Słuchawki Apple - porównanie
Napisano 11 listopada 2007 - 19:18
Napisano 11 listopada 2007 - 19:22
Napisano 11 listopada 2007 - 20:00
Napisano 11 listopada 2007 - 20:26

Napisano 11 listopada 2007 - 20:58
Napisano 11 listopada 2007 - 23:18
Niektórych boli, to prawda. Niektórych też bolą uszy, w 90% przypadków wystarczy zmniejszyć głośność.mam pytanie, słyszałem że od używania słuchawek in-ear np. SENNHEISER CX300 po jakiś około 2 miesiącach podczas słuchania muzyki o ogólnie boli głowa, czy to jest prawda?

Aczkolwiek potrafię sobie wyobrazić kogoś o "niestandardowych" wymiarach kanału słuchowego komu nie podejdą zasugerowane przez producenta rozmiary gumek, nie jest to niemożliwe, jak to mawiają.
Napisano 12 listopada 2007 - 21:11
mam pytanie, słyszałem że od używania słuchawek in-ear np. SENNHEISER CX300 po jakiś około 2 miesiącach podczas słuchania muzyki o ogólnie boli głowa, czy to jest prawda?
To jest normalne w każdych słuchawkach. Weź jakiekolwiek i słuchaj muzyki przez 2 miesiące bez przerwy

Napisano 13 listopada 2007 - 21:06
podróbki jbli są, i to nawet za 19 zł na allegro
Z tamtego wątku wynika, że classik nie majuż tych uciętych basów i gra cieplej niż 5,5 (tylko gdyby nie ta sybilacja :?)... tego właśnie brakuje mi w moim nano (nano gra jak video) - niestety w nowym nano też jest to samo. Pozostaje szarpnąć się na classica, albo na dobre słuchawki które by to ukryły, jednak napierw mac! Czyli wychodzi na to, że nowego ipoda albo słuchawki będę miał za rok, heh life is brutal and full of zasadzkas
co to jest ta sybilacja?
Napisano 13 listopada 2007 - 21:49
Napisano 13 listopada 2007 - 22:04

http://www.google.co...h?q=sybilizacja
nawet nic dalej klikac nie trzeba.
Napisano 14 listopada 2007 - 07:53

Napisano 14 listopada 2007 - 21:31
Napisano 14 listopada 2007 - 23:29

Napisano 15 listopada 2007 - 00:12
Właśnie też o tym słyszałem, więc testowałem na każdym EQ jak i bez niego, ale niestety nie za wiele to dało :/jedna sprawa - czy sluchales ipoda z wlaczonym eq?
No właśnie napisałem, że na standardowych te przestery szło znieść jak się mocno uparło(czyt. trzeba być naprawdę 'tolerancyjnym' na takie coś), ale na Senkach to było dla mnie nie do wytrzymania (nie jestem jakimś audiofilem, ale to po prostu irytowało).i maja tendencje do pierdzenia (co moze byc odebrane jako przestery przy glosnej muzyce)
Wiadomo, ale, nie urażając nikogo, wiem, że są ludzie, którzy potrafią za złe słowo na tą firmę obedrzeć ze skóry, więc starałem się to przekazać w jak najłagodniejszej formiepewnie ze ipody nie sa najlepsze

Tu bym się kłócił- chodząc po różnych sklepach z elektroniką w kilku miastach Polski zauważyłem, że faktycznie często można spotkać różne iPody, ale odniosłem wrażenie, że najłatwiej dostępne są chyba Creativy, a zaraz za nimi są jak by Sansy i kilka innych(bynajmniej takie odniosłem wrażenie), chociaż wiadomo, że najszybciej dostanie się No_Name, ale tych nie biorę pod uwagęich dostepnosc jest najwieksza

Trafione, ale po części- jeżeli chodzi o ten aspekt, to na plus wychodzą chyba tylko Video, bo Nano i Suffle są za drogie. Niestety, video ma też spore rozmiary, co nie każdemu(np mi) odpowiada- ja chcę coś malutkiego(Suffle jest odpowiedniej wielkości), co zmieszczę do każdej kieszeni a nie jakąś krowę, z którą często nie mam co zrobić. Inna sprawa, że ile tak naprawdę ktoś wykorzystuje z tej przestrzeni na muzykę? 1GB? 2GB? Ja mam playera o pojemności 2GB, i szczerze powiedziawszy to na mnie za dużo, bo a siłę dobieram co ma na nim się znaleźć(nie lubię marnotrawstwa przestrzeni), a i tak słucham może połowę. Oczywiście gdybym miał samą muzykę w FLAC-u to wtedy to za mało, ale takie 8GB to by było w sam raz. Zresztą uważam, że to jakość dźwięku powinna być priorytetem przy wyborze odtwarzacza a nie wygląd, czy jakieś głupie, marketingowe cyferkistosunek pojemnosci do ceny
Nie spotkałem się nigdy, ale nie śledzę na bierząco rynku przenośnych odtwarzaczy(archos robi doskonale odtwarzacze z wiekszymi mozliwosciami wideo niz ipod ale w zadnym sklepie w polsce go nie uswiadczysz)
Napisano 15 listopada 2007 - 01:26
no to mam szczescie, ze mam dobry sluch i ze nie musze podkrecac glosnosci.Właśnie też o tym słyszałem, więc testowałem na każdym EQ jak i bez niego, ale niestety nie za wiele to dało :/
No właśnie napisałem, że na standardowych te przestery szło znieść jak się mocno uparło(czyt. trzeba być naprawdę 'tolerancyjnym' na takie coś), ale na Senkach to było dla mnie nie do wytrzymania (nie jestem jakimś audiofilem, ale to po prostu irytowało).
bo luzie sa jak owce - pedza za stadem. co nie zmienia faktu ze ipody sa dobrymi odtwarzaczami i moga spokojnie konkurowac z tym co jest na rynku. slyszalem kilka odtwarzaczy creative'a (tych "malych") i mialy jakosc znacznie gorsza od mojego ipoda. natomiast jedyna sanasa miala podobna jakosc. (ale to kazdy na innych sluchawkach wiec co to za porownanie.) inne firmy to ciagle tylko ciekawostki na naszym rynku a nie konkurencja.A wiem, że masa wiary traktuje iPoda jako górną półkę odtwarzaczy (wiadomo- marketing i ludzie to łykną)
Tu bym się kłócił- chodząc po różnych sklepach z elektroniką w kilku miastach Polski zauważyłem, że faktycznie często można spotkać różne iPody, ale odniosłem wrażenie, że najłatwiej dostępne są chyba Creativy, a zaraz za nimi są jak by Sansy i kilka innych(bynajmniej takie odniosłem wrażenie), chociaż wiadomo, że najszybciej dostanie się No_Name, ale tych nie biorę pod uwagę
ja trzymam po prostu na ipodzie prawie cala muzyke. nie zasmiecam dysku na komputerze (chociaz tego by wymagala logika synchronizacji ipod+itunes). no i spora czesc muzyki to zarchiwizowane plyty ktore mam we flacu. nie widze sensu zeby za kazdym razem przerabiac to na jakis strawialny dla ipoda format wiec po prostu wrzucam na ipoda i odtwarzam pod rockboxem. btw to alternatywny soft to tez duza zaleta ipodow. tylko ze apple upadlo na glowe i zakodwaniem softu odcielo dostep w ipodach nowszych niz nano2g.
no i filmy. wyjscie tv w ipodzie video w polaczeniu z duzym dyskiem to niesamowita opcja.
i wlasnie o to chodzi ze ja tez nie widzialem tych archosow. a specyfikacja nawet starszych modeli jest taka ze "najnowoczesniejszy na rynku touch" sie chowa. logicznie rzecz biorac powinny byc popularniejsze.
Napisano 15 listopada 2007 - 12:19
Creative nie jest dobryslyszalem kilka odtwarzaczy creative'a (tych "malych") i mialy jakosc znacznie gorsza od mojego ipoda.

Tutaj nie orjentuję się jak grają te najnowsze, ale miałem Sanse m240 przez kilka dni(jak to dobrze, że okazała się popsuta ^^) i wiem jedno- nigdy nikomu nie polece tego odtwarzacza- jakość dźwięku jest średnia, rozmiarami nie odbiega od playerków zasilanych ogniwem AA(to akurat mała wada, ale niektórzy nie chcą nosić w kieszeni mini czołgu), a sposób segregowania muzyki to porażka:/ Czy wrzucenie zwykłego 'exploera' to naprawdę tak ekstremalne wyzwanie? Nie cierpię kiedy odtwarzacz mi sortuje muzykę po tagach a nie posiada tej bardzo ważnej funkcji.natomiast jedyna sanasa miala podobna jakosc
Dobrze prawisz, jednak mimo to można dzięki temu nakreślić sobie jakiś szczątkowy obraz odtwarzacza(ale to kazdy na innych sluchawkach wiec co to za porownanie.)

Podejrzewałem, że to napiszeszja trzymam po prostu na ipodzie prawie cala muzyke

Słyszałem o nim dużo dobrego, ale niestety sam nie miałem z nim stycznościto alternatywny soft to tez duza zaleta ipodow.

Nie miałem o tym pojęciatylko ze apple upadlo na glowe i zakodwaniem softu odcielo dostep w ipodach nowszych niz nano2g.

Wybacz, ale nie czaję- co ma wyjście TV do dużego dysku?wyjscie tv w ipodzie video w polaczeniu z duzym dyskiem to niesamowita opcja.
Kwestia upodobań. Każdy od odtwarzacza oczekuje czegoś innegoja tez nie widzialem tych archosow
Napisano 15 listopada 2007 - 13:32
Napisano 15 listopada 2007 - 14:03

Napisano 15 listopada 2007 - 14:19
Napisano 15 listopada 2007 - 14:26
Napisano 15 listopada 2007 - 14:41
Napisano 15 listopada 2007 - 16:08
Heh zawsze lubiłem to określenieprostota obslugi ma swoje plusy, nie trzeba sie uczyc gdzie co jest tak jak w innych odtwarzaczach.

Dokładnie- brak chociaż by kilkupasmowego EQ użytkownika to poważny błąd!nie mozna wprowadzic rozsadnego eq
Takie rozwiązanie było by po prostu głupie(niech to nawet beda platne pluginy).
Niewiele, ale mi to nie przeszkadzachodzi o to, ze ile filmow upchniesz na 8GB?

Mają, mająLonginus iPody nie mają przesterów

Nie mam pojęciana iPodzie czy w itunes w kolumnie equalizer?

Bo Sansy, Creative i inne nie są dobreale mają czystsze brzmienie niż sansy, creativy itp.

To ja i kilku znajomych mamy jakiś dziwny słuch, ponieważ mimo powszechnie krążącej opini, że słuchawki dokanałowe mają mocno podkreślony bas, natomiast treble schodzą na dalszy plan, nie potrafimy się z tym zgodzić- wysokie tony są bardzo ładnie uwydatnione,ba! czasami mam wrażenie, że aż za mocnoCreative ep-630 nie grają dobrze, są zamulone i brakuje im góry.

Słuchałem na szufli kumpla i nano 2g kumpeli- dźwięk był dziwaczny- metaliczny, bez dynamiki, niskich tonów się praktycznie nie czuło, jedynie mocno bijące po uszach wysokie.Pasują jednak jakotako do iPodów.
Jak narazie to zdążyłem zauważyć, że wyciągają raczej na jaw(tzn jeszcze bardziej) jakość podzespołów z jakich zbudowany jest iPod, no chyba, że to jest to całe brzmienieDokanałówki właśnie "wyciągają" całe brzmienie iPoda

Zaliczam się do tych drugichniektórym te wady tak bardzo nie przeszkadzają a innym owszem.

Przypomnę tylko co już napisałem- ja odczułem przestery już przy 3/4 głośności. Żeby nie było to sprawdzałem na kilku kawałkach, a starałem wybierać się takie, które znajdowały się i na iPodzi i na iRiverze, żeby było jak najlepsze porównanie(jakość samego pliku była jak dobrze pamiętam ta sama)Michu, ale probowales sluchac na pelnej glosnosci bez eq?
Napisano 15 listopada 2007 - 16:32

Napisano 15 listopada 2007 - 16:48
Słuchaliście na iPodzie? Posłuchajcie na innym playerze (z iPodem ep630 grają całkiem ładnie na innych playerach o innech charakterystyce dźwięku już nie)To ja i kilku znajomych mamy jakiś dziwny słuch, ponieważ mimo powszechnie krążącej opini, że słuchawki dokanałowe mają mocno podkreślony bas, natomiast treble schodzą na dalszy plan, nie potrafimy się z tym zgodzić- wysokie tony są bardzo ładnie uwydatnione,ba! czasami mam wrażenie, że aż za mocno
co do łatwości obsługi to wiele urządzeń może być łatwe w obsłudze, ale to nie oznacza że są wygodne w obsłudze.
Napisano 15 listopada 2007 - 17:20
Komu nie dałem do porównania iPoda i iRivera na tych samych słuchawkach stwierdzał to samo- na iRiverze jest ładny, czysty, dynamiczny dźwięk a na iPodzie delikatnie mówiąc nie.różnicy między iRiver'em a iPod'em bym nie znalazł.
Jeżeli to wyczytałeś na necie to ja poproszę linkNawet "audiofile" nie zauważyli czegoś takiego jak przestery

Jak najbardziej, ale zaraz do tego dojdęSłuchaliście na iPodzie?
Całkiem niedawno kumpel podłączył moje EP do swojego iPoda i stwierdził, że te słuchawki są jakieś ujne(co by to nie przeklinać(z iPodem ep630 grają całkiem ładnie na innych playerach o innech charakterystyce dźwięku już nie)

Sugerujesz tym samym, że iPody takie są. Gdybyśmy ograniczyli się do samej szufli, to ok, ale już nano i video moim zdaniem nie są. Nie wyobrażam sobie wygodnej obsługi odtwarzacza jeżeli obsługa bezwzrokowa kuleje. Próbowałem tego dokonać, ale się nie dało. Koleżanka, która ma swojego ipoda rok z małym hakiem mówi, że do tej pory ma problemy, bo kółko ciężko się obsługuje przez jakiś materiał.to nie oznacza że są wygodne w obsłudze.
Z czystej ciekawości to jutro zapytam się kolegi, oraz w najbliższym czasie koleżanki(jeżeli ją dorwę).P.S. Może rzeczywiście miałeś włączony EQ w iTunes'ach?
Bez urazy dla nikogo, ale wyczuwam tu dosyć charakterystyczne zamiłowanie do tej marki(oczywiście nie od każdego). iPody ani nie grały, ani nie grają bardzo dobrze, albo co lepsza, porównywalnie z iRiverem(bo do owej marki tu się najwięcej odwołujemy). Grają co najwyżej dobrze i tyle.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych