Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

EDGE (pytanie)

• Please log in to reply
96 replies to this topic

#76 dyndas

dyndas
  • 4424 posts

Posted 17 April 2008 - 13:37

ja mam taki problem.
wyłaczyłem GPRS w simplusie bo żarło mi strasznie kasę. (jedyny sposób na EDGE w moim przypadku) ale chcę mieć możliwość odbierania MMSów więc do tego trzeba gprs
kurde nie wiem co robić. chcę mieć wyłaczone nie chcę płacić za EDGE ale chcę odbierać mmsy co robić poradźcie plissssssss!!!!!!

raczej niewykonalne.

#77 BobbyManifesto

BobbyManifesto
  • 261 posts
  • SkądKożuchów

Posted 17 April 2008 - 13:56

O dżizas krajst, jak to dobrze ze mam darmowe transmisje danych w abonamencie :D hehehe!! powinni O2 w polsce wprowadzic...

#78 Smurf

Smurf
  • 11 posts
  • Skąd@warsaw.pl

Posted 20 April 2008 - 11:16

to ja mam z kolei troche inne pytanie mam abonament w play (tanie polaczenia ale net przydrogi jednak) i do tego dla mbp mam wykupiony abonament w orange na sam net czy jest mozliwosc kopiujac obie karty sim na jedna ( ta ktora bedzie docelowo siedziec w iPhone) dzwonic z uzyciem abonamentu play a do internetu korzystac z orange free... moze ktos testowal cos takiego

#79 dyndas

dyndas
  • 4424 posts

Posted 20 April 2008 - 12:16

to ja mam z kolei troche inne pytanie

mam abonament w play (tanie polaczenia ale net przydrogi jednak)
i do tego dla mbp mam wykupiony abonament w orange na sam net

czy jest mozliwosc kopiujac obie karty sim na jedna ( ta ktora bedzie docelowo siedziec w iPhone)
dzwonic z uzyciem abonamentu play a do internetu korzystac z orange free...
moze ktos testowal cos takiego

zapomnij..

#80 haeno

haeno
  • 42 posts

Posted 20 April 2008 - 12:38

no i u mnie się wyjaśniło... niestety na moją niekorzyść...:( okazało się, że konsultant nie znał się zbytnio i 8:37 to była godzina rozpoczęcia transmisji a nie zakończenia. transmisja trwała prawie 2 godziny. no i eksperci stwierdzili, że wszystko w jak największym porządku się odbyło. teraz mnie czeka zapłata raptem 550 PLN w maju za telefon... zastanawia mnie tylko jaka aplikacja pobrała tyle danych. na wszelki wypadek wyłączyłem EDGE i korzystam jak potrzebuję nie obraziłbym się, gdyby ktoś napisał aplikację która po jakiejś większej ilości danych pobranych jednorazowo przez EDGE (powiedzmy 5 MB) będzie się pytała czy jestem tego świadom i czy chcę kontynuować:P @Smurf nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że nie da się czegoś takiego zrobić... po pierwsze, skopiowanie kart sim w dodatku różnych operatorów na jedną przy moim stanie wiedzy jest niemożliwe. Po drugie, jeśli nawet by przypisać do jednego numeru karty sim dwa numery abonamentowe to i tak by się nie dało jednocześnie korzystać z tego...musiałbyś wyłączać telefon i wpisywać inny pin

#81 Smurf

Smurf
  • 11 posts
  • Skąd@warsaw.pl

Posted 20 April 2008 - 13:02

no niestety spodziewalem sie ze z tym moze byc problem dosc spory zeby zrobic cos takiego teoretycznie jesli bylby program ktory potrafilby przelaczac sie miedzy operatorami... na obu kartach sim jest wylaczony

#82 Suchy666

Suchy666
  • 8 posts

Posted 21 April 2008 - 22:39

hej wie moze ktos jak ustawic internet w iphone dla angielskiego orange ??

#83 Sniper

Sniper
  • 11 posts

Posted 21 May 2008 - 06:30

mam pytanko używam iphone w T-mobile Uk jeśli używam połączenia z internetem to tylko w domu przez wifi poza domem nie używam połączenia z netem zauważyłem, że gdy sprawdzam statystyki użycia to siec danych EDGE ma zawsze bity wysłane i odebrane co wiąże się dla mnie z dodatkowymi kosztami w T-Mobile w zeszłym miesiącu było to prawie 5 funtów, moje pytanie czy istnieje możliwośc wyłączenia EDGE aby nie włączało się bo to jest uciążliwe i kosztowne nawet w UK aby za nie używanie płacic

#84 monis

monis
  • 480 posts
  • SkądPoznań

Posted 21 May 2008 - 07:04

Programik BossPrefs :)

#85 Sniper

Sniper
  • 11 posts

Posted 21 May 2008 - 08:53

działa dzięki

#86 swiderr

swiderr
  • 41 posts

Posted 29 May 2008 - 11:18

Mam problem - zniknal status zasiegu EGDE i GPRS - zupelnie NIESPODZIEWANIE. z dnia na dzien po prostu ikonka "E" sie nie pojawia. dodam, ze ikonka gpsr tez nie. laczac sie z netem przez safari dostaje komunikat, ze nie moze znalezc serwera. SwirlyMMS daje info ze niestety EGDE/GPRS jest niedostepny. Dodam, ze oczywiscie EGDE jest wlaczony. Tel w plusie wiec APN ustawiony na "internet". Jestem bardzo zdziwiony bo stalo sie to wlasciwie z dnia na dzie. Tel. chodzi teraz na terenie poznania i na innym telefonie jestem cały czas w zasiegu egde. Na IP niestety nie pokazuje mi info ze jestem w zasiegu. Jezeli ktos ma jakis pomysl bede BARDZO zobowiazany za pomoc!

#87 szczesiek

szczesiek
  • 10 posts
  • SkądRzeszów

Posted 08 September 2008 - 21:24

U mnie sprawa wygląda tak że od kiedy mam iphone'a to wzrosły moje rachunki telefoniczne...prześledziłem sprawe i z bilingu wywnioskowałem że iphone wysyła i pobiera po 100KB nawet kiedy go nie używałem np. w godzinach rannych 4 lub 5 rano(z reguły spie wtedy,nie wiem co jest włączone i co ona pobiera...ale chce to wyłączyć bo w ostatnim rachunku kosztowało mnie to dodatkowe 80 PLN,acha no i za każdym razem jak go odblokowywałem to też wysyłał i pobierał po 100KB...moż ktoś z was wie co jest tego przyczyną???

#88 sagat

sagat
  • 350 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 08 September 2008 - 21:31

a nie masz włączonego automatycznego odbierania poczty ?

#89 szczesiek

szczesiek
  • 10 posts
  • SkądRzeszów

Posted 09 September 2008 - 09:07

Nie mam wogóle skonfigurowanej poczty(nie korzystam z tego w iPhonie) na bilingu zauważyłem że za każdym razem jak go odblokowuje to wysyła 100KB i odbiera 100KB...czy ktoś wie co iPhone w tym czasie robi????do czego mu te 100KB???? na chwile obecną wyłączyłem edge-ale nie jestem z tego rozwiązanie zadowolony bo nie moge odbierać mms-ów:-(

---- Dodano 09-09-2008 o godzinie 11:17 ----
Drodzy forumowicze chyba znalazłem rozwiązanie problemu...a mianowicie, OGÓLNE(SETTINGS)-->DATA I CZAS(DATE AND TIME) I wyłączcie USTAW AUTOMATYCZNIE, wygląda na to że iphone co jakiś czas łączy sie z siecią i sprawdza date i czas i to jest właśnie to 100KB wysłane i 100KB otrzymane za które płacimy za każdym razem,przetestowałem to w następujący sposób odpaliłem pogode sprawdziłęm w statystykach i pokazało wartości w wysłanych i pobranych, wyłączone mam automatyczne ustawianie daty i od tego czasu statystyka stoi w miejscu,czyli wygląda na to że już nie łączy sie mimo naszej woli z siecią w celu uaktualnienia czasu,wyłączałem i włączałem iPhona też po włączeniu nic nie pobrał...mam nadzieje że to było przyczyną moich podwyższonych rachunków i że to było przyczyną:-):-):-)--POZDRAWIAM

---- Dodano 09-09-2008 o godzinie 13:18 ----
Drodzy forumowicze-powyższy sposób jednak nie działaipiPhone po jakimś czasie ściągnął po 100KB danych mimo wyłączonej opcji ustaw czas automatycznie:-(:-(:-(...no cóż wyłączam więc edge całkowicie i jeśli tak dalej będzie to chyba zmienie operatora...na takiego który nie pobiera opłaty za to że telefon po prostu sprawdza dostępność usługi-pozdrawiam

#90 krzyzak0

krzyzak0
  • 227 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 September 2008 - 22:47

Też mam pytanko a propos edge (a może nie) i ikony pogody, czy da się jakoś ustawić, żeby jak wchodzę w pogodę to żeby tylko uaktualniał ją przez wifi, a nie nic innego : 3g, edge (nie znam się)? So?

#91 pqpl

pqpl
  • 5 posts

Posted 13 September 2008 - 08:03

Witam wszystkich, z racji jest to mój pierwszy post na tym forum. IPhone'a mam od czwartku i jedną z pierwszych rzeczy jaką w nim zrobiłem, było podłączenie się do routera Livebox TP przez Wi-Fi. Problem w tym, że nawet gdy jest on podłączony, zaś w konfiguracji EDGE skasowałem cały tekst, to i tak w "Użycie" ciągle zwiększa się liczba przesyłanych i odbieranych danych (gdy wchodzę do sieci przez Safari). Da się jakoś to zmienić, żeby dane były pobierane przez Wi-Fi, a nie EDGE? PS. IP łamać nie zamierzam, więc proszę o jakąś inną metodę niż Instaler.

#92 krisztof

krisztof
  • 213 posts
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Posted 13 September 2008 - 08:05

APN Changer - z poziomu iphona (safari)

dodam tylko że testowałem i działa, jeśli chcesz zowu przywrócić EDGE to wchodzisz w Ustawienia - Ogólne - Profil i usuwasz... proste i działa na dziewiczym iphonie :P

#93 pqpl

pqpl
  • 5 posts

Posted 13 September 2008 - 08:41

OK, fajnie, EDGE jest zablokowany, tylko że teraz nie mogę się połączyć także przez Wi-Fi.

#94 bianusia

bianusia
  • 36 posts

Posted 21 September 2008 - 16:07

w jakim źródle jest services bo u mnie w instalerze nie ma a zaraz nie bede miala nic na koncie ...

#95 sofer

sofer
  • 116 posts
  • SkądStąd

Posted 21 September 2008 - 19:22

1) Skonfigurujcie sobie EDGE 2) Zainstalujcie BossPrefs i wyłączcie EDGE 3) I nie powinno być problemów.... a jeśli jakiś będzie, to może pomoże wyłączenie w Config w BossPrefs opcji New Edge Toggle pqpl - prawdopodobnie w ogóle nie połączyłeś się z wifi... Miałeś aktywną ikonkę wifi?

#96 ney

ney
  • 16 posts

Posted 28 October 2008 - 01:24

siemka sluchajcie mam big problemos mam 3G najnowszego softa ale tak jak czytam to kazdy ma w settings general network wifi 3g i edge ustawienia a ja nie mam edge a chcial bym miec bo ciagle mi pozera hajs kurwa za przeproszeniem mam bosstollsa zainstalwoanego ale chcial bym miec to tak jak kazdy zeby wykasowac cale pole mam tylko takie ustaeinia w sieci mianowicie #g celluar data network vpn wIFI I TO WSZYSTKO prosze o pomoc i problem z bluetooth mam nie moge przyjmowac anie wysylac danyc czemu? dziekuej wam goraco za pomoc czekam

#97 Matiasekiphone

Matiasekiphone
  • 40 posts

Posted 06 February 2009 - 11:18

hej mam problem chce skonfigurowac edge w moim iphonie do korzystania w necie...ale jak wchodze na konfiguratora w orange nie chce wyslac mi danych smsem tylko pokazuje reczna konfiguracje tutaj piszecie ze musze wejsc w USTAWIENIA>OGOLNE>SIEC i tutaj powinienna byc zakladka edge lecz czytalem na innych tematach ze starsze modele (w moim przypadku MA712LL) nie posiadaja tej opcji...zmienialem softa lecz sie ona nie pojawila...i tu moje pytanie! Czy jest jakis programik za pomoca skonfiguruje EDGE lub jakas stronka z konfiguratorem ktory mi sms-em skonfiguruje fona, jakikolwiek sposob na konfiguracje edge i iphonie 2G w orange? Dzieki za pomoc Pozdrawiam!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users