Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS7 - pierwsze wrażenia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1490 odpowiedzi w tym temacie

#1101 kdworaczyk

kdworaczyk
  • 262 postów
  • SkądPsary

Napisano 14 października 2013 - 07:05

Po długim oczekiwaniu i sledzeniu forum opini wczoraj postanowiłem zaktualizaować swojego ip5 do nowego IOS 7. Moje wrażenie puki co po tym kilku godzinnym użytkowaniu jest mieszane. Puki co nie mam problemu z facetimem, imessage. Telefon ma taki sam zagięg jak przed aktualizacją, bateria jak na tę chwilę wydaje się że trzyma podobnie jak na IOS 6.1. Sam system i jego wygląd to kwestia gustu a o nim sie nie dyskutuje mnie osobiście nie przeszkadzają nowe ikonki dźwięki są jakie są też nie będe ich negował czy wychwalał. Jedyne co mogę powiedzieć na tę chwiele to denerwujące są animacje może nie tak animację są OK ale kiedy naciskam przycisk home jest sekunda zawachania zamyślenie i tejefon dopiero wychodzi do np. home screenu na poprzednim IOS-ie nie było tego tzn. przycisk i reakcja. Drugim minusem które wiedziałem że będzie mi przeszkadzał jest opisowa pogoda w centrum powiadomień. W IOS 6 otwierałem centrum powiadomień rzut oka i już widziałem czy było słońce czy słońce za chmurami czy desz i obok widziałem temperature-tu natmiast trzeba czystać, czytać i jeszcze raz czytać może się przyzwyczaje ale po co takie zmiany ? Resztę rzeczy trudno mi na chwile obecną opisać na pewno po aktualizacji dostajemy do ręki "nowy" telefon pytanie tylko czy ten "nowy" telefon da się polubić na tyle że nie będziemy tęsknić za "starym" - to się okaże myśle że maksymalnie po tygodniu użytkowania.

#1102 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1 355 postów
  • SkądSouth Park, CO

Napisano 14 października 2013 - 08:00

Telefon -iP 5, bateria 92%, po kilku 5- minutowych sesjach zabawy nowym systemem- bateria 63%.

#1103 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 października 2013 - 09:03

Jak już ktoś napisał - bateria w iOS 7 to świetny minutnik :D

#1104 emilus100

emilus100
  • 180 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 października 2013 - 09:25

Ja nie narzekam na baterię w iOS7 :D Jeden dzień mocnego użytkowania wytrzymuje. Ale zazwyczaj starcza mi na dwa dni - podobnie jak "czwórka" mi trzymała na iOS6. Ale jak się ma 4S to nie dziwię się. Tam bateria bardzo krótko trzymała. Nie wiem, czy to IP 5 tak mają, czy to przez iOS7, ale zauważyłem, że "procenty baterii" znikają dość jednostajnie. W "czwórce" było tak, że 100% dość długo się utrzymywało a potem spadało na łeb na szyje. Wskaźnik baterii nie był miarodajny. Chyba, że bateria już była zmęczona trzyletnim użytkowaniem :roll:

#1105 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 14 października 2013 - 10:15

Właśnie co do tych 100% (iP4) - wczoraj odłączyłem od kabla, i 99% wskoczyło po około 40 minutach (głównie WhatsApp, chwila w Dots), ale czasem to jest dosłownie chwila. Niemniej bateria myślę że raczej podobnie jak na iOS6 trzyma (mi). System jest spoko, ale jednak jak przez chwilę miałem w ręce mojego starego 3GSa (6.1.3, więc też nie to co na iOS5) to widać było wyraźnie większą płynność - przede wszystkim klawiatura nadążała bezproblemowo za moim pisaniem, tu widzę że telefon robi dużo więcej błędów (piszę telefon, a nie ja - bo ja pisze tak samo, co właśnie ten 3GS mi potwierdził) z racji tego że często nie nadąża. To mnie chyba na te chwilę najbardziej wkurza, jako że dużo stukam w komunikatory, ciągłe poprawianie literówek wpadających z winy telefonu jest irytujące.

#1106 mredone

mredone
  • 62 postów

Napisano 14 października 2013 - 11:00

A ja mam inny problem na Iphonie 4 mojej żony. Brakuje na ekranie głównym małego szczegółu. Paska górnego. Nie widać zasięgu, godziny, baterii. Pojawia się dopiero jak zsuniesz centrum powiadomień. Ale po wyłączeniu go znika ponownie. O tak to wygląda: [ATTACH=CONFIG]17582[/ATTACH]

#1107 kdworaczyk

kdworaczyk
  • 262 postów
  • SkądPsary

Napisano 14 października 2013 - 11:15

A ja mam inny problem na Iphonie 4 mojej żony.
Brakuje na ekranie głównym małego szczegółu.
Paska górnego. Nie widać zasięgu, godziny, baterii.
Pojawia się dopiero jak zsuniesz centrum powiadomień. Ale po wyłączeniu go znika ponownie.
O tak to wygląda:
[ATTACH=CONFIG]17582[/ATTACH]

Dobre ! Powiem tyle w tym temacie zawsze uważałem się za maniaka apple co wychodziło nowy iphone to już szukałem funduszy żeby go kupić. Ten nowy IOS 7 co raz bardzijen zmienia moje zdanie i chyba po raz drugi spróbuje produktów konkurencji. Pomału zaczynją napływac już wieści i niedoskonałościach
ip5s. Warto zauważyć że jak na razie nie ma do niego dostępuje jeszcze duża część krajów miedzy innymi Polska. Jak dostanie się w nasze posiadanie za pewne temat problemów z nową rewelacją apple rozrośnie się. Rok czekania wielu tajemnic i apple zmieniło obudowe bo były odpryski i dodało touchid idą jak burza !

- - - Połączono posty - - -

Po długim oczekiwaniu i sledzeniu forum opini wczoraj postanowiłem zaktualizaować swojego ip5 do nowego IOS 7. Moje wrażenie puki co po tym kilku godzinnym użytkowaniu jest mieszane. Puki co nie mam problemu z facetimem, imessage. Telefon ma taki sam zagięg jak przed aktualizacją, bateria jak na tę chwilę wydaje się że trzyma podobnie jak na IOS 6.1. Sam system i jego wygląd to kwestia gustu a o nim sie nie dyskutuje mnie osobiście nie przeszkadzają nowe ikonki dźwięki są jakie są też nie będe ich negował czy wychwalał. Jedyne co mogę powiedzieć na tę chwiele to denerwujące są animacje może nie tak animację są OK ale kiedy naciskam przycisk home jest sekunda zawachania zamyślenie i tejefon dopiero wychodzi do np. home screenu na poprzednim IOS-ie nie było tego tzn. przycisk i reakcja. Drugim minusem które wiedziałem że będzie mi przeszkadzał jest opisowa pogoda w centrum powiadomień. W IOS 6 otwierałem centrum powiadomień rzut oka i już widziałem czy było słońce czy słońce za chmurami czy desz i obok widziałem temperature-tu natmiast trzeba czystać, czytać i jeszcze raz czytać może się przyzwyczaje ale po co takie zmiany ? Resztę rzeczy trudno mi na chwile obecną opisać na pewno po aktualizacji dostajemy do ręki "nowy" telefon pytanie tylko czy ten "nowy" telefon da się polubić na tyle że nie będziemy tęsknić za "starym" - to się okaże myśle że maksymalnie po tygodniu użytkowania.

Mineło pół dnia z moim nowym IOS i już mogę napisać kolejne spostrzeżenie mianowicie jak telefon nie jest używany to bateria jest OK można powiedzieć że zachowuje się tak samo jak na IOS 6.1 ale kiedy tylko weźmiemy telefon do ręki i zaczniemy coś na nim robić to bateria leci jak sekundnik. Przykład bateria 74% rozmowa z osobą poprzez imessage a dkładnie 10 wiadomości w tym dwa zdjęcia i po zakonczeniui rozmowy stan bateri spada do 68% ! tak na pewno nie było na IOS 6 !

#1108 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 14 października 2013 - 19:02

Wlasnie sprawdzam baterie od 100% z powylaczanymi paroma opcjami, ale caly czas bez Wi-Fi za to na 3G. Jest dobrze. Uwaga, 5 godzin 50 minut na 3G. 2 Dni pracy w gotowosci. Czas gotowosci spadl, pewnie dlatego, ze telefon juz ma rok czasu a na 3G dziala dobrze. Nie mam nic przeciwko, zwlaszcza ze posiadam Play. Moze uda mi sie wyjsc poza 6 godzin pracy na 3G.

#1109 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 14 października 2013 - 19:35

Niestety im więcej się korzysta, tym więcej baboli się ujawnia. Trochę rzeczy irytuje. Czekam na 7.0.3 i odtwarzam telefon od zera: może to przyniesie jakiś rezultat. Tymczasem czy posiadacze iP4 zauważyli straszny kaszel przy odtwarzaniu filmików z sieci? YouTube, Vimeo itd. Nie było takich problemów odkąd mam telefon :-/

#1110 Michal.Rz

Michal.Rz

• 1 741 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 14 października 2013 - 19:36

iOS 7.0.3 pojawi się prawdopodobnie w piątek.

#1111 okmujm

okmujm
  • 154 postów

Napisano 14 października 2013 - 19:52

W ogóle ten iOS7 jest jakiś dziwny. Chodzi mi konkretnie o datę na lock screenie, raz jest a raz nie ma. Nie wiem od czego to zależy. Pewnego razu chciałem sprzwdzić datę, klikam home i daty nie ma. Dopiero pojawiła się chyba po tym jak miałem chwilę wyłączony telefon.

#1112 Hawken12

Hawken12
  • 250 postów
  • SkądGorzów Wlkp. Polska

Napisano 14 października 2013 - 20:12

iOS 7 - każdy chyba chciał (prawie :P) powrócić ale mi się podoba... (iPhone 4 16 gb GSM)
Albo mi się wydaje albo bateria na iOS 7 trzyma dłużej (na iOS 6.x.x przy moim używaniu - 8h używania) na 7-ce trzyma 13h 20-30min! (dla niedowiarków zdjęcie :Dołączona grafika moje używanie - cały czas włączone Wi-Fi + ok 30 min. 3G kwejki,fejsbuki,gry (real racing 3) plus telefon do wczoraj na 1 baterii :D.

#1113 lukaszenko

lukaszenko
  • 199 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 października 2013 - 20:24

Nie mam nic przeciwko, że jesteś zadowolony z iOS 7, bo sam nie narzekam. W kwestii czasu pracy na baterii również nie narzekam ale Twój pomiar jest niemiarodajny, bo telefon został podłączony do źródła zasilania od czasu ostatniego pełnego naładowania. Sam notuje wyniki porównywalne jak w iOS 6

#1114 bonq07

bonq07
  • 140 postów

Napisano 14 października 2013 - 21:21

Znów się wypowiem, tym razem troszkę pozytywniej. Mianowicie widzę codziennie w tramwaju, na mieście, na uczelni osoby z iPhone 4/4S którym aktualizacja została wepchnięta na siłę do gardła (nie przyrównując do wiadomego skojarzenia) i patrząc jak próbują odebrać rozmowę, napisać sms, czy cokolwiek obsłużyć bez lagów, to uśmiech pojawia się w myślach, że zdążyłem się opamiętać, zablokować aktualizację przez Jailbreak i cieszyć się z bezstresowego użytkowania :) Wybaczcie, ale z perspektywy trzeciej osoby, gdyby nie znajomy wygląd urządzenia, mógłbym domniemać, że Ci ludzie używają jakiegoś low/mid-enda z Androidem na pokładzie. Drugi POZYTYWNY aspekt zauważony przeze mnie? Aplikacje po aktualizacji i przystosowaniu ich wyglądu do iOS7 przyspieszyły iOS6 pod względem graficznej płynności, dla mnie bomba.

#1115 ppu

ppu
  • 20 postów

Napisano 14 października 2013 - 21:25

Moje doświadczenia z ip4 i iOS 7 na początku były trudne, ale ... Zauwazylem ze jeśli zajnstulujemy system przez iTunes jako nowe i ściągniemy podstawowe dane z iCloud, wyłączy sie kupie pierdół dotyczących synchronizacji odswierzania w tle itd włączy sie kontrast i wył synch dokumentów z iCloud ja jeszcze wywalilem ikonkę zegarka do folderu na drugim ekranie bo jest animowana :-), po tych zabiegach naprawdę zaczęło to jakos chodzić. Zakutalizowalem do 7.0.2 ale to nie dalo specjalnej różnicy w płynności, postanowiłem po tym wszystkim jeszcze raz uruchomić tel i ... Kosmiczna roznica !!! Mam 2 identyczne ip 4 na jednym 6 na drugim 7 i do dzisiaj była olbrzymia różnica w płynności ale po restarcie tel dostał mega kopa. Np poprzednio po wyburzeniu tel nie mogłem odrazu przesunąć palcem po lock screenie , lag ok 1sek, teraz działa od strzała zniknęło większość lagow, bateria trzyma porównywalne jak w 6. Nie powiem ze 7 jest tak płynna jak 6 ale teraz widzę ze przynajmniej na ip4 jeśli w odpowiedni sposób zainstalujemy czysty sytem i odpowiednio "skonfigurujemy" po czym zresetujemy fona to zaczyna fajnie hulać. Ale mam nadzieje że Apple jeszcze będzie pracowało nad płynnością ;-) bo do 6 to mu ciagle brakuje...

#1116 bonq07

bonq07
  • 140 postów

Napisano 14 października 2013 - 21:29

Zauwazylem ze jeśli zajnstulujemy system przez iTunes jako nowe i ściągniemy podstawowe dane z iCloud, wyłączy sie kupie pierdol dotyczących synchronizacji odtwarzania w tle itd włączy sie kontrast to naprawdę zaczęło to jakos chodzić.

Efekt placebo, sprawdziłem wszystko, i nic nie przyniosło poprawy, poza downgrade'em :)

#1117 ppu

ppu
  • 20 postów

Napisano 14 października 2013 - 21:38

Efekt placebo, sprawdziłem wszystko, i nic nie przyniosło poprawy, poza downgrade'em :)

Nie jest to efekt placebo bo jak pisałem wcześniej mam identycze ip4 w ręku z 6 i 7 przez 3 tyg myślałem ze sie potne co do płynności na 7 ... Ale w miarę rożnych zabiegów sytuacja troszkę sie poprawiła a po dzisiejszym restarcie Iphone zaczął znów chodzić prawie jak Iphone ;-) chociaż są jeszcze 2 rzeczy które mnie bardzo drażnią ... Za długo ładują sie kontakty i aplikacja tel - niektórzy w Apple chyba zapomnieli że Iphone to głownie TELEFON ;-) i akurat to powinno działać od ręki ! A druga sprawa to to ze niektóre programy dłużej sie uruchamiają niż na 6 ale tu nie wiem czy to nie wina samych aplikacji ale jak sie już uruchomią i są aktywne w tle to działają od ręki

#1118 Hawken12

Hawken12
  • 250 postów
  • SkądGorzów Wlkp. Polska

Napisano 14 października 2013 - 21:44

Nie mam nic przeciwko, że jesteś zadowolony z iOS 7, bo sam nie narzekam. W kwestii czasu pracy na baterii również nie narzekam ale Twój pomiar jest niemiarodajny, bo telefon został podłączony do źródła zasilania od czasu ostatniego pełnego naładowania. Sam notuje wyniki porównywalne jak w iOS 6

Ah no faktycznie... lecz! Na 1sec. bo pomyślałem : "może test zrobię?". ;D

#1119 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 października 2013 - 23:14

Takie czasy można sztucznie wykręcić. Ladujesz telefon na max, 1 dzień używasz minimalnie, drugi dzień puszczasz muze przez 12h, trzeciego dnia tel lezy aż pokaże 1%. Ten licznik w iPhone to bzdura. Na Android jest licznik czasu podswietlenia ekranu, który pokazuje faktycznie ile używasz telefonu. Mało tego. Naladujcie iPhone na max, nic nie róbcie a najlepiej zostawcie na cała noc. Rano będzie już z dupy 1h w użyciu.

#1120 emilus100

emilus100
  • 180 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 października 2013 - 05:28

Takie czasy można sztucznie wykręcić. Ladujesz telefon na max, 1 dzień używasz minimalnie, drugi dzień puszczasz muze przez 12h, trzeciego dnia tel lezy aż pokaże 1%. ...

No tak, ale jak ktoś tak używa telefonu jak piszesz to dla niego będzie to normalne użytkowanie, a nie sztuczne wykręcanie dobrego czasu :P Dlatego ten czas w gotowości i użyciu to jest trochę sprawą względną i nie ma się co tym specjalnie podniecać ;)

#1121 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1 355 postów
  • SkądSouth Park, CO

Napisano 15 października 2013 - 06:16

Ja osobiście miałem do czynienia z Xperią Z. Zawitała na u mnie krótko. Owa krótka wizyta spowodowana była beznadziejną bateria, ktora wytrzymywala jeden dzień. Po dwóch tygodniach sprzedałem w cholerę. Już myślałem ze gorszej baterii nie ma na swiecie żaden telefon, a tu taka niespodzianka... IPhone 5 kolegi z systemem iOS 7 ( sam mam u siebie 6 i za nic nie zmienię). Bateria 93 %, kilka 5 - minutowych sesji zabawy nowym systemem, z 5 minut hotspota i bateria zjechała na 62%. Pięknie ... :(

#1122 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 października 2013 - 07:06

Dlatego kupilem tablet, iPhone leżakuje i sluzy tylko jako aparat, telefon i odtwarzacz przed snem. Dzieki temu te 2 dni daje rade.

#1123 ppu

ppu
  • 20 postów

Napisano 15 października 2013 - 07:14

Myśle ze winę za drenaż baterii ponosi mnogość funkcji do synchronizacji i śledzenia... Pamietam jak kupiłem ip4 z systemem 6 i zacząłem sie nim bawić przy stnychronizacji wsztkich możliwych rzeczy plus gps - zajechałem baterie w 3h ... I myślałem ze sie popłaczę. Ale na spokojnie poobcinalem wodotryski stnychronizacje większości i śledzenia to bateria spokojnie wytrzymywala dobę i dokładnie to samo jest z iOS 7. A swoją droga jaki jest sens robienie systemu emejzing z "genialnymi" funkcjami synchronizacji i śledzenia jeśli czynią tel bezużyteczny i każdy powyłącza polowe bo inaczej tel do ładowania co 3h.... I to bez różnicy czy to ip4 czy 5s!

#1124 kdworaczyk

kdworaczyk
  • 262 postów
  • SkądPsary

Napisano 15 października 2013 - 07:51

Nie wiem czy macie też taki problem że w trakcie rozmowy przełancza się tryb głośnomówiący albo dziś wyciszyło mi mikrofon. Nie wiem dlaczego przestaje działać wyciemnienie ekrenu i policzkiem włanczam jeden z przycisków na ekranie. System mam od dwóch dni i przytrafiło mi się to już trzy raz - dwa razy w ciągu rozmowy nagle włączyła sie głośnomówiąca a dziś przed chwilą w trakcie rozmowy rozmówca krzyczy halo halo odkładam telefon od ucha patrze a ja mam wyciszenie mikrofonu włączone, wyłączyłem wyciszenie i normalnie dalej rozmawiałem. Macie tak ?

#1125 MC_

MC_
  • 6 942 postów

Napisano 15 października 2013 - 07:53

O tym bugu z czujnikiem zbliżeniowym było już kilka razy wspomniane. Przy okazji mógłbyś te żenujące błędy ortograficzne poprawić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych