Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 13'' 2013 - opinie/testy użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
475 odpowiedzi w tym temacie

#76 Jakub Nowak

Jakub Nowak
  • 37 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 sierpnia 2013 - 11:28

Kiedyś ktoś robił badania nt. wpływu korzystania z laptopa pod zasilaczem na spadek pojemności baterii, amerykańscy naukowcy pewnie ;d Konkluzja była taka, że różnica jest w granicy błędu pomiaru/naturalnych różnic między bateriami. Czyli używasz jak Ci wygodnie, pamiętając tylko by nie dopuścić do całkowitego rozładowania, bo to już szkodzi.

#77 808music

808music
  • 16 postów

Napisano 22 sierpnia 2013 - 10:36

Pytanie do użytkowników MacBook Air 2013

Cześć,
Chciałbym się dowiedzieć czy w Waszych MBA 2013 ma miejsce następująca sytuacja, zainstalowany system ML 10.8.4

- komputer pracuje na baterii,
- po kilku minutach (w zależności od ustawień oszczędzania energii) ekran najpierw się przyciemnia a potem całkowicie wygasza, ale komputer cały czas jest włączony,
- jeśli gra radio z iTunes lub wykonywany jest backup na Time Capsule połączenie z WiFi jest cały czas utrzymywane,

- ALE jeśli nie dzieje się nic - to wtedy po wybudzeniu ekranu z uśpienia - komputer łączy się z WiFi. Co oznacza, że przez czas uśpienia ekranu nie było połączenia z internetem.

Sprawdzałem tę sytuację też na MacBook Pro z ML i co ciekawe też tak się działo.

Będę wdzięczny za Wasze info w tej sprawie - jak to u Was wygląda.

#78 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 sierpnia 2013 - 20:12

Co w tym dziwnego? Uśpienie skutkuje wyłączeniem połączenia z internetem.

#79 OneManShow_w0w

OneManShow_w0w
  • 29 postów

Napisano 23 sierpnia 2013 - 01:19

Mam okazję kupić dobrze Macbooka Aira z USA, czy takie coś będzie ok?
WTYK WTYCZKA SIECIOWA APPLE MAGSAFE MACBOOK IBOOK (3467225421) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Próbował ktoś kiedyś tego typu rozwiązań?

P.s. Jest jakiś ZBIORCZY temat o zakupie Maca w USA? Informacje na forach, w sieci, nie dość, ze sie często różnią, są domyslami lub zgadywaniem, to są porozrzucane. Przydałoby się jedno kompendium wiedzy o zakupie Maca za oceanem, które byłoby wylewapne, kompletne i zawierało wszystkie niezbędne i PRAWDZIWE informacje.

#80 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 23 sierpnia 2013 - 06:45

To będzie dobra wtyczka ale kup dwie na wszelki wypadek i dokup też kabel zasilający jak np: KABEL APPLE MACBOOK PRO AIR SIECIOWY ZASILACZ-A (3456952429) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. bo ten z USA nie będzie dobry.

To zrób taki temat i opisz swoje doświadczenia ;-)

#81 maly10000

maly10000
  • 93 postów
  • SkądCzeladź/Katowice

Napisano 23 sierpnia 2013 - 08:42

Od niedawna używam nowego Aira i chciałem kupić do niego przejściówkę thunderbolt -> hdmi. Czy warto płacić około 100 zł (iSpot i Apple online store) za taką przejściówkę? Na allegro są za niecałe 20 zł - pytanie czy to chłam czy wielkiej różnicy pomiędzy nimi nie będzie?

#82 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 23 sierpnia 2013 - 08:47

Nie polecam takich zakupów. Później się zdziwisz, że coś dziwnie się obraz zachowuje na monitorze, albo że kabel jest do dupy i fale z komórki mu przeszkadzają.

#83 maly10000

maly10000
  • 93 postów
  • SkądCzeladź/Katowice

Napisano 23 sierpnia 2013 - 09:03

Dzięki, trzeba będzie wysupłać stówkę ;)

#84 808music

808music
  • 16 postów

Napisano 23 sierpnia 2013 - 09:05

Chodzi mi tylko o uśpienie samego monitora - czy u Ciebie też to występuje?

- - - Połączono posty - - -

Co w tym dziwnego?
Uśpienie skutkuje wyłączeniem połączenia z internetem.

Chodzi mi tylko o uśpienie samego monitora - czy u Ciebie też to występuje?

#85 OneManShow_w0w

OneManShow_w0w
  • 29 postów

Napisano 23 sierpnia 2013 - 09:31

Rybaku, nie mogę nic takiego sam napisać, bo chciałbym to przeczytać przez zakupem :)

#86 Gość_ubiq2012_*

Gość_ubiq2012_*

Napisano 23 sierpnia 2013 - 14:14

Od niedawna używam nowego Aira i chciałem kupić do niego przejściówkę thunderbolt -> hdmi. Czy warto płacić około 100 zł (iSpot i Apple online store) za taką przejściówkę? Na allegro są za niecałe 20 zł - pytanie czy to chłam czy wielkiej różnicy pomiędzy nimi nie będzie?

DVI, HDMI, Thunderbold.... to są sygnały cyfrowe. Możesz spokojnie kupić na allegro, będzie działać. Magia zapłacenia 80 zł marży dla iSpot nie wpływa na jakość sygnału.

#87 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 23 sierpnia 2013 - 14:16

@OneManShow_w0w, zadaj swoje pytania, to może ktoś postara się na nie odpowiedzieć. :) @up, racja. Opisywane było to w gazetach i na stronach, które porównywały kable HDMI za kilka, kilkadziesiąt i nawet kilkaset złotych. Jedyną różnicą było ich jakość wykonania.

#88 ŁysyAK

ŁysyAK
  • 109 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 23 sierpnia 2013 - 14:39

Ja mam swojego od 25lipca i jestem bardzo zadowolony , kompletnie wszytsko smiga jak nalezy :)

#89 OneManShow_w0w

OneManShow_w0w
  • 29 postów

Napisano 23 sierpnia 2013 - 16:38

szkodnikPL:

Ogólnie chciałbym wiedzieć z czym wiąże się zakup Maca w USA. Wiem, że

1. Klawiatura jest nieco inna. Ma taka samą funkcjonalność, jedynie wielkość enter jest inna i po lewej stronie drobna różnica. W moim przypadku to nawet lepiej, okazuje się, że Macbook z Ameryki ma układ jak mój Razer, którego używam już dłuższy czas.
2. Zasilacz jest dobry, wystarczy jedynie zmienić końcówkę. Zasilacz obsługuje prąd 100/230V 50/60MHz. Jest to z resztą na nim napisane. Tak też jest na innych ładowarkach Apple. Koszt na allegro to kilka złotych. Za dyszkę wyjdzie z przesyłką.
3. Język można łatwo przestawić w ustawieniach, nie tak jak w Windowsie. Mac kupiony w USA ma nasz język ojczysty od razu.
4. Serwis jest ogólnoświatowy, więc gwarancja uznawana jest też i w Polsce.

Odpowiedzi na forach są banalne, nie przemyślane i spławiające. Ludzie, którzy nie chcąc kupić "kota w worku", jakim może się okazać sprzęt z innego kontynentu, chcą wiedzieć wszystko czarno na białym. A tak nie wiadomo, trochę domysłów, "słyszałem, że...: itd. A ja przykładowo nie mam pojęcia, czy taki zakup nie będzie sprawiał problemów. Na przykład z:

1. Oprogramowaniem kupionym w Polsce. Konsole miały blokady na regiony, więc nie wiem jak to się może skończyć
2. Funkcjami lokalizacyjnymi, łącznością między europejskim iPhonem a amerykańskim Makiem.
3. Serwis gwarancyjny serwisem, ale po upływie gwarancji coś się zepsuje i co wtedy?
4. Wybór regiony przy rejestracji.
5. Mac App Store może mieć jakieś ograniczenia regionalne.

Nie mam pojęcia czym to się różni, bo nikt nigdy nie pokusił się na temat pt "wszystko co musisz wiedzieć przed zakupem Apple w USA". Proponuję o stworzenie takiego kompedium wiedzy na ten temat.

Odpowiedzi typu "bierz i nie marudź" albo "spoko spoko działa, mi działa elegancko drugi rok" nie są jakieś wylewne i wyjaśniające problem.

Coś czuję, że mój post zostanie potraktowany jako off topic. No, ale w końcu planuję zakup Macbook Air właśnie, więc może admin będzie wyrozumiały :)

#90 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 23 sierpnia 2013 - 18:12

Nie polecam takich zakupów. Później się zdziwisz, że coś dziwnie się obraz zachowuje na monitorze, albo że kabel jest do dupy i fale z komórki mu przeszkadzają.

U nas w firmie większość przelotek mamy "z allegro". Działają tak samo.

#91 Razle

Razle
  • 184 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 sierpnia 2013 - 21:41

@OneManShow_w0w Nie widzę potrzeby tworzenia takiego tematu. To jest taki sam komputer, jaki możesz zamówić w polskim apple store online z klawiaturą US. Tylko w zestawie dostajesz końcówki zasilacza amerykańskie. 1. Nie ma żadnych blokad regionalnych 2. Nie ma problemów 3. Zanosisz do jakiegokolwiek serwisu pogwarancyjnego. Możesz już w Polsce dokupić Apple Care. Gwarancja na podstawie numeru seryjnego jest realizowana. 4. Przy pierwszym logowaniu wybierasz język, kraj, podajesz dane do rejestracji, kraj albo po prostu logujesz się na swoje polskie Apple ID 5. MAS ma ograniczenia regionalne dla kont (konta US, polskie itd.), nie dla urządzeń.

#92 OneManShow_w0w

OneManShow_w0w
  • 29 postów

Napisano 23 sierpnia 2013 - 21:51

Dziękuję bardzo! Najlepsza odpowiedź jaką kiedykolwiek widziałem! Tylko powiedz, co to takiego jest MAS... EDIT: MAS: Mac App Store :) Czyli ta blokada w sklepie wynika z mojego konta i to, jaką tam mam narodowość, a nie gdzie, skąd kupiłem sprzęt. Czy zalogowałbym się swoim apple ID na komputer z USA czy od nas, efekt (ewentualne blokady) są te same. (??)

#93 kdʘ

kdʘ
  • 257 postów
  • SkądJarosław

Napisano 23 sierpnia 2013 - 22:36

Już napisał, że ewentualne blokady regionalne są dla kont, ale nie ogólnie dla komputerów. Drążenie tematu nie ma sensu :)

#94 OneManShow_w0w

OneManShow_w0w
  • 29 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 10:05

A spytam jeszcze kto z was ma Maca z USA, i jakie są wasze wrażenia, doświadczenia? Chcę wiedzieć, bo planuję taki zakup.

#95 rotkif

rotkif
  • 154 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 10:07

A czym mają się różnić wrażenia z użytkowania Mac'a z USA z tym z EU?

#96 OneManShow_w0w

OneManShow_w0w
  • 29 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 10:43

Właśnie, jeśli takie są, chciałbym się dowiedzieć... Krążą plotki, że na rynek amerykański trafiają "lepsze sztuki" ?

#97 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 sierpnia 2013 - 11:25

Właśnie, jeśli takie są, chciałbym się dowiedzieć...

Krążą plotki, że na rynek amerykański trafiają "lepsze sztuki" ?

Robisz śmietnik, najlepiej zadzwoń na infolinię Apple a nie zadajesz idiotyczne pytania.

Pomyśl zanim coś napiszesz...

#98 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 11:31

Pomylił plotki o mercedesach z makiem... :) Taka rola plotki... zniekształca się im więcej idiotów ją sobie powtarza

#99 OneManShow_w0w

OneManShow_w0w
  • 29 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 20:33

Forum o tematyce apple jest chyba po to, aby rozwiewać wątpliwości dotyczące właśnie tych produktów. Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Śmietnik to robią właśnie posty jak ten wyżej, NIC nie wnoszący.

#100 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 24 sierpnia 2013 - 21:05

ale ludzie z infolinii apple z pewnością są lepiej poinformowani od nas, forumowiczów :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych