Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 vs HTC One

• Please log in to reply
741 replies to this topic

#201 towal

towal
  • 832 posts
  • SkądSRC

Posted 30 April 2013 - 17:17

@up Chłopak, weź pod uwagę jaką rozdzielczość ma One, potem popatrz na tabelki i chwilę pomyśl ;>

#202 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 30 April 2013 - 17:19

@up
Chłopak, weź pod uwagę jaką rozdzielczość ma One ;>

I jakie to ma znaczenie, iP 5 jest obecnie najwydajniejszym telefonem, nie wiem jak s4.

#203 towal

towal
  • 832 posts
  • SkądSRC

Posted 30 April 2013 - 17:24

@up Żadnego znaczenia, dwa razy większa rozdzielczość i to nie robi żadnej różnicy. Zresztą czego oczekiwać od kogoś kto nos spoza ekosystem nie wystawił ;]

#204 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 30 April 2013 - 17:25

ee chłopak, a co mnie interesuje rozdzielczość ma działać sprawie i tyle, nie zagłębiam sie w specyfikacje.

#205 towal

towal
  • 832 posts
  • SkądSRC

Posted 30 April 2013 - 17:29

@up Weź do ręki One, zobacz jak ten ekran wygląda wróć do iP5 i wtedy zobaczysz o czym mowa. Wg. mnie One bije w tym momencie na głowę iP5.

#206 lewy

lewy
  • 1034 posts
  • SkądMálaga

Posted 30 April 2013 - 17:32

Mnie i tak teraz interesuje kwestia płynności animacji itp. Niestety to co widziałem na YT, nie prezentuje poziomu z iOS... a sam interfejs wygląda świetnie. Zastosowana czcionka jest naprawdę dobra.

#207 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 30 April 2013 - 17:36

@up
Weź do ręki One, zobacz jak ten ekran wygląda wróć do iP5 i wtedy zobaczysz o czym mowa. Wg. mnie One bije w tym momencie na głowę iP5.

Nie przeczę, że gorzej wygląda bo wiele recenzji potwierdza ze One ma jeden z najlepszych ekranów wraz z iPhonem 5.

#208 towal

towal
  • 832 posts
  • SkądSRC

Posted 30 April 2013 - 17:37

Nie oglądałem filmów na yt, wiem to co prezentuje telefon. Płynność świetna, taka jak na iP. Polecam gdzieś sprawdzić jak ktoś ma taką możliwość. W porównaniu do całej rodziny Galaxy niebo a ziemia.

#209 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 30 April 2013 - 17:38

Mnie i tak teraz interesuje kwestia płynności animacji itp. Niestety to co widziałem na YT, nie prezentuje poziomu z iOS... a sam interfejs wygląda świetnie. Zastosowana czcionka jest naprawdę dobra.

Ja mam porównanie do Nexusa 4, którego teraz testuję i jest postęp to co kiedyś było, jest płynnie jeśli chodzi o animacje, ale nie tak płynnie jak na iOS, na androidzie czasami chrupnie, a na iOS scrolling i animacje są mega płynne.

#210 towal

towal
  • 832 posts
  • SkądSRC

Posted 30 April 2013 - 17:41

Na SGSIII, który ma super bebechy chrupało co mnie irytowało, teraz tego nie mogę powiedzieć. Wiem, że Nexusy również, tak jak mówisz świetnie się spisywały (miałem chwilę 4), ale i tak są daleko z HO.

#211 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 30 April 2013 - 18:33

iPhone 5 CPU ma najmocniejsze ze wszystkich androidów.

AnandTech | The HTC One Review Proszę jak widać 5 w każdym teście praktycznie na 1 miejscu.

Po pierwsze CPU i GPU to nie to samo.
Po drugie iPhone 5 to nie jest telefon z Android jak wynika z Twojego zdania.
Po trzecie iPhone ani GPU ani CPU nie ma najmocniejszych. Ma po prostu najnizsza rozdzielczosc z nich wszystkich.
Po czwarte, skoro...

a co mnie interesuje rozdzielczość ma działać sprawie i tyle, nie zagłębiam sie w specyfikacje.

... to sie na ten temat nie wypowiadaj bo nic nie wiesz. Jedyna testy z tych tabelek jakie maja znaczenie to "frames per second" i tam juz iPhone spada poza podium.

#212 towal

towal
  • 832 posts
  • SkądSRC

Posted 30 April 2013 - 18:43

@Homer Dyskusja wraca na poziom. Niestety moi poprzedni rozmówcy za Chiny Ludowe nie potrafili dostrzec tej subtelnej różnicy :)

#213 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 30 April 2013 - 18:52

Homer nie wymądrzaj się bo wszystkie rozumy pozjadasz :] Oczywiście moja literówka chodziło mi o sam GPU, że ma bardzo mocny, a CPU wiadomo że już wielojajowe androidy przegoniły go. Akurat jeśli chodzi o telefony to dużo wiem bo jestem na bieżąco ze wszystkim. Dla jednych dobre jest to, dla drugich inne. Mam iP i N4 obydwa są dobre, ale jestem wyczulony na płynność animacji i scrollingu i akurat na iOS jest lepiej w tej kwestii, reszta jak najbardziej na + androida ;) Tyle ot.

#214 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 30 April 2013 - 19:57

Owszem ma mocny GPU a w stosunku do rozdzielczosci ekranu nawet bardzo mocny. Mimo to nie jest juz "naj" od jakiegos czasu. Owszem, nadrabia lepsza optymalizacja i dzieki temu w niektorych tabelkach wychodzi na prowadzenie. Wezmy na przyklad taka gre, ktora moim zdaniem jest najlepszym benchmarkiem na owczesny czas - RR3. Skoro @madhunter masz N4, mozesz ja sobie za darmola pobrac i jesli masz rowniez iP5 przekonac sie w ktorych sytuacjach górą jest Nexus a w ktorych iP5. Dla tych co nie maja mozliwosci, juz wyjasniam. Otoz na iPhone gra dziala w miare plynnie, FPS jest bardzo stabilny, ale nie przekracza 26-27 klatek, gra (poza menu) nie zwalnia ani nie chrupie. To jest wynik przede wszystkim optymalizacji i w miare wydajnego gpu, ktory nie musi wyswietlac mocarnej rozdzielczosci. Efekt? Dla wiekszosci zadowalajacy. Natomiast na N4 majac mocniejsze podzespoly ale sporo slabsza optymalizacje efekt jest nastepujacy: gra dziala z wiekszym FPS niz w iPhone, tutaj mamy spokojnie ponad 35 przez wiekszosc czasu. Niestety framerate jest dosc niestabilny. Gra potrafi zejsc chwilowo nawet do 20-25 fps czego na iPhone nie uswiadczymy nigdy. Efekt? Wiekszosc powie, ze gra nie dziala tak dobrze jak na iOS mimo, ze w 75% dziala lepiej a tylko w 25% dziala gorzej, ale za to zdecydowanie gorzej. Inne telefony pomijam, bo maja ekrany 1080p i z obecnymi podzespolami nie nadaja sie do grania (a przynajmniej w RR3). Nawet SGS IV Octa klęka przy tej grze mimo, ze ma najmocniejsze GPU z nich wszystkich. Takze temat jest do przemyslenia, czy chcemy grac na telefonie komfortowo czy odpuszczamy i podziwiamy 440 ppi (pod mikroskopem chyba ;). Ja osobiscie pieniadze na gry zostawiam w AppStore bo jest mniejsze ryzyko, ze gra bedzie dzialać lipnie.

#215 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 30 April 2013 - 20:02

Nie przeczę, że gorzej wygląda bo wiele recenzji potwierdza ze One ma jeden z najlepszych ekranów wraz z iPhonem 5.

Tyle ze ten w iPhone 5 to pipidówa przy HTC One. Chciałbym taką ostrość w iPhone.

#216 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 30 April 2013 - 20:28

Tyle ze ten w iPhone 5 to pipidówa przy HTC One. Chciałbym taką ostrość w iPhone.

Bądźmy poważni...

#217 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 30 April 2013 - 21:01

Jestem poważny, mam w domu dwa iPhone 5 w dodatku porównywałem ekrany w salonie T-mobile. iPhone 5 i SGS3 wypadali mizernie przy HTC One. Gdy oba telefony masz obok siebie różnica jest znacząca.

#218 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 30 April 2013 - 21:17

@Homer testowałem już RR3 tu i tu :P i fakt jak wspomniałeś, że na N4 Fpsy sa niestabilne i przez to większość z Nas będzie wnioskowało, ze gra sie po prostu tnie, bo schodzi poniżej tych 25 fpsów, gdzie na iP nie zejdzie. Ale co kto woli , najważniejsze aby każdemu z Nas pasowało to, co na co dzień używamy, czy to iPhone, czy Android czy poczciwa Nokia 3310 - to My mamy odczuwać komfort użytkowania urządzenia, dla jednych będzie wygodne 4' dla drugich 5'5. I tyle :)

#219 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 30 April 2013 - 21:42

A idzie już gdzieś dostać tego HTC One u nas?

Jest już w przedsprzedaży, wysyłki mają ruszyć 6 maja.

#220 lewy

lewy
  • 1034 posts
  • SkądMálaga

Posted 01 May 2013 - 21:41

Hmm, kusi mnie on, ale obawiam się znowu tego co w S3, czyli braku animacji czy też ścinaniu + wyłączaniu się aplikacji. Nie chcę mi się znowu tego przerabiać. Jak mam zmieniać S3, to na coś lepszego, a nie na to samo, tylko, że w innej obudowie.

#221 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 May 2013 - 21:53

W S4 z 2GB ram, dostępne masz ~800MB. (Touchwiz żre tyle co Win8 Pro). Goły Android (w N4) z 2GB RAM zostawia dokladnie 1,5GB. Dla porownania, w iP5 z 1GB zostaje 700MB wolnego. Nie wiem jak w HTC One, ale obstawiam, ze 1GB z hakiem zostaje wiec jest mniejsze prawdopodobieństwo ubijania aplikacji czy przeładowywania launchera niz w S4 a tym bardziej S3.

#222 lewy

lewy
  • 1034 posts
  • SkądMálaga

Posted 01 May 2013 - 22:57

Muszę na żywo to wszystko ogarnąć, bardzo chciałbym, żeby spełnił moje wymagania ten HTC.

#223 towal

towal
  • 832 posts
  • SkądSRC

Posted 02 May 2013 - 07:44

@lewy Htc One moje wszystkie wymagania spełnił. I to czego najbardziej się obawiałem - aparat - nie jest tak źle. Z wszystkich dostępnych telefonów na rynku One jest zdecydowanie najlepszym wyborem - a miałem chwile zwątpienia czy brać One czy brać S4. Pięknie chodzą animacje i RR3 bez przycięć. Tylko nie wiem jeszcze jak z FPS'ami bo nie wiem gdzie ustawić, żeby je włączyć.

#224 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 02 May 2013 - 08:54

@lewy
Htc One moje wszystkie wymagania spełnił. I to czego najbardziej się obawiałem - aparat - nie jest tak źle. Z wszystkich dostępnych telefonów na rynku One jest zdecydowanie najlepszym wyborem - a miałem chwile zwątpienia czy brać One czy brać S4.

Tylko jest jeden wielki problem, mianowicie synchronizacja z OS X.
Dla kogo najlepszy wybór dla tego najlepszy z pewnością nie dla mnie :)

#225 pato7

pato7
  • 5 posts

Posted 02 May 2013 - 09:31

Ja tez mialem brac Htc one, bo moja 5 znudzila mi sie. Duzo czytalem o Htc one, ale pamietajac jak wracalem do htc sensation i one x z ip4 i 4s, wybralem Note 2. Pierwszy dzien rewelacja- duzy ekran, te kolory, dlugi czas baterii i szybkie ladowanie, bylem pod wrazeniem. Po 3 dniach zobaczylem , ze sa lekkie, minimalne, ale jednak spowllnienia, bardzo niewygodny i ta wolnosc androida- jeden wielki burdel w tel. Nikt mi nie powie , ze wiekszy tel lepszy do netu. Przegladarka i dotyk w iphonie naj. Na szczescie tym razem nie sprzedawalem najpierw iphona i po 4 dniach Note2 zostal sprzedany. Pewnie za pare miesiecy znow bede chcial inny tel, ale nigdy wiecej smieciowego androida.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users