Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS7 - pierwsze wrażenia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1490 odpowiedzi w tym temacie

#676 BartixMayo

BartixMayo
  • 12 postów

Napisano 21 września 2013 - 10:56

iPhone 5 - 3 dni z nowym systemem

Wygląd systemu - OK tzn. taki jakiego się spodziewałem po wcześniejszych wizualizacjach.
Szybkość działania - Bez zmian. tzn. jak dla mnie wygląda tak samo
Nowe funkcje - Sporo, cały czas coś nowego. Nie zauważyłem zbędnych dodatkowych opcji.
Tyle pozytywów.

Barteria - Dramat w porównaniu do poprzedniej wersji :-( Pierwszego dnia myślałem, że zużycie baterii wynika z zabawy z nowym systemem. Drugiego dnia już w trakcie standardowego używania zacząłem się niepokoić bo bateria się skończyła o 18:00. Zwykle "dożywała" do rana. Dzisiaj, po 3 godzinach poza ładowarką mam 50%. Rozumiem zabawa ale wtf...?

Samorzutny restart - tego nie miałem nigdy - ani w starym 3GS ani na mojej piątce pod systemami 6.x W ciągu trzech dni trzy razy zrestarował mi się telefon (bateria zawsze była przynajmniej >20% więc to nie to)

Poczta - najmniejszy ale też wkurzający problem. Foldery uporczywie oznaczają się jako nieprzeczytane.

Summa summarum... trochę się niestety pośpieszyłem. System w wersji 7.1.x czy 7.2.x pewnie będzie świetny ale teraz niestety dyskwalifikuje telefon jako narzędzie pracy. Szkoda, że Apple traktuje użytkowników jako beta-testerów.

#677 Wojtek7777

Wojtek7777
  • 69 postów
  • SkądPleszew

Napisano 21 września 2013 - 11:14

A u mnie jest problem z wifi po aktualizacji do iOS 7 na iPadzie Mini i iPhonie 5. Znajduje sieć, pojawia się kręcące kółeczko i nie łączy z siecią. Restart telefonu nie pomógł. Ktoś zna rozwiązanie tego problemu. Bez wifi iPad staje się praktycznie bezużyteczny ;/

#678 rospondek

rospondek
  • 17 postów

Napisano 21 września 2013 - 11:26

Geralt w jakim sensie przestała działać? Konto gmail systemowego maila czy aplikacja gmail? Nie wczytuje się czy nie ma informacji o nowych mailach? Jeśli to drugie to wejdź w ustawienia aplikacji gmail i zaznacz informacje o każdym mailu. Domyślnie jest ustawione tylko o wiadomościach ważnych. Jeśli zwykły systemowy mail to usuń konto, reset sprzętu i na nowo dodaj. Poza tym zobaczy czy w centrum notyfikacji masz zaznaczone wyświetlanie informacji, ikonek i innego badziewia. Niestety wiele rzeczy w 7 się sama nie uruchamia po apgrejdzie. Trzeba pogrzebać. U mnie po długich bojach zaczęło działać. Żeby było śmieszniej informacje o każdym mailu dostawałem podwójne. Musiałem kilka razy wywalać konto i resetować sprzęt żeby wróciło do jednego powiadomienia. Ale to już za mną...

#679 apik

apik
  • 124 postów

Napisano 21 września 2013 - 11:27

do BartixMayo Również posiadam iPhone 5 i żadnego z powyższych problemów nie zauważyłem. Bateria owszem troszkę krócej trzyma, ale u ciebie to jakiś koszmar. Restartów nie uświadczyłem, a poczta działa poprawnie. Prawdopodobnie coś poszło u ciebie nie tak z aktualizacją.

#680 rospondek

rospondek
  • 17 postów

Napisano 21 września 2013 - 11:32

Resetu sprzętu nie miałem w te dwa dni ale już resety aplikacji jak najbardziej. Zwłaszcza zdjęcia miały gorsze chwile i zamknęły mi się 4 razy ot tak. 128 zdjęć to widać dość dużo do ogarnięcia.

#681 artursz

artursz
  • 95 postów

Napisano 21 września 2013 - 12:03

Po kilku dniach testowania 7 moje wnioski są następujące: Wygląd jest ok pod warunkiem, ze odpowiednio dobierze sie tapetę, niestety zdjęcia raczej nie komponują sie dobrze z ikonami. Najbardziej przeszkadza mi pasek na dole z ikonami systemowymi i brak możliwości ustawienia przezroczystościach (dla mnie jest to duży minus). Na iphonie5 wszystko działa bardzo płynnie mam wrażenie ze lepiej niż na 6. Bateria na początku tragedia, ale po kilku ładowaniach (od 20% do 100%) zauważyłem o wiele lepsza żywotność niż na 6. Sam jestem bardzo miłe zaskoczony stanem baterii bo na początku nie wytrzymywali dłużej niż 10 godzin, teraz praktycznie 1,5 dnia dość intensywnego korzystania z wifi, synchronizacja, załączoną lokalizacja do wybranych aplikacji. Jeśli chodzi o ipada mini, tez wszystko chodzi płynnie z wyjątkiem kalkulatory i przywracania ekranu domowego poprzez gest. Dziwi mnie to bo przywrócenie tego samego ekranu przyciskiem działa bardzo płynnie. W ipadzie niestety nadal mam problemy z bateria i rozladowuje sie znacznie szybciej niż przy starszej wersji systemu. Mam nadzieje ze po kilku kolejnych ładowaniach bedzie tak jak w iPhonie i bateria przestanie tak szybko sie rozładowywał. Nowa funkcjonalność bardzo mi odpowiada, chociaż przyznamy, ze oprócz AirDrop nie znalazłem tu niczego czego nie mial bym wcześniej w moim nexusie 7. Ani na ipadzie ani na iPhonie nie zdążyło mi sie aby aplikacje sie zawiesiły, czy tez aby urządzenie sie zresetowalo.

#682 Klimaa

Klimaa
  • 8 postów

Napisano 21 września 2013 - 13:05

Dziewczynie po aktualizacji do ios 7 telefon (4s) pokazuje takie same czasy baterii "w użyciu" i "w gotowości" przez co bateria wytrzymuje krótko. Jest na to jakiś sposób? Próbowałem hard reset jak i wymazanie ustawień sieciowych, wyłączyłem także lokalizację ale nadal nic..

#683 BartixMayo

BartixMayo
  • 12 postów

Napisano 21 września 2013 - 13:18

do BartixMayo
(...ciach...)
Prawdopodobnie coś poszło u ciebie nie tak z aktualizacją.

Instalacja przez WiFi. iTumes nie mam zainstalowanego, bo nie używam. Czy można na wymusić ponowną reinstalację bez iTumes? Aktualny backup (archiwizacja) na iCloud jest.

#684 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 21 września 2013 - 13:19

Instalacja przez WiFi. iTumes nie mam zainstalowanego, bo nie używam. Czy można na wymusić ponowną reinstalację bez iTumes? Aktualny backup (archiwizacja) na iCloud jest.

Nie można. Odtworzenie tylko przy pomocy iTunes.

#685 mart.plax

mart.plax
  • 178 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 21 września 2013 - 13:54

Działanie aplikacji fb na iPadzie 3 to jest tragedia. Absolutnie nic się nie da napisać, tym bardziej jak w tym samym czasie ktoś pisze do nas, czyt. przeprowadzenie żywej dyskusji jest niewykonalne. Na 4S trochę lepiej, ale też tnie. Bateria spindala w dół po równi pochyłej w zastraszającym tempie. Podejrzewam, że będę musiała nosić na uczelnię dodatkową ładowarką, albo zaopatrzę się w cud etui z zapasową bateria... Za to ładowanie błyskawica: w godzinę z 13 do 100%. I nie wiem czy pisałam już o pogodzie: wczoraj nagle, kiedy już porzuciłam temat i przestałam kombinować w ustawieniach to nagle zachciało jej się pojawić i i od tej pory siedzi już na swoim miejscu. Dodatkowo śmieszna rzecz, którą właśnie zauważyłam: podczas pisania, nie pojawiają się napisane słowa, przesuwa się sam kursor na białym tle. Nie uda mi się zrobić screena, bo jak tylko przestaję pisać to cały napisany tekst od razu się pojawia.

#686 paw.bor

paw.bor
  • 9 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 września 2013 - 14:24

Ja niestety popełniłem ten błąd i zainstalowałem IOS 7 na iP4. Widzę wyraźne lagi w stosunku do 6.1.3 , bateria trzyma podobnie moim zdaniem. Instalowałem przez iTunes dwa razy. Za pierwszym razem nie było kompasu,kiosku i czegoś tam jeszcze. Druga instalacja 'na czysto' przyniosła te aplikacje ale co z tego skoro działa jak android 2.2 :( To czy jest cukierkowy czy nie to kwestia gustów. Mi się nie podoba ale się przyzwyczajam bo i tak wyjścia nie mam...Jedyny problem to wyraźny spadek wydajności telefonu i zastanawiam się czy z przykrością nie przesiąść się na Galaxy S3/S4 ale dam mu chyba szanse do poprawki IOS 7. Także jeżeli ktoś ma zamiar zainstalować na iP4 nowy IOS - moje zdanie jest takie że nie warto jeśli jego 6.1.3 działa płynnie bo może być niemiło zaskoczony. Ale z chęcią poznam zdania innych.

#687 braknazwy

braknazwy
  • 45 postów
  • Skądappcake

Napisano 21 września 2013 - 14:27

Tez jestem bardzo pozytywnie zaskoczony stanem baterii na iOS 7, iPhone 5 trzyma mi 2 dni ! Jak kiedyś nie wytrzymywal jednego Kawał dobrej roboty Z systemu jestem zadowolony poza kalendarzem, który zrobił się mniej użyteczny ... Edit: Dowód [ATTACH=CONFIG]17155[/ATTACH]

#688 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 21 września 2013 - 14:53

Przez chwilę, w trakcie której miałem 7 na moim iPhonie 4, zdążyłem zauważyć że zasięg szalał nieprzyjemnie. Tu gdzie mieszkam jest z tymże zasięgiem różnie, w zależności gdzie stanę w mieszkaniu, ale z grubsza nie tracę go zupełnie praktycznie nigdy, tymczasem na iOS 7 "Brak sieci" widziałem aż za dobrze. Oprócz tego - aplikacje audio, które na 6.1.3 na tym staruszku grają jak należy, na 7 łapały czkawkę, co było głównym powodem powrotu do 6, co na szczęście udało mi się zrobić zanim przestali ten system podpisywać. Sam telefon, cóż - animacje za długie, pal licho że nie są płynne jak powinny, sama ich długość jest ciut irytująca, mogliby je przyciąć bo to na każdym urządzeniu irytuje z tego co widać po opiniach w sieci. Funkcjonalnie bardzo fajnie, sporo ulepszeń, graficznie - parę szlifów tu i tam i będzie ok, mnie się podoba ten styl. W obecnej postaci jednak, iOS 7 dobitnie przypomina że iPhone 4 to już stary telefon, czego używając iOS 6 można wcale nie zauważyć.

#689 rospondek

rospondek
  • 17 postów

Napisano 21 września 2013 - 14:54

I nie wiem czy pisałam juz o pogodzie: wczoraj nagle, kiedy juz porzuciłam temat i przestałam kombinować w ustawieniach to nagle zachciało jej sie pojawić i i od tej pory siedzi juz na swoim miejscu.

Dobre ;) A nie wiem czy to nie ma związku z tym, że ten os ma mardzo duże problemy z pobraniem informacji o lokalizacji i póki jej nie pobierze to informacji o pogodzie nie uświadczymy.

#690 kummer

kummer
  • 2 002 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 21 września 2013 - 15:05

Nie można. Odtworzenie tylko przy pomocy iTunes.

Przecież można wyzerować wszystko na iPhone i odtworzyć z iCloud.

#691 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 21 września 2013 - 15:34

System wygląda i, co gorsze, sprawuje się, jak wczesna alfa napisana przez domorosłego programistę pod wpływem LSD. T.Cook chciał widocznie pokazać inwestorom, że coś się robi. Pokazał. Przekonał mnie, tym samym, że nieprawdziwe jest powiedzenie: "nie ma ludzi niezastąpionych". Jobs przewraca się teraz w grobie.

#692 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 21 września 2013 - 15:40

Przecież można wyzerować wszystko na iPhone i odtworzyć z iCloud.

A kolega BartixMayo pytał o zerowanie? Czy reinstalację systemu? W sumie to różnie można zrozumieć to co napisał, nie wiadomo czy chciał reinstalować system czy programy. Według mnie jednak chodziło mu o system co nijak ma się do zerowania.

#693 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 września 2013 - 15:49

A ja na Ipadzie Mini jestem bardzo zadowolony z IOS 7.0. Jedyny problem, to to, że nie włącza się RAGE HD!, moja ulubiona strzelanka. Wszystko pozostałe zasuwa, jak wściekłe. Ikonki - kwestia gustu. Poprzednie były bardziej wysmakowane, nawet "konserwatywne", obecne są DLA MNIE świeższe, prostsze; problem z różnym wyglądem klawiatur w różnych programach jest na pewno w bliskim czasie do ogarnięcia. Bateria chodzi tak samo, absolutnie nie rozładowuje się szybciej. Może trzeba spróbować reinstalacji, gdy ktoś ma problemy z baterią? Aha, aktualizację robiłem z poziomu urządzenia przez WiFi, nie przez iTunes.

#694 Q_ba_d

Q_ba_d
  • 165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 września 2013 - 16:34

Mam małe pytanko czy przy ładowaniu iPada mini gdy osiągnie 100% bateria -piorunek który jest przy stanie baterii zmienia się na wtyczkę jak w iOS 6??

#695 Nura5eN

Nura5eN
  • 22 postów

Napisano 21 września 2013 - 16:55

IP5 z najnowszym softem spisuje sie bardzo dobrze, jednak nie jest juz tak kolorowo na ipadzie 3 a mianowicie od czasu zaisntalowania ios7 doswiadczylem 3 zwisow urzadzenia - wyskoczylo jablko i po kilku sekundach juz wszystko dzialalo. Dziwne bo na poprzednich ios nigdy nie mialo to miejsca. Ma ktos tez taki problem?

#696 kurdzio

kurdzio
  • 14 postów

Napisano 21 września 2013 - 17:17

Mam małe pytanko czy przy ładowaniu iPada mini gdy osiągnie 100% bateria -piorunek który jest przy stanie baterii zmienia się na wtyczkę jak w iOS 6??

Nie zmienia się. Było to już poruszane kilka razy w tym temacie.

#697 nevis

nevis
  • 5 postów

Napisano 21 września 2013 - 18:08

To i jak dorzucę swoje przysłowiowe trzy grosze. Posiadam iPhone 4 i jak tylko pojawiła się informacja w telefonie o dostępnej aktualizacji do ios 7 szybko zajrzałem na forum i przez 2 ostatnie dni bacznie obserwowałem wątek. Pod lawiną niepochlebnych komentarzy o nowej wersji systemu postanowiłem w moim telefonie nie wprowadzać zmian do czasu aż zmienię telefon, wyjdzie poprawiona wersja 7'emki lub aktualizacja stanie się obowiązkowa. Tymczasem przyszła sobota a więc i moja pora na pisanie pracy magisterskiej a a jak to z pisaniem bywa człowiek robi wszystko, żeby tylko odwlec tą czynność na później. I tak po wysprzątaniu całego domu, zjedzeniu wszystkiego co było w lodówce i pokatowaniu się na siłowni, usiadłem w fotelu, wziąłem telefon w dłoń i kliknąłem "INSTALUJ". Instalacja przebiegła pomyślnie, spodziewałem się, że po tej instalacji nie będę zadowolony z działania telefonu i spróbuję jeszcze raz postawić system przez iTunes ale to chyba nie będzie potrzebne. Telefon działa płynnie, jestem pod wrażeniem kolorów, czuć powiew świeżości, o dziwo wygodniej mi się teraz korzysta z telefonu, jest kilka funkcji, których wprowadzenie bardzo mi się podoba, fakt, żeby ocenić sprawę baterii i zasięgu potrzeba trochę więcej ale przez te kilka godzin nie zauważyłem większej różnicy względem ios 6. Myślę, że warto dać ios 7 szanse, ok powiecie, że już sami albo inne osoby dały mu szansę i szybko robiły downgrade. Ja pod wpływem tych komentarzy prawie sam nie przekonałem się, że nie taki wilk straszny jak go malują. Pozdrawiam i pamiętajcie, że to tylko telefon a świat Wam się nie zawali jak Wam się nie spodoba to co Apple uważa za fajne:)

#698 plejaz

plejaz
  • 38 postów

Napisano 21 września 2013 - 18:17

Wszyscy co piszą o tym jak to świetnie dziala 7 na iP4 albo lubią nazywać plucie w twarz deszczem, albo po prostu mają coś ze wzrokiem... W tym temacie były już przedstawiane testy, dowody na to, że iP4 laguje i nie działa płynnie na 7mce. Trzeba powiedzieć sobie jasno TEN SYSTEM W OBECNEJ FORMIE NIE JEST PRZYSTOSOWANY DO URZĄDZEŃ STARSZEJ GENERACJI i według mnie nie ma co się rozpisywać więcej w tym temacie, liczby nie kłamią. Przejrzyjcie na oczy bo nie ma co nazywać szamba perfumerią....

#699 442ad7a801

442ad7a801
  • 49 postów

Napisano 21 września 2013 - 19:20

Ile macie tapet systemowych? U mnie są 33 ale nie ma tej, którą widać było w czerwcu na prezentacji. Jak jest u Was?

#700 bonq07

bonq07
  • 140 postów

Napisano 21 września 2013 - 19:38

Wszyscy co piszą o tym jak to świetnie dziala 7 na iP4 albo lubią nazywać plucie w twarz deszczem, albo po prostu mają coś ze wzrokiem... W tym temacie były już przedstawiane testy, dowody na to, że iP4 laguje i nie działa płynnie na 7mce. Trzeba powiedzieć sobie jasno TEN SYSTEM W OBECNEJ FORMIE NIE JEST PRZYSTOSOWANY DO URZĄDZEŃ STARSZEJ GENERACJI i według mnie nie ma co się rozpisywać więcej w tym temacie, liczby nie kłamią. Przejrzyjcie na oczy bo nie ma co nazywać szamba perfumerią....

Wszystko co mówisz się zgadza, z tej sytuacji są dwa wyjścia:
1. Wydanie poprawki sprawiającej, że system będze użyteczny na iPhone 4
2. Zablokowanie aktualizacji, bez zmuszania mnie do jej wykonania, bez zabierania mi 3GB przestrzeni iPhone'a i robienia Jailbreak czy innego rozwiązania pomagającego odzyskać skradzioną bez mojej zgody przestrzeń.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych