iOS7 - pierwsze wrażenia
Napisano 24 września 2013 - 14:58
Napisano 24 września 2013 - 15:12
Napisano 24 września 2013 - 16:13

Jeśli chodzi o szybkość, to pozornie wydaje się działać jak iOS 6, ale tylko wydaje. Po uruchomieniu większego programu (np. Navigona) iPhone długo nie może dojść do siebie, są mocne przycięcia i trochę się czeka na otwieranie innych programów.
Przypomnienia działają bardzo źle, początkowo miałem tam ponad 10 list, nie można było z tego normalnie korzystać. Zredukowałem ich liczbę do 4 najważniejszych. Używać się da, ale są przycięcia - nie mam tu na myśli przycięć animacji, tylko np. problemy z przeciąganiem pozycji listy na inne miejsca (zacina się np. na sekundę lub dwie).
Notatki działają dość dobrze, ale występuje opóźnienie między rozpoczęciem pisania, a pojawieniem się pierwszych znaków (stukam w klawisze, on je rejestruje, ale pierwsze słowo pojawia się z opóźnieniem).
Po otworzeniu Ustawień nie można przewijać zawartości przez sekundę, dwie, czasem trzy.
Najlepiej działają Wiadomości. Szybko się otwierają, płynnie przewijają. Tutaj jak zaczynam pisać, nie występuje opóźnienie z Notatek.
Zmiana tapety trwa dosłownie chwilkę, dużo szybciej, niż na nieporównywalnie szybszym iPadzie 4.
Aparat otwiera się szybciej, niż w poprzednim systemie, ale robi dużo gorsze, zamazane zdjęcia. Pewnie przyczyną jest to, że dawniej zdjęcie robiło się po puszczeniu przycisku/oderwaniu palca od ekranu, teraz robi się w momencie dotknięcia, a wtedy ruch palca powoduje poruszenie telefonu, więc zdjęcie wychodzi zamazane.
Szybciej działa za to Safari. Tu nie mam żadnych zastrzeżeń. Szybszy też jest App Store.
Zdjęcia wylatują podczas przechodzenia z widoku lat lub zbiorów do niektórych zdjęć na samym początku.
Różnice w opiniach odnośnie szybkości biorą się pewnie stąd, że po pierwsze, zaraz po zainstalowaniu iOS 7 praktycznie zabił mi iPhone'a, synchronizując zdjęcia i dane z iCloud, indeksując Spotlight i robiąc jakieś inne dziwne rzeczy w tle. Po godzinie wszystko wróciło do normy. Po drugie, jak ktoś weźmie telefon do ręki, otworzy Wiadomości, wyśle SMS-a, zadzwoni, odbierze, sprawdzi pogodę, to system wydaje się działać tak szybko, jak iOS 6. Schody zaczynają się przy dłuższym używaniu, uruchamianiu większych programów i ogólnie intensywniejszym korzystaniu z Przypomnień i Zdjęć.
Ogólnie: da się przeżyć, można tego używać, nie jest to taka tragedia, jak iOS 4 na iPhonie 3G (jak ktoś nie pamięta, to warto sobie przypomnieć), ale system jest wolniejszy w codziennym użyciu, niż iOS 6. Dodatkowo wrażenie spowolnienia potęgują dłuższe animacje.
Napisano 24 września 2013 - 16:39
Napisano 24 września 2013 - 17:59
Napisano 24 września 2013 - 18:02
Trzyletni iPhone 4, włączone w zasadzie wszystko (Push, 3G, odświeżanie w tle, Find My iPhone, iCloud). Wyłączony Bluetooth. System instalowany na świeżo, bez przywracania z kopii.
Jeśli chodzi o szybkość, to pozornie wydaje się działać jak iOS 6, ale tylko wydaje. Po uruchomieniu większego programu (np. Navigona) iPhone długo nie może dojść do siebie, są mocne przycięcia i trochę się czeka na otwieranie innych programów.
Przypomnienia działają bardzo źle, początkowo miałem tam ponad 10 list, nie można było z tego normalnie korzystać. Zredukowałem ich liczbę do 4 najważniejszych. Używać się da, ale są przycięcia - nie mam tu na myśli przycięć animacji, tylko np. problemy z przeciąganiem pozycji listy na inne miejsca (zacina się np. na sekundę lub dwie).
Notatki działają dość dobrze, ale występuje opóźnienie między rozpoczęciem pisania, a pojawieniem się pierwszych znaków (stukam w klawisze, on je rejestruje, ale pierwsze słowo pojawia się z opóźnieniem).
Po otworzeniu Ustawień nie można przewijać zawartości przez sekundę, dwie, czasem trzy.
Najlepiej działają Wiadomości. Szybko się otwierają, płynnie przewijają. Tutaj jak zaczynam pisać, nie występuje opóźnienie z Notatek.
Zmiana tapety trwa dosłownie chwilkę, dużo szybciej, niż na nieporównywalnie szybszym iPadzie 4.
Aparat otwiera się szybciej, niż w poprzednim systemie, ale robi dużo gorsze, zamazane zdjęcia. Pewnie przyczyną jest to, że dawniej zdjęcie robiło się po puszczeniu przycisku/oderwaniu palca od ekranu, teraz robi się w momencie dotknięcia, a wtedy ruch palca powoduje poruszenie telefonu, więc zdjęcie wychodzi zamazane.
Szybciej działa za to Safari. Tu nie mam żadnych zastrzeżeń. Szybszy też jest App Store.
Zdjęcia wylatują podczas przechodzenia z widoku lat lub zbiorów do niektórych zdjęć na samym początku.
Różnice w opiniach odnośnie szybkości biorą się pewnie stąd, że po pierwsze, zaraz po zainstalowaniu iOS 7 praktycznie zabił mi iPhone'a, synchronizując zdjęcia i dane z iCloud, indeksując Spotlight i robiąc jakieś inne dziwne rzeczy w tle. Po godzinie wszystko wróciło do normy. Po drugie, jak ktoś weźmie telefon do ręki, otworzy Wiadomości, wyśle SMS-a, zadzwoni, odbierze, sprawdzi pogodę, to system wydaje się działać tak szybko, jak iOS 6. Schody zaczynają się przy dłuższym używaniu, uruchamianiu większych programów i ogólnie intensywniejszym korzystaniu z Przypomnień i Zdjęć.
Ogólnie: da się przeżyć, można tego używać, nie jest to taka tragedia, jak iOS 4 na iPhonie 3G (jak ktoś nie pamięta, [URL="http://www.youtube.com/watch?v=Pdk2cJpSXLg"]to warto sobie przypomnieć[/URL]), ale system jest wolniejszy w codziennym użyciu, niż iOS 6. Dodatkowo wrażenie spowolnienia potęgują dłuższe animacje.
Dziękuję Ci kolego za info jak to tak naprawdę wygląda. Mam u siebie ciągle 6.1.3 ze ściąniętą instalką i nie ukrywam, że jestem o krok od update'u. Dlaczego? Chciałbym zostawić gwarancję, a po drugie niechcę używać telefonu ze świadomością bycia w pułapce, jaką jest niepodpisany 6.1.3. Miałem kiedyś 3G z systemem 4.1. Też były komentarze, że tnie itd., ale np to co dla mnie jest ważne np. obsługa email w 4.1 była bardzo dobra, a na szybszym 3.1.3 była pomyłką przy obsłudze kilku kont. Dlatego między innymi uważam, że każdy nowy system coś wnosi, al enie każdemu musi to odpowiadać. Jeden używa teleofnu do grania inny do pracy. Ja należę do tych drugich i w sumie nie korzystam prawie z apliakcji. Jedyne czego się obawiam, to przycinek klawiatury przy pisaniu czy rekacji telefonu przy wykonywaniu połączeń ( obsługa ksiązki, dzownienie itp). Jeśli to śmiga ( czytaj chodzi bez zamuleń) to ja się chyba zdecyduję, bo każde nowe doświadczenie rozwija:)
Napisano 24 września 2013 - 18:06
Napisano 24 września 2013 - 18:39

Napisano 24 września 2013 - 18:52
Napisano 24 września 2013 - 18:54
Napisano 24 września 2013 - 18:58
Napisano 24 września 2013 - 19:10
Kilka razy już o tym pisałem, ale proszę bardzo.A mógłby, któryś z użytkowników iphone 4 opisać swoje wrażenia po przesiadce na ios7 w kwesti użyteczności podstawowych funkcji telefonu? Bez gier czy wielkich aplikacji. Z góry dzięki. Dodam tylko ze 4.1 na 3G mi nie przeszkadzało.
System chodzi może minimalnie wolniej, ale widać to tylko w animacjach. Lagów czy zawieszeń absolutnie u siebie nie stwierdziłem. Bateria bez zmian. W gry nie gram. Używane przeze mnie aplikacje też chodzą tak samo.
Napisano 24 września 2013 - 19:18

Napisano 24 września 2013 - 22:20
A mógłby, któryś z użytkowników iphone 4 opisać swoje wrażenia po przesiadce na ios7 w kwesti użyteczności podstawowych funkcji telefonu? Bez gier czy wielkich aplikacji. Z góry dzięki. Dodam tylko ze 4.1 na 3G mi nie przeszkadzało.
83 strony tematu, setki postów, na temat działania iOS7.0 na iPhone 4 pewnie dziesiątki...Wystraczy przejrzeć.
Chyba, że liczysz, że ktoś za Ciebie zdecyduje o aktualizacji, albo potrzebujesz innej niż rzetelna opinii, więc proszę bardzo:
iOS7 na iPhone 4 chodzi bajecznie, nic nie zacina i w ogóle mam wrażenie, że telefon przyspieszył. W porównaniu z iPhone 5 żadnych różnic, instalujcie!*
*sarkazm
Napisano 24 września 2013 - 23:08
Właśnie się zorientowałem że przytrzymując przycisk można zrobić całą serię zdjęć. Zarąbiste.
5s robi 10, 5 robi 2 na sekundę. Lepiej naparzać w guzik na ekranie, wtedy masz nie 2 a 5 zdjęć na sekundę.
Napisano 25 września 2013 - 04:47
Właśnie się zorientowałem że przytrzymując przycisk można zrobić całą serię zdjęć. Zarąbiste.
5s robi 10, 5 robi 2 na sekundę. Lepiej naparzać w guzik na ekranie, wtedy masz nie 2 a 5 zdjęć na sekundę.
też to zauważyłam wczoraj - oglądałam jakiś filmik z 5s i tam była seria zdjęć i myślę sobie "łeeeee, szkoda, że mój 4es tego nie robi

Napisano 25 września 2013 - 05:19
Napisano 25 września 2013 - 06:45

Napisano 25 września 2013 - 07:09
Ten błąd kadrowania zauważyłem już na iOS 6, ale tylko w momencie zoomu. Irytująca sprawa.- największy minus jaki znalazłem to błąd w kadrowaniu aparatu :mad: i to przy 4:3 jak i 1:1, to co widzi się w oknie/kadrze aparatu nie bedzie na zdjęciu, jest poobcinane i to nierownomiernie (bardziej przycina zdjęcia z góry szczególnie przy zdjęciach pionowych)
I zdjęcia wydają się być gorszej jakości...(zauważył ktoś ten sam problem???)
Napisano 25 września 2013 - 09:14
Przeciez pisałeś wcześniej, że nie będziesz udzielał się w tym temacie:) Czytałem temat i znalazłem setki narzekań na pastele itd, to że pasek nie jest transparentny jak w 4S, problemy znalezienia funkcji w ustawieniach, a konkretnych opinii dotyczących ios7 na IP4 może z 3-4, które były i tak hejtowane. Ios7 okrojony dla 4 nie ma fukncji jak w 4S to wiemy, wiec może już czas skończyć marudzenie, że w 4S jest tak, albo chciałbym , żeby tak było. Chcesz kup 4S albo 5. Mnie poprostu interesują iobiektywne opinie działania na iP4, a nie co do poprawki, bo komuś poprawka może być zbędna. Gdyby furkta na powrót była ciągle, nie zadawałbym w Twoim mniemaniu głupich pytań. Sprawdziłbym sam.83 strony tematu, setki postów, na temat działania iOS7.0 na iPhone 4 pewnie dziesiątki...Wystraczy przejrzeć.
Chyba, że liczysz, że ktoś za Ciebie zdecyduje o aktualizacji, albo potrzebujesz innej niż rzetelna opinii, więc proszę bardzo:
iOS7 na iPhone 4 chodzi bajecznie, nic nie zacina i w ogóle mam wrażenie, że telefon przyspieszył. W porównaniu z iPhone 5 żadnych różnic, instalujcie!*
*sarkazm
Napisano 25 września 2013 - 09:18
Napisano 25 września 2013 - 09:24

Napisano 25 września 2013 - 09:39
Dziękuję
Czytałem Twoje wcześniejsze posty i pisałeś, że iOs7 przypadł Ci do gustu.
Dziś spotkałem znajomego który miał 4 z 6.0 i po tym jak zobaczyłem jak bardzo zamulony jest mój telefon, podjąłem decyzje o powrocie do iOS6. Może i 7 jest bardziej funkcjonalna ale bardzo wolna.
Ps. chyba już nie da się jednak zapisać SHSH do 6.1.3.
Napisano 25 września 2013 - 09:50
Dziś spotkałem znajomego który miał 4 z 6.0 i po tym jak zobaczyłem jak bardzo zamulony jest mój telefon, podjąłem decyzje o powrocie do iOS6. Może i 7 jest bardziej funkcjonalna ale bardzo wolna.
Ps. chyba już nie da się jednak zapisać SHSH do 6.1.3.
To nie "7" jest wolna, a iPhone 4 jest wolny.
"7" u mnie na iPhone 5 działa lepiej niż iOS6 wcześniej.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych