Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Słuchawki Apple - porównanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1260 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Słuchawki Apple - porównanie (0 użytkowników oddało głos)

1. Standardowe Apple (563 głosów [45.29%] - Zobacz)

Procent z głosów: 45.29%

2. Apple In Earphones (52 głosów [4.18%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.18%

3. Innych producentów (628 głosów [50.52%] - Zobacz)

Procent z głosów: 50.52%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#626 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 listopada 2007 - 00:47

jak chcesz obsluge bezwzrokowa to zapraszam do instalacji rockboxa i uzywania interfejsu dla niewidomych :D. mamy widac rozbiezne pojecie o tym co jest "prosta obsluga". ja to rozumiem jako mozliwosc korzystania z wiekszosci funkcji odtwarzacza bez uprzedniego wykucia na pamiec instrukcji obslugi. ipody maja to zrealizowane w inny sposob niz odtwarzacze nie bazujace na selectbarze. jezeli ktos nie rozumie co znajduje sie w menu pod pozycja "photos" to nie jest wina producenta tylko inteligencji uzytkowanika. inne odtwarzacze maja to zrealizowane na guzikach, co faktycznie umozliwoa obsluge na slepo. ale to jest cos za cos. w ipodach masz dzieki takiemu podejsciu rozbudowana obsluge playlist i filtrowania, a jezeli chcesz uproscic menu to mozna to w pewnym stopniu zrobic konfigurujac menu glowne. kolko dziala nie przez wszystkie materialy. przez dzins na przyklad dziala bez problemu ale juz przez rekawiczki nie (ale juz znalazlem sposob - trzeba na palca chuchnac).

#627 Longinus

Longinus
  • 69 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 19:38

a to rozumiem jako mozliwosc korzystania z wiekszosci funkcji odtwarzacza bez uprzedniego wykucia na pamiec instrukcji obslugi

No właśnie ja jakoś nigdy nie musiałem owej instrukcji wykuwać, i raczej n ie przychodzą mi teraz na myśl osoby, które znam i które ową instrukcję musiały dogłębnie analizować :) Z racji, że sam używam na codzień iRivera to posłużę się jego przykładem- na manipulatorze mam ładnie oznaczone, że prawo/lewo to przyciski przewijania, góra/dół to głośność, natomiast wciśnięcie środka to otworzenie exploera, play, co logiczne, włącza/pauzuje muzykę, a pozostałe dwa przyciski służące zmianie trybu odtwarzania oraz zmianie ustawień eq nie są niezbędne do codziennego użytkowania, stanowią jedynie ułatwienie, z którego osobiście rzadko korzystam. Aż takie ciężkie?

inne odtwarzacze maja to zrealizowane na guzikach, co faktycznie umozliwoa obsluge na slepo

I to jest wg mnie duży plus :) Oczywiście nie każdy to uzna za takowy, ale nie da się wszystkich zadowolić :)

w ipodach masz dzieki takiemu podejsciu rozbudowana obsluge playlist i filtrowania,

Mógł byś nieco to przybliżyć?

#628 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 21:42

- wymieniając słuchawki do iPoda(to ważne) należy mieć na uwadze to, że... nie mogą być za dobre xD Otóż tak się składa, że iPod pod względem tego co siedzi w środku nie wymiata(a jego cena sugeruje coś odwrotnego), a takie np Creative ep-630 grają dobrze... ale nie na iPodzie, bo tu po prostu dźwięk jest okropny! Ogólnie odnoszę wrażenie, że na tym playerku nie ma co się pchać w dokanałówki. Inna sprawa pchełki- testowałem na Senkach MX 300 bodajże i te grały wyraźnie lepiej niż standardowe- dźwięk był głębszy i milszy dla ucha, ale znowu wyszła na jaw jakość podzespołów z jakich korzysta Apple- przestery. Dają się mocno we znaki już przy 3/4 głośności(sam odtwarzacz nie jest głośny, przez co np na ulicy przeszkadza szum samochodów więc automatycznie się podgłaśnia), ale ja osobiście odniosłem wrażenie, że już są przy ok 1/2 głośności(tak pomiędzy 1/2 a 3/4). Na tych standardowych też są wyraźnie wyczuwalne.

Slucham mojego iPoda (nano 2g) na Shure E3C, ktore EP-630 zostawiaja w tyle jak porsche poloneza - i nie mam zadnych zastrzezen. Graja naprawde ladnie, nie czuc specjalnie brakow iPoda (do wszystkich "audiofilii" - przypominam, ze mowimy o przenosnym playerku mp3 - chcesz sie bawic w ultra jakosc - sluchaj muzyki z specjalnie masterowanych CD na sprzecie zajmujacych pol pokoju). Sluchalem go tez na Sennheiserach HD555 i szczerze mowiac wole jego brzmienie od tego jakie osiagam z mojego PCta (Creative SB X-Fi Platinum).

Podsumowanie:
- doknałówki ogólnie nie sprawdzają się przy tych odtwarzaczach, ponieważ nie mają okazji nawet trochę rozwinąć skrzydeł(a nie każdy chce i może używać pchełek)
- iPody są zbudowane z średniej jakości podzespołów(przestery!)
- kupując iPoda słono przepłacasz, bo płacisz dużo a dźwięk masz jak z jakiegoś odtwarzacza innej firmy z najwyżej średniej półki.

Dokanalowki sa stworzone do odtwarzaczy - jesli slucham sobie czegos w domu to moge zalozyc pelnowymiarowe sluchawki.

Apple nigdy nie reklamowalo iPoda jako sprzetu dla audiofili - jakosc jest dobra, ale tez nikt tu nikogo nie przekonuje, ze robione sa po to by uzyskac najlepsza mozliwa jakosc dzwieku.

iPody sa drogie w Polsce - w USA czy UK zaplacic 200USD (500pln) za malutki, swietnie wykonany, aluminiowy, 8GB odtwarzacz z obsluga video to nei jest przeplacanie.

#629 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 listopada 2007 - 22:43

Nie wyobrażam sobie wygodnej obsługi odtwarzacza jeżeli obsługa bezwzrokowa kuleje. Próbowałem tego dokonać, ale się nie dało. Koleżanka, która ma swojego ipoda rok z małym hakiem mówi, że do tej pory ma problemy, bo kółko ciężko się obsługuje przez jakiś materiał.

Z racji, że sam używam na codzień iRivera to posłużę się jego przykładem- na manipulatorze mam ładnie oznaczone, że prawo/lewo to przyciski przewijania, góra/dół to głośność, natomiast wciśnięcie środka to otworzenie exploera, play, co logiczne, włącza/pauzuje muzykę, a pozostałe dwa przyciski służące zmianie trybu odtwarzania oraz zmianie ustawień eq nie są niezbędne do codziennego użytkowania, stanowią jedynie ułatwienie, z którego osobiście rzadko korzystam.

chyba sie zgubilem. ipod ma te same guziki z tymi samymi funkcjami. wiec czemu twierdzisz, ze jego obsluga kuleje? :???:

mialem na mysli obsluge ipoda przez rockboxa. tam zapamietanie gdzie sa co bardziej zaawansowane opcje troche trwa. za duzo ich jest i samo przejrzenie wszystkich zakamarkow menu zajmuje dobrych kilkdziesiat minut.

#630 Longinus

Longinus
  • 69 postów

Napisano 18 listopada 2007 - 12:57

Dokanalowki sa stworzone do odtwarzaczy

Ja nie napisałem, że nie są stworzone do odtwarzaczy, tylko, że wg mnie nie nadają się akurat do tych odtwarzaczy :)

Apple nigdy nie reklamowalo iPoda jako sprzetu dla audiofili

Co nie oznacza, że wiele osób go tak nie postrzega :) Do takich piję :)

chyba sie zgubilem. ipod ma te same guziki z tymi samymi funkcjami. wiec czemu twierdzisz, ze jego obsluga kuleje?

Clickwheel- o ile tradycyjne przyciski są do tego super(suffle), to już jakoś nie potrafię się przekonać do takiego rozwiązania(zaznaczę to jeszcze raz- moja subiektywna opinia. Może dla kogoś takie rozwiązanie pasować)

mialem na mysli obsluge ipoda przez rockboxa. tam zapamietanie gdzie sa co bardziej zaawansowane opcje troche trwa. za duzo ich jest i samo przejrzenie wszystkich zakamarkow menu zajmuje dobrych kilkdziesiat minut.

Więc sorry, odebrałem to jak stwierdzenie, że inne odtwarzacze nie są równie łatwe i przyjemne w obsłudze co iPod :) Zwykłe nieporozumienie :)

ktore EP-630 zostawiaja w tyle jak porsche poloneza - i nie mam zadnych zastrzezen.

To ja nie wiem w takim razie co on miał, skoro dla mnie ten dźwięk totalnie nie podszedł :>

#631 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 listopada 2007 - 13:14

dla mnie nie ma roznicy czy guziki na odtwarzaczu wystaja czy sa przykryte kolkiem, tak ze ich nie widac. jak dawalem ipoda do zabawy roznym ludzom to (po zalapaniu jak sie porusza w menu gora dol, bo nie mieli pojecia ze to jest dotykowe) bez problemu obslugiwali ipoda nie majac wczesniej zadnej stycznosci z tego typu urzadzeniami.

#632 bublik

bublik
  • 64 postów
  • SkądOpole

Napisano 19 listopada 2007 - 21:26

Kółko iPod'a jest na prawdę świetnym rozwiązaniem przy dużej ilości muzyki. Przewijanie setek różnych nazw przyciskami czy joy'em byłoby zabójstwem dla kciuka :) A co do tych EP630... jest mnóstwo podróbek na allegro (niektórzy się śmieją, że więcej niż oryginalnych ;). Może Twój Kolega ma jedne z nich i dlatego ma taką kiepską jakość na iPodzie?

#633 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 listopada 2007 - 23:17

mozna zastosowac akceleracje przewijania - nacisniecie i przytrzymanie przyciusku przewija liste najpierw po jednej pozycji a pozniej im dluzej przytrzymujemy przycisk tym szybciej przeskakuja utwory.

#634 beczkas

beczkas
  • 160 postów
  • SkądWawa

Napisano 24 listopada 2007 - 14:12

mam taki problem że gdy słucham house to lubię słyszeć niski bit, czy da radę jakoś lepiej obniżyć tony na iPodzie nano 3g? (pomijając eq bo ono jest średnie)

#635 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 listopada 2007 - 16:51

nie da rady.

#636 bublik

bublik
  • 64 postów
  • SkądOpole

Napisano 26 listopada 2007 - 21:10

mam taki problem że gdy słucham house to lubię słyszeć niski bit, czy da radę jakoś lepiej obniżyć tony na iPodzie nano 3g? (pomijając eq bo ono jest średnie)

Spraw sobie słuchawki, które podbijają niskie tony. Koss PortaPro nieźle sobie z nimi radzi ;)

#637 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 listopada 2007 - 16:45

Białe, standardowe słuchawki rozwaliły mi się po miesiącu iPodowania. Kupiłem sobie Creative EP-630, z których byłem bardzo zadowolony, ale niedawno uległy mi one zniszczeniu. Teraz kupuje sobie drugie EP'ki i polecam je wszystkim użytkownikom. Tanie, głośnie, nawet ładnie grające i eliminujące dźwięki z otoczenia.

#638 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 listopada 2007 - 19:10

a nie wymienili ci na gwarancji?

#639 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2007 - 08:51

Odpuściłem sobie reklamowanie ich, ze względy na to że nawet działające grają tak, że szkoda gadać.

#640 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 listopada 2007 - 09:00

Migrenie chodziło chyba o epki, nie ma problemu z gwarancją i wymieniają na nowe

#641 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 listopada 2007 - 13:05

dokladnie, chodzilo mi o epki.

#642 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2007 - 17:50

Zgubiona faktura na słuchawki, zresztą słuchawy były z allegro, więc zawsze trzeba tam im odesłać uszkodzony sprzęt, co też jest jakimś tam kłopotem. Dałem se spokój i nawet za specjalnie nie szukałem tej karty.

#643 kroll

kroll
  • 16 postów

Napisano 01 grudnia 2007 - 22:34

A co powiecie na jbl 220 i sennheiser cx 500?? Miał ktoś do czynienia z jednymi i z drugimi? Potrzebuję jakichś opinii od użytkownika - co jest dobrze, co źle, na co zwrócić uwagę, co się psuje, przeszkadza itd. Jeżeli były używane z Classic'iem, to idealnie :) *na marginesie - jbl 220 nie są otwartymi dokanałówkami, jak ktoś wcześniej - błędnie - tu napisał :P

#644 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 grudnia 2007 - 22:44

są otwartymi dokami, ale tylko teoretycznie ;P
http://forum.mp3stor...showtopic=25247

#645 Longinus

Longinus
  • 69 postów

Napisano 02 grudnia 2007 - 00:50

Kółko iPod'a jest na prawdę świetnym rozwiązaniem przy dużej ilości muzyki. Przewijanie setek różnych nazw przyciskami czy joy'em byłoby zabójstwem dla kciuka :) A co do tych EP630... jest mnóstwo podróbek na allegro (niektórzy się śmieją, że więcej niż oryginalnych ;). Może Twój Kolega ma jedne z nich i dlatego ma taką kiepską jakość na iPodzie?

Fakt- kółko przy sporych listach to fajna sprawa. Z tymi przyciskami czy joyem to nie jest do końca tak, bo przecież przyciśniesz, trzymasz i prędkość przewijania rośnie.
Odnośnie EP-630 parę spraw:
1. Testowane na moim egzemplarzu.
2. Są to oryginały, bo...
3. Kupione zostały w MP3Store a nie na allegro, a akurat ten sklep raczej nie pozwoli sobie na jakieś podróby.

#646 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 grudnia 2007 - 18:27

Ostatnio byłem w empiku (szczecin, CH galaxy) i wisiały takie słuchawki firmy "razer". Obudowa prawie identyczna jak sennheisery cx300, creativy ep630, akg 324 i te sharpy ale miała cechy podróbek więc te słuchawki raczej nie pochodzą od fostexa - pierścien ma wgłębienie w połowie, silikony są przykrótkie i widać dużą szparę itd itp. Pudełko też podejrzane. Całość dosyć tandetnie wyglądała. Cena 45 zł.

#647 kroll

kroll
  • 16 postów

Napisano 16 grudnia 2007 - 20:01

Miał ktoś do czynienia z np.: AKG 518 DJ Sennheiser HD 515 Sennheiser HD 555 ...i iPodem (najlepiej Classiciem)? Jak to razem gra? Słucham ogólnie rocka, więc do tego typu muzy potrzebuję dobrych słuchawek "nausznych". Coś polecacie? Zależy mi na wyciszeniu, ale najbardziej na głębokim basie, porządnym środku i górze. Budżet chyba niewysoki co do wymagań - ok. 400-500 PLN...

#648 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 grudnia 2007 - 20:19

ale trafione :)
http://forum.mp3stor...showtopic=26891
A, sorry przecież to Ty założyłeś ten wątek :P

#649 kroll

kroll
  • 16 postów

Napisano 16 grudnia 2007 - 20:26

Heh, no ja... pomyślałem, że tu może trafię do kogoś kto może się jakoś wypowiedzieć na ten temat....

#650 cza_gda

cza_gda
  • 430 postów
  • Skądgdansk

Napisano 16 grudnia 2007 - 20:56

ja wiem ze najlesze sluchawki na swiecie to uznawane sa BEYERDYNAMIC malo popularne w polsce ale bardzo dobre ale od niedawna mozna je w polsce kupic. Posiadam duzy model takie dj skie i graja swietnie sa rozwnierz takie ipodowe tez bardzo dobre .Ta firma ma nawet suchawki z 5.1 ktora z systemem przestrzennego modelunku przestrzenie czy jakos tak ze wie w ktorym miejscu sie znajduja i jak sie obracasz to zmienie sie dzwiek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych