Apple - Gdzie jest profesjonalizm?
Napisano 23 stycznia 2013 - 02:12
Napisano 23 stycznia 2013 - 02:18
Napisano 23 stycznia 2013 - 02:37
Napisano 23 stycznia 2013 - 09:13
8GB RAM to niestety minimum wystarczające na godzinę pracy w takiej konfiguracji, potem przestaje być tak słodko. Już to przerabiałem na MBP 15" 2009. Po co mi OS X? Bo lubię!
W "hucie" mam piec z Windowsem, w domu czasem trzeba coś skończyć, wczekować zmiany na tfsa, otworzyć piwo i można w ramach relaksu napisać coś w Xcode
przesadzasz, ja stawiałem wirtualnie serwer2003 z exchangem na 4giga i chodziło ,, dodatkowo jak masz sdd masz szybszy swap,
pozdr
- - - Połączono posty - - -
Jak to ładnie pisac "OSX jest lepszy od Windows".
Tak więc chętnie stanę w szranki z tymi Waszymi "cudami" z Apple logo na pokładzie.
Jak? Wystawiamy równorzędne sobie lapy na bazie i7, czysty system Windows z programami do pracy i na przeciw Apple z i7 + te same narzędzia.
I idę o kązdy zakład, że Windows poradzi sobie znacznie lepiej.
Każdy napisac moze...juz oddałem Soniacza...gratuluję wyboru! Sony, jego świecidełkowe programy ruszające na starcie i poważna praca.
Ten sam Sony, czysty system Windows i jedynie Apki do pracy. Bradzo proszę.
A teraz proponuję na siłę nie wciskac bajek, że OSX jest wydajniejszy od Windows, a komputery poza Apple to shit.
Co jak co, ale kitu sobie nie dam wcisnąć. Powód wiekszość zna.
Co do "przyszłości" TB...i znów jak w dniu gdzie każdy ze znawców materii twierdził "to koniec USB 3.0, nie potrzebne nam to jest, teraz rynek opanuje TB" proponuje mocny oddech.
Powód? USB 3.0 zostawiło w tyle TB i Wasze piekne słowa tego nie zmienią.
Zachwyty i zaklinanie rzeczywistości też.
A pisanie bzdur, że z pena szybciej komus pliki OSX kopiuje uważam już za totalną bzdurę i totalny idiotyzm.
Dokładnie tak. Ściema jak nic, wyssane z palca na potrzeby kolejnego kitu, by Apple produkt okazał sie lepszy.
Za dużo sprzetu przejadłem, na co dzien mam porównanie w kazdym aspekcie pracy, od prostego przenoszenia wielkich plików / kazdy po 200-300GB/ aż po obróbkę video, grafiki by mi ktoś wciskał kity, jaki to sprzęt Apple jest mega szybki i wydajniejszy od Windows.
Napisze to kolejny raz. Są osoby, które na potrzeby zwiększenia własnych przekonań wcisną każdy kretyński kit, by tylko udowodnic, że Apple to najwydajniejszy sprzęt na świecie.
Każda bajka jest dobra...tyle, że nie każdy jest dzieckiem i da sobie wcisnąć taki kit.
Ja rozumiem, że niektórzy siegneli zenitu z powodu zachwytu nad swoim wyborem świecącego jabłka.
Ale są granice robienia z siebie durni.
Na przeciwko MBP z i5+8GB postawiłem Surface RT z jedynie Tegrą.
Uruchomiłem: Grę Hero Zero we Flash...tak, tak..działa na Windows RT w trybie Metro GUI, pusciłem muzykę w formacie MP3.
Efekt? Surface z Tegra cichutko i ładnie pracował sobie. MBP z i5+8GB po kilku minutach rozpędził chłodzenie do niebotycznych prędkości.
Wrazenie jakby za chwilę miał sie spalić.
Włączenie na przeglądarce kolejnych stron spowodowało zacinanie się MBP, Surface ...jak młody, niepokorny...dalej pracował .
Jestem ciekaw tego samego ze słabszym układem oferowanym przez Apple.
A teraz przykład kolejny. MBPr w prawie najmocniejszej konfiguracji: i7+16+512GB, kontra Dell M4000.
Pakiet Adobe...30% wydajniej od Apple MacBook Pro.
Kit jest dobry...do zatykania dziur.
dużo słów mało treści,,,
krótko wydajność określają bebechy jakie ma komputer a system operacyjny daje minimalne przyrosty wydajności ,
choć w kilku aspektach osx jest wydajniejszy i lepiej zarządza procesami,
jeżeli masz testować komputer appla to postaw na nim windę równolegle i przetestuj na osx i win kopiowanie po dyskach po sieci, etc podstawowe operacje systemowe a potem pisz , ja mam z applem styczność od przeszło 18 lat i wierz mi że winda jeszcze sporo może nauczyć się od ich systemu operacyjnego,
nie jest to system idealny i to piszę z pełną odpowiedzialnością ale jest przyjemniejszy i każda następna wersja jest konsekwencją rozwojową czego brakuje w win8 , o czym pisałem już wcześniej w jednym wypadku osx może być wydajniejszy w innym mniej tak już jest z systemami ale faktycznie gloryfikowanie osx nie jest też do końca na miejscu
Napisano 23 stycznia 2013 - 09:25
przesadzasz, ja stawiałem wirtualnie serwer2003 z exchangem na 4giga i chodziło ,, dodatkowo jak masz sdd masz szybszy swap,
pozdr
A teraz postaw w tym środowisku Visual Studio i napisz jakiegoś ficzera i ze trzy proste webparty, zrób deploy as farm solution w trybie debugowania z podłączeniem się do procesu. Do tego odpal Designera i wyedytuj masterpage
A teraz na dokładkę przychodzi Ci pociąć pod OS X psdka i zrobić na jego podstawie solucję instalującą stronkę na SharePoincie - ot, taka typowa praca przy budowie kastomizowanego intranetu. Przy okazji MBP 2009 z 8GB RAMu rozkręcał wiatraki na maksimum a na powierzchni aluminiowej obudowy dochodziło do inicjacji niekontrolowanej reakcji termojądrowej.
Praca na rMBP 15" z 16GB RAM jest o niebo bardziej komfortowa ale i tak nie dorasta do pięt 2x tańszej konfiguracji w plastiku i na Windowsie 8 ale cóż - serce nie sługa...
Napisano 23 stycznia 2013 - 09:33
Napisano 23 stycznia 2013 - 09:33
Jakiego mam Macbooka każdy widzi w opisie, nie wykonuję na nim żadnej poważnej pracy, ot jakaś prosta edycja grafiki, edytor tekstu + oczywiście przeglądarka, iTunes itd ale miałem ostatnio okazję przetestować nowiutkiego Sony Vaio z procesorem i5, jakąś wydajną grafiką i Windows 8... Szczerze mówiąc po 2 dniach miałem już go serdecznie dość. Mój Macbook robi szybciej dosłownie wszystko, od otwierania stron w przeglądarce, kopiowania plików z pendrive, do stosowania filtrów w PS, a co ważne jest w stanie zrobić to wszystko na raz natomiast kopiowanie ok. 10GB danych z pendrive spowolniło Soniaka do tego stopnia, że poszedłem sobie zrobić kawę żeby się nie denerwować próbując otworzyć 2 strony w przeglądarce. Owszem, swoją wydajność pokazuje w takich zadaniach jak konwersja filmów czy gry ale to jest jedno zadanie i każde następne jest już niemożliwe do wykonania z powodu ogromnej zamuły całego systemu. Także wydaje mi się, że mimo wszystko nawet w zastosowaniach profesjonalnych Windows jest daleko w tyle za OS X jeśli chodzi o komputery mobilne, na dość mocnej stacjonarce (z opisu) różnica między tymi systemami nie jest tak duża ale i tak na korzyść OS X, tam wszystko działa zawsze płynnie, bez żadnego problemu, a Windows lubi sprawiać czasami jakieś niewytłumaczalne problemy.
Tu masz rację. Każdy nowy komputer z domyślnie zainstalowanym Windowsem jest zaśmiecony zbędnymi aplikacjami,które są ładowane wraz systemem,a do normalnego użytku jest kompletnie niepotrzebna. Sam zauważyłem że na OSX skopiowanie plików przebiega znacznie szybciej,porównując swojego Macieja z typowym lapkiem o podobnych parametrach,załadowanie samego systemu z antywirusem trwa o wiele dłużej,nie wspomnę tu o zagraniu w niezbyt wymagającą gierkę (Worms
Napisano 23 stycznia 2013 - 09:39
A teraz postaw w tym środowisku Visual Studio i napisz jakiegoś ficzera i ze trzy proste webparty, zrób deploy as farm solution w trybie debugowania z podłączeniem się do procesu. Do tego odpal Designera i wyedytuj masterpage
Życzę powodzenia w komfortowej pracy. I nie, Internet Explorer odpalający się 3 minuty w takiej sytuacji to nie jest komfortowa praca, zacinający WS2008 to nie jest komfortowa praca, klatkujące przełączanie do OS X to nie jest komfortowa praca
![]()
A teraz na dokładkę przychodzi Ci pociąć pod OS X psdka i zrobić na jego podstawie solucję instalującą stronkę na SharePoincie - ot, taka typowa praca przy budowie kastomizowanego intranetu. Przy okazji MBP 2009 z 8GB RAMu rozkręcał wiatraki na maksimum a na powierzchni aluminiowej obudowy dochodziło do inicjacji niekontrolowanej reakcji termojądrowej.
Praca na rMBP 15" z 16GB RAM jest o niebo bardziej komfortowa ale i tak nie dorasta do pięt 2x tańszej konfiguracji w plastiku i na Windowsie 8 ale cóż - serce nie sługa...
wiesz stawiałem serwery wirtualnie na osx z ramem 4giga
w takich operacjach jak mówisz RAM to postawa i szybki dysk! proc ma mniejsze znaczenie a vga praktycznie żadne,
więc sam napisałeś że na 16giga jest lepiej więc już wiesz co ma znaczenie ,,
jeżeli stawiasz mając 8giga wirtualizujesz windę to masz już zajęte przez osx pewną część ramu z 2giga,
przełącz się natywnie pod windę , już powinieneś odczuć różnicę, jeżeli problemem jest brak ramu to zapewniam Cię że pod pc odczujesz podobne objawy,
Napisano 23 stycznia 2013 - 10:22
Napisano 23 stycznia 2013 - 10:45
Postawiłeś tablet z bardzo niepełnym systemem operacyjnym i pasywnym chłodzeniem przeciwko komputerowi, który uruchamia pełny system. To nie jest zbyt dobre porównanie. A co do Flash to się zgadzam, że kiepsko chodzi, ale to jest inna bajka.
Porównaj, hmmm... no nie wiem jakąś konwersję plików Full HD albo coś w tym stylu pomiędzy swoim MBP a "Surface".
Swoją drogą ten tablet, to w ogóle jest w sprzedaży?! (ktoś to kupuje
To też swoją drogą.
Otwórzcie sobie i zobaczcie jak wygląda Maczek w środku.
Nie ma takiej opcji żeby jakikolwiek laptop był tak wykonany.
Płyty EVGA może dorównują jakością (od 900 zł w górę) ale są do składaków.
Napisano 23 stycznia 2013 - 11:03
@ar3kb: po raz kolejny wyluzuj - forum to nie jest areną walki o prymat systemów, tylko wymianą opinii...
ar3kb ma racje.
Ile razy na tym forum pisze się bzdury na temat windowsa?
Mogę się zgodzić z tym, że windowsa łatwiej zasyfić bezsensownie instalowanymi antywirami, firewallami i innym programami działającymi w tle.
Ale porównanie czystych systemów dopiero ma sens.
Obydwa traktuje na równi.
Ale muszę przyznać racje Arkowi, że windows jest szybszy w wielu zadaniach.
Napisano 23 stycznia 2013 - 11:12
ar3kb ma racje.
Ile razy na tym forum pisze się bzdury na temat windowsa?
Mogę się zgodzić z tym, że windowsa łatwiej zasyfić bezsensownie instalowanymi antywirami, firewallami i innym programami działającymi w tle.
Ale porównanie czystych systemów dopiero ma sens.
Obydwa traktuje na równi.
Ale muszę przyznać racje Arkowi, że windows jest szybszy w wielu zadaniach.
W jakich?
Napisano 23 stycznia 2013 - 11:18
Napisano 23 stycznia 2013 - 11:42
Napisano 23 stycznia 2013 - 11:54
Napisano 23 stycznia 2013 - 12:01
Napisano 23 stycznia 2013 - 12:02
Napisano 23 stycznia 2013 - 12:05
Dokładnie. Przede wszystkim zależy co robisz na komputerze. Ja osobiście jestem mało wymagających userem i dla mnie szybszy jest mac os niż windows. Mowie tu o takich zadaniach, jak serfowanie po internecie, poczta, muzyka, film, zdjęcia, PS. W tego typu sprawach dla mnie OS X jest przyjemniejszy i szybszy od W8. Zaznaczam, że oba systemy mam na co dzień w domu.
A mnie szybciej chodzi windows 7.
Do twoich "serfowanie po internecie, poczta, muzyka, film, zdjęcia..." dołożę jeszcze praca z pakerami (zip, rar), FTP.
A teraz z grubszej rury, czyli to o czym pisał Arek.
Obróbka filmów (Premiere, AE, Vegas), 3D (Nuke, Maya, Cinema 4D, DaVinci Resolve) ok 30% szybciej robi to Windows.
Czyli przy 48 godzinnym renderze sceny, mam zaoszczędzone 16 godzin!
Napisano 23 stycznia 2013 - 12:09
Ja...?Porównanie czystego OSX i Windows nie ma sensu. Kto pracuje na czystym Win, bez firewalli i antywirów?
Wbudowany firewall i antywir w zupełności wystarczy. Wirusy miałem ostatnio w czasach win98... Mity i legendy o wadach windowsa są na tym samym poziomie co mity i legendy o zaletach OSXa...
Napisano 23 stycznia 2013 - 12:09
Napisano 23 stycznia 2013 - 12:12
Napisano 23 stycznia 2013 - 12:16
Mam dla Ciebie propozycję
To nie są mity. Bo niestety, ale na Windows nie da się normalnie korzystać z internetu, bo ok. ponad 50 % stron to wirusy. Na Maczku masz spokój.
A wbudowany FireWall i Antywirus - coś takiego nie istnieje w tym systemie praktycznie...
Napisano 23 stycznia 2013 - 12:20
Napisano 23 stycznia 2013 - 12:20
Napisano 23 stycznia 2013 - 12:22
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych