Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs HTC One

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
741 odpowiedzi w tym temacie

#301 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 26 maja 2013 - 11:53

Laguje, mniej niż Galaxy S 4 ale jednak. Miałem z nim wczoraj do czynienia, na forach o Androidzie też jest już dużo narzekań na ten telefon. Może wersja z czystym systemem, która ma się pojawić za miesiąc, będzie bardziej udana. A temat jest po to by obiektywnie porównać te telefony. To że HTC po raz kolejny wypuściło na rynek niedopracowany telefon nie jest oczernianiem. Szczególnie to dziwi, że kilka razy przesuwali rozpoczęcie sprzedaży i mają kilkunastoletnie doświadczenie.

#302 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 26 maja 2013 - 11:59

Będzie HTC one clear android ? A to nie tylko SGS 4 miał to dostać ?

#303 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 26 maja 2013 - 12:03

Ponoć już nad nim pracują.

HTC allegedly working on One with stock Android - GSMArena.com news

Nie wiadomo też czy w ogóle trafi oficjalnie na nasz rynek.

#304 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 maja 2013 - 12:19

Chciałem niektórym odpowiedzieć na pytania dot. HTC One, ale to nie ma żadnego sensu. Po cholerę istnieje w ogóle taki temat, jak nawet w nim Apple i iPhone są ubóstwiane, a wszystko inne oczerniane?

Chyba nie oczekiwałeś innej reakcji od ludzi którzy oddali by życie za swoją zabawkę. :)

#305 hoka

hoka
  • 1 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 26 maja 2013 - 16:54

Ja natomiast czytając ten wątek nie widzę oczerniania nikogo, wiele pochlebnych opinii o HTC w tym wątku można znaleźc, chyba ktoś miał zły dzień :D

#306 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 maja 2013 - 17:18

Chyba nie oczekiwałeś innej reakcji od ludzi którzy oddali by życie za swoją zabawkę. :)

Piszesz o doświadczeniach ze swojej piaskownicy?

Co do tematu.
Piękny telefon, za niecały miesiąc będę go posiadał. Po premierze nowego iPhone będzie na sprzedaż ;)

#307 zalceson

zalceson
  • 41 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 26 maja 2013 - 20:15

Laguje, mniej niż Galaxy S 4 ale jednak.

Miałem z nim wczoraj do czynienia, na forach o Androidzie też jest już dużo narzekań na ten telefon.

Może wersja z czystym systemem, która ma się pojawić za miesiąc, będzie bardziej udana.

A temat jest po to by obiektywnie porównać te telefony.

To że HTC po raz kolejny wypuściło na rynek niedopracowany telefon nie jest oczernianiem.

Szczególnie to dziwi, że kilka razy przesuwali rozpoczęcie sprzedaży i mają kilkunastoletnie doświadczenie.

Co Ty w ogóle wygadujesz?
Miałeś to urządzenie w ręce na dłużej? Drugi dzień katuje HTC One i ani na moment, w żadnej aplikacji i sytuacji, ani krzty laga.
Ty chyba lubujesz się w pisaniu dyrdymałów na temat telefonów z Androidem. I jestem przekonany, że nie miałeś go nawet w ręce. No bo gdzie, skoro ich praktycznie nigdzie nie ma do obejrzenia?
HTC One jest tak samo niedopracowany jak iPhone 5, które na początku porysowane przyjeżdzały. Głupi tok rozumowania.
Na Polskim forum o Androidzie nie zgłaszają martwych pikseli.
Wersja z czystym Androidem chyba nie wyeliminuje rzekomych martwych pikseli czy niedopracowanych obudów. A nikt nie skarży się na lagowanie poza Tobą...
Przesuwali rozpoczęcie sprzedaży, bo nie wyrabiali się z produkacją. A producenci podzespołów dla nich też nie dawali rady.

Taki staż na forum, a tak spreparowany do cna, że szkoda gadać. Marketing Apple robi swoje.

#308 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 26 maja 2013 - 20:22

Laguje - gdzie ten telefon laguje? Śmiga niezwykle szybko. A wersja z OS od HTC jest naprawdę świetna. Nie wiem po co tu jeszcze pisuję.

#309 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 maja 2013 - 20:34

Sam telefon działa całkiem sprawnie. Gorzej w grach jak trzeba zapełnić 2mln pikseli na ekranie. Tak wiem, od grania jest konsola, ale skoro są na Android gry a sam telefon ma karte graficzną to można go oceniać w tej kwestii niezależnie od tego czy ktoś na telefonie gra czy nie. Wersja Google powinna uczynić go telefonem no już prawie doskonałym. Prawie, bo moim zdaniem aparat jest taki sobie w dzień no i ta rozdzielczość przez którą spadają fps'y w grach.

#310 zalceson

zalceson
  • 41 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 26 maja 2013 - 20:47

Nie, Homer, czysty Android jest ubogi mysz mysz kościelna. Przerabiam to teraz w Nexusie. Biedny dialer, kontaktów nie da się z niczym zsynchronizować "out of box" ( trzeba kupować HaxSynca itd. ), odtwarzacz muzyczny Google Music to porażka, sam zmienia głośność przy zmianie utworu, widgetów brak, a jak są to kijowe, interfejs aparatu jakiś niepraktyczny, przyciski w belce nie za bardzo, prosto do bólu i archaicznie bym rzekł. A takie Sense ma wszystko, co potrzeba. Nie trzeba niczego doinstalowywać, a jest ono eleganckie, lekkie i estetyczne. Ideał nakładki jak dla mnie. Wiem, nie ma wsparcia Google'a, ale oni już wyhamowali ze zmianami. Ostatnia dużą aktualizacją była ICS w październiku 2011, reszta to kosmetyka ( dobrze jeszcze, że project butter dodali w 4.1 ) a przecieki mówią, że 4.3 też guzik wniesie. Kiedyś Homer porównywałeś czystego Androida do iOS. Ten drugi nadaje się od razu do używania, a na Androida trzeba urlop w robocie wziąć , aby go ogarnąć i doprowadzić do stanu używalności. Taki Nexus 4 dla zwykłego Kowalskiego jest jak proteza smartfona, nie wiedziałby jak tego używać mając w pamięci naszpikowane crapem Szajsungi.

#311 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 26 maja 2013 - 20:58

Czekam na ripostę ze strony niejakiego Homera ;-).

#312 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 maja 2013 - 21:05

Biedny dialer, .

Działa, wystarczy.

kontaktów nie da się z niczym zsynchronizować "out of box" ( trzeba kupować HaxSynca itd. ),.

Google Contacts

odtwarzacz muzyczny Google Music to porażka, sam zmienia głośność przy zmianie utworu,.

Nie zauważyłem.

widgetów brak, a jak są to kijowe,.

Widgety są. Widgety w ogole są kijowe.

interfejs aparatu jakiś niepraktyczny,.

Jest prosty i działa.

przyciski w belce nie za bardzo, .

Wystarczy, że działają.

prosto do bólu i archaicznie bym rzekł..

I taki ma być. Archaiczny nie jest skoro iOS za chwile będzie do niego upodobniony.

Kiedyś Homer porównywałeś czystego Androida do iOS. Ten drugi nadaje się od razu do używania, a na Androida trzeba urlop w robocie wziąć , aby go ogarnąć i doprowadzić do stanu używalności.

Nie trzeba. Ja nie musiałem, wszystko co niezbędne już jest zainstalowane.

#313 zalceson

zalceson
  • 41 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 26 maja 2013 - 21:15

Nie skleiłeś tego, co napisałem. Pisanie, że coś działa można utożsamić np. z Nokią 5800 XpressMusic. Tam też te funkcje "działają ". Czysty Android działa, ale nie jest wygodny i jest średnio praktyczny. To ta różnica. Poużywaj proszę HTC One prze choćby pół dnia, a gwarantuję, że nie spojrzysz na swojego upośledzonego Nexusa. Za bardzo uwierzyłeś w niesamowitość softu od Google'a. To zwykły, pookrajany do granic możliwości content, który większość osób mitologizuje za to, że jest niesamowicie płynny, ale jakościowo jest po prostu słaby. Bardzo słaby.

#314 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 maja 2013 - 21:21

I taki ma być. Najwyraźniej nie "sklejasz" idei elegancji i prostoty. Musisz mieć naćkany bajerami system, niekonieczne najnowszy i najszybszy, więc powinieneś takie telefony kupować. Dla mnie taki przeładowany system jest niepraktyczny bo jest w nim za dużo sposobów na wykonanie jednej czynności, przez co nie wiadomo który sposób jest najlepszy. Ja nawet z czystego Android'a sporo bym jeszcze wywalił. Za wersje "czyste" HTC One czy GS4 nawet mógłbym dopłacić, ale miło, że ich producenci dają taką samą cenę.

#315 japusz

japusz
  • 361 postów

Napisano 26 maja 2013 - 21:30

Telefon się kupuje, używa i sprzedaje. Bardzo ważne, żeby w międzyczasie nie staniał za bardzo.

A to ktoś tak postępuje przy wyborze sprzętu dla siebie?
Ja kupuję, używam, kupuję nowy, używam, i tak w kółko. Nawet nie sprzedaję. Jak już to odsprzedam za groszę znajomemu, który będzie z uśmiechem użytkował nowy nabytek aż do zdarcia. Więc to czy stanieje czy nie... Zupełnie nie biorę pod uwagę. Tak samo z innymi sprzętami.
Sprzęt przede wszystkim ma mi służyć. A nie czynić abym zbyt nie stracił na jego zakupie.

#316 zalceson

zalceson
  • 41 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 26 maja 2013 - 21:40

I taki ma być. Najwyraźniej nie "sklejasz" idei elegancji i prostoty. Musisz mieć naćkany bajerami system, niekonieczne najnowszy i najszybszy, więc powinieneś takie telefony kupować. Dla mnie taki przeładowany system jest niepraktyczny bo jest w nim za dużo sposobów na wykonanie jednej czynności, przez co nie wiadomo który sposób jest najlepszy.
Ja nawet z czystego Android'a sporo bym jeszcze wywalił. Za wersje "czyste" HTC One czy GS4 nawet mógłbym dopłacić, ale miło, że ich producenci dają taką samą cenę.

A w Sense 5 jest przeładowane? Co rozumiesz pod tym pojęciem? To stosunkowo lekka nakładka, która jest imho przyjemna, co potwierdzają recenzenci branżowych portali.
Wolę mieć dopracowany odtwarzacz mp3 zespolony z SoundHound, świetną galerię z Zoe, sklejoną z Flickrem/Picasą. Doskonałą aplikację kontaktów sprzężoną z facebookiem, twitterem jak w żadnym innym telefonie.
Ty nie używasz widgetów, jednak większość ich używa. Chociażby minimalistycznego zegarka z Sense 5, o którego zabija się pół sieci i szuka go na xda w postaci apk. Lepiej mieć Blinkfeed niż nie mieć. Zresztą, jeśli się czegoś nie używa, to często można to wyłaczyć i kłopot z bani.
Ale Ty widzę hołdujesz zasadzie : byle co dostaję - tak musi być. Grunt, że Google to sygnuje i jestem jazzy.
A tu chodzi o szeroko rozumianą wygodę.
I poużywaj One zanim będziesz dalej oceniać ten telefon. Zapindala jak iPhone 5/Nexus 4

#317 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 maja 2013 - 21:54

Nie zapindala jak iPhone 5/Nexus 4 bo przy 1080p Adreno 320 przycina w grach. Zgadnij skąd wiem. Hołduję zasadzie, że producent, decyzje o ilości funkcji w systemie powinien pozostawić w rękach użytkownika. Wyłaczanie funkcji nie usunie ich z systemu i nie naprawi przycisku "aktualizuj". iPhone i Nexus łączy idea prezentowania systemów takimi jakie są w najlepszej możliwej formie i dalszym ich poprawianiu. Taką ideę kupuję i nie robią na mnie wrażenia bajery w nakładkach. Ja je widze jak piąte koło u wozu, do tego z przebitą oponą.

#318 zalceson

zalceson
  • 41 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 26 maja 2013 - 22:09

Jeśli dana funkcjonalność w One będzie sprawować się źle, to mam nadzieję, że HTC to usunie przy aktuzalizacji. Oni też poprawiają mocno w update'ach. Vide One X, który dramatycznie się grzał i bateria trzymała krótko na 4.0.4. Efekt? 4.1.1 i wszystko odeszło w niepamięć. Wiem, bo sam używałem One X dwa miesiące. A Samsung w JB dla SGS3 spartolił czas pracy na baterii lekko o 20 %, a i multitasking w tym czymś prawie nie istnieje. Wszystko killuje sam z siebie zawodnik. Wniosek : wolę dopracowany system z elementami usprawniającymi korzystanie z jego dóbr, aniżeli korzystać z protezy onanizując się wszem i wobec, że dostanę update miesiąc przed wszystkimi. Co do Twoich uprzedzeń do nakładek to podejrzewam, że zatrzymałeś się na nakładce Sense 3.5 z Evo 3D. Ta w One jest porządna i lekka.

#319 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 maja 2013 - 22:30

Dalej nie rozumiesz, że mnie nie interesuje jakość nakładki tylko jej nieobecność. Tak dla zasady, żeby nie mieć wrażenia, że coś się dokleiło do mojego telefonu i powstrzymuje jego rozwój.

#320 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 27 maja 2013 - 10:52

Co Ty w ogóle wygadujesz?
Miałeś to urządzenie w ręce na dłużej?

Owszem, nawet cztery różne egzemplarze.

Drugi dzień katuje HTC One i ani na moment, w żadnej aplikacji i sytuacji, ani krzty laga.

Zacznij grać w Real Racing 3 to szybko zobaczysz jak się tnie.

Ty chyba lubujesz się w pisaniu dyrdymałów na temat telefonów z Androidem. I jestem przekonany, że nie miałeś go nawet w ręce. No bo gdzie, skoro ich praktycznie nigdzie nie ma do obejrzenia?

Są wystawione w krakowskim Saturnie i w ramach HTC One City Tour.
A przynajmniej były w sobotę.

A nikt nie skarży się na lagowanie poza Tobą...

Ta, nikt poza mną, Homerem, ludżmi z forum Androida oraz XDA.

Taki staż na forum, a tak spreparowany do cna, że szkoda gadać. Marketing Apple robi swoje.

Daruj sobie takie teksty.

A w Sense 5 jest przeładowane? Co rozumiesz pod tym pojęciem? To stosunkowo lekka nakładka, która jest imho przyjemna, co potwierdzają recenzenci branżowych portali.

Wielu narzeka, że jest zagmatwana i mało intuicyjna.

Zapindala jak iPhone 5/Nexus 4

Niestety nie.

#321 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 maja 2013 - 11:01

Niestety Android, chcąc nie chcąc ale lagi są nieuniknione. Może nie od razu, ale z czasem występują, nawet na topowych modelach np. Samsung S4, podobnie będzie z HTC One. Szkoda, że HTC One nie dostał Win 8.

#322 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 maja 2013 - 11:07

Mam N4 od 4 miesiecy, utrzymany w ascezie, czyli z 10 aplikacji zainstalowanych od samego poczatku i zero laga. Wszystko stock jak z pudełka. To juz iPhone 5 po pol roku potrafi przyciąć czasem przy wychodzeniu lub przelaczaniu aplikacji.

#323 dawidnor

dawidnor
  • 984 postów
  • SkądOslo (Asker)

Napisano 27 maja 2013 - 11:19

No way! To powiem Ci szczerze ze powinienes to zglosic bo trafila Ci sie trefna seria;) Nie spotkalem sie jeszcze z zadna sluchawka z Androidem, ktora trzymala by taki poziom. Kazda, ale to kazda, po kilku tygodniach dostawala niezlej zadyszki. Wszystkie te 'cacy bajery', kolorowe nakladki i funkcje niczym ze Star Wars, przyprawialy moje smarty o zawaly serca. Nawet S III z ktorego korzystam do dzis, musial otrzymac nowe 'serce' w postaci CR i dobrego jaja. Po kilku zabiegach iscie chirurgicznych, dziala jak nalezy ale tylko i wylacznie po transplantacji serca;) Zobaczymy jak to bd z One, S IV. Na dzien dzisiejszy WP i iOS to naplynniejsze OS'y.

#324 zalceson

zalceson
  • 41 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 27 maja 2013 - 11:22

@Łukasz Ignacyk nie dziw się, że nikt tu nie bierze Twoich postów na poważnie, skoro hejtujesz dla zasady. Tak, tylko Ty i Homer zobaczyliście lagi. Homer przynajmniej konkretnie wskazał, gdzie ten telefon może się krztusić i tu się z nim mogę zgodzić. A na forum.android.com.pl nie ma ani jednego posta o lagach w dziale One, mam tam konto od 3 lat, przestań bezczelnie ściemniać. W samych superlatywach opisują działanie One'a. Są kłopoty z obudową, kwestia szczęscie, podobnie jak w iP5 na początku. Nie wiem co jest nieintuicyjnego w tej nakładce od HTC. W sumie, dla takich ananasów jak Ty za trudny w obsłudze, skoro iPhone 5 jest nudny jak flaki z olejem, od 2007 roku prawie taki sam wygląd i feel. @Homer nie będę się z Tobą licytował. Jeśli wolisz cyferkę z przodu dla lepszego samopoczucia, ale marny i goły soft to pozazdrościć preferencji.

#325 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 maja 2013 - 11:35

przestań bezczelnie kłamać, oszuście.

Spokojnie, nie denerwuj się tak, człowieku. Bronisz tego swojego HTC One jak fanboye Apple :) Przy okazji obrażasz ludzi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych