co powiecie na taki ekran? Ktoś z Was takowy posiada?
http://forums.macrum...26&d=1384718922

Mój miał spory wyciek światła w lewym dolnym rogu jak ten na focie i bardzo delikatny w prawym-górnym.
Ogólnie to chyba wszystkie ekrany podświetlane diodami czy świetlówkami cierpią na to w mniejszym bądź większym stopniu. W dwójce też miałem kilka drobnych wycieków ale nie miało to żadnego wpływu na to jak wyglądał ekran na innym tle niż czarne.

#920 cortez79

cortez79
  • 276 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2013 - 21:44

#921 szymonb

szymonb
  • 74 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 21:47

Jak już szymonb wspomniał, zdjęcia pod kątem, zwłaszcza pod tak dużym nie nadają się do oceny ekranu. Ale jedno widać na kilku fotach EMU bardzo wyraźnie i od razu rzuciło się w oczy, lewa strona, pionowy, ciemniejszy pas czyli tzw. book spine.

Dokładnie book spine widać pod każdym katem. Żeby ocenić ekran trzeba mieć fotkę zrobiona na "płasko"

- - - Połączono posty - - -

To już chyba kompletnie problem z innej beczki. Tak zwany "light leak" w lewym dolnym rogu. To Air czy poprzednie generacje ?

#922 c00ler

c00ler
  • 3 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 21:53

To znowu ja.

Zielonkawy i różowy kolor mówisz? No to dość ciekawe. Jedyne co ja mogę dostrzec, co jest typowe dla przeważającej większości panelów LCD to nierównomierne podświetlenie przy samych narożnikach. Jest to jednak minimalnie dostrzegalne. Śmiem też twierdzić, że 99% zdjęć można sobie o kant du** potłuc ze względu na niedoskonałości optyki aparatów którymi się je trzaska. W szczególności przy dużym zbliżeniu ujawnia się efekt winiety. Załączam jeszcze dwie fotki, jedna przy dużym zbliżeniu, która zupełnie nie oddaje tego jak wygląda ekran iPada, a jedynie uwypukla wady optyki w mojej cyfrówce. Druga z oddali.

[URL="http://cdn.imghack.se/images/96421261c911b67eeb36c961cd9a894e.jpg"]Zdjęcie 4[/URL]
[URL="http://cdn.imghack.se/images/c60bd6b5df1d670ededcc8b427a7ae75.jpg"]Zdjęcie 5[/URL]

Z mojej strony EOT, a Wy się nie kłóćcie przez kolejne 100 stron bo szkoda czasu i nerwów.

PS: Czy ustalono ile mniej więcej % urządzeń ma widoczną wadę?

Pozdrawiam :)

#923 cortez79

cortez79
  • 276 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2013 - 22:08

Patrząc na ponad 90 stron to wszystkie. Tylko jedni są tego świadomi a inni nie dopuszczają myśli, że tak może być.

#924 djdom

djdom
  • 210 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 22:18

Tylko jedni są tego świadomi a inni nie dopuszczają myśli, że tak może być.

Pięknie powiedziane...

#925 BIGPUN

BIGPUN
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopada 2013 - 00:02

Panowie jak oglądacie te zdjęcia na swoich zasikanych ipadach to zawsze będzie żółte:) Ja napiszę jeszcze raz: mam idealny ekran. Biały bez zażółceń itp. Jestem grafikiem z kilkunastoletnim stażem i tysiącami prac. Od ekranu wymagam bardzo dużo. Nawet zwykły monitor w domu to u mnie Eizo. Podajdę do ispota w tygodniu obejrzę kilka innych egzemplarzy. PS mój ipad1 w pracy jest ok, ipad2 córki jest ok, ipad mini żony jest ok. poprzedni ipad3 był lekko różowy. Niedługo przyjdzie miniak dla syna, liczę że będzie ok.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych