Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 13'' 2013 - opinie/testy użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
475 odpowiedzi w tym temacie

#301 arbitter

arbitter
  • 11 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 00:37

U mnie Air 13" mid2013 działa bez żadnych zarzutów, sprzętowo nie mogę się do niczego przyczepić, jedyne co mnie irytuje to sporadyczne bugi oprogramowania od momentu zainstalowania mavericksa

#302 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 15:01

Sa jakies elementy podatne na uszkodzenia ??

Miałem 4,2 i dwa razy padła w nim płyta główna, czyli po dwa tygodnie bez komputera. W 5,2 nic się nie działo. Zawiasy żyły mimo że ten komputer był codziennie zamykany/otwierany kilka razy.

#303 kruku93

kruku93
  • 245 postów

Napisano 31 stycznia 2014 - 22:18

Witam, Mój macbook air 2013 zaliczył pierwszego freez'a ok 5min temu. Ekran czarny, nie reaguje gładzik, restart i wszystko OK...Co ciekawe podczas freez'a dźwięk był normalnie ( powiadomienie FB) Ciekawe dlaczego tak się stało? Edit; Winowajcą był najprawdopodobniej Paragon-NTFS, a raczej jego pozostałości. Myślę że można to wybaczyć Air'owi. Dalej zachowuje czyste konto, jeśli chodzi o freez'y, zwiechy.

#304 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 31 stycznia 2014 - 22:54

Wystarczy zajrzeć w logi z tej godziny (Console/Konsola) i powinieneś zobaczyć co poszło nie tak.

#305 lovtza

lovtza
  • 128 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 08:57

Miałem 4,2 i dwa razy padła w nim płyta główna, czyli po dwa tygodnie bez komputera. W 5,2 nic się nie działo. Zawiasy żyły mimo że ten komputer był codziennie zamykany/otwierany kilka razy.

A widzisz to cenna informacja.
Moze nie zawsze tak bywa ale to juz jakis poglad.
Wydaje mi sie, ze bede celowal w 5.2

#306 daginski

daginski
  • 16 postów

Napisano 04 lutego 2014 - 10:41

Nie polecam nikomu MBA , zakup tego laptopa sprawi, ze Twoje zycie straci sens. Ekspresowe wyjście z trybu uśpienia powoduje, ze w byle błahostce po prostu otwieram klapę i po 2 sekundach ponownie zaczyna sie wielogodzinne, przyjemne aczkolwiek uzależniające używanie tego niemal doskonałego sprzętu. Kolejny problem to bateria, trzyma tak długo, że możliwośc przeprostowania kosci, podczas podlaczania zasilana zdarza sie niezwykle rzadko. I jeszcze ten chole...y OSX ... jest tak intuicyjny i przyjemny w uzytkowaniu, ze powrot do swiata realnego pelengo niedoskonalosci przyprawia o bol glowy... Takze jezeli cenisz nature, przyjaciol, dobrze zjesc... nie kupuj MBA .... nie bedziesz mial zycia po za nim :) Wcześniej (2,5 roku temu) mialem netbooka asus... ludzie twierdza ze w tych czasach bylem calkiem sympatycznym komunikatywnym gosciem... aktualnie moim jedynym przyjacielem jest Air :)
  • crasti13 lubi to

#307 konrad white

konrad white
  • 226 postów

Napisano 10 lutego 2014 - 11:48

Mój MBA 13' ma niestety wadę. Po podłączeniu do zewnętrznych głośników lub słuchawek uzyskuję dźwięk tylko mono, gra jeden głośnik/słuchawka. Głośniki grają prawidłowo na innych sprzętach. ___ Sprawa rozwiązana, w preferencjach ustawiłem wyrównanie:) A tak swoją drogą polecam najnowszą płytę Jacaszka.

#308 shyster

shyster
  • 1 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 lutego 2014 - 21:49

Kupiłem Air w Hamburgu, najgorsze było to, że na statku nie mam wifi :-) ale jak już dorwałem się do sieci, bezproblemowo zrobiłem update do maverick. Ogólnie wszystko jest ok i na dzień dzisiejszy nie zauważyłem żadnych wad sprzętowych. Chciałbym do niego podłączyć TC, ale jestem marynarzem i mam pytanie do użytkowników. Czy do archiwizacji potrzebna jest sieć wifi, z routera? Czy mogę wziąć na statek air'a i TC i będę mógł zrobić sieć ad hoc komp-komp i archiwizować także bez routera? Dzięki z góry za odpowiedź.

- - - Połączono posty - - -

Wiem, o czym piszesz. Ja miałem przez ostatnie 4 lata 4 asusy. W 2 padły dyski, a w kolejnych 2, w tym nowym 3 miesięcznym - matryca. Dlatego przeszedłem w końcu na apple. Iphone też mi się nie zawiesił ani razu od 6 miesięcy, a moja córa tam wpakowała jakieś swoje gierki i je katuje. Jest ok.

- - - Połączono posty - - -

Mam wersję 4 GB i chodzi szybciej o wiele niż 4GB wersja asusa mojej żony, sam do niedawna miałem asusa 8 GB na I5, ale bez SSD, Air jest szybszy. Widać to głównie też przy przeglądaniu stron WWW. Nie wiem, jak oni to robią w apple, ale nie zamienię na inny :-), za rok daję córce, a sobie kupię pro z retiną.

#309 doradca

doradca
  • 21 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 lutego 2014 - 10:16

ja użytkuje MBA 2013 od ponad tygodnia - mam wersje i5/4GB/128 GB SSD - system bajka :) po tylu latach na Winie myslałem że bedzie trudno się przesiąść ale wytarczyło pare dni i odkryłem na nowo przyjemność korzystania z komputera. Druga rzecz bateria - przy moim użytkowaniu ładuję co 3 dni. Ram mimo że 4 GB jest wystarczający jeśli nie zajmuje sie obróbką zdjęć czy filmów. Dysk jak dla mnie wystarczający gdyż rzeczy ściagane odrazu trafiają na NAS.

#310 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 08 marca 2014 - 08:36

Pierwsze wrażenie - fajny…

Jednak jak za sprzęt za 5000 zł (128GB, i5, 8GB) spodziewałem się więcej.

Minusy które dostrzegłem:

1.Żółtawe barwy matrycy w porównaniu do mojego poprzedniego MB PRO MID10 15"

Dołączona grafika

Chyba po prostu się przyzwyczaję, jak to się stało w moim 5s, który również ma takie barwy.

2.Luźne zawiasy, co prawda nie mam problemu jak u niektórych ludzi, że macbook podczas normalnej pracy się przechyla, ale jednak… Dziwne, że w nowym komputerze, jak leży płasko i podnoszę klapę, to się podnosi (nie cały macbook, jak było w PRO), ?

3.Gorsze czcionki w porównaniu do poprzedniego maczka.

Pozdrawiam
Michasss8

[mod] W tym dziale nie zadajemy pytań[/mod]

#311 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 10 marca 2014 - 22:21

[mod]Posprzątałem - wracamy do opinii o MacBook Air 13'' 2013. Problemy i porady proszę do odpowiedniego działu. [/mod]

#312 somer

somer
  • 4 postów

Napisano 14 kwietnia 2014 - 14:21

czy w tej chwili opłaca się kupować MBA i5, 4gb, 128 ssd za 4000 zł?

#313 witekgk

witekgk
  • 40 postów

Napisano 14 kwietnia 2014 - 19:55

Nie nie opłaca sie

#314 bartek4don

bartek4don
  • 7 postów

Napisano 20 kwietnia 2014 - 21:09

Nie nie opłaca sie

Dlaczego się nie opłaca?

#315 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 20 kwietnia 2014 - 21:12

Dlaczego się nie opłaca?

Bo pewnie lada moment będą nowe i obecna wersja podstawowa potanieje, a w cenie około 4k zł będzie można dostać nową.

#316 bartek4don

bartek4don
  • 7 postów

Napisano 20 kwietnia 2014 - 21:17

Bo pewnie lada moment będą nowe i obecna wersja podstawowa potanieje, a w cenie około 4k zł będzie można dostać nową.

No wlasnie - "lada moment", ale kiedy ten moment nastapi, czy w czerwcu czy bedzie to raczej druga polowa roku? Czy po premierze MBA 2014, wersja 2013 stanieje dosc znacznie?

#317 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 20 kwietnia 2014 - 21:25

Ostatnio zaprezentowali MBA na czerwcowej konferencji, mam nadzieję, że w tym roku zrobią podobnie, bo powoli przymierzam się do podstawowej wersji MBA 11" i na jesień będę się za takim rozglądał. Wiadomo, że od razu ceny drastycznie nie spadną, ale jeśli pokażą coś dobrego w niezłej cenie to pewnie osoby, które kupiły niedawno poprzedni model będą sobie pluły w twarz, że nie poczekały jeszcze trochę. Także odpowiedź na pytanie czy się opłaca: jeżeli taki komputer jest Ci potrzebny już teraz (bo np. nie masz innego) to opłaca się kupić za 4k, szczególnie wersje 13"; natomiast jeżeli nie pali Ci się pod nogami (np. tak jak w moim przypadku - mam komputer stacjonarny, a MBA chciałbym jako mobilny dodatek, który nie jest mi niezbędny) to opłacałoby się raczej poczekać.
Mac Buyer's Guide: Know When to Buy Your Mac, iPod or iPhone

#318 cohontes

cohontes
  • 61 postów
  • SkądBytom

Napisano 23 kwietnia 2014 - 20:36

Ja dzis zamowilem swojego MBA13 w podstawiwej wersji w saturnie. Czekanie na kazda kolejna premiere niestety irytuje. Bo zawsze cos wprowadza, zawsze bedzie cos lepszego. I mozna czekac w nieskonczonosc.

#319 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 23 kwietnia 2014 - 21:04

Ja dzis zamowilem swojego MBA13 w podstawiwej wersji w saturnie. Czekanie na kazda kolejna premiere niestety irytuje. Bo zawsze cos wprowadza, zawsze bedzie cos lepszego. I mozna czekac w nieskonczonosc.

To jest mądre podejście, czekać można wieczność.

Nawet jak wejdzie nowy model czy poprzedni staje sie gorszy...?

#320 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 kwietnia 2014 - 13:21

To jest mądre podejście, czekać można wieczność.

Nawet jak wejdzie nowy model czy poprzedni staje sie gorszy...?

Nie ale niecałe 2mc przed premierą Air 2014 który będzie w cenie 2013 kupowanie tylko dlatego, że kogoś coś swędzi to średnie wyjście. Sam miałem teraz kupować ale już wytrzymam ten czas i za te same pieniądze będę miał lepszy sprzęt, podobnie jak z iPhone 5 i 5S.

#321 cohontes

cohontes
  • 61 postów
  • SkądBytom

Napisano 24 kwietnia 2014 - 13:33

Trochę oszczędniejszy procesor, trochę szybsze wifi, trochę szybsza pamieć. Przełomu nie będzie. Może dopiero wtedy jak wyjdzie MBA z retiną. Nowy air nie będzie kosztował też od razu tyle samo co stare gdzieś na promocjach. Więc płacenie powiedzmy 600zł za coś co nie wnosi nic przełomowego a różni się w głównej mierze zmianą 2013 na 2014 to też średnie wyjście.

#322 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 kwietnia 2014 - 17:08

Może też być zaskoczenie, a nie zwykłe update. ;)

#323 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 29 kwietnia 2014 - 10:27

No i tym razem opłacało się trochę poczekać - trafiła się niezła obniżka cen :)

#324 bartek4don

bartek4don
  • 7 postów

Napisano 29 kwietnia 2014 - 11:54

No i tym razem opłacało się trochę poczekać - trafiła się niezła obniżka cen :)

Jaką obniżke masz na myśli?

#325 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 29 kwietnia 2014 - 12:17

Jaką obniżke masz na myśli?

http://myapple.pl/co...cbooki-air.html

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych