Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5S - Pierwsze wrażenia

• Please log in to reply
2007 replies to this topic

#1276 Clevland

Clevland
  • 416 posts

Posted 04 January 2014 - 11:11

Ja bardzo często korzystam z przełączenia 3G-2G. Po to aby zwiększyć czas działania na baterii. Telefon wykorzystuje służbowo bardzo intensywnie i liczy się długość pracy. Kiedy korzystam z netu wtedy przełączam na 3G. Tak robię od zawsze. Chciałbym też aby 3G było gdzieś "pod ręką". Chociaż wejście do menu mam już opanowane do perfekcji.

Też mnie to wkurza - albo wyłączę, albo muszę częściej ładować i zastanawiać się nad tym czy mi się telefon nie rozładuje.
W androidzie mam to w pasku obok włącznika wifi.

Producent ma w tym interes. Krótszy czas pracy baterii to:
-konieczność kupienia dodatkowej ładowarki- np. do biura, samochodu itp.
-większa liczba cyklów ładowań, w konsekwencji krótsze życie baterii, najlepiej tuż po gwarancji,

No ale to są zarzuty do iOS7 nie do ip5s.

#1277 sereksztum

sereksztum
  • 335 posts

Posted 04 January 2014 - 16:40

Dzisiaj otrzymałam nową sztukę 5s, po wejściu w "użycie" miałam takie dane (czas od ostatniego ładowania):
Posted Image
Telefon jest ustawiony jako nowy, więc to nie są dane z icloud itp. Czy to normalne, np. nie zostały dane wykasowane przez fabrykę itp? Poprzednie sztuki wskazywały 0 minut.

Raczej strzelam, że ktoś odesłał tą sztukę bo coś tam - możliwe, że guzik power, "naprawili go" i odesłali Ci ją jako nowa sztuka...
Nie - odesłane przez was telefony na prawdę nie lądują na wysypisku. Serio.

#1278 adverka

adverka
  • 98 posts

Posted 04 January 2014 - 18:37

Raczej strzelam, że ktoś odesłał tą sztukę bo coś tam - możliwe, że guzik power, "naprawili go" i odesłali Ci ją jako nowa sztuka...
Nie - odesłane przez was telefony na prawdę nie lądują na wysypisku. Serio.

Produkcja jest z 49 tygodnia (grudzień), telefon był nowy, zafoliowane opakowanie. Soft 7.0.4 - może to jest przyczyną? Poprzednie sztuki z AOS miałam z 7.0.3.

#1279 michasz

michasz

• 2914 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 January 2014 - 19:52

Hmm, nigdy nie sprawdzałem stanu baterii zaraz po wyjęciu telefonu z pudełka, ale czy ten czas nie jest przypadkiem liczony od włączenia urządzenia, kiedy trzeba go jeszcze aktywować itd.?

#1280 sereksztum

sereksztum
  • 335 posts

Posted 06 January 2014 - 00:05

Produkcja jest z 49 tygodnia (grudzień), telefon był nowy, zafoliowane opakowanie. Soft 7.0.4 - może to jest przyczyną? Poprzednie sztuki z AOS miałam z 7.0.3.

mam 48 tydzień, wgrany od razu 7.0.4 czasy były zerowe

#1281 DenverPn

DenverPn
  • 49 posts

Posted 06 January 2014 - 07:56

ktos moze potwierdzic ze od 50 tygodnia produkcji problem z przyciskiem power nie wystepuje?

#1282 tomek1574

tomek1574
  • 145 posts

Posted 06 January 2014 - 08:22

ktos moze potwierdzic ze od 50 tygodnia produkcji problem z przyciskiem power nie wystepuje?

Pierwszą sztukę miałem z 48 tygodnia. Druga po wymianie jest z 50 tygodnia i nie mam problemu z przyciskiem power.Nie wiem czy od 50 tygodnia się coś poprawiło,czy miałem szczęście.

#1283 DenverPn

DenverPn
  • 49 posts

Posted 06 January 2014 - 10:47

Pierwszą sztukę miałem z 48 tygodnia. Druga po wymianie jest z 50 tygodnia i nie mam problemu z przyciskiem power.Nie wiem czy od 50 tygodnia się coś poprawiło,czy miałem szczęście.

No wlasnie w nawiazaniu do Twojego posta zadalem to pytanie ;) fajnie by bylo jakby ktos jeszcze kto ma 5S z 50 tygodnia sprawdzil jak u niego wyglada sprawa tego przycisku.

Mam na dniach zamawiac z AOS i moze jest mozliwosc zazyczenia sobie zeby wyslali z danego tygodnia produkcji ;)

#1284 mattkally

mattkally
  • 564 posts
  • SkądZambrów

Posted 06 January 2014 - 11:04

iPhony z produkcji January są już w sprzedaży ? Ktoś może takiego otrzymał ?

#1285 pendolino

pendolino
  • 373 posts

Posted 06 January 2014 - 11:17

Dziś złożyłem zamówienie na zupełnie nową sztukę. Dam znać jak przyjedzie z jakiego jest tygodnia i czy występuje problem z power b.

#1286 adverka

adverka
  • 98 posts

Posted 06 January 2014 - 13:37

Jak z baterią u Ciebie? Ile wytrzymuje?
Z jakiej fabryki masz tel z 50 tygodnia?

#1287 tomek1574

tomek1574
  • 145 posts

Posted 06 January 2014 - 13:47

Bateria po drugim ładowaniu. [ATTACH=CONFIG]19559[/ATTACH] Reszta jest w moim poście stronę wcześniej.

#1288 traju

traju
  • 48 posts

Posted 06 January 2014 - 15:34

Jako, że przed kupnem swojego telefonu mocno śledziłem ten wątek to i ja postanowiłem podzielić się pierwszymi wrażeniami dot. telefonu. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że wcześniej przez wiele lat byłem wierny Androidowi (od wersji 1.6 i miałem sporo telefonów z tym systemem). Moje wrażenie są bardzo pozytywne. Po pierwszym wyjęciu byłem pod wrażeniem wagi, grubości i tego jak leży ten telefon w ręku. Tutaj też ujawnia się pierwszy minus telefon w ręku leży świetnie jednak jest trochę za lekki. Czasem mam wrażenie, że wypadł mi z kieszeni albo ktoś się nim zaopiekował. Sama obudowa i jakość wykonania jest świetna, jednak telefony wykonane z aluminium są w mojej opinii najrozsądniejszym rozwiązaniem. Jeśli chodzi o osławione latające przyciski to u mnie jest lekko luźny przycisk power. Tylko, że ja zwyczajnie tego nie zauważam na co dzień. Jak trzepię telefonem na lewo i prawo faktycznie coś tam słychać, ale poza tym nigdy tego dźwięku nie doświadczyłem, również podczas nagrywania filmów się nie odzywał. Cała reszta jest świetnie spasowana. Wyświetlacz jest moim zdaniem świetny. Zarówno odwzorowanie kolorów, wielkość (dla mnie na co dzień, do maili, muzyki i zwykłego użytkowania w sam raz) jak i responsywność, która ciągle miło mnie zaskakuje, ponieważ ekran reaguje na drobne muśnięcia. Czas pracy na baterii jak dla mnie jest na dobrym poziomie. Cały czas mam włączone wifi/lte, synchronizację 3 skrzynek mailowych, facebooka, dropboxa oraz godzina spotify dziennie spokojnie wystarcza mi na dzień lub nawet półtora dnia pracy (jeden dzień = 21:00 do 21:00 dnia następnego). Zapewne mogłoby być lepiej, ale i tak jestem zadowolony. Szczególnie byłem pod wrażeniem kiedy naładowałem telefon wieczorem i po wyłączeniu wifi/lte przez noc nie utraciłem nawet 1% baterii. Co do samego systemu. Wiem, że dużo ludzi narzeka na wygląd iOS 7, ale mi się on podoba. Jest nieco zbyt kolorowy, ale wygląda bardzo nowocześnie. Co ciągle mi się podoba to szybkość samego systemu i spójność graficzna aplikacji. Niby drobny szczegół a naprawdę cieszy. Mimo odwiecznych wojen pomiędzy użytkownikami androida a ios'a nie odczułem bardzo zmiany systemu. Fakt musiałem zakupić kilka aplikacji, ale tak samo miałem na androidzie. Do dziś nie doświadczyłem tego ograniczenia w dostosowywaniu systemu do swoich potrzeb, którym byłem tak bardzo straszony. Owszem iOS nie jest bez wad, ale zaryzykuję stwierdzenie, że jest bardzo dobry bo jestem bardzo z niego zadowolony. Jedyne minusy jakie zauważyłem to: dużo płatnych i stosunkowo drogich aplikacji (szczególnie w stosunku do androida, no i przede wszystkim niektóre aplikacje, które były darmowe na androidzie na ios'a są płatne), przy oblokowywaniu ekranu za pomocą kodu od razu jest się przeniesionym np. do wiadomości, którą otrzymaliśmy, gdy się użyje touch id ta funkcja już nie działa, brak kropki i przecinka na pierwszym ekranie klawiatury, brak raportów sms (tego już w ogóle pojąć nie mogę). P.S. Czy ktoś z was ma i użytkował dłuższy czas oryginalne etui od apple? Czarne kusi mnie swoim wyglądem, ale sporo naczytałem się o błyskawicznym niszczeniu się tego etui.

#1289 adverka

adverka
  • 98 posts

Posted 06 January 2014 - 15:59

P.S. Czy ktoś z was ma i użytkował dłuższy czas oryginalne etui od apple? Czarne kusi mnie swoim wyglądem, ale sporo naczytałem się o błyskawicznym niszczeniu się tego etui.

Ja mam od 2 miesięcy czarne i nic się do tej pory nie dzieje. Nie ma żadnych oznak zniszczenia. A telefon dzięki temu wydaje się bardziej masywny, grubszy, czyli powinno Ci się spodobać patrząc na to, że pisałeś, że jest za lekki, cienki i masz wrażenie, że go nie masz przy sobie :)

#1290 sereksztum

sereksztum
  • 335 posts

Posted 06 January 2014 - 17:32

używam leather case czarny i jest mega wygodny, a co najważniejsze dla 90% z was tutaj, całkowicie eliminuje problem guzika power ;) Tak więc warto kupić, telefon w nim prezentuje się świetnie i lepiej leży w dłoni - polecam :)

#1291 kogi

kogi
  • 131 posts

Posted 06 January 2014 - 17:45

W swoim 5s zauważyłem jeden mankament - wibracja. Jak trzymam telefon poziomo zaczyna ona dziwnie brzęczeć. Dokładnie tak jak na tym filmiku Iphone 5S Vibration Problem - YouTube Przy położeniu pionowym wszystko jest w porządku. Telefon mam dopiero 3 dni...
Czy coś takiego podlega gwarancji?
Telefon niestety kupiłem w orange i zastanawiam się czy to reklamować, bo nawet jeśli wymienią mi na nowy to pewnie dostanę refuba :(

#1292 traju

traju
  • 48 posts

Posted 06 January 2014 - 18:24

Dla mnie to trochę jakby soczewka tak "brzęczała". Sprawdziłem to u siebie i występuje to tylko gdy trzymam telefon w powietrzu a do tego tylko dokładnie w jednym położeniu, wystarczy, że delikatnie przechylę telefon i już tego dźwięku nie ma. Osobiście nie widzę w tym żadnego problemu, ale jak Ci to bardzo przeszkadza możesz próbować wymienić.

#1293 santiago

santiago
  • 14 posts
  • SkądWrZ, Wlkp.

Posted 06 January 2014 - 20:41

W swoim 5s zauważyłem jeden mankament - wibracja. Jak trzymam telefon poziomo zaczyna ona dziwnie brzęczeć. Dokładnie tak jak na tym filmiku [url=http://www.youtube.com/watch?v=-N2K-Wx6Ixs]Iphone 5S Vibration Problem - YouTube[/url] Przy położeniu pionowym wszystko jest w porządku. Telefon mam dopiero 3 dni...
Czy coś takiego podlega gwarancji?
Telefon niestety kupiłem w orange i zastanawiam się czy to reklamować, bo nawet jeśli wymienią mi na nowy to pewnie dostanę refuba :(

to ewidentnie brzęczy przycisk power :D przetestuj wibrację przytrzymując przycisk.

#1294 kogi

kogi
  • 131 posts

Posted 06 January 2014 - 20:52

To na pewno nie przycisk - już wielokrotnie testowałem. Dopiero jak przytrzymam górną część obudowy to nie brzęczy. Słychać to tylko jak telefon trzymam w ręce. Na stole jak leży to nie słychać nic.

#1295 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Posted 06 January 2014 - 22:56

Przy wymianie w AOS można poprosić o zmianę koloru? I drugie pytanie, gdzieś czytałem, że ktoś polecał oddać telefon i zamówić od nowa a nie wymieniać, bo są wysyłane z innej puli (jakoś tak). To znaczy, że jak wymieniam to nie mam szans na dostanie z tygodnia 50? Czy to bzdura jakaś?

#1296 mattkally

mattkally
  • 564 posts
  • SkądZambrów

Posted 06 January 2014 - 23:03

Przy wymianie w AOS można poprosić o zmianę koloru?
I drugie pytanie, gdzieś czytałem, że ktoś polecał oddać telefon i zamówić od nowa a nie wymieniać, bo są wysyłane z innej puli (jakoś tak). To znaczy, że jak wymieniam to nie mam szans na dostanie z tygodnia 50? Czy to bzdura jakaś?

1. Można zmienić kolor.
2. Mi też tak w końcu polecił pracownik AOS po kilku wymianach - fragment maila od niego:

"Mogę Panu zaproponować zwrot 200PLN przy zakupie nowego telefonu. Procedura wygląda następująco: zakupuje Pan nowy produkt, dostaje Pan telefon, jeżeli nie ma z nim żadnych problemów i decyduje się Pan go zostawić to zaczynamy wtedy proces zwrotu rekompensaty. Z mojej strony mogę zaproponować taką jednorazową rekompensatę za problemy z obecnym zamówieniem. Proszę mnie poinformować o nowym nr zamówienia."

#1297 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Posted 07 January 2014 - 08:25

Ok mam jeszcze jedno pytanie o wymiany. Podobno można skorzystać z takiej opcji, że kurier przywozi nowego iphone i wtedy ja oddaje mu swojego. Jak to się dokładnie odbywa? Nie muszą się jakoś zabezpieczyć przy tym? Co gdyby np. Ktoś oddał zalanego iphone? Nie zalalem swojego, ale jestem ciekawy jak to działa :). Tak samo jak sprawdzają czy jest w pudełku wszystko co powinno być?

#1298 pendolino

pendolino
  • 373 posts

Posted 07 January 2014 - 08:46

Jest to tak, że przy wymianie pracownik AOS zleca wysyłkę następnej sztuki. Jeśli jest to pierwsza, druga wymiana to telefon zostaje wysyłany od razu, tak jakbyś robił nowe zamówienie. Równolegle jest generowany zwrot do wymiany i wówczas od wygenerowania takiego zwrotu w ciągu 48h kontaktuje się z Tobą pracownik danej sieci kurierskiej z centrali i umawia się z Tobą na odbiór przesyłki. Czyli możesz sobie wyprognozować kiedy dostaniesz wymienioną sztukę i dopiero wtedy umówić się z kurierem na odbiór. Oficjalne stanowisko Apple jest takie (i ponoć procedura), że najpierw Twojego "starego" iPhone'a powinien odebrać kurier, a dopiero potem powinna być zlecona wysyłka nowego, ale jako, że idą klientom na rękę to pozwalają na takie myki jak powyżej. Co do potencjalnie uszkodzonego sprzętu to mają Twoje dane, dane Twojej karty kredytowej więc gdyby był problem z tym co odesłałeś pewnie mają na to procedurę jak odzyskać stracone pieniądze. Co do weryfikacji zawartości pudełka - telefon wraca na magazyn zwrotów, otwierają paczkę, sprawdzają czy wszystko jest ok (tzn. czy telefon jest cały, sprawny, itd.), czy są wszystkie akcesoria i tyle ;). Dzisiaj dostanę 5S zamówionego wczoraj więc dam znać co i jak, już jest w dostarczeniu paka :)!

#1299 adverka

adverka
  • 98 posts

Posted 07 January 2014 - 10:03

Dzisiaj dostanę 5S zamówionego wczoraj więc dam znać co i jak, już jest w dostarczeniu paka :)!

Daj koniecznie znać :) Jak się sprawuje, jaki tydzień produkcji i która fabryka :) Dzięki

----

Ja mam pytanie do wszystkich posiadaczy 5s. Macie dużo logów w Diagnostyka i użycie? Jeśli tak, to jakie najczęściej?
W obecnej sztuce zaobserwowałam ich sporo (w porównaniu z innymi 5s, które miałam), np. jedno z ostatnich: "stacks+MobileCal". Czy jest to rzecz, na którą trzeba zwracać uwagę? (przepraszam za pytanie, nie znam się na tym)

#1300 pendolino

pendolino
  • 373 posts

Posted 07 January 2014 - 13:29

Przed chwilą przyjechał. Colour: Space Gray Production year: 2013 Production week: 51 (December) Model introduced: 2013 Capacity: 16GB Memory - flavour: xx Factory: DN (China, Chengdu - Foxconn) Dalej grzechotka. Paprochy pod fabryczną folią, nawet nie aktywuję. Zwracam do Apple i odpuszczam już przygody z 5S w AOS. Wygląda na to, że grzechotka to standard, a więc wolę kupić 5S z drugiej ręki za 2500/2600 na allegro i zaoszczędzić, bo to i tak loteria i tak.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users