Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 13'' 2013 - opinie/testy użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
475 odpowiedzi w tym temacie

#251 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 23 grudnia 2013 - 13:03

Też nie mam żadnych problemów z WiFi. Ale nie wiem dlaczego wybierasz między dwoma zupełnie różnymi sprzętami ;)

#252 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 23 grudnia 2013 - 14:19

Ja powiem szczerze, że dzisiaj po raz pierwszy spotkałem się z problemem WiFi w nowych MBA. O problemie przeczytałem na forum, na moim Macu nic takiego nie występowało ani nie występuje (niezależnie od wersji systemu). Pewnie to wada części urządzeń, bo na pewno nie wszystkich, także ja mogę komputer śmiało polecić. Jeśli miałbym wybierać między MBA i iPad Air jak kolega kilka postów prędzej, wybrałbym bez zastanowienia MacBooka- iPad to dla mnie ''uzupełnienie'' rodziny iUrządzeń, a nie alternatywa dla komputera.

#253 konrad white

konrad white
  • 226 postów

Napisano 23 grudnia 2013 - 14:44

Też nie mam żadnych problemów z WiFi. Ale nie wiem dlaczego wybierasz między dwoma zupełnie różnymi sprzętami ;)

Wiem, że podałem kontrowersyjną alternatywę. Mam lapka, który jeszcze dobrze przędzie, natomiast na 2-3 dni będę poza domem w pracy i potrzebuję głównie mobilnego dostępu do neta, obsługi pdf (mam czytnik, ale są takie pdfy, które wymagają szybkiej i płynnej nawigacji), od czasu do czasu wystawić fakturę, skrobnąć mały tekst, stąd MBA nie jest mi konieczny, może za kilka mcy, dlatego dumam nad iPadem z klawiaturą.
W moim ajfonie dwugigowy transfer to stanowczo za mało.

#254 DnL

DnL

• 370 postów

Napisano 23 grudnia 2013 - 14:54

Masz więcej możliwości na MBA. Jeżeli korzystasz tak dużo z internetu mobilnego to polecam mifi i do tego kartę z internetem mobilnym - idealne rozwiązanie.

#255 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 23 grudnia 2013 - 15:27

Wiem, że podałem kontrowersyjną alternatywę. Mam lapka, który jeszcze dobrze przędzie, natomiast na 2-3 dni będę poza domem w pracy i potrzebuję głównie mobilnego dostępu do neta, obsługi pdf (mam czytnik, ale są takie pdfy, które wymagają szybkiej i płynnej nawigacji), od czasu do czasu wystawić fakturę, skrobnąć mały tekst, stąd MBA nie jest mi konieczny, może za kilka mcy, dlatego dumam nad iPadem z klawiaturą.
W moim ajfonie dwugigowy transfer to stanowczo za mało.

Wg. mnie MBA jest nawet bardziej mobilny niż iPad z klawiaturą i tak jak wspomniał DnL ma dużo większe możliwości.
iPada Air oczywiście także polecam, jednak uznaję wyższość MBA.
Twojego lapka zawsze możesz sprzedać i dokupić iPad'a, do niektórych zastosowań lub skonfigurować bardziej wydajnego MBA.
Ja mając iPad'a i MBA do wystwiania faktur "w terenie" i pisania sięgam po komputer :)
Podsumowując jednak nie rozstaję się ani z tabletem, ani komputerem i oba urządzenia w pracy mam zawsze przy sobie, a moja torba mimo noszenia samych "super-mobilnych" urządzeń do lekkich nie należy. :)

#256 cake

cake
  • 176 postów

Napisano 24 grudnia 2013 - 02:56

Korzystam kilka dni - co mi przeszkadza? Bardzo kiepska klawiatura, klawisze są niemiłe w dotyku, taki najtańszy chamski plastik + wizualnie kiepska jest ta gumowa ramka wokół ekranu. Brzydko to wygląda. Mam pytanie - zniknęło mi menu wyboru po wcyśnięciu klawisza "OFF". Dawniej było do wyboru - uśpij, wyłącz itd, teraz po jednorazowym kliku - po prostu się usypia. Jak je przywrócić? Pozdrawiam i kończę bo nie trawię tej klawiatury, cake

#257 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 24 grudnia 2013 - 08:31

Pewnie "zniknęło" po aktualizacji do Mavericksa? Jeżeli tak to ta opcja nadal jest, tylko musisz chwilę przytrzymać przycisk power.

#258 cake

cake
  • 176 postów

Napisano 24 grudnia 2013 - 12:17

Dokładnie tak i działa, trochę gorzej teraz bo trzeba czekać, ale jest. Dziękuję!

#259 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 25 grudnia 2013 - 19:19

Moja opinia ? Niesamowity sprzęt. Cichy, szybki. Jego nie słychać. Rewelacyjnie się pracuje.

#260 iUżytkownik

iUżytkownik
  • 754 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 grudnia 2013 - 17:44

Przy kupnie MacBooka zastanawiałem się nad ekranem 11 lub 13-sto calowym. Wybrałem mniejszy i po krótkim korzystaniu stwierdzam, że rozmiar jest idealny. Co do samego sprzętu: jakość wykonania stoi na niesamowitym poziomie. Widać i czuć jest, że mamy do czynienia z urządzeniem z najwyższej półki. Zwykle pracuje bezgłośnie, płynnie, po prostu wspaniale a system jest bardzo intuicyjny. Chciałem sprawdzić, jak działają na nim gry, i pobrałem Lego Star Wars 3 (jestem fanem lego ;)). Po zmniejszeniu ustawień grafiki gra działa płynnie (poza nielicznymi zwolnieniami). MacBook jednak mocno się nagrzewa i słychać, że intensywnie pracują wentylatory. Więc do mniej wymagających gier a zwłaszcza takich, z prostszą grafiką jest ok. Bateria tzyma długo podczas normalnego korzystania (przeglądanie internetu, iTunes, czy praca w pakiecie iWork). Ogólnie jestem bardzo zadowolony i według mnie jest to świetny ultrabook.

Zauważyłem, że nie ten temat, więc proszę moderację o przeniesienie :)

#261 konrad white

konrad white
  • 226 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 22:43

Potrzebuje mobilnego sprzętu na kilka dni w tygodniu, kiedy nie będę miał dostępu do swojego domowego lapka. Plik tekstowy typu faktura/rachunek do opracowania sporadycznie, głównie wyszukiwanie specjalistycznych artykułów, czytanie forów związanych z moim zawodem plus ksiązki pdf, bo do reszty mam czytniki. Trudno mi dokonać wyboru, tym bardziej że iPad bez klawiatury może okazać się całkiem wygodnym i wystarczającym rozwiązaniem. MBA zakupiłbym jak padnie mi mój obecny laptop. Nie ukrywam, że doniesienia o awaryjności Haswella troche mnie zniechęcają, tym bardziej że iPada uzywałbym jako hotspotu i zależy mi na stabilności połączenia wifi.

#262 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 stycznia 2014 - 18:39

Przy ilu % pokazuje wam się info o niskim stanie naładowania? W poprzednim macbooku unibody chyba przy 20% świeciło się na czerwono. Tutaj schodzi do 10 i nic. Może niżej musi zejść?

#263 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 05 stycznia 2014 - 21:22

ja najniżej do 15% schodziłem, niżej bym sie o baterie bał :)

#264 Sebol

Sebol
  • 501 postów

Napisano 06 stycznia 2014 - 09:55

czego się bać? oprogramowanie baterii samo dba o to by nie zejść poniżej bezpiecznego poziomu.

#265 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 06 stycznia 2014 - 10:55

to czemu ludziom, którzy schodzą do 0% dużo szybcej spada wydajność baterii?

#266 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 06 stycznia 2014 - 11:08

to czemu ludziom, którzy schodzą do 0% dużo szybcej spada wydajność baterii?

o super wyślij statystyki na dużej grupie ludzi, którzy tak robią i im bateria pada.

#267 hugo88pl-35801b74f9

hugo88pl-35801b74f9
  • 3 postów

Napisano 06 stycznia 2014 - 11:20

mi się wczoraj pojawiło chyba przy 2%

#268 konrad white

konrad white
  • 226 postów

Napisano 12 stycznia 2014 - 21:19

Od dwóch dni jestem posiadaczem MBA: i5, 8 ram, 128 gb dysk. Pierwsze wrażenia bardzo miłe. Mam pytanie czy to normalne, że podczas prawie pełnego otwarcia klapy w momencie , kiedy MBA trzymany jest na kolanach i pochylony lekko do dołu, wyświetlacz sam otwiera się do pełnego rozwarcia?

#269 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Napisano 12 stycznia 2014 - 22:11

u mnie na wersji mid 2011 trzyma się bardzo stabilnie w każdej pozycji.

#270 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 12 stycznia 2014 - 22:16

U mnie też się trzyma koniec 2010. Masz coś z zawiasami, reklamacja.

#271 konrad white

konrad white
  • 226 postów

Napisano 12 stycznia 2014 - 22:45

Regulacja zawiasów jest wykonywana od ręki czy sprzęt jest wysyłany do serwisu? MBA kupowany w punkcie autoryzowanym. Dodatkowo przy prawie pełnym zamknięciu, kąt około 15 stopni, klapa sama opada do dołu.

#272 911T

911T
  • 153 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 stycznia 2014 - 22:07

Panowie posiadam MB Air, i doslownie teraz pracowalem odszedlem od monitora na jakies 5 min, po czym jak wrocilem klawiatura jest podswietlona natomiast ekran nie reaguje tzn jest wylaczany, i nie podwiestlony nie reaguje na ruchy myszka.. to juz nie pierwszy raz

#273 Rohas

Rohas
  • 26 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 stycznia 2014 - 23:05

Witam. Totalnie nie wiem gdzie o to zapytać, a nie chcę syfić nowym tematem. Przymierzam się do zakupu MBA 13" - nie jestem jeszcze zdecydowany co do 4 vs 8 gb, ale chyba wezmę pierwszą opcję, bo korzystam jedynie z filmów, muzyki, zdjęć, internetu - może zacząłbym jakieś pojedyncze fotki przerabiać, ale w tak minimalnym stopniu, że i tak nie będę potrzebował tej dwukrotnie większej pamięci. A może się mylę? Ale nie o to teraz pytam, bo głównie mam dziwne pytanie dotyczące... Apple vs Ubuntu. Tak pośmialim się. Zawsze byłem daleko od Linuxa i pracowałem całe życie na Windowsie. Ale ostatnimi czasy co to tego szajsu podepnę - nie działa. A to sterowniki, a to coś tam, a to stara drukarka i sterowniki nie załapują. Ogólnie same minusy. Mój ojciec jest zapalonym fanem Linuxa i jemu działa wszystko bez jakiegokolwiek ściągania. Podpina te same sprzęty (stara drukarka) - system od razu wyświetla nową już zainstalowaną drukarkę i w jednej sekundzie jest w stanie z niej drukować. Nie działa skanowanie u mnie? Dawaj na Linuxa - działa. Moje pytanie brzmi - czy to samo da mi Apple? Czy wszystko będzie chodziło prosto, szybko, przyjemnie. Nie oszukujmy się - a'la debil? Chcę żeby ten system był po prostu miażdżący, mega intuicyjny i... prosty. Mam dość użerania się z Windowsem - na pewno nie chcę dalej w niego brnać. Potrzebuję czegoś szybkiego, prostego i w przypadku problemu - łatwego rozwiązania a nie szukania pierdyliarda błędów odnośnie co Bill Gates miał na myśli. Z góry dziękuję za odpowiedź i liczę, że mój post nie zostanie obrzucony błotem, że zły dział, temat itp. Po MBA chcę się wybrać w najbliższym czasie, więc szybkie odpowiedzi i konkretne mile widziane :) Tak jak napisałem - potrzebuję sprzętu mobilnego, na którym będę tylko korzystał z internetu, pisał na uczelni + słuchał muzyki ewentualnie odpalał film w dobrej jakości (nie pogardzę full hd) i czasem może przerobię pojedynczą fotkę na fejsa haha. A może ktoś ma jakieś rady co dokupić itp :)

#274 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 14 stycznia 2014 - 07:57

weź 8gb ram, bo za rok Ci będzie mało, a lepiej teraz dołożyć 400zł, niż potem zmieniać komputer. a co do urządzeń peryferyjnych to jak na razie ja nie miałem problemu z jakąkolwiek drukarką, czy innym sprzętem, ale niech się ktoś bardziej obeznany jeszcze wypowie :)

#275 Rohas

Rohas
  • 26 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 stycznia 2014 - 21:48

weź 8gb ram, bo za rok Ci będzie mało, a lepiej teraz dołożyć 400zł, niż potem zmieniać komputer.
a co do urządzeń peryferyjnych to jak na razie ja nie miałem problemu z jakąkolwiek drukarką, czy innym sprzętem, ale niech się ktoś bardziej obeznany jeszcze wypowie :)

Za rok? Tzn ze zwolni mi po czasie? Bo bede robil na nim ciągle to samo - praca biurowa. Wiec sklaniam sie ku 4gb jesli wszystko bedzie szybko hulac. Co do drukarki - podlaczasz i od razu lapie czy zabawa w sterowniki? To dla mnie bardzo wazne :P Dzieki za szybka odpowiedz :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych