Napisano 23 września 2013 - 11:07
Przed instalacją/aktualizacją Apple przedstawia wam ekran z licencją, umową z użytkownikiem itd. i założę się że Apple jest tam odpowiednio pozabezpieczane, szczególnie ze to firma z USA - krainy idiotycznych pozwów sądowych.
Odnośnie tematu, postanowiłem jednak zaktualizować moją 4, po części bo wkurzało mnie zajęte miejsce przez update (sprytny ruch), a po drugie - ulepszenia funkcjonalne są tego warte moim zdaniem. I cóż - płynność interfejsu jak już pisano jest średnia, natomiast nie zauważyłem żeby przekładało sie to na aplikacje - gry (Worms 3, Real Racing 2, True Skate, Carmageddon) działają tak samo, nic nie przycina (na pewno nie bardziej niz na iOS 6 w kazdym razie).
Odświeżony wygląd mi sie akurat podoba, trudno odmówić mu lekkości w porównaniu z poprzednim. Poza tym - ulepszenia w Safari na wielki plus, te kontrolki i pasek adresu znikające gdy zacznie sie przewijać strone (widok pionowy!) czy nareszcie łatwo dostępny tryb prywatny - dla mnie bomba. No i ekran startowy jak należy.
Do tego opcje przy pisaniu - kopiuj, wklej, zastąp itd - w końcu pojawiają się natychmiast a nie z opóźnieniem. No i można łatwo przekazywać dalej smsy.
Nowe powiadomienia też są bardzo wygodne, a w AppStore w końcu jest Wishlista.
Czasem gdzieś się jakaś apka wykrzaczy, ale tak było też przy przejściu z 5 na 6, więc nie dziwi mnie to, jeszcze trochę czasu minie zanim pojawią się ich uaktualnienia.
Jedno co mnie wkurza - wyszukiwanie w mapach. Np wpisując "Wyszyńskiego" znajduje mi Wyszyńskiego na drugim koncu Polski, bo żeby znaleźć w moim mieście, musiałbym wpisać "księdza kardynała Stefana Wyszyńskiego" - paranoja (ale Google maps nie lepsze).
PS: Zluzujcie trochę z tonem tych dramatycznych postów jaki iOS 7 niby paskud i horror, bo wyglądacie w nich jak dziecko płaczące bo mama kupiła mu nie taki lizak jak chciało. To tylko telefon, nie podoba się - zawsze można zmienić na inny.