1 - Standardowo sprzedawane z każdym iPodem słuchawki

2 - Apple In Ear headphones

Zdecydowałem sie na te drugie. Mając w domu nowego iPoda Shuffl, postanowiłem dokonać porównania tych dwóch zestawów.
Apple Headphones
Produkt który każdy dostaje na starcie. Sprzedawane są w cenie od 172 zł do 180 zł, w zestawie najczęściej otrzymujemy także pilota do iPoda. Rzecz przydatna dla tych. którzy mogą z niego korzystać. Sluchawki majaw mojej ocenie (zwykłego słuchacza a nie melomana) dobry, klarowny dźwięk z dobrymi basami (przynajmniej patrząc na produkty dołączane do rozmaitych discmanów, odtwarzaczy mp3 innych, renomowanych firm). Ich wadą są niewątpliwie gąbki, które czasem się zgubią, czasem się naciągną i dosyć często płowieją, przyjmując nieciekawy, brunatny kolor zupełnie odstający od stylistyki. Na szczęście Apple daje nam na start dwa komplety gąbek. Klasyczny wygląd słuchawek umożliwia ich niekłopotliwe zakładanie, nie mają one też tendencji do wypadanie. Jednak ich zdolności tłumienia odgłosów "z zewnątrz" są niewielkie. Często jadąc tramwajem, zmuszony jestem podkręcić iPoda głośniej aby hałas zewnętrzny nie przeszkadzał w słuchaniu. Cóż więcej można dodać...
Apple In Ear Headphone
Ich cena jest dokładnie taka sama, jednak nie dostajemy pilota. A szkoda, można by jednak przewidzieć taką opcję. W zestawie dostajemy plastikowe pudełeczko (jak zwykle arcydzieło made in Apple), słuchawki i 3 komplety gumek o rozmaitej średnicy. Słuchawki te maja za zadanie szczelniej wypełniać ucho i tym samym tłumić odgłosy z zewnątrz. Przyznam, że sprawdzają się pod tym względem doskonale, o ile uda nam się je dokładnie założyć. Zakładanie wymaga nabrania pewnej wprawy i opanowania metody, inaczej po chwili nam wypadną z uszu i zabawa zaczyna się od nowa. Jednkaże właściwie "upchnięte" trzymają sie nie gorzej niż standardowe słuchawki Apple. Własności dźwiękowe moża także docenić po ich dokładnym włożeniu. Wtedy mamy wrażenie, jakbyśmy siedzieli między dwoma, sporymi kolumnami. Żaden odgłos z zewnątrz, nie przeszkadza w delektowaniu się muzyką. Basy maja także zdecydowanie lepsze niż słuchawki standardowe.
Kwestia wyboru które, jest nadal otwarta. Jeśli chcemy mieć słuchawki i pilota, "plug & play" polecam standardowe, które oferują naprawdę dobry dźwięk. Jęźeli pilota mamy, lub nie mamy potrzeby go posiadania, a często przebywamy z iPodem w głośnych miejscach (MPK, ulica), zdecydowanie polecam "In Ear Headphones". Trzeba być tylko bardziej czujnym podczas przechodzenia przez ulicę, bo nie słychać jak samochód jedzie.
Ps: In Ear headphones mają jeszcze jedną zaletę. Otóż dzięki właściwości tłumienia odgłosów z zewnątrz, moża iPoda słuchać ciszej. Porównując. W tym samym miejscu, na zwykłych słuchawkach, iPod szedł na 3/4 głośności. Z In Ear Headphones wystarczyło 1/2. Oszczędność na baterii...