Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple - Gdzie jest profesjonalizm?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#101 wieslawo

wieslawo
  • 3 700 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 25 stycznia 2013 - 08:54

wszyscy psioczą na Windows a prawda jest jak zwykle po środku. Oczywiście Windows swoją architekturą sprzyja takiemu zachowaniu ale...umówimy się problem siedzi przed monitorem a u podstaw zagrożeń systemu leży jest popularność. Pies z kulawą nogą nie zajmie się OsX czy linuxem jako masowo infekowane komputery bo na 20 komputerów trafią się z dwa z liuxem na pokładzie i jeden z OsX. Nie ma sensu pisać szkodliwego oprogramowania na te systemy. Gdyby nagle OsX miał 90% to rozmawialibyśmy w tym momencie o antywirusie na OsX. Najsłabsze ogniwo systemu to użytkownik i jeżeli nawet unixy są trudniejsze to przecież da się tego dokonać i nie jest to wyczyn nadludzki. Pro to nie jest zarobkowe używanie komputera bo jak ktoś zarabia na iPadzie to nikt nie powie, że to urządzenie segmentu pro. To już zostało wyjaśnione. Pro to chociażby wsparcie techniczne, gwarancja kilku letnia door2door. Tak postępuje nawet Dell. Jest problem na drugi dzień się zjawia serwis - tak miałem taki przypadek, co prawda nie dotyczyło to komputera a ekranu. Usterka - jeden subpixel, zgłoszony o godzinie 20 do centrali około 22 potwierdzenie przyjęcia na następny dzień o 18 zjawił się człowiek, który wziął subpiksela z ekranem nie pytając o nic i zostawiając nowe urządzenie. W przypadku komputera według ichniejszych procedur wyglądałoby to tak, że na drugi dzień mam serwisanta, który naprawia na miejscu a jak się nie da zostawia mi taki sam komputer zastępczy. Pro oznacza spokojne stabilne fundamenty firmy/miejsca pracy. Mam określone jasno i czytelnie co obejmuje gwarancja. Wiem, że firma w ciągu 24 godzin od czasu wystąpienia awarii nie zostawi mnie na lodzie. Usterkę naprawi lub zostawi zastępcze urządzenie tej samej klasy. Największy poślizg to 24 godziny nie minimum dwa tygodnie. Apple w tym zakresie jest poniżej producenta mojej pralki, który jakoś również w gwarancji pokwapi się do mnie z wizytą a nie ja do sklepu gdzie ją kupiłem. Więc nawet moja pralka, kosztująca znacznie mniej niż mak jest bardziej pro pod tym względem niż komputer. Zastanówcie się proszę na czym naprawdę polega profesjonalizm. Bo profesjonalnie zarabiać pieniądze można nawet na Pentium 75MHz złożonym na biurku z używanych części z Allegro. I chociaż moja praca może być profesjonalna to nie oznacza że mam profesjonalny komputer do tego.

#102 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 25 stycznia 2013 - 09:04

Zastanówcie się proszę na czym naprawdę polega profesjonalizm. Bo profesjonalnie zarabiać pieniądze można nawet na Pentium 75MHz złożonym na biurku z używanych części z Allegro. I chociaż moja praca może być profesjonalna to nie oznacza że mam profesjonalny komputer do tego.

Komputerem segmentu PRO może być nawet dziadek Commodore 64,bo wielu muzyków tworzy na nim muzykę i na nim zarabia,ale zgodzę się z Wiesławo - jeśli o serwis chodzi,to Apple jest daleko w tyle za DELL'em,chyba że wykupi się przedłużoną gwarancję,a i tak nikt nie dostarczy użytkownikowi do drzwi nowego komputera.

#103 wieslawo

wieslawo
  • 3 700 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 25 stycznia 2013 - 10:38

C-64 może być profesjonalnie wykorzystany, będzie komputerem służącym do profesjonalnej pracy a nie komputerem z segmentu PRO :) Tutaj nikt nie kwestionuje Maka, że oto MBP czy Air czy Mini nie mogą służyć do pracy i że praca na nich wykonana to będzie amatorka. Chodzi tylko o podejście firmy do klienta, gdzie nie ma oferty dla segmentu pro a to pro jest tylko w nazwie. Chociażbyś miał 20 iMaków 27" i 15 MBPr w najwyższej możliwej konfiguracji a nawet gdyby to było o 50 to nadal będziesz traktowany tak samo jak człowiek, który kupił iPoda sztuk 1.

#104 mpta

mpta
  • 146 postów
  • Skądwroclaw/monachium

Napisano 25 stycznia 2013 - 11:37

Nie wiem czy PRO jest takie względne...
Wg mnie PRO to takie używanie komputera, które co miesiąc zapewnia nam pieniądze na życie i zbytki, głowne narzędzie pracy, która nas utrzymuje.
Inne używanie, z czego nie mamy pieniędzy jest już domowo-hobbystyczne...

Wiec, jesli ja robie 3D hobbystycznie, ale chce uzywac do tego mac'a PRO to robie cos zle? Przeciez nawet jesli nie zarabiam, to fajnie miec wiecej rdzeni, nie martwic sie o temperatury, dorzucic 32gb ramu, kupic sobie monitory jakie tylko bede chcial itp.

Ale z tego wynika ze nie jestem PRO i nie potrzebuje tego komputera, a ktos kto (jak ktos wczesniej napisal) sprzedaje na allegro i zarabia na tym to juz jest PRO. bez sensu :P

Moim zdaniem oznaczenie PRO w przypadku apple oznacza tylko tyle co "mocniejszy komputer". A kto sobie jak go wykorzysta to juz jego biznes.

#105 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 25 stycznia 2013 - 11:55

C-64 może być profesjonalnie wykorzystany, będzie komputerem służącym do profesjonalnej pracy a nie komputerem z segmentu PRO :).

C64 w Telewizji Polskiej w latach 80 był wykorzystywany do robienia czołówek programów telewizyjnych,dziś to Ty masz rację,może jedynie służyć do tworzenia muzyki,oraz jako sampler,ale nie możesz się nie zgodzić,że dziś komputer PC mający 30 lat nie znalazłby takiego zastosowania,bo byłby po prostu za słaby.

- - - Połączono posty - - -

C-64 może być profesjonalnie wykorzystany, będzie komputerem służącym do profesjonalnej pracy a nie komputerem z segmentu PRO :).

C64 w Telewizji Polskiej w latach 80 był wykorzystywany do robienia czołówek programów telewizyjnych,dziś to Ty masz rację,może jedynie służyć do tworzenia muzyki,oraz jako sampler,ale nie możesz się nie zgodzić,że dziś komputer PC mający 30 lat nie znalazłby takiego zastosowania,bo byłby po prostu za słaby.

#106 wieslawo

wieslawo
  • 3 700 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 25 stycznia 2013 - 12:30

Nie nie Smoczy, po prostu dziś już nie ma wsparcia dla tego komputera. Dlatego stawiać firmę na C-64 dziś jest ryzykowne. Inna sprawa, że te komputery są strasznie trudne do zajechania. Pewnie gdybym znalazł swojego Commodore VC-30 to pewnie ruszyłby jak gdyby nigdy nic. Zresztą tak samo sprawa ma się z 286/386, które do dziś spokojnie pracują w sondach kosmicznych i satelitach. Ale NASA akurat zapewnia im samodzielnie techniczne wsparcie mając te procesory na wymiany po prostu na stanie. O ile jednak w przypadku C-64 dziś nie byłoby problemu (bo mogę kupić gdzieś używanych jeszcze 2 na wymianę i majątku nie wydam, to jednak gdybym miał kupić jednego Maka i jeszcze 1-2 do szafy awaryjnie w razie gdyby głównemu coś dolegało to taki biznes jest przecież na starcie średnio mądry. Jasne że można ale czy to ma sens podwójna czy potrójna inwestycja w sprzęt, który nie będzie używany, bo jest w razie czego, a który jeden chcąc nie chcąc będzie tracił na wartości? Tym bardziej że mamy takiego Dell'a czy HP, gdzie jak kupisz raz to maksymalny poślizg w produkcji to 24 godziny w przypadku awarii. Co nie zmienia faktu, że na Makach da się profesjonalnie pracować, jednak nie powierzyłbym w dużej firmie kluczowych obliczeń firmie Apple. Bo ich obsługa klienta nie jest kierowana do tego typu klientów.

#107 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 25 stycznia 2013 - 13:00

@Nasedo, ha-mac jest zrobiony czysto hobbistycznie, jak już wcześniej pisałem prawie nie używam stacjonarki. Z tym instalowaniem syfu masz świętą rację, dzisiejsze laptopy są po prostu zabijane przez to co tam jest wrzucone ale to ma też drugą, wcale nie lepszą stronę medalu. W czystym Windowsie nie mamy nic, przy odrobinie szczęścia będziemy mieli podstawowe sterowniki takie jak grafika, wifi czy dźwięk i na tym koniec. Nie działa gładzik, nie działają przyciski funkcyjne, kamerka i cała reszta typowo laptopowych gadżetów. W tym momencie jesteśmy zwykle skazani sami na siebie bo potrzebnego nam softu nie da się wyciągnąć z partycji recovery, a znalezienie ich w sieci też nie jest takie oczywiste. Z dwojga złego wybieram trzecie i używam Maka ;)

Nie zrozum mnie źle, nie krytykuję "hackitoshowców", wprost przeciwnie, wierzę, że znakomita większość z nich działa pożytecznie. Uważam iż te osoby dysponują ponad przeciętną wiedzą, która może słuzyć jako pomoc dla posiadaczy oryginalnego Maca.

#108 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 stycznia 2013 - 17:48

Tak niektórzy wrzucają do jednego worka z napisem "PRO" maszyny i ludzi... normalnie Matrix dosłownie, i w przenośni.

#109 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 26 stycznia 2013 - 18:33

Apple odpuszcza rynek pro. To się zaczeło od wprowadzenia pierwszego MBP unibody, pewien detal czyli błyszcząca matryca. To był znak działania "nie podoba Ci się? spadaj, 8/10 amatorów taką woli". Serwery Apple były zawsze żartem, nigdy nie miały nic wspólnego z prawdziwym serwerem czyli wołem roboczym della czy hp który ma pracować a nie wyglądać. Pozatym polityka anty pro była wcześniej, chociażby jako praktycznie żadna wsteczna kombatybilność. Jak wprowadzali OSX to zanim się ustabilizował i pojawił się na niego stabilny soft to nowe G4 przestały bootować z OS9, nasza firmy wykupiła na zapas starsze, gorsze i droższe stare G4 by mieć na czym pracować. Podobnie było przy przesiadce na intela, zanim pojawił się stabilny pakiet Adobe to przestali sprzedawać G5. Poruszany był temat W8, kupiłem za 129PLN, można się przyzwyczaić do niego. Jest nieprawdopodobnie szybki, na moim mac mini 2Ghz C2D, 8GB ram chodzi duuuużo szybciej od OSX. Jak ktoś chce takiego kupić jako upgrade to wystarczy postawić pirata W7 bez aktywacji, z niego zakupić upgrade za 129PLN i ściągnąć ISO. Warto. Instaluje się na czysto bez pytania o stary system. Czas do końca stycznia.

#110 maxjazz

maxjazz
  • 39 postów

Napisano 26 stycznia 2013 - 19:48

"Pro to chociażby wsparcie techniczne, gwarancja kilku letnia door2door." Nie myslalam, ze kiedys zgodze sie z "wieslawo", ale wymienil on glowne elementy charakteryzujace segment pro. Dodalabym do tego gwarancje dlugosci wsparcia dla systemu operacyjnego. Nie musi byc bardzo dluga, jak 10-12 lat dla Windows, ale musi byc znana przed zakupem i oczywiscie GWARANTOWANA. Apple Care nic takiego nie daje, to po prostu przedluzona gwarancja konsumencka. A wystarczyloby dac opcjonalny Business Care, nawet za sporo wiecej niz zada konkurencja. A teraz troche trollingu. Posiadam sluzbowy, 2 letni laptop HP, 2.4G procesor, 4GB pamieci. Niestety mimo, ze nigdy nie przekraczam 3GB pamieci (aprawdzam w monitorze zadan) to windows 7 na nim muli niemilosiernie po wlaczeniu szyfrowania dysku i antywirusa. Praca na nim to meka, pomimo, ze jedyne aplikacje, ktore uzywam to Office, IE8 i klient FTP. Cala reszta, to aplikacje biznesowe na serwerach aplikacji osiagalnych przez przegladarke lub zdalny desktop.

#111 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 26 stycznia 2013 - 20:50

Apple odpuszcza rynek pro. To się zaczeło od wprowadzenia pierwszego MBP unibody, pewien detal czyli błyszcząca matryca. To był znak działania "nie podoba Ci się? spadaj, 8/10 amatorów taką woli". Serwery Apple były zawsze żartem, nigdy nie miały nic wspólnego z prawdziwym serwerem czyli wołem roboczym della czy hp który ma pracować a nie wyglądać.
Pozatym polityka anty pro była wcześniej, chociażby jako praktycznie żadna wsteczna kombatybilność. Jak wprowadzali OSX to zanim się ustabilizował i pojawił się na niego stabilny soft to nowe G4 przestały bootować z OS9, nasza firmy wykupiła na zapas starsze, gorsze i droższe stare G4 by mieć na czym pracować. Podobnie było przy przesiadce na intela, zanim pojawił się stabilny pakiet Adobe to przestali sprzedawać G5.

Poruszany był temat W8, kupiłem za 129PLN, można się przyzwyczaić do niego. Jest nieprawdopodobnie szybki, na moim mac mini 2Ghz C2D, 8GB ram chodzi duuuużo szybciej od OSX.
Jak ktoś chce takiego kupić jako upgrade to wystarczy postawić pirata W7 bez aktywacji, z niego zakupić upgrade za 129PLN i ściągnąć ISO. Warto. Instaluje się na czysto bez pytania o stary system. Czas do końca stycznia.

też kupiłem w8 za 129 i jestem rozczarowany interfejs to parodia, szybkość owszem goły ok ale poinstaluj troszkę i popracuj 3 miesiące zmienisz zdanie,

ciekawostka odpal systemowego skypa i przejdz do np ie żeby poserfować zobaczysz co się stanie :)

#112 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 stycznia 2013 - 10:04

Poruszany był temat W8, kupiłem za 129PLN, można się przyzwyczaić do niego. Jest nieprawdopodobnie szybki, na moim mac mini 2Ghz C2D, 8GB ram chodzi duuuużo szybciej od OSX.
Jak ktoś chce takiego kupić jako upgrade to wystarczy postawić pirata W7 bez aktywacji, z niego zakupić upgrade za 129PLN i ściągnąć ISO. Warto. Instaluje się na czysto bez pytania o stary system. Czas do końca stycznia.

Nie rozśmieszajcie nas. Rynek PRO to m.in. prowadzenie działalności, także 129zł to można wydać na domowy komputer, a nie licencję do firmy.

#113 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 28 stycznia 2013 - 10:17

ciekawostka odpal systemowego skypa i przejdz do np ie żeby poserfować zobaczysz co się stanie :)

Nic sie nie stało. Komputery HP z i3+4GB RAM+HDD i Surface z podpisu.
Jedno pewne Windows 8 bez dotykowego ekranu to porażka.
Z dotykowym ekranem to inny świat.
Czekam na Surface Pro!

#114 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 11:29

Surface pro ma ekran 10 cali nie oszukujmy się na tym nie da się pracować w trybie pro :) i jaki koszt 3tys?

Nic sie nie stało. Komputery HP z i3+4GB RAM+HDD i Surface z podpisu.
Jedno pewne Windows 8 bez dotykowego ekranu to porażka.
Z dotykowym ekranem to inny świat.
Czekam na Surface Pro!

Sorki odpal skypa i zadzwoń do kogoś a w czasie rozmowy przejdź np na pulpit lub ie :) teraz się stanie,

#115 wieslawo

wieslawo
  • 3 700 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 28 stycznia 2013 - 11:49

Tyle tylko, że wciąż nie rozumiesz ideii Windows 8. W trybie Modern UI zachowuje się jak tablet i taki był cel Microsoftu. Tryb Modern jest dla zabawy i przyjemności. Taki komputer wybitnie rozrywkowy z wybitnie przejrzystym interfejsem jedna rzecz na raz. Nawet dziecko nie jest w stanie się zgubić i namieszać jak tylko zapamięta, że Skype to to czym można zadzwonić do babci. I tak działa Modern UI. Podchodzisz do komputera w jakimś tam celu, wykonujesz ten cel i masz przy tym mnóstwo frajdy bez szukania czegokolwiek. Będziesz wiedział, że rozmowa dotyczyć będzie chociażby udostępnienia pulpitu, danych z innych aplikacji, wchodzisz w tryb desktop i uruchamiasz starą/tradycyjną wersję Skype. Jeden klik. Zaawansowany użytkownik może tylko korzystać z trybu klasycznego jak mu tak bardzo przeszkadza Modern UI. Jeżeli to taki problem wciśnięcie jednego kafelka to naprawdę ręce opadają. Pomyśl, że dzięki Modern UI dostajesz najprostszy system świata, w którym zgubienie się, będzie wymagało nie lada umiejętności. Może z niego skorzystać starsza osoba jak i najmłodsza. Pozwolisz Arku, że nie zgodzę się z tym, że bez dotyku to jest fatalny interfejs. To nadal wybitnie prosty interfejs. Nie jest tak wygodny jak w dotyku, zgoda, ale nadal jest bezczelnie prosty w przeciwieństwie do klasycznego Menu Start i dwukliku na desktopie. Nawet z pomocą myszki jest prostszy niż MacOsX. Duże czytelne kolorowe kafle. Coś może być prostszego? Nawet jeżeli trzeba w nie klikać to nie sposób tego zrobić źle.

#116 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 13:27

słuchaj nie musisz mi tego tłumaczyć co chciał zaprojektować ms a co wyszło, naprawdę , w kompach siedzę od 20lat, administrowałem serwery, składałem, naprawiałem kompy, zajmowałem się grafiką , znam maki i pcety , widzę z perspektywy czasu że systemy operacyjne czasem zaczynają zaprzeczać prostocie ich obsługiwania,, dla mnie istnie debilnym jest możliwość zadzwonienia (nie rozmowa video) po naciśnięciu kafla kursorem myszki pewnie w 99% tak jest wykonywana ta operacja obecnie na rynku w8, do babci i możliwość rozmowy tylko kiedy aplikacja jest pierwszoplanowa! bo gdy chcesz coś w tle zrobić przygotować fotkę babci etc to rozrywa rozmowę, żenujący przykład jak ms potrafi takie proste funkcje systemu spartolić, mało tego żeby rozmawiać i coś robić w tle musisz pełnego skypa zainstalować dodatkowo i masz dwa w systemie czy to nie parodia?
i nie mów mi o kafelkach i tym interfejsie że jest dobrze zaprojektowany, nie powinien zaistniej w takiej postaci na kompie który nie ma dotykowego ekranu, powinien być aktywowany automatycznie gdy takowy jest, następny przykład braku konsekwencji w interfejsach ms przez 10 lat czyli kolejne wymuszenie przestawienia się i szukania gdzie co jest , tu nie chodzi o to że można się to tego przyzwyczaić tylko z tym trzeba pracować, np wyłączenie kompa jest tak debilnie ukryte żebyś go przypadkiem chyba nie znalazł,

kupiłem w8 z ciekawości i jak szybko zainstalowałem tak nie mam ochoty na nim nic robić, doceniam obecne w7 jako ostatni jeszcze dopracowany system ms,

#117 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 19:12

Miałem również okazję przetestować Windows 8. System jest definitywnie najgorszy systemem operacyjnym MS na komputery stacjonarne. A nawet na tablet jest to okropne rozwiązanie.
Co do wyłączenia komputera w W8 to też niezłe jajca. ;)
Jeżeli chodzi o komfort użytkowania to myślę, że nawet Windows 95 byłby duużo lepszy!

Z resztą raporty sprzedaży tego systemu świadczą póki co, że jest bardzo kiepsko. System pomimo, że miał premiere w okresie świątecznym to i tak wypadł gorzej niż 7. Obecnie OS X jest popularniejszy niż W8.

#118 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 19:19

Mikson ciekawe...mnie na równoległych 2 pulpitach nic nie rozłącza. Jeden w trybie Metro, drugi w trybie desktop. Praca na 2 monitorach stała sie przyjemnością.

#119 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 20:54

Bardzo się,cieszę że aby być zadowolonym z w8 trzeba mieć dwa monitory :) bo na jednym nie idzie Sprzedaż w8 jest poniżej oczekiwań , nabywcy nowych pc wolą nabyć z w7

#120 Wesoł

Wesoł
  • 988 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 stycznia 2013 - 20:57

Obecnie OS X jest popularniejszy niż W8.

Bo w pierwszym przypadku mówisz o całej rodzinie systemów, a w drugim o pojedynczym produkcie... Chcesz porównywać to porównuj OS X kontra Windows, wtedy ma to sens (no może niezbyt wielki, ale przynajmniej zachowana zostaje jakaś logika).

#121 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 28 stycznia 2013 - 22:05

Mikson nigdzie nie napisałem, że trzeba posiadac 2 monitory, by byc zadowolonym. Napisałem, że praca na 2 monitorach stala się przyjemnością. Ogromna róznica. Nadal nie odniosłes sie do swojej bzdury napisanej odnosnie Skype i IE. Pisac kazdy moze, pytanie czy potrafi z sensem i prawdę. Uważasz, że W8 to pomyłka...Microsoft twierdzi inaczej, tak samo jak uzytkownicy W8. Tylko jak Ty mozesz pisac cos z sensem o konkurencji, jak brzydzisz sie i nie dotkniesz niczego, co nie ma znaczka Apple.

#122 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 00:20

Mikson nigdzie nie napisałem, że trzeba posiadac 2 monitory, by byc zadowolonym.
Napisałem, że praca na 2 monitorach stala się przyjemnością.
Ogromna róznica. Nadal nie odniosłes sie do swojej bzdury napisanej odnosnie Skype i IE.
Pisac kazdy moze, pytanie czy potrafi z sensem i prawdę.
Uważasz, że W8 to pomyłka...Microsoft twierdzi inaczej, tak samo jak uzytkownicy W8.
Tylko jak Ty mozesz pisac cos z sensem o konkurencji, jak brzydzisz sie i nie dotkniesz niczego, co nie ma znaczka Apple.

Do złych drzwi pukasz kolego, obecnie nie mam osx, jedyny apple to ipad mini,,,
W8 to system który dla ludzi szanujacych swój stan umysłu jest totalna kpina wyprodukowany przez ms dla systemów bez ekranów dotykowych,
Rynek to zweryfikuje a juz statystyki sprzedaży alarmują, gdyby można było kafelki wyłączyć zmienił bym zdanie bo kilka cech jest w nim pozytywnych
praca na tak nie spójnym interfejsie jest wręcz irytująca co potwierdziło już wiele głosów z netu,, pierwsze wrażenie po instalacji jest pozytywne lekkie zagubienia się jest wybaczone ale po miesięcznej próbie dalszej pracy wychodzą nonsensy ułożenia bocznych wysuwanych menu i narożnych aktywnych obszarów ,,
Tak najważniejsze to poczucie ze ms wie lepiej czego chcą użytkownicy, ms wielokrotnie udowodnił że brakuje mu koncepcji lub co można prosto zrobić robi się to naokoło,
W każdym razie powodzenia bo ja wywaliłem w8 i dalej będę używał w7 raz że lepiej supportowany sterownikami a dwa że poprawkami, a trzy że ma bardziej prosty interefejs do którego przez tyle lat ms nas przekonywał że jest najlepszy :)

#123 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 29 stycznia 2013 - 09:50

kupilem ostatnio licence Windows 8 jako upgrade do wersji preview w Parallels 8 za £25 (dobra cena za legalny system:) ) i musze powiedziec ze o ile windows 7 byl szybkim systemem to windows 8 jest jeszcze bardziej zwiewny. Metro to sprawa indywidualna, cos nowego, na nowosci sie psioczy przewaznie, ale ogolnie widac ze jest to system na miare 2012/2013 roku. widac ten sam trend u apple gdzie Lion/Mountain Lion jest to taki lepszy iOS ale co w tym zlego? Chodzi o upraszczanie a nie komplikowanie.

#124 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 12:27

pytanie jak długo używasz win7 i ile masz aplikacji , popracuj tyle samo czasu z takimi samymi aplikacjami na win8, nie będzie już taki szybki zapewniam, każdy golas jest szybki do czasu :) pozdr

#125 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 29 stycznia 2013 - 13:16

W8 to system który dla ludzi szanujacych swój stan umysłu jest totalna kpina wyprodukowany przez ms dla systemów bez ekranów dotykowych,
Rynek to zweryfikuje a juz statystyki sprzedaży alarmują, gdyby można było kafelki wyłączyć zmienił bym zdanie bo kilka cech jest w nim pozytywnych
praca na tak nie spójnym interfejsie jest wręcz irytująca co potwierdziło już wiele głosów z netu,, pierwsze wrażenie po instalacji jest pozytywne lekkie zagubienia się jest wybaczone ale po miesięcznej próbie dalszej pracy wychodzą nonsensy ułożenia bocznych wysuwanych menu i narożnych aktywnych obszarów ,,

Jeżeli ktoś, jak określiłeś - szanuje swój stan umysłu - dowie się dostatecznie wiele na temat owego systemu, zanim zdecyduje się na posiadanie go na stałe. Nie bardzo wiem o co płacz. Po pierwsze - Windows 8 był dostępny przez długie miesiące w darmowych, testowych i stabilnych wersjach CP i RC - było dostatecznie wiele czasu by to przetestować. Przecież nie było tak, że wersje testowe miały kółeczka, a nagle wersja finalna kwadraciki (kafelki). Aktywne obszary, narożniki - menu - to było także w wersjach testowych.
Poza tym - są osoby, które są gotowe używać Windows 8 w przypadku ekranów dotykowych, a z kolei odrzucają Windows 7 w przypadku ekranu dotykowego. Przyznam, że z Windows 7 - męczyłem się na ekranie dotykowym w moim tablecie Acera. Windows 8 - to mój, świadomy wybór.

Tak najważniejsze to poczucie ze ms wie lepiej czego chcą użytkownicy, ms wielokrotnie udowodnił że brakuje mu koncepcji lub co można prosto zrobić robi się to naokoło,
W każdym razie powodzenia bo ja wywaliłem w8 i dalej będę używał w7 raz że lepiej supportowany sterownikami a dwa że poprawkami, a trzy że ma bardziej prosty interefejs do którego przez tyle lat ms nas przekonywał że jest najlepszy :)

To samo udowadnia Microsoft co i Apple. Kupując nowy sprzęt (poza firmą "U Staszka w Bramie - Komputery" - jesteśmy skazani na system operacyjny, niestety - nie bardzo mamy wybór, dostajemy albo system najnowszy, albo system najnowszy z opcją upgrade do jeszcze bardziej najnowszego. Co dzieje się później... niektórzy mają szansę na downgrade. Pamiętam czasy - w przypadku PC - ucieczki od Windows Vista do XP, w przypadku Maca, pamiętam czasy, kiedy entuzjaści sięgali po SL, który był niedorobiony, by szybciutko wrócić z podkulonym kocim ogonem... do Leoparda.
Czy teraz może dziwić nas, że dostając na siłę Windows 8 - użytkownicy aktualizują system w dół?

kupilem ostatnio licence Windows 8 jako upgrade do wersji preview w Parallels 8 za £25 (dobra cena za legalny system:) ) i musze powiedziec ze o ile windows 7 byl szybkim systemem to windows 8 jest jeszcze bardziej zwiewny. Metro to sprawa indywidualna, cos nowego, na nowosci sie psioczy przewaznie, ale ogolnie widac ze jest to system na miare 2012/2013 roku.

widac ten sam trend u apple gdzie Lion/Mountain Lion jest to taki lepszy iOS ale co w tym zlego? Chodzi o upraszczanie a nie komplikowanie.

Ja jako upgrade do Windows 7, za swoją aktualizację zapłaciłem niecałe £15. Drogo? Niezwykle tanio. Jest to mniej niż połowa ceny gry zakupionej w czasie premiery. Cóż - system Apple od "lwa" odrzuciłem - zatrzymałem się na SL - mój wybór i niech tak pozostanie.
Kto chce - niech używa ....................................... (tu wstaw ulubiony system), kto nie chce niech zmieni / zaktualizuje / wyrzuci system................................ (tu wstaw najmniej lubiany). Po problemie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych