Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS7 - pierwsze wrażenia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1490 odpowiedzi w tym temacie

#451 plejaz

plejaz
  • 38 postów

Napisano 19 września 2013 - 22:13

Zauwazylem pewny problem, a mianowicie od wczoraj po aktualizacji do dnia dzisiejszgo mam problem z ladowaniem iphona. Po podlaczeniu laduje, lecz po jakims czasie przestaje, sprawdzalem na kilku gniazdkach - czy moge wrocic do wersji ios 6.1 bez wczesniejszego backupu - aktualizacje wykonalem bezposrednio z poziomu telefonu. Update: Ladowarka przy gniazdku jest bardzo ciepla - oczyiwiscie oryginal.

#452 krzemo

krzemo
  • 127 postów

Napisano 19 września 2013 - 22:28

Jest 21:15 i mój iPhone podaje komunikat "Głownie słońce w tej chwili" :-D

To raczej reklamacje do Yahoo :))))) prawda ?

#453 Piron

Piron
  • 89 postów
  • Skądszczecin

Napisano 19 września 2013 - 22:32

Fakt, że nowe iphony i system applea nie grzeszą elegancją. Nie wyobrażam sobie siebie z z czerwonym iphonem w podziurawionym różowym kapciu. Oczekiwałem iOS7 z nadzieją, że nie będę już potrzebował "jailbreaka". Zapanowanie nad cyrkowym wyglądem będzie wymagało złamania systemu. Szkoda, że apple nie zastosował w nowym systemie tych kilku programów, które pozwalały na ustawianie ikon w dowolnym miejscu ekranu a nawet ich zmianę. Nie da się ukryć, że niektóre opcje wyjęte są z Cydii. Efekt 3d (przesuwająca się tapeta), centrum zarządzania i kilka innych. Szkoda tylko, że jak to zwykle bywa apple musiało na siłę dodać coś od siebie. Możliwość zmiany programów w centrum zarządzania była by niesamowitym udogodnieniem. No cóż ktoś to wybierał i jak się okazało potrzebna mu była latarka i kalkulator do robienia interesów w ciemnym miejscu :). Za największy bubel nowego systemu uważam zrezygnowanie z graficznej formy klawiszy funkcyjnych i zamiany jej na tekst. Widać to dokładnie w odtwarzaczu muzyki. Tekst ledwo się mieści i wygląda nieciekawie. Ze swojej strony doradzam wyszukanie w sieci takiej tapety, która nieco uspokoi karnawałowy wygląd ekranów naszej zabawki z nowym systemem :).

#454 NoRk

NoRk
  • 155 postów

Napisano 19 września 2013 - 22:33

No i na tyle mi się ten iOS7 nie spodobał (ze względów estetycznych), że powróciłem do iOS6.

#455 extor

extor
  • 318 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 19 września 2013 - 22:35

Mialem okazje sprawdzic dzialanie iOS 7 na iPadzie 4 oraz Mini i prawda jest kilku sekundowa zwiecha na iPadzie 4 podczas zmiany tapety czego na Mini nie zaobserwowalem. Jutro bede sie widzial ze znajoma co ma iPhone'a 4 to zabacze kto ma racje odnosnie plynnosci dzialania czy jest az tak tragicznie czy tylko lekkie spowolnienie ktore zawsze nastepuje na starszych iPhonach. Na 100% za rok ci co maja 4S tez beda krzyczec ze dziala im wolno iOS8 itd. itp. Edit: zapewne przy iOS 10 (lub iOS X) dodadza funkcje pobierania z AppStore roznych tematow ktore beda pozwalaly uzytkownikowi samemu zdecydowac jakie chce miec ikonki i wyglad calego systemu.

#456 gibakrk

gibakrk
  • 64 postów

Napisano 19 września 2013 - 22:44

Podbijam pytanie o brak "Aparatu" w ipadzie. Co jest?!

#457 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 19 września 2013 - 22:47

kwestię wyboru własnego tematu bym odpuścił... kategoryczne nie... jak juz to miedzy stylem ios6 a ios7

#458 Piron

Piron
  • 89 postów
  • Skądszczecin

Napisano 19 września 2013 - 22:48

Kilka osób pisało o zmniejszeniu siły sygnału GSM. Po instalacji iOS7 mój 4s pokazywał tylko 3 kreski. Jeśli ktoś ma podobnie to proszę wykonać taki zabieg: 1. Wchodzimy w ustawienia 2.Sieć komórkowa 3. Kilka razy włączamy i wyłączamy opcję 3G Po tym zabiegu siła sygnału na wskaźniku powinna się zwiększyć (obecnie mam pełen zasięg). "Podbijam pytanie o brak "Aparatu" w ipadzie. Co jest?!" Wykonaj reset urządzenia. Na włączonym iPadzie wciśnij jednocześnie klawisz "home" i "power". Trzymaj je aż ipad się wyłączy i na ekranie pojawi się logo apple. Kiedy pojawi się logo zwolnij klawisze. Jeśli po tym zabiegu nadal nie bedzie aparatu będziesz musiał ponownie wgrać system z iTunes.

#459 mart.plax

mart.plax
  • 178 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 września 2013 - 22:50

@Piron co do ikonek w odtwarzaczu trafiłeś w samo sedno! Rozwiązanie rodem z tanich playerów do kupienia w Tesco. Nie tego oczekuje się po sprzęcie za kilka tysięcy... Do kolejnych minusów, które znalazłam: opłakane działanie autofocusa, drganie ikonek w ekranie początkowym (średnio co sekundę-dwie przeskakują o milimetr w bok/górę), to samo tyczy się alertów pojawiających się przy zmianie głośności lub wyciszaniu.

#460 meduza88

meduza88
  • 304 postów
Napisano 19 września 2013 - 22:56

Czy po instalacji ios7 moge wgrac znowu backup os6, ktory mam na dysku?

#461 krzemo

krzemo
  • 127 postów

Napisano 19 września 2013 - 23:00

@Piron co do ikonek w odtwarzaczu trafiłeś w samo sedno! Rozwiązanie rodem z tanich playerów do kupienia w Tesco. Nie tego oczekuje się po sprzęcie za kilka tysięcy...
Do kolejnych minusów, które znalazłam: opłakane działanie autofocusa, drganie ikonek w ekranie początkowym (średnio co sekundę-dwie przeskakują o milimetr w bok/górę), to samo tyczy się alertów pojawiających się przy zmianie głośności lub wyciszaniu.

Drganie ikonek w ekranie początkowym ? Pytam bo czegoś podobnego nie zauważyłem.

#462 woojtekn

woojtekn
  • 96 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 19 września 2013 - 23:05

Taka mała refleksja użytkownika 4S. Osobom, które uważają, że IOS7 chodzi na 4S zacnie zalecam mały eksperyment - downgrade do IOS6. Póki jest jeszcze możliwy. Wówczas widać i czuć różnicę w szybkości telefonu. 4S pod IOS6 to istna torpeda, a pod IOS7... heh jest poprawnie( + z trikiem na kontrast i ruch ) ale to już nie to samo, nie to co odróżnia "japko" od innych mobilnych systemów... Jestem rozczarowany do tego stopnia, że zastanawiam się nad sprzedażą telefonu. IOS7 pomijając wydajność, zupełnie mi nie przypadł do gustu. Taka ciekawostka na marginesie - zainstalowałem najnowsza wersje amber na budżetowej i lumii 520 jestem zachwycony jak ten systemik żwawo sie porusza, za to wydajnośćią najnowszego IOS7 jestem zniesmaczony. EHh

#463 Piron

Piron
  • 89 postów
  • Skądszczecin

Napisano 19 września 2013 - 23:07

Drganie ikonek to zamierzony efekt w systemie iOS7. Jest to efekt 3d. Przechylając iPhona czujnik wyłapuje jego położenie i przesuwa delikatnie tapetę. Im mocniej przechylimy iphona tym dalej zostanie przesunięta tapeta stwarzając efekt umieszczenia ikon w przestrzeni. Co do prędkości systemu na 4s to należy zwrócić uwagę na to, że zwiększono ilość klatek w animacjach przejść co spowodowało efekt większej płynności. Nie zauważyłem żadnych zmian w działaniu programów i gier. Sam system także działa zadawalająco, bez przycięć. Aby nie skończyło się tylko na marudzeniu, to muszę przyznać, że bardzo podoba mi się efekt przezroczystości zastosowany w folderach i centrach. Jest to efekt piaskowanego szkła. W androidzie i innych systemach efekt ten polega na przyciemnianiu szkła, co powoduje nakładanie się informacji. W iOS7 efekt ten wygląda super.

#464 extor

extor
  • 318 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 19 września 2013 - 23:22

Backup z iOS6 na iOS7 wgrasz bez problemu natomiast w druga strone juz nie da rady tzn z iOS7 na iOS6. Po ponownym wgraniu iOS6 bedziesz mogl tylko przywrocic ostatni ktory byl zrobiony na iOS6.

#465 meduza88

meduza88
  • 304 postów
Napisano 19 września 2013 - 23:25

Chce wgrac backup z ios6 po instalacji ios7

#466 extor

extor
  • 318 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 19 września 2013 - 23:38

No to bez problemu. Wlaczasz DFU Mode, wgrywasz iOS7 przez Restore a pozniej wybierasz kopia iTunes i wysoczy ci zerowanie poczym zostanie wgrana kopia z iOS6 a nastepnie aplikacje, muzyka, filmy ktore miales na iOS6 w tej samej kolejnosci na ekranach czy folderach.

#467 mart.plax

mart.plax
  • 178 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 września 2013 - 23:50

Nie o takim drganiu mówiłam. Po pierwsze gdy to zauważyłam, telefon spokojnie sobie leżał na płaskim i stabilnym biurku, a ja sobie leniwie maziałam palcem po ekranie, więc żadnych przechyłów do wyłapania nie było. Po drugie wydaje mi się, że mając włączoną zablokowaną orientację pionową to wyłączona jest też ta funkcja dostosowania tapety, o której mówisz. Przynajmniej teraz machając i obracając telefonem nie zauważyłam, żeby ikonki mi się przesuwały. Tak nawiasem mówiąc. Odblokowałam na chwilę dostosowanie orientacji wyświetlacza do położenia telefonu, odblokowały się fruwające ikonki i strasznie słaby ten efekt :/ w Cydii można znaleźć dużo lepszych efektów. Ale! Żebym nie wyszła za bardzo na marudę, podoba mi się efekt ślizgania się dymków w wiadomościach! :D

#468 meduza88

meduza88
  • 304 postów
Napisano 20 września 2013 - 00:11

Czatalem tutaj kilka wypowiedzi, w ktorych jest napisane, ze nie da sie zrobic downgrade. My sie chyba nie rozumiemy. Wgralem ios7 na probe i teraz chce wrocic do ios6 poprzez wgranie backup, ktory wczesniej zrobilem.

#469 Piron

Piron
  • 89 postów
  • Skądszczecin

Napisano 20 września 2013 - 00:11

Blokada orientacji ekranu nie ma wpływu na przesuwanie się tapety, efekt zawsze jest włączony, nawet na ekranie blokady.

#470 pontonix

pontonix
  • 196 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 września 2013 - 00:16

Poważny minus: Nie da się przy ustawianiu tapety z np zedge, wyśrodkować jej tak jak chcieliśmy. Przy naciśnięciu "ustaw jako tapetę" pojawia się nam obrazek w lekkim powiększeniu i nie da się go zmniejszyć niestety przez co np. jak chce ktoś ustawić tapetę jakiejś osoby, ta osoba będzie miała na tapecie pół głowy obcięte..

#471 mart.plax

mart.plax
  • 178 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 20 września 2013 - 00:20

Blokada orientacji ekranu nie ma wpływu na przesuwanie się tapety, efekt zawsze jest włączony, nawet na ekranie blokady.

W takim razie mój błąd :) Tak czy siak ikonki mi ewidentnie przeskakują, bo nie ma to nic wspólnego z płynnym przesuwaniem się zgodnie z urządzeniem.

#472 JaBo

JaBo
  • 211 postów

Napisano 20 września 2013 - 00:23

Czy nie masz już ikonki pełnego naładowania telefonu? Na iP4S mam od godziny 100% i cały czas "piorunek".

#473 mart.plax

mart.plax
  • 178 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 20 września 2013 - 00:27

Jeszcze nie wiem, bo to dopiero pierwsze ładowanie od upgrade'u, ale już mam 99% więc zaraz dopiszę. Pokazuje się napis "naładowana w 100%" pod godziną na zablokowanym ekranie, a w rogu nadal piorunek.

#474 oliwer138

oliwer138
  • 127 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 września 2013 - 00:43

@mart.plax wracając do problemu z pogodą, u mnie pomogła zmiana języka w telefonie na angielski, pogoda się pojawiła, gdy wróciłem do polskiego już została. Spróbuj ;)

#475 mart.plax

mart.plax
  • 178 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 20 września 2013 - 00:50

No niestety u mnie nie działa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych