Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad Air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1956 odpowiedzi w tym temacie

#326 MikeU

MikeU
  • 96 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 17:04

Ale jaka wtopa z ekranami o czym wy gadacie xddddd jedna osoba cos gdzies napisala i wybuchla globalna panika...

Co najmniej 2 osoby pisały, że mają problem i oddają do wymiany. Plus ktoś wklejał linki do zagranicznych forów - czyli problem jednak może się zdarzyć.
Nie panikuję, ale znając moje szczęście to ja trafię na taki wadliwy model i dla tego wolę sprawdzić przed zakupem.

- - - Połączono posty - - -

Nie jestem podatnikiem podatku VAT i całość wrzucam w koszty, ale moja księgowa nigdy nie robi problemu z tymi fakturami z Apple (tablety, telefony czy komputery). Kontrolę z US też już miałem nie jedną.

Koszty to jedno, tu można dać zagraniczną fakturę bez problemu. Inna sprawa z odliczeniem VAT. Z zagranicznej faktury zagranicznego VAT nie odliczysz - z z tego co rozumiem dostanę fakturę z Irlandzkim VAT.

Edit: chyba jednak nie, coś źle doczytałem, VAT irlandzki jest na usługi a nie towary, oni są zarejestrowani normalnie do VAT w Polsce: PL5263084600. Jutro zadzwonię i się upewnię - może faktycznie zamówię u nich i w razie czego oddam.

#327 cassinipl

cassinipl
  • 121 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 17:05

Wadliwych modeli jest kilka na 1000 wiec bez przesady. Co do adresu to nie wiem. dzwonie i to ich problem. Glupoty gadasz bo kazdy placi tyle samo i niewazne gdzie kupuje to musza mu wymienic...

#328 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 17:15

Glupoty gadasz bo kazdy placi tyle samo i niewazne gdzie kupuje to musza mu wymienic...

W takim tonie nie będę prowadził dalej rozmowy, bo raczej nie masz doświadczenia w tym zakresie. Poczytaj forum to zrozumiesz co mam na myśli. Tobie wymienią na odnowiony a kto inny woli nowy zafoliowany. I niech tak zostanie. Zakończmy ten temat.

Z zagranicznej faktury zagranicznego VAT nie odliczysz - z z tego co rozumiem dostanę fakturę z Irlandzkim VAT

Tu nie pomogę bo nie jestem Vat-owcem. Najlepiej kontakt z jakąś księgową. Chociaż na stronie Apple piszą "Zakupy w sklepie Apple Store będą opodatkowane według stawki obowiązującej w Twoim kraju (tj. kraju nabywcy). W sklepie Apple Store nie można dokonywać zakupów kwalifikujących się jako dostawa wewnątrzwspólnotowa."

http://store.apple.c...lp/payments#tax

#329 MikeU

MikeU
  • 96 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 17:19

Tak, masz rację, coś źle doczytałem. Chyba faktycznie będzie normalna faktura z polskim VAT (Apple zarejestrowany jest do VAT w Polsce). Przepraszam za zamieszanie.

#330 minister23

minister23
  • 73 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 17:27

Co najmniej 2 osoby pisały, że mają problem i oddają do wymiany. Plus ktoś wklejał linki do zagranicznych forów - czyli problem jednak może się zdarzyć.
Nie panikuję, ale znając moje szczęście to ja trafię na taki wadliwy model i dla tego wolę sprawdzić przed zakupem.

Koszty to jedno, tu można dać zagraniczną fakturę bez problemu. Inna sprawa z odliczeniem VAT. Z zagranicznej faktury zagranicznego VAT nie odliczysz - z z tego co rozumiem dostanę fakturę z Irlandzkim VAT.

Edit: chyba jednak nie, coś źle doczytałem, VAT irlandzki jest na usługi a nie towary, oni są zarejestrowani normalnie do VAT w Polsce: PL5263084600. Jutro zadzwonię i się upewnię - może faktycznie zamówię u nich i w razie czego oddam.

Miałem ten sam dylemat - chodziło o fakturę VAT. Nie wiedziałem czy iść do Media Marktu czy w AOS.
Ale, zadzwoniłem podpytałem.

Właśnie zamówiłem
iPad Air, Wi-Fi + Cellular, 32 GB — gwiezdna szarość
iPhone 5s 32 GB — gwiezdna szarość Bez blokady
Nakładka iPad Air Smart Cover — (PRODUCT) RED

na Fakturę VAT (Pani zapytała czy ma być faktura europejska czy polska)

Aby złożyć takie zamówienie na firmę musisz posiadać konto biznes - które zakładasz przez strone lub przez telefon.
Ja założyłem przez telefon i od razu złożyłem zamówienie - nie wymagają żadnych dokumentów ani nic podobnego - po prostu dyktujesz dane firmy, a potem zamówienie. Tyle.

#331 migal

migal
  • 351 postów
  • Skądmam wiedzieć ?

Napisano 04 listopada 2013 - 17:31

Dzisiaj zakupilem w lokalnym iTerra

Jak ze zwrotami w tym sklepie ? Chodzi mi o ekran jakby cos bylo nie tak. Tez jestem z Czwy i by mi pasowalo tam kupic.

#332 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 listopada 2013 - 17:39

Z zagranicznej faktury zagranicznego VAT nie odliczysz - z z tego co rozumiem dostanę fakturę z Irlandzkim VAT.

Odliczysz, jesli masz europejski NIP.

#333 meeron

meeron
  • 504 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 17:41

Czy w AOS, można korzystać w razie czego (po ponad roku), z gwarancji, z tytułu niezgodności towaru z umową?

#334 djdom

djdom
  • 210 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 17:54

Czy w AOS, można korzystać w razie czego (po ponad roku), z gwarancji, z tytułu niezgodności towaru z umową?

Tak można o ile nie jest kupione na firmę...

Co do ludzi, którzy uważają, że problem z ekranami jest mały, po prostu nie widzą wady. I dobrze, też bym tak chciał... Ja osobiście 3 gen w NYC wymieniałem około 70 razy :). I nigdy nie trafiłem na idealne podświetlenie, dlatego tym razem zakładam, że będę musiał się do wady tej przyzwyczaić gdyż nie mam siły na walkę...

Co do ludzi którzy nie wierzą koledze crisco, też są w błędzie. W apple wymienią na NOWĄ sztukę w przeciągu 14 dni od odebrania paczki. Wszędzie indziej będzie sprzęt wysłany na gwarancję apple i dostanie się model ODNOWIONY...

#335 Ament

Ament
  • 506 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 04 listopada 2013 - 17:58

Jak ze zwrotami w tym sklepie ? Chodzi mi o ekran jakby cos bylo nie tak. Tez jestem z Czwy i by mi pasowalo tam kupic.

Ja generalnie zamowilem u nich jeszcze przed Wszystkich Swietych bo nie bylem pewien jak bedzie z dostepnoscia w MM. Dzisiaj podjechalem i byla juz tylko jedna sztuka 32GB i to wlasnie ta zarezerwowana dla mnie. Przed zakupem pytalem o mozliwosc wymiany jakby cos nie halo i oczywiscie wymieniaja ale nie od reki. Niestety, nie ma mozliwosci rozpakowania przed zakupem - chyba, ze kupisz sprzet z wystawki. Dlatego najpierw zaplacilem a dopiero pozniej rozpakowalem. Sprawdzilem co i jak z ekranem a poniewaz wszystko bylo ok to wyszedlem ze sklepu.
Wczesniej bylem jeszcze w MM (bo bylo mi bardziej po drodze) i tam maja w gablotce pod wystawka Apple kilka sztuk w roznych konfiguracjach juz rozfoliowanych. Ale akurat 32GB mieli juz porezerwowane poprzez sklep www. Nie wiem jakiej konfiguracji szukasz ale moze podjedz napierw tam i sobie poogladaj.

#336 szymonb

szymonb
  • 74 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 19:47

W ispocie Lodz manufaktura pan powiedzial ze nie widzi zeby z ekranem bylo cos nie tak. Powiedzial ze moge odeslac swojego jedno dniowego ipada do serwisu i poczekac do 14 dni na opinie :-). Tam ewentualnie zostanie naprawiony. O wymianie urzadzenia nie bylo nawet mowy. Ponadto dodal ze sugeruje zebym poczekal az wada sie poglebi :-). Obsluga premium zupelnie jak produkt.

#337 grzes1213

grzes1213
  • 72 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 19:59

czyli lepiej kupować w AOS niż jakichś premium reseller....

#338 szymonb

szymonb
  • 74 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 20:03

Dokladnie tam masz prawo odeslac produkt bez podawania przyczyny. W ispocie robia z ciebie idiote.

#339 grzes1213

grzes1213
  • 72 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 20:06

a najbardziej mnie rozbawiło jak kazali Ci czekać aż wada się pogłębi:D no debile za przeproszeniem.

#340 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 listopada 2013 - 20:12

Myślałem o AOS, ale ja bym kupował na firmę a tam wystawiają faktury z irlandzkim VAT'em, a ja potrzebuję z polskim, aby go odliczyć...zgłębiał ktoś może ten temat? Zasadniczo wolałbym nie bawić się w zamawianie i odsyłanie tylko sprawdzić na miejscu i kupić od razu sprzęt bez wad.

W Apple Online Store kupujesz w PLN a nie w Euro i na fakturze VAT masz kwoty w PLN ze stawką 23% Normalnie rozliczasz tą fakturę, oni mają VAT Europejski bo są z Irlandii, ale są zarejestrowani jako polski płatnik VAT.

#341 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 21:02

W Apple Online Store kupujesz w PLN a nie w Euro i na fakturze VAT masz kwoty w PLN ze stawką 23% Normalnie rozliczasz tą fakturę, oni mają VAT Europejski bo są z Irlandii, ale są zarejestrowani jako polski płatnik VAT.

Trudno powiedzieć skąd są, ponieważ przy zakupie wewnątrzwspólnotowym na fakturach jest czeski NIP i przeliczają z koron na złotówki.

#342 gdawid

gdawid
  • 7 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 21:06

Wiecie co mam wrażenie ze szybka gg użyta w ipad air jest jakimś plastikowym bublem. U mnie po "delikatnie" mocniejszym naciśnięciu środka ekranu widać jak palec sie odbija na wyświetlaczu. Wtf czy w tez tak macie ? Sprawdziłem to z moim iPadem 3 i dopiero po bardzo mocnym docisnieciu widać ten sam efekt. Ps. Ja nie zauważyłem plam na wyświetlaczu natomiast tył ipada w miejscu gdzie klejona była folia ochronna tj. Prawy górny róg - ipad jest porysowany.

#343 szymonb

szymonb
  • 74 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 21:11

O kurde :-). Mam identycznie , wystarczy lekko docisnac zeby dotknac ekranu pod szklem i zobaczyc wszystkie kolory teczy. Masz tez tak ze jak glosniej sluchasz na glosnikach ipada to caly tyl rezonuje tzn. czuc wibracje na palcach jak sie trzyma.

#344 Hawken12

Hawken12
  • 250 postów
  • SkądGorzów Wlkp. Polska

Napisano 04 listopada 2013 - 21:12

Hmm... z tego co tutaj czytam to iPad Air wychodzi trochę na bublel (niewypał dość ostry :P).

#345 Marcinm3

Marcinm3
  • 14 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 21:14

Właśnie zamówiłem iPad Air 32 GB WiFi w X-KOMIE. Zobaczymy co będzie, w każdym bądź razie dopytałem i w razie czego można zwracać. Trochę nie fajnie, że człowiek wydaje 2500 kafla na sprzęt, który nie wiadomo czy będzie sprawny. Mam nadzieję, że pewien procent wypowiedzi to efekt placebo i sztuczna panika. @up Było już wspominane o tym, że powłoka jest taka jakby bardziej giętka. Na pewno jest to kompromis, który został użyty do tego aby iPada odchudzić.

#346 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 listopada 2013 - 21:20

Hmm... z tego co tutaj czytam to iPad Air wychodzi trochę na bublel (niewypał dość ostry :P).

Sądząc po postach, dochodzę do wniosku, że ja to chyba jestem jakimś niezwykłym szczęściarzem, bo próbuje zaobserwować u siebie jakiekolwiek wady ("uginanie" ekranu, jakieś wibracje, żółty ekran itp) i nic z tych rzeczy nie widzę :P Tak więc chyba "zdarzają się także dobre sztuki" :P

#347 szymonb

szymonb
  • 74 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 21:28

Co do plam na ekranie to sie zgodze pewnie jest jakas felerna partia i tyle. Nie wierze jednak ze masz inna nie uginajaca sie szybke albo ze twoj jest jakos inaczej wytlumiony w srodku. Chyba ze wytlumienie jest kwestja wifi vs celular. Ja mam wifi.

#348 gdawid

gdawid
  • 7 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 21:31

Nie wibracji nie mam ale jakość dźwięku jest lepsza niż w ipad 3.

#349 szymonb

szymonb
  • 74 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 21:34

Tak jakosc jest zdecydowanien lepsza tzn. nareszcie cos slychac. U mnie jak trzymasz w poziomie i polozysz palce na srodku "pleckow" normalnie czuc wibracje od glosnikow.

#350 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 listopada 2013 - 21:35

Co do plam na ekranie to sie zgodze pewnie jest jakas felerna partia i tyle. Nie wierze jednak ze masz inna nie uginajaca sie szybke albo ze twoj jest jakos inaczej wytlumiony w srodku. Chyba ze wytlumienie jest kwestja wifi vs celular. Ja mam wifi.

Chyba skaczecie po tym iPadzie i patrzycie czy ekran się "ugnie", bo ja próbowałem "wciskać" ekran w różnych miejscach i....nic :) Tak więc proszę nie wmawiaj mi czegoś czego nie mam...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych