Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs HTC One

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
741 odpowiedzi w tym temacie

#176 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 30 kwietnia 2013 - 07:19

Oglądałem w HTC-One w T-Mobile w Niemczech i byłem pod ogromnym wrażeniem. Ekran iPhone 5 który stał obok wyglądał według mnie słabiej. Był o wiele mniejszy i brakowało mu ostrości, ratowały go jedynie kolory, które dorównywały HTC One.

Do aparatu nie miałem zastrzeżeń. Żałuje tylko że głośników nie przetestowałem, może w Warszawie gdzieś go znajdę. ;-)

Jak na razie HTC One = mój faworyt. Cena tylko mnie odstrasza bo za kilka miesięcy stanieje kilkaset zł. Na razie pobawię się PS Vita 3G.

- - - Połączono posty - - -

A co do serwisu to telefon jest praktycznie nierozbieralny, więc w razie usterki serwisy i sklepy będą musiały wymieniać je na nowe.

Gorzej gdy użytkownik sam go rozbije albo zaleje.

W iPhone 5 też rewelacji nie ma.

#177 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 kwietnia 2013 - 07:54

Odebrałem dziś Htc One po długim namysłach. Opinia po pierwszym dniu - rewelacja, żadnych androidowych lagów, telefon pracuje niesamowicie szybko, rewelacyjny design, świetnie leży w dłoni, świetny sense 5 i głośniki które mnie po prostu powaliły na kolana. Jeszcze nie zdążyłem przetestować dobrze aparatu. Ale mojej strony mogę polecić Htc One.

Spokojnie, lagi pojawią się z czasem użytkowania (tak jak w każdym androidzie) :). Sense 5 fajne, ale Blink Feed praktycznie nie przydatne (możliwość dodawania tylko wybranych przez HTC informacji, więc jedyne do czego się przyda to fb, twitter i może informacje o Lidze Mistrzów). Głośniki, tak grają dobrze (ale moje: Nokia N95, 5800, Omnia HD czy nawet poczciwa Motorola E398 również tak grały więc nie odczułem różnicy ani nei doznałem szoku). ZOE - bardzo ciekawa aplikacja, daje sporo funkcji - szkoda tylko, że składane filmy mają mało filtrów - ostatecznie do złożenia fajnej kompozycji audio+video+foto ostatecznie wolę PC - na szybko jednak ZOE daje fajne efekty. Jakość foto - moim zdaniem co najwyżej przeciętnie, znacznie słabiej niż pozostałe flagowce, brak wyższej rozdzielczości skutkuje praktycznie brakiem możliwości dalszego wykadrowania foto. Sam sprzęt wydaje się być solidny, ale na pokazowych egzemplarzach dostrzegłem lekko źle wklejone te plastikowe elementy z resztą konstrukcji. Martwi mnie także ewentualne podejście serwisów gwarancyjnych do tego sprzętu - jest on praktycznie nienaprawialny - po tym co było z rodzinką ONE tj. X,S,V i masie spartolonych różnych elementów osobiście ONE sobie odpuszczę.

#178 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 30 kwietnia 2013 - 07:58

- Bo korzystałeś z każdego telefonu z Androidem ;-) - Sense w HTC One w przeciwieństwie do One X jest bardzo fajne. - Ale w iPhone 5 głośniki tak nie grają.

#179 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 30 kwietnia 2013 - 08:22

@rybak-17 Miałem dwa iPhony(2g,3g), tylko w przeszkadzał mi brak mmsowania na stockowym romie, ograniczenia bluetooth itp. ;> To oczywiście moja subiektywna opinia, ale pierwsze wrażenia są takie jak napisałem, dziś mija drugi dzień i cały czas robi na mnie wrażenie jakość dźwięku, polecam każdemu kto ma możliwość przetestowania - czy to na mp3, TuneIn Radio a nawet same komunikaty systemowe i czystość dźwięku podczas rozmów telefonicznych - chyba najlepszy głośnik z jakim się spotkałem.

#180 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 kwietnia 2013 - 09:21

- Bo korzystałeś z każdego telefonu z Androidem ;-)

Posiadałem główne, high-endowe modele (w danej chwili) np. takie jak. SGS II, SGS III, HTC ONE S/X, a także mam styczność z wieloma innymi i wszędzie za każdym razem jest ten sam problem. Wraz z długością korzystania z danego sprzętu wzrasta poziom pewnych zwolnień i przycięć - a to w galerii, a to kontaktach czy wiadomościach. Testowane na różnych softach czy to stockowych bez crapware, czy też modowanych romach a także AOKP. Nie twierdzę, że są to jakieś tragiczne spowolnienia, ale po prostu z czasem da się je odczuć tu czy tam.

Ale w iPhone 5 głośniki tak nie grają.

Pewnie, że nie. Zresztą iP nigdy nie miały jakiś dobrych głośników na tle konkurencji.

#181 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 30 kwietnia 2013 - 09:31

To akurat jest przypadłość każdego systemu, nawet iPhone czy MacBook działają o wiele szybciej jak np. po roku odtworzy się oprogramowanie. Na szczęście tym nowsze szybsze high-endowe modele tym spowolnienia i czas uruchamiania aplikacji będą mniejsze. W końcu szybsze procesory oraz większa ilość coraz szybszej pamięci robią swoje, mimo rozrastania się oprogramowania.

#182 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 kwietnia 2013 - 09:41

To akurat jest przypadłość każdego systemu, nawet iPhone czy MacBook działają o wiele szybciej jak np. po roku odtworzy się oprogramowanie. Na szczęście tym nowsze szybsze high-endowe modele tym spowolnienia i czas uruchamiania aplikacji będą mniejsze. W końcu szybsze procesory oraz większa ilość coraz szybszej pamięci robią swoje, mimo rozrastania się oprogramowania.

Owszem, ale jednak iOS, WP cierpią na tę przypadłość w znacznie mniejszym stopniu aniżeli zielony robocik :) Raz, że nie dostają tak szybko "zadyszki", dwa, że jednak nie dostrzegłem by lagowała mi książka adresowa na iOS czy WP nawet po roku korzystania. Jednakże to offtop z mojej strony zatem kończę :).

Co zaś tyczy się HTC ONE vs iP5 - zdecydowanie wybrałbym ONE.

#183 michak80

michak80
  • 430 postów
  • SkądKijów ( Ukraina )

Napisano 30 kwietnia 2013 - 10:17

ja własnie zamieniłem swojego iP5 na HTC One i jestem zachwycony. Jestem fanem Apple od dawna. Posiadałem wszystkie smartfony od iPhone 3G. W miedzy czasie krótkie przygody z Samsungami serii Galaxy i rożnymi HTC. Zawsze wracałem do Iphone ale teraz chyba moja przygoda potrwa dłużej. To co mnie zachwyciło to: - niesamowita obudowa. W końcu jakiś producent dorównał jakością wykonania do Apple - przepiękny ekran. Full HD, ostry jak brzytwa - nakładka Sense 5. Świetna, lekka, funkcjonalna - głośniki. Stereo, bardzo dobrej jakości jeśli chodzi o aparat tak bardzo krytykowany na rożnych forach to uważam ze wcale nie jest źle. Zdjęcia są moim zdaniem bardzo dobrej jakości jak na urządzenie mobilne.

#184 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 30 kwietnia 2013 - 10:56

W iPhone 5 też rewelacji nie ma.

iPhone 5 Teardown - iFixit

Co zaś tyczy się HTC ONE vs iP5 - zdecydowanie wybrałbym ONE.

A ja nie przez politykę aktualizacji u HTC.

#185 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 kwietnia 2013 - 11:06

Prawda, polityka aktualizacji u HTC nie należy do najlepszych, jednakże w przypadku ONE może coś ulegnie zmianie? W końcu HTC ostatnio jest mocno pod kreską i muszą się wreszcie zacząć starać.

#186 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 30 kwietnia 2013 - 11:35

Polityka aktualizacji leży niestety, dla "normalnych" użytkowników jest to uciążliwe, ja zawsze leciałem na custom romach, więc tym się nie przejmuję. Drugi dzień używania i żaden smartfon nie zrobił takiego wrażenia wliczając w to iP5.

#187 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 30 kwietnia 2013 - 11:52

Prawda, polityka aktualizacji u HTC nie należy do najlepszych, jednakże w przypadku ONE może coś ulegnie zmianie? W końcu HTC ostatnio jest mocno pod kreską i muszą się wreszcie zacząć starać.

Obawiam się, że będą ciąć koszty i szybko zapomną o aktualizacjach tak jak w przypadku One S i One X.

#188 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 30 kwietnia 2013 - 12:29

A idzie już gdzieś dostać tego HTC One u nas?

#189 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 30 kwietnia 2013 - 12:44

A idzie już gdzieś dostać tego HTC One u nas?

Na allegro.

Sam się wahałem parę chwil, może zmienić ale jednak zostaje przy iPhone 5.

Zdecydowało przyzwyczajenie, synchronizacja z OSX i najważniejsze AppStore. Zbyt dużo zostawiłem tam pieniędzy :)

Ze zmianą poczekam do premiery, 5S nie pokaże niczego ciekawego pomyślimy o konkurencji. Choć na pewno nie pomyślę o Samsungu, ten plastik nie jest wart swojej ceny.

#190 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 30 kwietnia 2013 - 12:51

Ja od paru miesięcy używam Samsunga i nie wyobrażam sobie zmiany telefonu na taki z mniejszym ekranem. To jest zdecydowanie największa zaleta S3. Plastikowy jest, to prawda - ale dzięki temu, nie mam żadnych wgnieceń w aluminium, tylko jakieś większe rysy. A HTC One wydaje się być takim S3 w lepszym pudełku. Jedyne, co mnie martwi to Android. Wszystko z nim ok, jednak raz na jakiś czas ma swoje odpały, czegoś nie włączy, coś wyłączy, przytnie. Nie podoba mi się to i dlatego na S4 nawet nie patrzę, a iPhone 5 to w sumie przestarzała już konstrukcja. Czy HTC One śmiga jak iPhone, czy zdarzają mu się przycinki rodem z S3? Nie zależy mi na AppStore, ani na synchronizacji z OS X. BTW. Przyznam, że po 3 latach używania iPhona i po paru miesiącach z S3, troszkę stęskniłem się za iOS.

#191 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 30 kwietnia 2013 - 13:01

iPhone 5 Teardown - iFixit

- Dla mnie wynik jest jasny. Noś telefon w pokrowcu bo jak zniszczysz koszty naprawy szarpną mocno po kieszeni. Wymiana pękniętej szybki na oryginał, czy porysowanej obudowy w iPhone nie jest wcale tania.

Obecnie jak zniszczę jeden i drugi telefon to jestem tak samo w dupie. :(

- Dla kogoś kto zmienia telefony co pół roku czy co rok późniejsze aktualizacje nie są żadnym problemem. Przez najbliższy rok, dwa nie będzie problemu a to mi wystarczy. Później będą nowe modele, iPhone 5S, 6 itp. :)

iPhone 3GS z iOS6 tak mi muli że z chęcią wrócił bym do starszego softu tylko nie mogę.

#192 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 30 kwietnia 2013 - 13:01

a iPhone 5 to w sumie przestarzała już konstrukcja. Czy HTC One śmiga jak iPhone, czy zdarzają mu się przycinki rodem z S3?

Tak przestarzała że wszystko działa na nim szybciej niż na flagowych androidach a gry wyglądają lepiej.

#193 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 30 kwietnia 2013 - 13:04

iPhone 5 CPU ma najmocniejsze ze wszystkich androidów, więc wydajność jest na najwyższym poziome i nie trzeba 4 rdzeni do tego, aby wszystko chodziło :) Gry oczywiście też lepiej wyglądają od androida.

#194 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 30 kwietnia 2013 - 13:04

O to mi teraz właśnie chodzi. Czy Andek w HTC One jest tak responsywny i szybki jak iOS? E: Pooglądałem parę filmików na YT, i na HTC animacje czasami nawet nie występują...

#195 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 30 kwietnia 2013 - 13:06

Obecnie testuję akurat Nexusa 4 który ma czysty android, to tak może nie w temacie, ale o Androidzie. Jest szybki to fakt, ale nie tak płynny jak iOS. Na iOS wszystkie animacje i przewijanie jest mega płynne, zaś na Androidzie wszystko zależy od aplikacji, na niektórych przytnie animacja.

#196 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 kwietnia 2013 - 15:28

iPhone 5 CPU ma najmocniejsze ze wszystkich androidów

WHAT?

#197 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 30 kwietnia 2013 - 15:42

Android w Htc One jest tak responsywny jak iOS. Wydaje mi się, że tak zostanie bo Htc włożyło w ten smartfon wszystko co miało - gra o być albo nie być Htc. Świetnie leży w dłoni i o czym chyba ciągle się za mało mówi - głośniki stereo dają nowych doznań przy każdym sygnale jaki wysyła telefon - od dźwięku powiadomienie, smsa do dzwonienia. Coś niesamowitego - tak czysty i świetny dźwięk, że aż chce się słuchać dzwonienia telefonu.

#198 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 30 kwietnia 2013 - 16:15

I przy okazji świetnie wygląda, bo czysty Android i iOS6 wieją nudą.

#199 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 30 kwietnia 2013 - 16:21

I przy okazji świetnie wygląda, bo czysty Android i iOS6 wieją nudą.

Ważne żeby działał prawidłowo. Nie jak samsung który wkłada Quad CPU a menu ma lagi :)

#200 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 30 kwietnia 2013 - 16:36

WHAT?

AnandTech | The HTC One Review Proszę jak widać 5 w każdym teście praktycznie na 1 miejscu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych