Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

MacBook Air 13'' 2013 - opinie/testy u偶ytkownik贸w

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
475 odpowiedzi w tym temacie

#251 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 post贸w
  • Sk膮dBia艂a Podlaska

Napisano 23 grudnia 2013 - 13:03

Te偶 nie mam 偶adnych problem贸w z WiFi. Ale nie wiem dlaczego wybierasz mi臋dzy dwoma zupe艂nie r贸偶nymi sprz臋tami ;)

#252 berger91

berger91
  • 277 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 23 grudnia 2013 - 14:19

Ja powiem szczerze, 偶e dzisiaj po raz pierwszy spotka艂em si臋 z problemem WiFi w nowych MBA. O problemie przeczyta艂em na forum, na moim Macu nic takiego nie wyst臋powa艂o ani nie wyst臋puje (niezale偶nie od wersji systemu). Pewnie to wada cz臋艣ci urz膮dze艅, bo na pewno nie wszystkich, tak偶e ja mog臋 komputer 艣mia艂o poleci膰. Je艣li mia艂bym wybiera膰 mi臋dzy MBA i iPad Air jak kolega kilka post贸w pr臋dzej, wybra艂bym bez zastanowienia MacBooka- iPad to dla mnie ''uzupe艂nienie'' rodziny iUrz膮dze艅, a nie alternatywa dla komputera.

#253 konrad white

konrad white
  • 236 post贸w

Napisano 23 grudnia 2013 - 14:44

Te偶 nie mam 偶adnych problem贸w z WiFi. Ale nie wiem dlaczego wybierasz mi臋dzy dwoma zupe艂nie r贸偶nymi sprz臋tami ;)

Wiem, 偶e poda艂em kontrowersyjn膮 alternatyw臋. Mam lapka, kt贸ry jeszcze dobrze prz臋dzie, natomiast na 2-3 dni b臋d臋 poza domem w pracy i potrzebuj臋 g艂贸wnie mobilnego dost臋pu do neta, obs艂ugi pdf (mam czytnik, ale s膮 takie pdfy, kt贸re wymagaj膮 szybkiej i p艂ynnej nawigacji), od czasu do czasu wystawi膰 faktur臋, skrobn膮膰 ma艂y tekst, st膮d MBA nie jest mi konieczny, mo偶e za kilka mcy, dlatego dumam nad iPadem z klawiatur膮.
W moim ajfonie dwugigowy transfer to stanowczo za ma艂o.

#254 DnL

DnL

• 370 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 23 grudnia 2013 - 14:54

Masz wi臋cej mo偶liwo艣ci na MBA. Je偶eli korzystasz tak du偶o z internetu mobilnego to polecam mifi i do tego kart臋 z internetem mobilnym - idealne rozwi膮zanie.

#255 berger91

berger91
  • 277 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 23 grudnia 2013 - 15:27

Wiem, 偶e poda艂em kontrowersyjn膮 alternatyw臋. Mam lapka, kt贸ry jeszcze dobrze prz臋dzie, natomiast na 2-3 dni b臋d臋 poza domem w pracy i potrzebuj臋 g艂贸wnie mobilnego dost臋pu do neta, obs艂ugi pdf (mam czytnik, ale s膮 takie pdfy, kt贸re wymagaj膮 szybkiej i p艂ynnej nawigacji), od czasu do czasu wystawi膰 faktur臋, skrobn膮膰 ma艂y tekst, st膮d MBA nie jest mi konieczny, mo偶e za kilka mcy, dlatego dumam nad iPadem z klawiatur膮.
W moim ajfonie dwugigowy transfer to stanowczo za ma艂o.

Wg. mnie MBA jest nawet bardziej mobilny ni偶 iPad z klawiatur膮 i tak jak wspomnia艂 DnL ma du偶o wi臋ksze mo偶liwo艣ci.
iPada Air oczywi艣cie tak偶e polecam, jednak uznaj臋 wy偶szo艣膰 MBA.
Twojego lapka zawsze mo偶esz sprzeda膰 i dokupi膰 iPad'a, do niekt贸rych zastosowa艅 lub skonfigurowa膰 bardziej wydajnego MBA.
Ja maj膮c iPad'a i MBA do wystwiania faktur "w terenie" i pisania si臋gam po komputer :)
Podsumowuj膮c jednak nie rozstaj臋 si臋 ani z tabletem, ani komputerem i oba urz膮dzenia w pracy mam zawsze przy sobie, a moja torba mimo noszenia samych "super-mobilnych" urz膮dze艅 do lekkich nie nale偶y. :)

#256 cake

cake
  • 176 post贸w

Napisano 24 grudnia 2013 - 02:56

Korzystam kilka dni - co mi przeszkadza? Bardzo kiepska klawiatura, klawisze s膮 niemi艂e w dotyku, taki najta艅szy chamski plastik + wizualnie kiepska jest ta gumowa ramka wok贸艂 ekranu. Brzydko to wygl膮da. Mam pytanie - znikn臋艂o mi menu wyboru po wcy艣ni臋ciu klawisza "OFF". Dawniej by艂o do wyboru - u艣pij, wy艂膮cz itd, teraz po jednorazowym kliku - po prostu si臋 usypia. Jak je przywr贸ci膰? Pozdrawiam i ko艅cz臋 bo nie trawi臋 tej klawiatury, cake

#257 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 post贸w
  • Sk膮dBia艂a Podlaska

Napisano 24 grudnia 2013 - 08:31

Pewnie "znikn臋艂o" po aktualizacji do Mavericksa? Je偶eli tak to ta opcja nadal jest, tylko musisz chwil臋 przytrzyma膰 przycisk power.

#258 cake

cake
  • 176 post贸w

Napisano 24 grudnia 2013 - 12:17

Dok艂adnie tak i dzia艂a, troch臋 gorzej teraz bo trzeba czeka膰, ale jest. Dzi臋kuj臋!

#259 Mercz

Mercz
  • 2聽783 post贸w
  • Sk膮dSzczecin, PL

Napisano 25 grudnia 2013 - 19:19

Moja opinia ? Niesamowity sprz臋t. Cichy, szybki. Jego nie s艂ycha膰. Rewelacyjnie si臋 pracuje.

#260 iU偶ytkownik

iU偶ytkownik
  • 754 post贸w
  • Sk膮dPolska

Napisano 26 grudnia 2013 - 17:44

Przy kupnie MacBooka zastanawia艂em si臋 nad ekranem 11 lub 13-sto calowym. Wybra艂em mniejszy i po kr贸tkim korzystaniu stwierdzam, 偶e rozmiar jest idealny. Co do samego sprz臋tu: jako艣膰 wykonania stoi na niesamowitym poziomie. Wida膰 i czu膰 jest, 偶e mamy do czynienia z urz膮dzeniem z najwy偶szej p贸艂ki. Zwykle pracuje bezg艂o艣nie, p艂ynnie, po prostu wspaniale a system jest bardzo intuicyjny. Chcia艂em sprawdzi膰, jak dzia艂aj膮 na nim gry, i pobra艂em Lego Star Wars 3 (jestem fanem lego ;)). Po zmniejszeniu ustawie艅 grafiki gra dzia艂a p艂ynnie (poza nielicznymi zwolnieniami). MacBook jednak mocno si臋 nagrzewa i s艂ycha膰, 偶e intensywnie pracuj膮 wentylatory. Wi臋c do mniej wymagaj膮cych gier a zw艂aszcza takich, z prostsz膮 grafik膮 jest ok. Bateria tzyma d艂ugo podczas normalnego korzystania (przegl膮danie internetu, iTunes, czy praca w pakiecie iWork). Og贸lnie jestem bardzo zadowolony i wed艂ug mnie jest to 艣wietny ultrabook.

Zauwa偶y艂em, 偶e nie ten temat, wi臋c prosz臋 moderacj臋 o przeniesienie :)

#261 konrad white

konrad white
  • 236 post贸w

Napisano 26 grudnia 2013 - 22:43

Potrzebuje mobilnego sprz臋tu na kilka dni w tygodniu, kiedy nie b臋d臋 mia艂 dost臋pu do swojego domowego lapka. Plik tekstowy typu faktura/rachunek do opracowania sporadycznie, g艂贸wnie wyszukiwanie specjalistycznych artyku艂贸w, czytanie for贸w zwi膮zanych z moim zawodem plus ksi膮zki pdf, bo do reszty mam czytniki. Trudno mi dokona膰 wyboru, tym bardziej 偶e iPad bez klawiatury mo偶e okaza膰 si臋 ca艂kiem wygodnym i wystarczaj膮cym rozwi膮zaniem. MBA zakupi艂bym jak padnie mi m贸j obecny laptop. Nie ukrywam, 偶e doniesienia o awaryjno艣ci Haswella troche mnie zniech臋caj膮, tym bardziej 偶e iPada uzywa艂bym jako hotspotu i zale偶y mi na stabilno艣ci po艂膮czenia wifi.

#262 luck1985

luck1985
  • 924 post贸w
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 04 stycznia 2014 - 18:39

Przy ilu % pokazuje wam si臋 info o niskim stanie na艂adowania? W poprzednim macbooku unibody chyba przy 20% 艣wieci艂o si臋 na czerwono. Tutaj schodzi do 10 i nic. Mo偶e ni偶ej musi zej艣膰?

#263 Michi18

Michi18
  • 124 post贸w
  • Sk膮dRuda 艢l膮ska, PL

Napisano 05 stycznia 2014 - 21:22

ja najni偶ej do 15% schodzi艂em, ni偶ej bym sie o baterie ba艂 :)

#264 Sebol

Sebol
  • 501 post贸w

Napisano 06 stycznia 2014 - 09:55

czego si臋 ba膰? oprogramowanie baterii samo dba o to by nie zej艣膰 poni偶ej bezpiecznego poziomu.

#265 Michi18

Michi18
  • 124 post贸w
  • Sk膮dRuda 艢l膮ska, PL

Napisano 06 stycznia 2014 - 10:55

to czemu ludziom, kt贸rzy schodz膮 do 0% du偶o szybcej spada wydajno艣膰 baterii?

#266 franz84

franz84
  • 238 post贸w

Napisano 06 stycznia 2014 - 11:08

to czemu ludziom, kt贸rzy schodz膮 do 0% du偶o szybcej spada wydajno艣膰 baterii?

o super wy艣lij statystyki na du偶ej grupie ludzi, kt贸rzy tak robi膮 i im bateria pada.

#267 hugo88pl-35801b74f9

hugo88pl-35801b74f9
  • 3 post贸w

Napisano 06 stycznia 2014 - 11:20

mi si臋 wczoraj pojawi艂o chyba przy 2%

#268 konrad white

konrad white
  • 236 post贸w

Napisano 12 stycznia 2014 - 21:19

Od dw贸ch dni jestem posiadaczem MBA: i5, 8 ram, 128 gb dysk. Pierwsze wra偶enia bardzo mi艂e. Mam pytanie czy to normalne, 偶e podczas prawie pe艂nego otwarcia klapy w momencie , kiedy MBA trzymany jest na kolanach i pochylony lekko do do艂u, wy艣wietlacz sam otwiera si臋 do pe艂nego rozwarcia?

#269 Go艣膰_oneghost_*

Go艣膰_oneghost_*

Napisano 12 stycznia 2014 - 22:11

u mnie na wersji mid 2011 trzyma si臋 bardzo stabilnie w ka偶dej pozycji.

#270 elita

elita

• 3聽034 post贸w
  • Sk膮dKalisz, PL

Napisano 12 stycznia 2014 - 22:16

U mnie te偶 si臋 trzyma koniec 2010. Masz co艣 z zawiasami, reklamacja.

#271 konrad white

konrad white
  • 236 post贸w

Napisano 12 stycznia 2014 - 22:45

Regulacja zawias贸w jest wykonywana od r臋ki czy sprz臋t jest wysy艂any do serwisu? MBA kupowany w punkcie autoryzowanym. Dodatkowo przy prawie pe艂nym zamkni臋ciu, k膮t oko艂o 15 stopni, klapa sama opada do do艂u.

#272 911T

911T
  • 153 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 13 stycznia 2014 - 22:07

Panowie posiadam MB Air, i doslownie teraz pracowalem odszedlem od monitora na jakies 5 min, po czym jak wrocilem klawiatura jest podswietlona natomiast ekran nie reaguje tzn jest wylaczany, i nie podwiestlony nie reaguje na ruchy myszka.. to juz nie pierwszy raz

#273 Rohas

Rohas
  • 26 post贸w
  • Sk膮dKatowice

Napisano 13 stycznia 2014 - 23:05

Witam. Totalnie nie wiem gdzie o to zapyta膰, a nie chc臋 syfi膰 nowym tematem. Przymierzam si臋 do zakupu MBA 13" - nie jestem jeszcze zdecydowany co do 4 vs 8 gb, ale chyba wezm臋 pierwsz膮 opcj臋, bo korzystam jedynie z film贸w, muzyki, zdj臋膰, internetu - mo偶e zacz膮艂bym jakie艣 pojedyncze fotki przerabia膰, ale w tak minimalnym stopniu, 偶e i tak nie b臋d臋 potrzebowa艂 tej dwukrotnie wi臋kszej pami臋ci. A mo偶e si臋 myl臋? Ale nie o to teraz pytam, bo g艂贸wnie mam dziwne pytanie dotycz膮ce... Apple vs Ubuntu. Tak po艣mialim si臋. Zawsze by艂em daleko od Linuxa i pracowa艂em ca艂e 偶ycie na Windowsie. Ale ostatnimi czasy co to tego szajsu podepn臋 - nie dzia艂a. A to sterowniki, a to co艣 tam, a to stara drukarka i sterowniki nie za艂apuj膮. Og贸lnie same minusy. M贸j ojciec jest zapalonym fanem Linuxa i jemu dzia艂a wszystko bez jakiegokolwiek 艣ci膮gania. Podpina te same sprz臋ty (stara drukarka) - system od razu wy艣wietla now膮 ju偶 zainstalowan膮 drukark臋 i w jednej sekundzie jest w stanie z niej drukowa膰. Nie dzia艂a skanowanie u mnie? Dawaj na Linuxa - dzia艂a. Moje pytanie brzmi - czy to samo da mi Apple? Czy wszystko b臋dzie chodzi艂o prosto, szybko, przyjemnie. Nie oszukujmy si臋 - a'la debil? Chc臋 偶eby ten system by艂 po prostu mia偶d偶膮cy, mega intuicyjny i... prosty. Mam do艣膰 u偶erania si臋 z Windowsem - na pewno nie chc臋 dalej w niego brna膰. Potrzebuj臋 czego艣 szybkiego, prostego i w przypadku problemu - 艂atwego rozwi膮zania a nie szukania pierdyliarda b艂臋d贸w odno艣nie co Bill Gates mia艂 na my艣li. Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowied藕 i licz臋, 偶e m贸j post nie zostanie obrzucony b艂otem, 偶e z艂y dzia艂, temat itp. Po MBA chc臋 si臋 wybra膰 w najbli偶szym czasie, wi臋c szybkie odpowiedzi i konkretne mile widziane :) Tak jak napisa艂em - potrzebuj臋 sprz臋tu mobilnego, na kt贸rym b臋d臋 tylko korzysta艂 z internetu, pisa艂 na uczelni + s艂ucha艂 muzyki ewentualnie odpala艂 film w dobrej jako艣ci (nie pogardz臋 full hd) i czasem mo偶e przerobi臋 pojedyncz膮 fotk臋 na fejsa haha. A mo偶e kto艣 ma jakie艣 rady co dokupi膰 itp :)

#274 Michi18

Michi18
  • 124 post贸w
  • Sk膮dRuda 艢l膮ska, PL

Napisano 14 stycznia 2014 - 07:57

we藕 8gb ram, bo za rok Ci b臋dzie ma艂o, a lepiej teraz do艂o偶y膰 400z艂, ni偶 potem zmienia膰 komputer. a co do urz膮dze艅 peryferyjnych to jak na razie ja nie mia艂em problemu z jak膮kolwiek drukark膮, czy innym sprz臋tem, ale niech si臋 kto艣 bardziej obeznany jeszcze wypowie :)

#275 Rohas

Rohas
  • 26 post贸w
  • Sk膮dKatowice

Napisano 14 stycznia 2014 - 21:48

we藕 8gb ram, bo za rok Ci b臋dzie ma艂o, a lepiej teraz do艂o偶y膰 400z艂, ni偶 potem zmienia膰 komputer.
a co do urz膮dze艅 peryferyjnych to jak na razie ja nie mia艂em problemu z jak膮kolwiek drukark膮, czy innym sprz臋tem, ale niech si臋 kto艣 bardziej obeznany jeszcze wypowie :)

Za rok? Tzn ze zwolni mi po czasie? Bo bede robil na nim ci膮gle to samo - praca biurowa. Wiec sklaniam sie ku 4gb jesli wszystko bedzie szybko hulac. Co do drukarki - podlaczasz i od razu lapie czy zabawa w sterowniki? To dla mnie bardzo wazne :P Dzieki za szybka odpowiedz :)

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych

Bing (1)