Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Słuchawki Apple - porównanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1260 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Słuchawki Apple - porównanie (0 użytkowników oddało głos)

1. Standardowe Apple (563 głosów [45.29%] - Zobacz)

Procent z głosów: 45.29%

2. Apple In Earphones (52 głosów [4.18%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.18%

3. Innych producentów (628 głosów [50.52%] - Zobacz)

Procent z głosów: 50.52%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1151 Vanity12

Vanity12
  • 5 postów

Napisano 11 stycznia 2009 - 19:33

Ja mam Sennheiser CX6 Travel (do i Pod Touch 2G) : uwazam, ze sa bardzo dobre; High-End, wygluszaja bardzo dobrze otoczenie, swietny sound, wygodne w uchu, elegancki design.

#1152 redsparow

redsparow
  • 1 postów

Napisano 14 stycznia 2009 - 00:08

Ja mam i do domu i na miasto AKG K 414 P. Do kupienia za 60zł na Allegro (dodają je do jakichś telefonów w Plusie, ludzie sprzedają). Cena sklepowa to sto kilkadziesiąt PLN. Nauszne, składane. Trochę cisną w uszy przy dłuższym używaniu, szczególnie jak nosi się okulary. Ale... Dźwięk mają taki, że porównując do pchełek firmowych dostarczanych z iPodem, mało pawia nie puściłem słysząc dźwięk tych dołączanych. Na innych dousznych (Sennheiser MX400) było niewiele lepiej, nauszne Sennheisery HD 201 też duużo gorsze... Te AKG są naprawdę świetne. Mi polecono i jestem bardzo zadowolony. Więc polecam innym :)

#1153 wzdrl

wzdrl
  • 18 postów

Napisano 22 stycznia 2009 - 20:53

Witam, do swojego iPhone'a mam dwie pary słuchawek. Pierwsze do nauszne zamknięte AKG K 414. Są to bardzo dobre jak na swoja cene (140 zł) słuchawki. Jak na moje ucho, brzmią bardzo dobrze. Nieporównywalnie lepiej niż Sony albo Creative. Szczerze mówiąc, nie słyszałem lepszych słuchawek (oczywiście nie biorę pod uwagę słuchawek domowych albo studyjnych, to inna bajka). Wydaje mi się że przydałoby się im trochę więcej górnego środka ale to szczegół. AKG 414 oprócz tego, że dobrze grają, wyglądają też dobrze, można je złożyć i mają nauszniki ze skóry. Jak wszystkie słuchawki zamknięte, trochę męczą uszy przy długim słuchaniu. Drugie słuchawki to Sennheiser MM 50 for iPhone. Te są trochę droższe, mniej więcej 220 zł. Są to słuchawki douszne z mikrofonem i przełącznikiem. Nie mogę o nich powiedzieć złego słowa. Dobry bas, klarowność dzwięku, dobrze zbierający mikrofon sprawdzający się nawet w głośnych autobusach, świetna izolacja. Obydwa produkty są godne polecenia. Niesety nie miałem okazji testować BOSE więc nie mogę za bardzo ich porównać.

#1154 Machiavelli910

Machiavelli910
  • 215 postów

Napisano 07 lutego 2009 - 23:03

Fabryczne słuchawki Apple'a, których dotychczas używałem, już powoli kończą swój żywot i muszę wybrać coś nowego. Zastanawiałem się nad reklamowanymi Sennheiserami, ale nie mniej ciekawe wydają się słuchawki Shure'a i Denona. Co uważacie o tych markach? Którą powinienem wybrać?

#1155 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 lutego 2009 - 21:09

Marka jak marka, każda ma słabe i dobre modele ;) Ale raczej żadna z nich nie robi bubli. Shure to raczej wyższa półka cenowa, denony i sennheisery są tańsze (zaczynają się taniej oczywiście ;)). Tyle mogę powiedzieć, bo ani denonów ani shure nie słuchałem. Mam natomiast sennheisery cx300 i nie jest to jakieś niewiadomo jakie cudo, ale mi dźwięk wystarcza w zupełności - używam ich w mieście gdzie jest duży hałas więc bez sensu wydawać kupę kasy na rewelacyjne słuchawki, których jakości nie usłyszymy wśród hałasu. Senki sprawdzają się rewelacyjnie - mają dobrą izolację i przyzwoity dźwięk, swoje kupiłem za 120zł po znajomości :P Polecam. Jeżeli dotychczas używałeś standardowych iPodowych pchełek to różnica będzie wielka.

Mam też wyżej wspomniane AKG K414P, i całkowicie zgadzam się z opinią wzdrl. Przydałoby się trochę więcej wysokich średnich tonów i szczegółowości, ale jak już wspomniałem słuchawek używam w mieście i mi to nie przeszkadza. Dopiero w domu jak czasem je założę to słyszę, że czegoś brakuje. Swoje kupiłem za 50zł odsprzedane od promocji z plusa, były za 1zł dodawane to telefonów więc mi się pofarciło ;) IMO warte są wydania ok. 100zł, sklepowej ceny (ok. 150zł) bym za nie nie wydał. Wg mnie cx300 mają lepszy dźwięk, ale akg są jakby "przyjemniejsze", bardziej naturalne - wolę dźwięk z czegoś dużego i siedzącego na uchu niż małego i wciśniętego do ucha, jeśli ktoś wie o co mi chodzi ;)

Kolega zamawia kossy porta pro, na dniach będzie je miał to sobie posłucham jak grają, jestem pewien że będą lepsze od akg :> Problem w tym, że nie izolują.

#1156 lukibalboa

lukibalboa
  • 60 postów
  • SkądTG

Napisano 08 lutego 2009 - 21:38

Ja upilem iT ze standardowymi słuchawkami, ale strasznie nie lubie takich słóchawek, bo ciągle wypadają. Wole kupić sobie nauszne albo naokołouszne takie mają zdecydowanie lepszy dźwięk a słuch aż tak bardzo sie nie psuje (zależy od głośności ;))

#1157 suicide

suicide
  • 150 postów
  • SkądKomorów

Napisano 09 lutego 2009 - 13:09

te sluchawki ktore dolaczaja do ip sa tragiczne... :/ no ok leprze niz od nokii... ja juz w swoim zyciu przetestowalem kilka sluchawek... zazwyczaj dokanalowych... i powiem tak... creative to prawie ze o samo co sennheiser... mialem jakis czas temu cx300... graly calkiem niezle... ale te basy byly wnerwiajace po jakims czasie... poza tym kabel jest sztywny dosc i peka po jakims czasie... posiadalem soniaki nie pamietam jakie tez dokanalowe z takimi ''rureszczkami'' przezroczystymi przy samych sluchawkach i niby dzwiek taki sobie ale tez szybko sie zniszczyly... panasonikow mialem tyle ze nie zlicze... ale byly koszmarne :/ a teraz posiadam philipsy she 8500 ktore kosztuja polowe cx300 i... basy sa... tony wysokie tez... juz 3 raz je kupilem... poprostu jak dla mnie najlepiej sie sprawdzaja... bardzo ladnie graja i w ogole... dlaczego 3 ?? i rozwalilem po ROKU. drogie zgubilem po 2 tygodniach a teraz mam 3 ktore smigaja od pol roku i jak narazie nic im nie dolega :) chodz przymiezam sie teraz do cx400 albo cx500... chodz biore pod uwage rowniez she9501... i jak narazie nie podjalem decyzji... ale najpierw musze philipsy skatowac :D

#1158 danio12340

danio12340
  • 383 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 10 lutego 2009 - 21:39

Mam pytanie. Zastanawiam się nad zakupem nowych apple in ear headphones.Czy ktoś posiada te słuchawki,Jak z jakością dzwięku?

#1159 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 lutego 2009 - 22:04

Jak dla mnie do bani są. Słuchalem ich parę dni temu ale krótko... niedługo może jeszcze raz mi się uda je złapać. Wykonanie i wygląd super, wygodne rozwiązania itp jak to zawsze od apple ale dźwięk kartonowy jak dla mnie. I to za 400zł...

#1160 wspeed

wspeed
  • 52 postów
  • SkądKatowice

Napisano 21 lutego 2009 - 15:26

Jak dla mnie do bani są. Słuchalem ich parę dni temu ale krótko... niedługo może jeszcze raz mi się uda je złapać. Wykonanie i wygląd super, wygodne rozwiązania itp jak to zawsze od apple ale dźwięk kartonowy jak dla mnie. I to za 400zł...

Nie zgodzę się z kolegą. Ważne jest też do jakiego sprzętu były podpięte te słuchawki oraz jakiej jakości były utwory. Nie dawno zakupiłem te słychawki i muszę przyznać że jestem mocno zaskoczony ich dzwiękiem. Słucham ich na ipodzie nano. Trzeba przyznać też że słychać dużą różnicę w dzwięku pomiędzy utworami o różnych jakościach. Te 128 brzmią faktycznie kartonowo. Ale jak włączy się 256 to już inna historia :)
Może uda mi się w najbliższych dniach zrobić mały test .

#1161 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 lutego 2009 - 22:04

Testowałem na utworach mp3 320kbps zgranych z płytki cd, iPod nano 3G ;) Jakich słuchawek używałeś wcześniej na codzień?

#1162 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 24 lutego 2009 - 19:40

Byłbym wdzięczny za jakąś recenzję i test tych słuchawek (Apple in-ear), ponieważ przymierzam się do zakupu i nie widzi mi się wydawać tyle kasy na coś co będzie grało na poziomie EP-630.

Na Allegro można znaleźć po 250zł.

Druga sprawa: Zastanawia mnie jakim cudem ludzie masowo sprzedają słuchawki Apple na Allegro, w cenach 20zł, a w sklepach kosztują one grubo ponad 100zł?

#1163 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 24 lutego 2009 - 21:11

[...]
Druga sprawa: Zastanawia mnie jakim cudem ludzie masowo sprzedają słuchawki Apple na Allegro, w cenach 20zł, a w sklepach kosztują one grubo ponad 100zł?

Bo to nie są Apple'owskie słuchawki ;)

#1164 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 24 lutego 2009 - 21:29

Podróbki chińskie? Mają jeszcze gorszą jakość dźwięku niż te Apple'owskie?:P

#1165 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 24 lutego 2009 - 21:58

Podróbki chińskie? Mają jeszcze gorszą jakość dźwięku niż te Apple'owskie?:P

O wiele, uwierz :P

#1166 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 24 lutego 2009 - 23:04

Bo to nie są Apple'owskie słuchawki ;)

A jaka jest różnica między oryginalnymi, a odróbkami? Oprócz dźwięku i ceny - aby można było odróżnić przy kupowaniu na Allegro?

Te też nie są oryginalne, ponieważ cena jest atrakcyjna?

#1167 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 24 lutego 2009 - 23:16

A jaka jest różnica między oryginalnymi, a odróbkami? Oprócz dźwięku i ceny - aby można było odróżnić przy kupowaniu na Allegro?

Te też nie są oryginalne, ponieważ cena jest atrakcyjna?

Odnośnie tych dousznych (czy jak je tam zwał) będę dokładniej wiedział jutro.

Normalne różnią się np. umiejscowieniem "L"/"R", kształtem gumki przy jacku, troszkę innym przyciskiem do odbierania rozmów lub choćby kształtem samej słuchawki :)

#1168 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 25 lutego 2009 - 15:10

Normalne różnią się np. umiejscowieniem "L"/"R", kształtem gumki przy jacku, troszkę innym przyciskiem do odbierania rozmów lub choćby kształtem samej słuchawki :)

Szczerze powiem, że nie widzę różnicy na tych z Allegro :P

Odnośnie tych dousznych (czy jak je tam zwał) będę dokładniej wiedział jutro.

Jak tam wygląda sytuacja?:)

#1169 Elanor

Elanor
  • 6 postów

Napisano 07 marca 2009 - 22:32

Witam. Za kilka dni dostanę iPod'a classic 6G i chciałabym od razu słuchać go z jakimiś porządnymi słuchawkami. Przeczytałam kilkanaście ostatnich stron w tym temacie, ale niewiele mi to pomogło. Tzn. ja sie kompltnie nie znam i pewnie nawet oryginalne applowskie słuchawki uznam za dobre :) Mam do dyspozycji 300 zł, chce słuchawki nauszne, zamknięte, najlepiej AKG albo Sennheiser. Zastanawiam się nad: 1. AKG k 414 p 2. Sennheiser PX200 3. Sennheiser PX100 4. Sennheiser HD 202 Ale właściwie to tylko dlatego te, że gdzieś, ktoś, coś mi powiedział. Bardzo proszę o pomoc, sama nigdy się nie zdecyduję :)

#1170 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 marca 2009 - 17:21

Zależy, do czego będą potrzebne Ci te słuchawki ;) Do słuchania muzyki w domu, na dworze (hałas)? I jakiej muzyki słuchasz (czy lubisz dużo czy*mało basu). Generalnie słuchawki które wymieniłaś są warte uwagi:

Akg k414p są dobre, sam mam i polecam, jest jedno ale: mają dużo basu i nie każdemu to odpowiada, jest mało tonów średnich/wysokich (można to skorygować equalizerem w ipodzie). Są małe i składane, bardzo dobre np. na miasto czy do podróży. Na początku dość niewygodne, mocno uciskają w uszy ale można je lekko rozgiąć albo po pewnym czasie same się poluzują i jest ok. Mają konstrukcję zamkniętą więc izolują dźwięki zewnętrzne, izolacja spokojnie wystarcza aby słuchać muzyki np. w autobusie. W sklepie kosztują ok. 150 zł i wg mnie absolutnie nie opłaca się wydawać na nie tyle kasy. Na allegro są po 80zł - oryginalne, dodawane w ofercie plusa so telefonów. Sam kupiłem na allegro i w takiej cenie są nie do pobicia - żadne słuchawki tego typu nie kosztują tak tanio.

Sennheisery HD202 - są to duże słuchawki zamknięte (lepsze raczej do domu niż na zewnątr). Nie słuchałem ich, ale podobno tak jak akg mają dużo basu. Nie interesowałem się ostatnio dużymi słuchawkami, podobno z tego typu są lepsze jakieś panasonic/sony.

Sennków px100/200 nie miałem okazji usłyszeć ale czytałem wiele - px200 podobno są o wiele gorsze od px100 (no i są też droższe), także px200 raczej się nie opłaca. Natomiast px100 są bardzo chwalone za zrównoważony dźwięk, większość nabywców jest zadowolona. Słuchawki są otwarte więc bardzo słabo izolują.

Od siebie polecam jeszcze kossy porta pro (nie mylić ze sporta pro), miałem okazję je posłuchać kilka razy - są świetne, bardzo ciepły dźwięk, taki jaki lubię, dla mnie dużo lepsze niż akg. Niestety w ogóle nie izolują więc nic mi po ich jakości dźwięku skoro w autobusie trudno cokolwiek usłyszeć (testowałem). Są bardzo wygodne.

Jeżeli masz 300zł to zapewne za taką kwotę możesz kupić coś co będzie lepsze niż wszystkie te słuchawki, ale wg mnie lepiej odłożyć resztę kasy - (zawsze się przyda ;)) a jakość dźwięku powyższych modeli jest zupełnie wystarczająca.

#1171 Elanor

Elanor
  • 6 postów

Napisano 08 marca 2009 - 20:51

Bardzo dziękuję Michu za tak wyczerpującą odpowiedź :) Słuchawek będą używać na zewnątrz - w mieście i w szkole - a tam nawet dokanałówki sobie nie radziły... Sama byłam najbardziej przekonana do AKG K 414, ale dzisiaj jeszcze trochę szperałam i spodobały mi się K 430 - są "trochę" droższe - ale ja naprawdę nie muszę oszczędzać - ja nie mam tej kasy, mam taki limit na prezent, którym będą te słuchawki :) więc właściwie głupio go nie wykorzystać ;) Więc może ktoś miał okazje przetestować K 430 z iPod'em? I jak z wygodą, bo ten jednostronny kabel wydaję mi się dziwny ;) Właściwie, po zastanowieniu, już tylko taki mam wybór - AKG K 414 vs K 430 i nie wiem czy warto dopłacać, czy sobie darować i wziąć K 414...

#1172 Apple Worm

Apple Worm
  • 201 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 marca 2009 - 21:38

Jak dla mnie do iPoda to tylko Creative Aurvana Live! doskonala dynamika, w miare nadaja sie do noszenia na zewnatrz, czysty, kontrolowany i rowny dzwiek. Praktycznie wszystko czego od sluchawek do przenosnego sprzetu mozna wymagac to posiadaja. Oczywiscie polecam tylko z iPodem bez ograniczniga glosnosci poniewaz takie sluchawy trzeba nalezycie napedzic.

#1173 iAm Nano

iAm Nano
  • 99 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 marca 2009 - 22:38

A jakie polecacie słuchawki nauszne mocno tłumiące dźwięki otoczenia(czy AKG są dobre)? Najlepiej do 500zł, ale mogą być droższe.

#1174 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 marca 2009 - 23:22

Bardzo dziękuję Michu za tak wyczerpującą odpowiedź :)
Słuchawek będą używać na zewnątrz - w mieście i w szkole - a tam nawet dokanałówki sobie nie radziły...

Sama byłam najbardziej przekonana do AKG K 414, ale dzisiaj jeszcze trochę szperałam i spodobały mi się K 430 - są "trochę" droższe - ale ja naprawdę nie muszę oszczędzać - ja nie mam tej kasy, mam taki limit na prezent, którym będą te słuchawki :) więc właściwie głupio go nie wykorzystać ;)

Więc może ktoś miał okazje przetestować K 430 z iPod'em? I jak z wygodą, bo ten jednostronny kabel wydaję mi się dziwny ;)
Właściwie, po zastanowieniu, już tylko taki mam wybór - AKG K 414 vs K 430 i nie wiem czy warto dopłacać, czy sobie darować i wziąć K 414...

Omg, właśnie sobie przypomniałem - jak masz 300zł do wykorzystania to rewelacją są akg k518dj, napewno będziesz zadowolona - są zamknięte i wygodniejsze niż k414p i ciut większe od serii "mini" (to dobrze). Też mają system 3d-axis.

Te k430 które podałaś wyszły dość niedawno i nie ma jeszcze dużo informacji na ich temat ale znalazłem jeden wątek na mp3store: AKG K 420, 430, 450, 480 - forum.MP3store.pl

Czyli najlepiej albo stare ale jare k518dj (dużo basu) albo nowe, dość nieznane k430 (bardziej zrównoważone brzmienie). Do obydwu modeli k414p się nie umywają (jak mówiłem nie dał bym za nie 150zł, max 100) więc je bym odrzucił.

#1175 mszary

mszary
  • 13 postów
  • SkądStargard Szczeciński

Napisano 10 marca 2009 - 15:02

118 stron! Jak to przeczytać... za dużo czasu... Witam, nowy jestem... A słuchawki - te firmowe dołączane do iPodów są superanckie, bo... mają fajny cieniutki kabelek i miękki bardzo, ale niestety nie grają... od lat używam Sennheiser mx500... mam w domu shuflle 1gen i od 4 dni iPoda Classic 2 gen i Sennheiser mx500 już przepiąłem z szufelki do Classica - szkoda tylko że Sennheiser'y mają gruby kabel, który jak zimno jest na dworze to sztywnieje ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych