MacBook Air 13'' 2013 - opinie/testy użytkowników
Napisano 26 lipca 2013 - 16:49
Napisano 26 lipca 2013 - 16:56
Napisano 26 lipca 2013 - 18:50
Napisano 26 lipca 2013 - 21:30
Napisano 27 lipca 2013 - 21:57
Napisano 29 lipca 2013 - 18:32
Napisano 29 lipca 2013 - 18:44
Napisano 29 lipca 2013 - 23:33
Napisano 11 sierpnia 2013 - 20:04
Chodzi płynnie, rewelacyjnie wręcz. Chciałbym jednak napisać o jednym mankamencie którego nie znalazłem rozwiązania po polsku, który udało mi się rozwiązać po przestudiowaniu angielskich materiałów.
Po włączeniu Mac App Store, zalogowaniu się i kliknięciu pola Updates wyświetlało się długo nawet 20 minut informacja Checking for Updates. I nic… Za poradami z forum Apple wszedłem w Monitor Aktywności wymusiłem zamknięcie procesu. Pomogło. Pomimo, że jest to dostępne w sieci, jeśli ktoś zastanawia się nad tym laptopem warto wiedzieć od razu, by oszczędzić sobie stresów (sprawdzanie nie powinno trwać więcej niż 3-4 minuty).
EDIT: Metoda nie działa ciągle i zawsze, czasem trzeba powtórzyć kilka razy.
Sam komputer jest niesamowity, 7 godzin pracy na baterii przy zewnętrznej nagrywarce i dysku twardym wpiętymi do komputera, porządkowaniu iPhoto i filmów z wakacji w iMovie, teraz po 2 dniach używania internetu po Wi-Fi i wyświetlaniu slajdów (~4 godziny) mam 59% i około 8 godzin pracy. Power Nap jest cudowny, maile tuż po otworzeniu - niesamowita rzecz
Dodam że MBA będzie rozpieszczanym komputerem. Nie wiem czy oprócz aplikacji out-of-the-box dojdzie ich więcej niż 3. Za to intensywnie wykorzystywanym, (Scrienever, Keynote przez dłuższą część dnia) rzadko wyłączanym, zazwyczaj w hibernacji.
BTW, jaki dysk zewn. pod Time Machine polecacie.
Pozdrawiam niejaki don jm.
Napisano 12 sierpnia 2013 - 13:50
Napisano 16 sierpnia 2013 - 14:04
Napisano 16 sierpnia 2013 - 20:02
Napisano 17 sierpnia 2013 - 21:49
Napisano 17 sierpnia 2013 - 22:10
Napisano 17 sierpnia 2013 - 22:49
Napisano 17 sierpnia 2013 - 22:49
1. Jak bardzo jest to odczuwalne, przeszkadzające, uciążliwe?
2. Są to darmowe rozwiązania? Chodzi mi czy darmowe jest tylko i wyłącznie zainstalowanie Windowsa obok OS X przez Boot Camp, czy jest też możliwość używania go w maszynie wirtualnej za darmo? Jak wpływają takie rozwiązania na baterię w Airze?
3. Mam HDMI, to już jest sprawa kosmetyczna. Chodzi mi o to czy się to sprawdza, jakieś lagi, przycięcia, jakość obrazu ?
4. Ze względu na temperaturę? Temperatura temperaturą, chodzi mi o to, że jest możliwe zamknięcie pokrywy i korzystanie tylko z zewnętrznego. Bądź też wyłączenie ekranu laptopa i odłożenie go, otwartego, na bok. Do tego klawiatura i myszka zewnętrzna.
5. Macbook Pro w tym momencie się kompletnie nie opłaca, przynajmniej ja tak uważam. 7300 zł za roczne bebechy, tylko i wyłącznie za ekran, to gruba przesada. Gdyby go odświeżyli, to może i tak. Tyle, że nie wiadomo kiedy to zrobią, a i prędko okazja na nabycie go z 10% upustem może się nie przytrafić.
Co do ThinkPada, którego zaproponowałeś, to chciałbym mieć dysk SSD.
Jacus-Z:
Mógłbyś zrobić jakiś test obciążeniowy i właśnie opisać, jak zachowują się wentylatorki i temperatura? Głownie chodzi raczej o odczuwanie jej na dłoniach, przy podpieraniu i pisaniu. Nie wiem w sumie, nigdy nie miałem laptopa na własność, cale życie na desktopach Jeśli coś pomijam, to proszę, mówcie
Gry odpalałeś na Windows czy Mac OS?
EDIT:
Co do temperatur przeczytałem dość obiecującą opinię na stronie macwyznawca.pl, dokładniej tutaj: http://macwyznawca.p...r-mid-2013.html
Treść: "Na koniec jeszcze jedna rzecz jaka mnie bardzo mile zaskoczyła. Temperatura… Air nawet po długim renderingu filmu w iMovie czy testach za pomocą Cinebench gdy słupki procesora (uwaga - są cztery dwa rdzenie po dwa wątki) długo były „na maksa”, jest ledwo letni. Skończą się mokre od potu plamy na udach w miejscu gdzie kładłem komputer…"
Napisano 18 sierpnia 2013 - 00:36
Napisano 18 sierpnia 2013 - 11:03
Napisano 18 sierpnia 2013 - 18:34
Z tym że studencka licencja Windowsa z tego co pamiętam nie może być używana do celów zarobkowych.
Testowa 8.1 Developer Preview chyba też nie.
Wszystko jest na tym forum
Air z Haswell mają problemy z kompatybilnością karty WiFi, które chyba jeszcze nie zostały rozwiązane poprawką do systemu.
Warto od razu kupić rozszerzenie gwarancji AppleCare na 3 lata.
Napisano 18 sierpnia 2013 - 20:32
Napisano 18 sierpnia 2013 - 23:48
Napisano 19 sierpnia 2013 - 03:48
Tak, wersja studencka (wg mnie) jest po to, aby student za darmo sobie pobrał, przyzwyczaił się, a potem wchodząc na rynek pracy kupił go, lub umiał działać tylko na nim. Pracy puki co nie mam, więc mnie raczej nie posadzą
Dlaczego uważasz, że warto to wykupić? To jest aż 1100zł :/
Słyszałem o tych problemach, ale chyba nie wszystkim się zdażają?
Bartix:
Zobaczę, jak to wyjdze "w praniu". Nie wiem czy się opłaca w ciemno wydawać, trzeba zobaczyć czy faktycznie ten Windows przydawałby się tak ciągle, czy raczej bardzo okazyjnie.
Dzięki bardzo za opinię! Mogę wiedzieć czym się trudnisz, itd bo z tego co słyszałem specjalistycznego oprogramowania jak na lekarstwo. Raczej jakieś zabawki itd. Nie wiem, nigdy nie miałem Maca.
A jabłuszko u mnie zaczęło się o iPhone Myślę, że mając iPhone i iPada, Mac owocowałby jeszcze bardziej, bo w końcu ekosystem jakiś tam jest.
luck1985:
Co masz na myśli?
Kurdę, muszę się chyba jeszcze dużo doedukować w temacie komputerów apple.
Napisano 19 sierpnia 2013 - 04:03
Tak edukacja to świetna sprawa! Polecam ! Jeśli możesz to skorzystaj,przeważnie za darmo, no i przestań już tak się podniecać tym"ekosystemem" bo to deko niezdrowe jest i pamiętaj rączki na kołdręŁukasz Ignacyk:
Tak, wersja studencka (wg mnie) jest po to, aby student za darmo sobie pobrał, przyzwyczaił się, a potem wchodząc na rynek pracy kupił go, lub umiał działać tylko na nim. Pracy puki co nie mam, więc mnie raczej nie posadzą
Dlaczego uważasz, że warto to wykupić? To jest aż 1100zł :/
Słyszałem o tych problemach, ale chyba nie wszystkim się zdażają?
Bartix:
Zobaczę, jak to wyjdze "w praniu". Nie wiem czy się opłaca w ciemno wydawać, trzeba zobaczyć czy faktycznie ten Windows przydawałby się tak ciągle, czy raczej bardzo okazyjnie.
Dzięki bardzo za opinię! Mogę wiedzieć czym się trudnisz, itd bo z tego co słyszałem specjalistycznego oprogramowania jak na lekarstwo. Raczej jakieś zabawki itd. Nie wiem, nigdy nie miałem Maca.
A jabłuszko u mnie zaczęło się o iPhone Myślę, że mając iPhone i iPada, Mac owocowałby jeszcze bardziej, bo w końcu ekosystem jakiś tam jest.
luck1985:
Co masz na myśli?
Napisano 19 sierpnia 2013 - 08:46
Napisano 19 sierpnia 2013 - 13:03
W razie awarii szybko się zwróci, bo naprawa pogwarancyjna to kilka tys. zł.Dlaczego uważasz, że warto to wykupić? To jest aż 1100zł :/
Rozszerzenie możesz dokupić później, bodaj w ciągu roku od zakupu komputera.
Ma na myśli wcześniejsze serie MacBooków Air i problemy z nimi.Co masz na myśli?
Zerknij do artykułu: http://antyweb.pl/18...siadka-na-maka/
Bo wszyscy producenci chcą wyprzedać zapasy starych modeli, a ci pecetowi dodatkowo czekają na premierę Windows 8.1.Ja bym się z MBA 2013 jak i każdym komputerem na Haswellu wstrzymał. Za dużo niejasności jest przy obecnych komputerach dotyczących problemów.
MBA jak i PC mają kłopoty w Wifi, nie wiem jak w MBA ale są kłopoty też z BT jak i dziwne zachowania z USB. Nie wiadomo czy intel nie uwalił czegoś sprzętowo. Byłoby dziwne gdyby OSX i Windows miały te same problemy i nie zostały by usunięte przez dość długi już czas.
Być może jest to też przyczyną dlaczego premier na Haswellu jest tak mało i wiele modeli jest zapowiedzianych ale nie wypuszczonych na rynek.
Nawet jeśli coś spartaczyli, to będą musieli wymienić na nowe.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych