Posted 06 January 2014 - 15:34
Jako, że przed kupnem swojego telefonu mocno śledziłem ten wątek to i ja postanowiłem podzielić się pierwszymi wrażeniami dot. telefonu.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że wcześniej przez wiele lat byłem wierny Androidowi (od wersji 1.6 i miałem sporo telefonów z tym systemem).
Moje wrażenie są bardzo pozytywne. Po pierwszym wyjęciu byłem pod wrażeniem wagi, grubości i tego jak leży ten telefon w ręku. Tutaj też ujawnia się pierwszy minus telefon w ręku leży świetnie jednak jest trochę za lekki. Czasem mam wrażenie, że wypadł mi z kieszeni albo ktoś się nim zaopiekował.
Sama obudowa i jakość wykonania jest świetna, jednak telefony wykonane z aluminium są w mojej opinii najrozsądniejszym rozwiązaniem.
Jeśli chodzi o osławione latające przyciski to u mnie jest lekko luźny przycisk power. Tylko, że ja zwyczajnie tego nie zauważam na co dzień. Jak trzepię telefonem na lewo i prawo faktycznie coś tam słychać, ale poza tym nigdy tego dźwięku nie doświadczyłem, również podczas nagrywania filmów się nie odzywał. Cała reszta jest świetnie spasowana.
Wyświetlacz jest moim zdaniem świetny. Zarówno odwzorowanie kolorów, wielkość (dla mnie na co dzień, do maili, muzyki i zwykłego użytkowania w sam raz) jak i responsywność, która ciągle miło mnie zaskakuje, ponieważ ekran reaguje na drobne muśnięcia.
Czas pracy na baterii jak dla mnie jest na dobrym poziomie. Cały czas mam włączone wifi/lte, synchronizację 3 skrzynek mailowych, facebooka, dropboxa oraz godzina spotify dziennie spokojnie wystarcza mi na dzień lub nawet półtora dnia pracy (jeden dzień = 21:00 do 21:00 dnia następnego). Zapewne mogłoby być lepiej, ale i tak jestem zadowolony. Szczególnie byłem pod wrażeniem kiedy naładowałem telefon wieczorem i po wyłączeniu wifi/lte przez noc nie utraciłem nawet 1% baterii.
Co do samego systemu. Wiem, że dużo ludzi narzeka na wygląd iOS 7, ale mi się on podoba. Jest nieco zbyt kolorowy, ale wygląda bardzo nowocześnie. Co ciągle mi się podoba to szybkość samego systemu i spójność graficzna aplikacji. Niby drobny szczegół a naprawdę cieszy.
Mimo odwiecznych wojen pomiędzy użytkownikami androida a ios'a nie odczułem bardzo zmiany systemu. Fakt musiałem zakupić kilka aplikacji, ale tak samo miałem na androidzie. Do dziś nie doświadczyłem tego ograniczenia w dostosowywaniu systemu do swoich potrzeb, którym byłem tak bardzo straszony.
Owszem iOS nie jest bez wad, ale zaryzykuję stwierdzenie, że jest bardzo dobry bo jestem bardzo z niego zadowolony. Jedyne minusy jakie zauważyłem to: dużo płatnych i stosunkowo drogich aplikacji (szczególnie w stosunku do androida, no i przede wszystkim niektóre aplikacje, które były darmowe na androidzie na ios'a są płatne), przy oblokowywaniu ekranu za pomocą kodu od razu jest się przeniesionym np. do wiadomości, którą otrzymaliśmy, gdy się użyje touch id ta funkcja już nie działa, brak kropki i przecinka na pierwszym ekranie klawiatury, brak raportów sms (tego już w ogóle pojąć nie mogę).
P.S. Czy ktoś z was ma i użytkował dłuższy czas oryginalne etui od apple? Czarne kusi mnie swoim wyglądem, ale sporo naczytałem się o błyskawicznym niszczeniu się tego etui.