Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Słuchawki Apple - porównanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1260 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Słuchawki Apple - porównanie (0 użytkowników oddało głos)

1. Standardowe Apple (563 głosów [45.29%] - Zobacz)

Procent z głosów: 45.29%

2. Apple In Earphones (52 głosów [4.18%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.18%

3. Innych producentów (628 głosów [50.52%] - Zobacz)

Procent z głosów: 50.52%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#226 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 maja 2007 - 18:02

kiedyś czytałem w jakiejś gazecie komputerowej typu PCcośtam że dzwięk skompresowany cyfrowo potrafi uszkodzić ucho sam zsiebie, bez głośnego słuchania, jeśli ktoś codziennie słuchałby przez dłuuugi czas muzyki... ciekawa teoria :D niestety więcej na ten temat nie pamiętam.

#227 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 maja 2007 - 19:53

tylko ze nikt zadnych badan nt szkodliwosci uzywania sluchawek dokanalowych nie zrobil wiec mozemy sobie gdybac ale oczywiste jest zeskoro uchu jest "niewygodnie" to cos jest nie tak, w tym sensie najlepiej uzywac sluchawek monitorowych co do "uszkodzenia" przez dzwiek cyfrowy to chodzi o to ze kompresja polega na usuwaniu z dzwieku fragmentow i czestotliwosci ktore zgodnie z modelem slyszenia sa nieslyszalne lub malo slyszalne (tak w skrocie), postulat jest taki ze to moze powodowac "przyzwyczajenie" i zmniejszenie wrazliwosci na te pousuwane czesci, takze zadnych konkretnych badan nie zrobiono w tej kategorii cenowej w jakiej sa ep630lepszych sluchawek nie znajdziesz

#228 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 21 maja 2007 - 20:05

tylko ze nikt zadnych badan nt szkodliwosci uzywania sluchawek dokanalowych nie zrobil wiec mozemy sobie gdybac

Zrobil, zrobil. Kiedys je czytalem, sa opublikowane po polsku. Z tego co pamietam: sluchawki dokanalowe nie zostawiaja slupa powietrznego miedzy blona bebenkowa a membrana sluchawki, tylko oddzialywuja bezposrednio. To powoduje silne parcie dzwieku na kosteczki sluchowe w uchu, ktore zaczynaja nienaturalnie drgac. Po pewnym czasie organizm sie ratuje usztywniajac te kosteczki narastajaca chrzastka wokol nich, zeby nie drgaly tak szalenczo. Ale... po usztywnieniu te kosteczki sa sztywniejsze a wiec do pewnego poziomu glosnosci nie chca drgac. Czlowiek to odczuwa jak postepujaca gluchote, tzn z czasem wymaga zeby do niego mowic i grac glosniej.

Generalna zasada jest taka, ze im glebiej w ucho tym gorzej. Ze sluchawek najlepsze sa te nauszne.

Oczywiscie to nie dzieje sie od razu, ale stopniowo, w dlugim okresie czasu.

#229 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 maja 2007 - 18:01

a jesli sluchawki maja armature zamiast membramy? chyba powinno byc "nie zostawiaja takduzego jak inne sluchawki slupa powietrza..." bo membrama nie dotyka do bebenka, a wtedy mozna co najwyzej stwierdzic ze takie sluchawki szkodza bardziej i spierac sie o ile bardziej ale ja na przyklad nie utykam swoich sluchawek gleboko, bo i po co skoro izolacje mam juz nawet przy wlozeniu ich bardzp plytko, wiec po co? zeby byly wieksze basy przy umc-umc? to szczerze powiem ze nie zalowalbym gdyby ktos stracil nawet calkowicie sluch w ten sposob, trzeba troche szacunku dla muzyki miec zapoznal bym sie dokladniej z tymi wynikami badan, gdybys mogl podrzucic linka lub pokierowac chociaz w odpowiednim kierunku bylbym niezmiernie wdzieczny ps w swietle tych badan podziwiam poswiecenie muzykow/pioseknkarzy ktorzy na koncertach uzywaja dokanalowych sluchawek

#230 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 22 maja 2007 - 20:21

No wlasnie nie mam linka, bo to dawno czytalem....

#231 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 maja 2007 - 23:30

a moze zapamietales jakas fraze czy cos? jestem gotowy przeszukac duza ilosc wynikow z googli :)

#232 Lolka

Lolka
  • 266 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 maja 2007 - 08:39

ps naprawde jest jakas oszczednosc na baterii przy sluchaniu ciszej?

Roznica jest na pewno, ale zazwyczaj niezauwazalna.

#233 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 maja 2007 - 14:08

Jak się weźmie do kupy i podsumuje wszystkie czynniki ograniczające baterię (np kliknięcie, głośne słuchanie, duże słuchawki, ustawiony alarm, lecący stoper, EQ, sound check itd) to różnica napewno będzie zauważalna.

#234 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 30 maja 2007 - 15:23

Mam drobne pytanko: najnowsza szufla ma już w standardzie nowe słuchawki? :)

#235 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 maja 2007 - 15:25

tak ma :D a to dobrze czy źle? bo mi się poprzednie bardziej podobają z wyglądu i dzwięku też.
  • Simborek lubi to

#236 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 30 maja 2007 - 15:30

ale nowe lepiej "leza" w uchu :), to nic ze jedne i drugie nie graja ale z nowymi to chociaz wygodnie :D
  • Simborek lubi to

#237 fiodor1993

fiodor1993
  • 80 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 03 czerwca 2007 - 17:47

Sennheiser cx300 czy Creative ep 630- co wybrać??? Co jest lepsze do iPoda? Witam. Mam kolejną prośbę. Zamierzam zakupić w najbliższym czasie słuchawki do iPoda (douszne). Mam mały problem. Czy kupić Sennheisery cx300 czy Creative'y ep630. Proszę o pomoc.:confused:

#238 Marsjannno

Marsjannno
  • 43 postów

Napisano 03 czerwca 2007 - 17:53

Ja wybrałbym Sennheisery, jedne miałem i działały bardzo dobrze.

#239 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 03 czerwca 2007 - 18:08

albo senki albo jak juz creativy to aurvany

#240 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 czerwca 2007 - 19:24

Polecam przyklejony temat o słuchawkach i forum www.mp3store.pl -jest tam na ten temat mnóstwo. Po co powtarzać wątki? Wg. mnie temat do zamknięcia.

#241 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 03 czerwca 2007 - 19:34

Przeniosłem, bo wydaje mi się że to pytanie z powodzeniem można dołączyć do tego wątku.

#242 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 czerwca 2007 - 01:12

Witam. Mam kolejną prośbę.
Zamierzam zakupić w najbliższym czasie słuchawki do iPoda (douszne). Mam mały problem. Czy kupić Sennheisery cx300 czy Creative'y ep630. Proszę o pomoc.:confused:

skoro jest już odpowiedni temat to mogę odpowiedzieć. Mam Creative EP-630 i jestem b. zadowolony. Kupisz je już za 60zł a dają świetny dźwięk. Będziesz zadowolony.

#243 Adam1

Adam1
  • 57 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 06 czerwca 2007 - 11:14

ja mam sennheiser mx300 ale nie jestem zbytnio zadowolony. Kiedyś byłem ale widocznie stałem się bardziej wymagający ;) Używałem ich z połączeniem ipoda shuffle (puki jeszcze działał) i były głośne i dobrze było słychać bas. Teraz gdy podłączam je do jakiegoś innego sprzetu nie grają już tak wyśmienicie (jednak shuffle to fajna zabawka).

#244 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 czerwca 2007 - 12:47

apetyt roznie w miare jedzenia :D wlasnie wrocily mi z gwarancji ep630 i tez stwierdzam ze chcialbym jednak czegos wiecej, problem w tym ze lepsze modele kosztuja kilkaset zlotych

#245 Adam1

Adam1
  • 57 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 06 czerwca 2007 - 20:11

święte słowa :D ja teraz będę zastanawiał się nad czymś z oferty bose

#246 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 czerwca 2007 - 23:21

temat bose juz byl poruszany - w skrocie - nie warto wydawac pieniedzy na scieme marketingowa jaka oferuje ta firma, zreszta poczytaj na tym forum jak i innych dotyczacych techniki audio i ocen sam

#247 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 czerwca 2007 - 23:31

Moim zdaniem w kategorii słuchawek do 500zł (czyli dość drogich, ale jeszcze nie melomańsko drogich) świetnym wyborem jest Westone UM1. Właśnie takie zamówiłem z USA za $109 i już się nie mogę doczekać. :)

#248 owcza

owcza
  • 5 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 czerwca 2007 - 00:33

a wlasnie skoro o standardowych sluchawkach mowa - brat ktoremu te sluchawki oddalem niedawno stwierdzil ze jedna sluchawka zaczela pierdziec i jest na jak najlepszej drodze do calkowitej destrukcji

mi tez zaczela pierdziec. a potem przestala. i znowu - zaczela i przestala. i jeszcze raz.
Teraz ma fazę dzwieku idealnego i tak jest za kazdym razem kiedy mam czas zeby isc do serwisu :D a jak tylko czas sie konczy - zaczynaja pierdziec

podobno sluchawki standart maja bardzo slabe kable - kazdy kto je traktuje ak ja - zwija w klebek i do kieszeni - bedzie mial ten problem. To ze moj kot je kocha tez pewnie nie pomaga.:)

ale ja mam bardzo male uszy i te wciskowe się mi nie mieszczą :( mieszczą sie jedynie sony XS. A jak dotąd z dousznych niewciskowych te standartowe są jedynymi ktore mi nie wypadają wiec wybaczam im te nieprzyzwoite zachowania. :)))

#249 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 czerwca 2007 - 12:51

akurat kabelek jest w orginalnych wytrzymaly, zreszta co do jakosci wykonania nie mam zastrzezen, zwijanie kabla to najlagodniejsze co je spotkalo z mojej strony :) o jakich sluchawkach mowimy - o dokanalowych (silikonowy kolek wkladany do ucha) czy pchelkach (umieszczane w malzowinie, z gabka lub bez)? bo obwody wkladek w ep630 to 30/38/57mm, trzeba mniec napraaawde male uszy zeby te najmnjejsze byly za duze ps co to za model xs?

#250 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 czerwca 2007 - 18:50

A co sądzicie o słuchawkach SE HPM-70?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych