Słuchawki Apple - porównanie
Napisano 16 listopada 2007 - 00:47

Napisano 16 listopada 2007 - 19:38
No właśnie ja jakoś nigdy nie musiałem owej instrukcji wykuwać, i raczej n ie przychodzą mi teraz na myśl osoby, które znam i które ową instrukcję musiały dogłębnie analizowaća to rozumiem jako mozliwosc korzystania z wiekszosci funkcji odtwarzacza bez uprzedniego wykucia na pamiec instrukcji obslugi

I to jest wg mnie duży plusinne odtwarzacze maja to zrealizowane na guzikach, co faktycznie umozliwoa obsluge na slepo

Mógł byś nieco to przybliżyć?w ipodach masz dzieki takiemu podejsciu rozbudowana obsluge playlist i filtrowania,
Napisano 16 listopada 2007 - 21:42
- wymieniając słuchawki do iPoda(to ważne) należy mieć na uwadze to, że... nie mogą być za dobre xD Otóż tak się składa, że iPod pod względem tego co siedzi w środku nie wymiata(a jego cena sugeruje coś odwrotnego), a takie np Creative ep-630 grają dobrze... ale nie na iPodzie, bo tu po prostu dźwięk jest okropny! Ogólnie odnoszę wrażenie, że na tym playerku nie ma co się pchać w dokanałówki. Inna sprawa pchełki- testowałem na Senkach MX 300 bodajże i te grały wyraźnie lepiej niż standardowe- dźwięk był głębszy i milszy dla ucha, ale znowu wyszła na jaw jakość podzespołów z jakich korzysta Apple- przestery. Dają się mocno we znaki już przy 3/4 głośności(sam odtwarzacz nie jest głośny, przez co np na ulicy przeszkadza szum samochodów więc automatycznie się podgłaśnia), ale ja osobiście odniosłem wrażenie, że już są przy ok 1/2 głośności(tak pomiędzy 1/2 a 3/4). Na tych standardowych też są wyraźnie wyczuwalne.
Slucham mojego iPoda (nano 2g) na Shure E3C, ktore EP-630 zostawiaja w tyle jak porsche poloneza - i nie mam zadnych zastrzezen. Graja naprawde ladnie, nie czuc specjalnie brakow iPoda (do wszystkich "audiofilii" - przypominam, ze mowimy o przenosnym playerku mp3 - chcesz sie bawic w ultra jakosc - sluchaj muzyki z specjalnie masterowanych CD na sprzecie zajmujacych pol pokoju). Sluchalem go tez na Sennheiserach HD555 i szczerze mowiac wole jego brzmienie od tego jakie osiagam z mojego PCta (Creative SB X-Fi Platinum).
Podsumowanie:
- doknałówki ogólnie nie sprawdzają się przy tych odtwarzaczach, ponieważ nie mają okazji nawet trochę rozwinąć skrzydeł(a nie każdy chce i może używać pchełek)
- iPody są zbudowane z średniej jakości podzespołów(przestery!)
- kupując iPoda słono przepłacasz, bo płacisz dużo a dźwięk masz jak z jakiegoś odtwarzacza innej firmy z najwyżej średniej półki.
Dokanalowki sa stworzone do odtwarzaczy - jesli slucham sobie czegos w domu to moge zalozyc pelnowymiarowe sluchawki.
Apple nigdy nie reklamowalo iPoda jako sprzetu dla audiofili - jakosc jest dobra, ale tez nikt tu nikogo nie przekonuje, ze robione sa po to by uzyskac najlepsza mozliwa jakosc dzwieku.
iPody sa drogie w Polsce - w USA czy UK zaplacic 200USD (500pln) za malutki, swietnie wykonany, aluminiowy, 8GB odtwarzacz z obsluga video to nei jest przeplacanie.
Napisano 16 listopada 2007 - 22:43
Nie wyobrażam sobie wygodnej obsługi odtwarzacza jeżeli obsługa bezwzrokowa kuleje. Próbowałem tego dokonać, ale się nie dało. Koleżanka, która ma swojego ipoda rok z małym hakiem mówi, że do tej pory ma problemy, bo kółko ciężko się obsługuje przez jakiś materiał.
chyba sie zgubilem. ipod ma te same guziki z tymi samymi funkcjami. wiec czemu twierdzisz, ze jego obsluga kuleje? :???:Z racji, że sam używam na codzień iRivera to posłużę się jego przykładem- na manipulatorze mam ładnie oznaczone, że prawo/lewo to przyciski przewijania, góra/dół to głośność, natomiast wciśnięcie środka to otworzenie exploera, play, co logiczne, włącza/pauzuje muzykę, a pozostałe dwa przyciski służące zmianie trybu odtwarzania oraz zmianie ustawień eq nie są niezbędne do codziennego użytkowania, stanowią jedynie ułatwienie, z którego osobiście rzadko korzystam.
mialem na mysli obsluge ipoda przez rockboxa. tam zapamietanie gdzie sa co bardziej zaawansowane opcje troche trwa. za duzo ich jest i samo przejrzenie wszystkich zakamarkow menu zajmuje dobrych kilkdziesiat minut.
Napisano 18 listopada 2007 - 12:57
Ja nie napisałem, że nie są stworzone do odtwarzaczy, tylko, że wg mnie nie nadają się akurat do tych odtwarzaczyDokanalowki sa stworzone do odtwarzaczy

Co nie oznacza, że wiele osób go tak nie postrzegaApple nigdy nie reklamowalo iPoda jako sprzetu dla audiofili

Clickwheel- o ile tradycyjne przyciski są do tego super(suffle), to już jakoś nie potrafię się przekonać do takiego rozwiązania(zaznaczę to jeszcze raz- moja subiektywna opinia. Może dla kogoś takie rozwiązanie pasować)chyba sie zgubilem. ipod ma te same guziki z tymi samymi funkcjami. wiec czemu twierdzisz, ze jego obsluga kuleje?
Więc sorry, odebrałem to jak stwierdzenie, że inne odtwarzacze nie są równie łatwe i przyjemne w obsłudze co iPodmialem na mysli obsluge ipoda przez rockboxa. tam zapamietanie gdzie sa co bardziej zaawansowane opcje troche trwa. za duzo ich jest i samo przejrzenie wszystkich zakamarkow menu zajmuje dobrych kilkdziesiat minut.

To ja nie wiem w takim razie co on miał, skoro dla mnie ten dźwięk totalnie nie podszedł :>ktore EP-630 zostawiaja w tyle jak porsche poloneza - i nie mam zadnych zastrzezen.
Napisano 18 listopada 2007 - 13:14
Napisano 19 listopada 2007 - 21:26

Napisano 19 listopada 2007 - 23:17
Napisano 24 listopada 2007 - 14:12
Napisano 24 listopada 2007 - 16:51
Napisano 26 listopada 2007 - 21:10
mam taki problem że gdy słucham house to lubię słyszeć niski bit, czy da radę jakoś lepiej obniżyć tony na iPodzie nano 3g? (pomijając eq bo ono jest średnie)
Spraw sobie słuchawki, które podbijają niskie tony. Koss PortaPro nieźle sobie z nimi radzi

Napisano 27 listopada 2007 - 16:45
Napisano 27 listopada 2007 - 19:10
Napisano 28 listopada 2007 - 08:51
Napisano 28 listopada 2007 - 09:00
Napisano 28 listopada 2007 - 13:05
Napisano 28 listopada 2007 - 17:50
Napisano 01 grudnia 2007 - 22:34

Napisano 01 grudnia 2007 - 22:44
Napisano 02 grudnia 2007 - 00:50
Fakt- kółko przy sporych listach to fajna sprawa. Z tymi przyciskami czy joyem to nie jest do końca tak, bo przecież przyciśniesz, trzymasz i prędkość przewijania rośnie.Kółko iPod'a jest na prawdę świetnym rozwiązaniem przy dużej ilości muzyki. Przewijanie setek różnych nazw przyciskami czy joy'em byłoby zabójstwem dla kciuka
A co do tych EP630... jest mnóstwo podróbek na allegro (niektórzy się śmieją, że więcej niż oryginalnych
. Może Twój Kolega ma jedne z nich i dlatego ma taką kiepską jakość na iPodzie?
Odnośnie EP-630 parę spraw:
1. Testowane na moim egzemplarzu.
2. Są to oryginały, bo...
3. Kupione zostały w MP3Store a nie na allegro, a akurat ten sklep raczej nie pozwoli sobie na jakieś podróby.
Napisano 16 grudnia 2007 - 18:27
Napisano 16 grudnia 2007 - 20:01
Napisano 16 grudnia 2007 - 20:19
Napisano 16 grudnia 2007 - 20:26
Napisano 16 grudnia 2007 - 20:56
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych