Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS7 - pierwsze wrażenia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1490 odpowiedzi w tym temacie

#1126 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 15 października 2013 - 10:12

Nie wiem czy macie też taki problem że w trakcie rozmowy przełancza się tryb głośnomówiący albo dziś wyciszyło mi mikrofon. (...) Macie tak ?

Mamy tak samo niestety :/

#1127 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 15 października 2013 - 17:29

Mogli by dorzucić INFO w Zdjęciach. EXIF zwyczajnie.

#1128 kruczasty

kruczasty
  • 126 postów

Napisano 15 października 2013 - 17:42

Nie wiem czy macie też taki problem że w trakcie rozmowy przełancza się tryb głośnomówiący albo dziś wyciszyło mi mikrofon. Nie wiem dlaczego przestaje działać wyciemnienie ekrenu i policzkiem włanczam jeden z przycisków na ekranie. System mam od dwóch dni i przytrafiło mi się to już trzy raz - dwa razy w ciągu rozmowy nagle włączyła sie głośnomówiąca a dziś przed chwilą w trakcie rozmowy rozmówca krzyczy halo halo odkładam telefon od ucha patrze a ja mam wyciszenie mikrofonu włączone, wyłączyłem wyciszenie i normalnie dalej rozmawiałem. Macie tak ?

Również potwierdzam problem z "wciskaniem się" elementów na ekranie w trakcie rozmowy i jest to mocno przeszkadzające.
U mnie "wciska się" pauza wstrzymująca rozmowę i rozmówca po drugiej stronie słyszy komunikat, że "Proszę czekać..." czy jak to tam jest.
Co więcej, kilka razy była sytuacja taka, że po samoczynnym wciśnięciu się pauzy oddalam telefon od ucha, naciskam "guziczek" a on sam się z powrotem przełącza na pauzę. Można wtedy nacisnąć kilka razy i cały czas wraca samoczynnie do wstrzymanej rozmowy. Pomaga tylko rozłączenie się i ponowne nawiązanie połączenia.

Słabe to jest.

#1129 minicomp

minicomp
  • 69 postów

Napisano 16 października 2013 - 21:01

Witam! (Pierwszy post) Co zrobić, żeby ios 7 działał szybciej na iphone 4: - schować animowany zegar do folderu - wyłączyć kod blokady - Nie mieć więcej niż 1,5 strony ikon (grupowanie w foldery) - w icloud wyłączyć zbędne funkcje w szczególności dokumenty i dane - w centrum powiadomień wyłączyć wszystkie niepotrzebne funkcje i zablokować śmieciowe powiadomienia np. z aplikacji - wyłączyć odświeżanie w tle - w usługach lokalizacji powyłączać zbędne funkcje - ogólne>wyszukiwanie spotlight odznaczyć wszystko - w dostępności zwiększyć kontrast (ja mam to odznaczone bo i tak jest ok) - ogólne>data i czas wyłączyć automatyczną strefę czasową - najnowsze uaktualnienia :) - w wifi odznaczyć pytaj czy połączyć - w sieci komórkowej odznaczyć zbędne aplikacje - Ustawić jedną tapetę ( ta sama dla lockscreena i homescreena) - wyłączenie powiadomień push w mailu - w opcjach safari zaznaczyć nie śledź - w itunes store i appstore odznaczamy możliwie jak najwięcej ja zostawiłem jedynie uaktualnienia - muzyka odznaczyć słowa/dane podcastu i wg wykonawcy albumu ( co to w ogóle daje ?>?) - w game center odznaczyć co niepotrzebne Oprócz płynności dużo zyska bateria Opinia: Na początku ios 7 strasznie mi się podobał, ale dosyć szybko się nudzi. Funkcji nowych jest sporo, aplikacje wraz z aktualizacją zyskują na poprawkach, system ma ciekawe nowe animacje, a safari ładuje strony o wiele szybciej. Jednak z tego co testowałem to ios 7 na 4s jest na 90% ok za to na ip 5 działa na 99% bo czasem zdarzy się coś mnie płynnego i wydaje mi się, że od tych modeli powinna zacząć się aktualizacja. Może ios 7.1 w górę coś zmieni.

#1130 bonq07

bonq07
  • 140 postów

Napisano 16 października 2013 - 23:59

@up Idąc śladem Twoich wskazówek, należałoby praktycznie zupełnie wykastrować iPhone, a nie o to w tym wszystkim chodzi. iOS 6 nie potrzebuje odcinania tak wielu funkcji by nadal pozostać smartphone'em, prawda? Najlepiej żeby nam nie zamulał iOS 7 na iPhone 4 jest wymienić go na 5 w górę.

#1131 dudek_t

dudek_t
  • 72 postów
  • SkądBielsk Podlaski

Napisano 17 października 2013 - 12:52

Witam! (Pierwszy post)

Co zrobić, żeby ios 7 działał szybciej na iphone 4:
- schować animowany zegar do folderu
- wyłączyć kod blokady
- Nie mieć więcej niż 1,5 strony ikon (grupowanie w foldery)
- w icloud wyłączyć zbędne funkcje w szczególności dokumenty i dane
- w centrum powiadomień wyłączyć wszystkie niepotrzebne funkcje i zablokować śmieciowe powiadomienia np. z aplikacji
- wyłączyć odświeżanie w tle
- w usługach lokalizacji powyłączać zbędne funkcje
- ogólne>wyszukiwanie spotlight odznaczyć wszystko
- w dostępności zwiększyć kontrast (ja mam to odznaczone bo i tak jest ok)
- ogólne>data i czas wyłączyć automatyczną strefę czasową
- najnowsze uaktualnienia :)
- w wifi odznaczyć pytaj czy połączyć
- w sieci komórkowej odznaczyć zbędne aplikacje
- Ustawić jedną tapetę ( ta sama dla lockscreena i homescreena)
- wyłączenie powiadomień push w mailu
- w opcjach safari zaznaczyć nie śledź
- w itunes store i appstore odznaczamy możliwie jak najwięcej ja zostawiłem jedynie uaktualnienia
- muzyka odznaczyć słowa/dane podcastu i wg wykonawcy albumu ( co to w ogóle daje ?>?)
- w game center odznaczyć co niepotrzebne

Oprócz płynności dużo zyska bateria

Opinia:

Na początku ios 7 strasznie mi się podobał, ale dosyć szybko się nudzi. Funkcji nowych jest sporo, aplikacje wraz z aktualizacją zyskują na poprawkach, system ma ciekawe nowe animacje, a safari ładuje strony o wiele szybciej.

Jednak z tego co testowałem to ios 7 na 4s jest na 90% ok za to na ip 5 działa na 99% bo czasem zdarzy się coś mnie płynnego i wydaje mi się, że od tych modeli powinna zacząć się aktualizacja. Może ios 7.1 w górę coś zmieni.

Proponuje kupić Nokie 100 - będzie to samo :D

Ja się pozbyłem iPhone'a 4 po 2 tygodniach "używania" z iOS7. Był dramat.

#1132 minicomp

minicomp
  • 69 postów

Napisano 17 października 2013 - 14:19

To sobie kup ja wyłączyłem wszystkie funkcje które mi nie są potrzebne i to samo zrobiłem w swoim iphone 5.(oprócz tapet i paru rzeczy) Na ios 6 także miałem wyłączone około 60% tych "funkcji" bo tylko zjadają baterie a do tego kilku z nich nie było nawet w ios 6.

#1133 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 17 października 2013 - 20:33

Po co ci w ogóle smartfon w takim razie? Już pomijając że 90% tego co wypisałeś to bzdury powielane w kółko w sieci, a nie poprawiające niczego. Jedyne co może faktycznie pomóc to sprężenie się programistów Apple przy kolejnych poprawkach.

#1134 minicomp

minicomp
  • 69 postów

Napisano 17 października 2013 - 20:58

No nie wiem czy to bzdury skoro moj iphone 4 chodzi dobrze a innym łaguje nimilosiernie. Co to za pytanie po co mi smartfon ? Co cie w ogóle interesuje ? Nie kazalem nikomu wymontować aparatu, nie używać internetu, nie wkładac karty sim, nie słuchać muzyki, nie sprawdzać poczty, nie grać w gry tylko zaproponowałem wyłączenie zbędnych funkcji. Ja nie potrzebuje powiadomień z gier, synchronizacji notatek powiadomień itp, czy automatycznej zmiany strefy czasowej bo wyjeżdżam za granice tylko w wakacje. Podzielenie sie na tym forum swoimi pomysłami czy opinia wiąże sie z tym, ze przyjdzie jakiś pajac zgnoi cie i powie, ze nie wiesz co to smartfon bo nie używasz funkcji które akurat jemu są potrzebne. Ogarnięcie sie trochę bo te chamskie odpowiedzi są na poziomie gimnazjum.

#1135 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 17 października 2013 - 22:10

Tak ale to jest propozycja typu: poukrywaj wszystko, wyłącz co się da, odpalaj jeden program i tylko jeden i włącz czarną tapetę. To jest powrót do iOs 3.x. Apple dało ciała i kropka. Zamiast tego, wielu chce nadal głaskać ich po głowie bo "nic się nie stało, po prostu wyłączę wszystko albo nie będę uźywał, jest i tak super, kocham Apple, pomimo tragicznego działania". Jeżeli firma supporyje urządzenie to ja rozumiem, że pewnych funkcji może nie być, rozumiem, że program X czy Y mogą się uruchamiać wolniej...ale system i jego podstawowe właściwości powinny zostać na poziomie poprzedniego systemu. Nie można? To lepiej było nie supportować albo dać możliwość powrotu. To jest konsekwencja "nic się nie stało" kiedy 4.x wspierał 3G. Wtedy też dali ciała.

#1136 minicomp

minicomp
  • 69 postów

Napisano 17 października 2013 - 22:30

Zgadzam sie z tobą w 100%. Jedyne co trzeba mieć na uwadze to to, ze albo wyłączę te funkcje albo kupie nowy telefon bo innej opcji nie mam. Kupienie telefonu wiąże sie z kosztami, a nie każdy ma lub chce wydawać pieniędzy na nowy telefon. Wyłączenie funkcji moze być opcja przejściowa bo dużo moze sie zmienić przy aktualizacji do 7.1 Ja np nie mam teraz pieniędzy na następna 5 lub 5s. Narzekanie na Apple raczej nie przyspieszy mi telefonu ;) Nie wiem czy jestem na bieżąco ale w iPhonie 3G chyba jest możliwość powrotu do ios 3.1.3 ?

#1137 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 17 października 2013 - 22:39

Dokładnie Wiesławo, poza tym minicomp jedyna chamska wypowiedź jest tu twoja. A jakbyś raczył poczytać pare stron wstecz, to wiedziałbyś ze "twoje" rewelacyjne pomysły były tu już niejednokrotnie "wymyślane", a ich skuteczność weryfikowana. Widać łykasz bardzo silne tabletki z placebo i/albo masz iPhone 4 Turbo :) Tymczasem w krainie zwanej rzeczywistością mamy takie kwiatki jak np zamulający dialer - rzecz niespotykana dla mnie wczesniej w iPhonie. A dziś np jeszcze usilnie nie chciał mi pozwolić zakończyć rozmowy, klikanie w czerwony przycisk (reagował, było widać, tylko nic z tego nie wynikało) nic nie dawało, dopiero gdy moj rozmówca zakończył po swojej stronie, połączenie ustało. Na serio mają jeszcze sporo do poprawienia, z wydajnością na czele.

#1138 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 17 października 2013 - 23:15

Reakcje minicompa psycholodzy opisali już wiele lat temu i potwierdzili wieloma doświadczeniami na ludziach :) Fachowo to się nazywa "redukcja dysonansu poznawczego" :) - gdy jesteśmy przyparci do muru i skazani na coś niedobrego, nieatrakcyjnego - człowiek podświadomie stara się szukać w tym samych plusów i przekonywać siebie, że jednak jest to dobre...

#1139 Gutor

Gutor
  • 20 postów

Napisano 18 października 2013 - 07:43

Ja odkryłem coś takiego: dzwoni do mnie obcy numer, po rozmowie, klikam na zakładkę "ostatnie" i dodaję nowy kontakt. Chwilę później wchodzę w kontakty, szukam wspomnianego osobnika i go nie ma, natomiast w zakładce "ostatnie" jest zapisany pod podaną przeze mnie nazwą.

#1140 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 18 października 2013 - 10:02

Szkoda, że w Spotlight nie działają funkcje kalkulatora jak ma to miejsce w Mac OS. [edit] Czy w Safari (na iP4) kiedy macie parę otwartych kart, macie je na szaro czy widać podgląd zawartości?

#1141 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 października 2013 - 14:16

Niestety - nieważne czy mowa o pierwszych czy późniejszych wrażeniach - iOS 7 jest po prostu do dupy. Pomijam kwestię samego interfejsu - jednym się spodoba, drugim mniej (mnie zupełnie nie przypadł do gustu), natomiast nie mogę pominąć działania, bo działa po prostu kiepsko. iPhone przyzwyczaił mnie do tego, że zawsze działał lepiej od innych telefonów - lekko, szybko, intuicyjnie. Teraz tego nie ma. Całe szczęście poczekałem i nie zaktualizowałem oprogramowania w swoim 4S, ale nie wiem, co zrobię później - nie uśmiecha mi się zakup iPhone'a 5 czy 5S, bo wtedy będę zmuszony do używania iOS 7, a tego wolałbym uniknąć. Bezsprzecznie bateria wytrzymuje krócej i wszystko dzieje się wolniej - nawet iPhone 5 z zainstalowanym iOS 7 działa wolniej od iPhone'a 4S z zainstalowanym iOS 6.1.3. Nie mówię, że działa mniej płynnie, bo jest płynny, ALE wolniejszy. Wolniej reaguje, wolniej włącza aplikacje, wolniej przełącza z jednej do drugiej. Często wyrzuca z aplikacji - do tej pory można to było zwalić na jailbreak, a teraz? Na co można to zwalić? Może na to, że to dopiero wersja 7.0, a nie 7.1, ale k.... - po co było tyle wersji beta? Chyba nie po to, żeby oficjalną traktować tak samo. Ogólnie rzecz biorąc - ja jestem BARDZO niezadowolony. Nie rozumiem ludzi, którzy na siłę szukają zalet. Kiedyś w iOS na siłę trzeba było szukać wad, a teraz nawet nie trzeba się wysilać.

#1142 JaN008

JaN008
  • 284 postów

Napisano 18 października 2013 - 14:29

Na piątce działa znośnie, katastrofa to jest na iPadach, nawet 4th gen, który działa jak pierwsza wersja. Pomstą do nieba jest multitasking, kiedyś można było mieć wiele wiele aplikacji otwartych w tle i swobodnie się przełączać a teraz flagowy tablet zachowuje się jak Android z 512mb ramu.

#1143 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 października 2013 - 14:41

iPada nie miałem okazji używać, ale znajomi się skarżyli. Od premiery iOS 7 piszą do mnie i pytają, co zrobić - jak zrobić downgrade, jak przyspieszyć, jak ogarnąć baterię... Pytają (cytuję): "jak pozbyć się tego gówna?" :D

#1144 ipodfan

ipodfan
  • 344 postów

Napisano 18 października 2013 - 18:42

i gdzie ten ios 7.0.3 o którym tak pisaliscie ze pojawi się dzis? hmm..

#1145 michalwil-ddf59aaf6c

michalwil-ddf59aaf6c
  • 31 postów

Napisano 18 października 2013 - 18:56

Odrzucanie połaczeń Najgorsze jest niedopracowanie systemu. Iphone zablokowany i brak możliwości odrzucenia wiadomości, coraz więcej opcji w ustawieniach powoduje, że zaczynam się gubić - kilka opcji dot. Tej samej funkcji porozrzucane w różnych miejscach.

#1146 Michal.Rz

Michal.Rz

• 1 741 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 18 października 2013 - 19:41

i gdzie ten ios 7.0.3 o którym tak pisaliscie ze pojawi się dzis? hmm..

To była plotka. Skoro dzisiaj nie ma 7.0.3, to pewnie po prezentacji 22-ego dostaniemy od razu 7.1

#1147 lukaszenko

lukaszenko
  • 199 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 października 2013 - 19:47

Mnie od wczoraj do szału doprowadza Safari. Mrozi sie bardzo podobnie jak Safrai pod Maverics:/ denerwuje mnie to do tego stopnia, ze Na wszystkich urządzeniach zacząłem używać Chrome:/ mam nadzieje, że szybko to naprawią

#1148 ipodfan

ipodfan
  • 344 postów

Napisano 18 października 2013 - 19:57

Mnie od wczoraj do szału doprowadza Safari. Mrozi sie bardzo podobnie jak Safrai pod Maverics:/ denerwuje mnie to do tego stopnia, ze
Na wszystkich urządzeniach zacząłem używać Chrome:/ mam nadzieje, że szybko to naprawią

gdyby tylko to, mi czasem wywala do home scr, a i sporadycznie klawisz home nie wybudza za pierwszym razem IP5. Macie podobnie?? Dziwi mnie że Apple robi sobie jaja z ludzi, są takie problemy a oni zwlekają. Zastanawia mnie po jakiego grzyba dali możliwość robienia aktualizacji z poziomu telefonu skoro na bieżąco nie poprawiają systemu.

#1149 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 18 października 2013 - 21:33

Na gorzej zrobionych stronach (pozdro spidersweb) notorycznie mi sie Safari wywala gdy zaczynaja sie wczytywać komentarze itp. Następna rzecz - telefon leży, ktoś dzwoni, odbieram z zablokowanego ekranu, kończymy rozmawiać a ja mam jedyneczkę na "Telefonie" że niby nieodebrane, chociaż po wejściu w "nieodebrane" nic nie jest na czerwono (trudno żeby było skoro rozmowę odebrałem). Ten cały nowy multitasking o dupę potłuc. Michalwil - yyy? Odrzucanie z zablokowanego działa jak od zarania dziejów - 2xPOWER...

#1150 ipodfan

ipodfan
  • 344 postów

Napisano 18 października 2013 - 22:13

macie czasem tak że przy próbie wybudzenia przez naciśnięcie przycisku home nie zawsze on zareaguje przy pierwszym podejściu? Może nie jest to częste zjawisko ale irytujące, miałem tak kiedyś, ciągle w IP4 ale tam był wyrobiony klawisz. ALe tu nowy IP5 i pojawia się to może raz na 50 użyć klawisza home. Może to być wina IOS7?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych