Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple - Gdzie jest profesjonalizm?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#126 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 14:23

Czekam na taki sprzęt w PL:
http://www.blogcdn.c...hi-620-wide.jpg

I ipad staje się zbędny. Apple od momentu wprowadzenia gestów na głaskadełku nic innowacyjnego do laptopów nie wprowadził, ww zestaw z W8 jest czymś nowym i nie mnoży bytów. Mam jedną maszynę którą podpinam do dużego monitora w domu, w kafejce piszę na klawiaturze a w metrze używam ekranu dotykowego.

OSX mógłby się dorobić działającej obsługi dwóch monitorów bo bieganie z ekranu na ekran by kliknąć coś w menu to kpina.

#127 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 29 stycznia 2013 - 14:47

przezylbys uzywajac tylko windowsa na takim sprzecie? Lepiej byc na OSX bo wtedy mozesz dodatkowo zainstalowac wszystkie instalowalne systemy operacyjne (w miare potrzeb), na windzie zawsze bedzie -1 bo OSX w normalny/legalny sposob nie postawisz:) ciesze sie ze mam windowsa 8, jest w VM gdy bege go potrzebowal, np do oprogramowania tylko pod winde. uzywajac windowsa ekskluzywnie, chyba by mnie szlag trafil ze wzgledu na zupelnie inna filozowie uzywania :)

#128 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 14:55

Jak najbardziej skoro OSX odpalam na swoich mac'ach sporadycznie :) Waga takiego asusa taichi 1.5kg nie skreśla go w roli tabletu i w końcu będziemy mieli z żoną tablet który obsługuje konta użytkownika czego w iOS szybko chyba nie zobaczymy.

#129 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 29 stycznia 2013 - 15:08

Jak najbardziej skoro OSX odpalam na swoich mac'ach sporadycznie :)

Waga takiego asusa taichi 1.5kg nie skreśla go w roli tabletu i w końcu będziemy mieli z żoną tablet który obsługuje konta użytkownika czego w iOS szybko chyba nie zobaczymy.

hmm, ciekawe podejscie :)

#130 wieslawo

wieslawo
  • 3 700 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 29 stycznia 2013 - 15:13

Jakoś ten straszny i zły Windows 8 nie chce się sprzedawać a to ten niedobry Windows przyczynił się do rozkwitu wręcz ekranów dotykowych w komputerach. Już nie telefon i tablet a już laptop i stacjonarny 20" ekran się go dorobiły. Nie zrobił tego innowacyjny Lion/Mountain Lion. Nie wprowadził dotykowej obsługi Apple, które jako pierwsze ze swoją legendarną i wielbioną innowacją powinno to zrobić dobre kilka lat temu. Zrobił to Windows. Ludzie boją się nowości a przyzwyczajenie drugą naturą człowieka. Ja nie mając od lat wiele wspólnego z Windowsem jestem bardzo zadowolony z Windows 8. Nie podchodziłem do niego porównując go do wiecznie do poprzedników. Oczywiście znałem okienka od wersji 3.1 i gdzieś się na dłużej lub krócej z każdą wersją spotkałem. Starałem się jednak nie wyrabiać sobie przyzwyczajeń, ciągle głównym systemem był OsX. Owszem każdy Windows od 95-Seven witał Menu Start. I można przyjść i narzekać, że eee, nie ma Menu Start, jak żyć, co robić. A można tak zwyczajnie spróbować się z nim zaprzyjaźnić bez ciągłych porównań. Pod kafelkami znajdziemy klasycznego dobrze znanego Windowsa. Jedno kliknięcie. Jak komuś tak bardzo kafle przeszkadzają to może zapomnieć, że te kafle są. Traktować je jako wygaszać ekranu, lock Screen, zaawansowany launchpad. Naprawdę bolą te kafle czy to że Microsoft ze skostniałej, konserwatywnej firmy, która wiecznie produkowała przewidywalne systemy zrobiła coś innowacyjnego i wniosła mnóstwo świeżości swoimi poczynaniami na rynek?

#131 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 29 stycznia 2013 - 15:22

dzobrze to ujales Wieslawo. Zmiany sa potrzebne, Windows byl nudny, przewidywalny. Niestety poniewaz jest to system ktory zajmuje 95% swiatowych komputerow, ciezko te miliardy ludzi przestawic na inne myslenie po tylu latach klikania w przycisk Start. OSX troche skostnial ostatnimi czasy jesli chodzi o innowacje. Mimo wszystko jest to Unix/BSD pod maska, praca na tych systemach to radosc pod wieloma wzgledami.

#132 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 15:48

@wiesławo - rynek Windowsa, to w głównej mierze korporacje, przedsiębiorstwa, firmy. Sądzisz, że będą one inwestowały grube pieniądze w Windows8 i dotykowe monitory, konfiguracje dwumonitorowe, żeby pracownik mógł sprawdzić pogodę na kafelku? Microsoft zrobił system dla szczęśliwej rodzinki, która po niedzielnym obiadku siada przed dotykowym ekranem, sprawdza pogodę i radośnie przesuwa kafelki po ekranie. Wszysko fajnie i innowacyjnie, tylko kto jest tragetem? Wystarczyło dać Metro jako wybór np. podczas instalacji i problem byłby rozwiązany. Moim zdaniem przejadą sie mocno na tym systemie i service pack pojawi się szybko, albo powstanie wersja PRO PRO

#133 mpta

mpta
  • 146 postów
  • Skądwroclaw/monachium

Napisano 29 stycznia 2013 - 16:02

Bo po co firmy maja wymieniac 7ke ktora jest dobra? Na tym kasy by nie zrobili. Natomiast 8ka lepiej sprawdza sie w tabletach i o to chodzilo. Po prostu poprawne i jedyne rozsadne posuniecie microsoftu. Po co robic win8 pro skoro 7 daje rade.

#134 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 17:47

@wiesławo - rynek Windowsa, to w głównej mierze korporacje, przedsiębiorstwa, firmy. Sądzisz, że będą one inwestowały grube pieniądze w Windows8 i dotykowe monitory, konfiguracje dwumonitorowe, żeby pracownik mógł sprawdzić pogodę na kafelku? Microsoft zrobił system dla szczęśliwej rodzinki, która po niedzielnym obiadku siada przed dotykowym ekranem, sprawdza pogodę i radośnie przesuwa kafelki po ekranie. Wszysko fajnie i innowacyjnie, tylko kto jest tragetem? Wystarczyło dać Metro jako wybór np. podczas instalacji i problem byłby rozwiązany. Moim zdaniem przejadą sie mocno na tym systemie i service pack pojawi się szybko, albo powstanie wersja PRO PRO

Popieram przedmówcę w całej rozciągłości tematu,dodam że tablet ms o przekątnej 10cali jest kierowany też do rynku biznesowego czyli arkusze kalkulacje etc osobiście tego nie widzę ale oni wiedzą lepiej co udowodnili kilkukrotnie, czas zweryfikuje w8 ale metro powinno być reaktywowana na życzenie,
Korporacyjne w8 absolutnie nic nie wnosi ,

- - - Połączono posty - - -

dzobrze to ujales Wieslawo. Zmiany sa potrzebne, Windows byl nudny, przewidywalny. Niestety poniewaz jest to system ktory zajmuje 95% swiatowych komputerow, ciezko te miliardy ludzi przestawic na inne myslenie po tylu latach klikania w przycisk Start.

OSX troche skostnial ostatnimi czasy jesli chodzi o innowacje. Mimo wszystko jest to Unix/BSD pod maska, praca na tych systemach to radosc pod wieloma wzgledami.

Nudny to może być film czy sztuka, od systemu oczekuje sie stabilności bezpieczeństwa funkcjonalności i prostego interfejsu a tymi parametrami nie podpisuje się w8, jest przekombinowany i zawiły interfejs, stabilność średnio jak grałem to zawiesił się kilkukrotnie czego na w7 nie było , bezpieczeństwo taki sam niski poziom jak dotychczas, wystarczy odpalić kilka stron i spywery etc się wczepiają,

#135 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 19:53

OSX troche skostnial ostatnimi czasy jesli chodzi o innowacje. Mimo wszystko jest to Unix/BSD pod maska, praca na tych systemach to radosc pod wieloma wzgledami.

Jakimi istotnymi względami dla 95% użytkowników?

#136 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 29 stycznia 2013 - 19:57

Jakimi istotnymi względami dla 95% użytkowników?

no...prawie cala populacja ludz ktorzy uzywaja komputera na swiecie, w wiekszosci uzywa Windowsa.

a Unix ma wspaniala linie komend, lepsze zarzadzanie pakietami no i to Unix :) Ja jestem osobiscie starym linuxiarzem, windowsa znam tyle co z pracy.

#137 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 29 stycznia 2013 - 20:27

Używam Win 8 na Sony Vaio - Ultrabooku z dotykowym ekranem i dla mnie jest to genialna sprawa, ale prawdą jest, że spedziłem ładne kilka godzin na nauce wszystkiego co nowe i prawdą jest, że nowy system nie jest intuitycyjny dla przeciętnego klienta. Tryb Metro to nie tylko strefa rozrywki, ale przede wszystki nowy, rozbudowany przycisk 'Start', którego tak niektórym brakuje (mi akurat nie). Co jest najbardziej mylące myślę, będąc w kafelkach mamy skróty do aplikacji zarówno uruchamianych w trybie Modern, jak i desktop, ponieważ każdy program, który instaluje nowy Win, dostaje swój skrót również jako kafelek. Kłopotliwe na początku dla mnie były opcje ustawień, wyszukiwania i udostępniania, ale z czasem do wszystkiego się przyzwyczaiłem. Oczywiście nowy Windows ma największe możliwości rozwinać skrzydła na sprzęcie z dotykowym ekranem, ponieważ gesty bardzo pomagają odnaleźć się w interfejsie i nawigować nim. Najbardziej cieszy mnie integracja z iCloud panel i fakt, że mogę taki ciekawy sprzęt traktować jako spójny element swojego ekosystemu (np. fotki robione iPhonem od razu pojawiają się w galerii, iTunes na Win 8 działa również świetnie).

#138 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 29 stycznia 2013 - 20:50

no...prawie cala populacja ludz ktorzy uzywaja komputera na swiecie, w wiekszosci uzywa Windowsa.

a Unix ma wspaniala linie komend, lepsze zarzadzanie pakietami no i to Unix :) Ja jestem osobiscie starym linuxiarzem, windowsa znam tyle co z pracy.

Ilu użytkowników używa linii poleceń?

Ja na serwerach od zawsze używam linuksa bo znam go dobrze i nie zaskoczy mnie sytuacja typu "wywalił się i nie startuje". O ile w windowsie może się to zdarzyć i mnie by przerosło to mój kolega zna windowsowe serwery na tyle dobrze że ufam mu że tam też jest ład i porządek i da się dojść co zawiodło. OSX w wersji serwerowej miał jedną próbę, skorzystałem wtedy z wersji 10.6. Po długim konfigurowaniu odpuściłem, powody były następujące:
- to że używa znanych mi aplikacji do poszczególnych serwisów dużo nie zmienia bo grzebanie w configach jest ryzykowne a GUI obsługuje 10% możliwości
- próby podpięcia serwera do istniejącego katalogu openldap zakończyły się fiaskiem a sam osx używa naprawde dziwnych schematów ldap.
- gwoździem do trumny był fakt że po skonfiguraniu go zrobiłem, jak to powiedział support apple "big mistake" zmieniając mu na koniec adres IP na statyczny. Wszystko się posypało i nie udało się tego odkręcić. Support znał problem, poinformował o tym że do zmiany IP jak już chcemy to można spróbować shellowego skryptu "changeipcostam" który jest ewidentna tanią łatką na problem a sam skrypt nie gwarantuje sukcesu.

Jest to przykład że każdego uniksa można spieprzyć.
Komendy linuksowe instalujesz na windowsie w 15min kreatorem a o tym że "unix ma świetne pakiety" nie słyszałem, pakiety to mają dystrybucje. Co by nie rzucać mięsem na windowsa to mogę spokojnie stwierdzić że spójność konfiguracji usług na windowsie istnieje, na unixach nie.

Architektura NT to nie nakładka na DOS jak windows 98 i nie jest tak kulawa jak się niektórym wydaje. A np NTFS jest doskonałym systemem plików który miał wieeeele pożytecznych funkcji zanim powstały jakieś patche na ext'y dodające choćby kompresję danych albo ACL'e które do dzisiaj nie wszystko w uniksach obsługuje.

#139 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 30 stycznia 2013 - 00:03

Porównywałem kilkukrotnie w przestrzeni ponad 10 lat serwowanie plików po lokalnej sieci czyli Linux samba kontra nt ,począwszy od nt 4.0 server, zawsze Linux wygrywał wydajnością, nie porównywalnym najnowszego nt serwera, poprzedni 2003 też pod tym wględem baty zbierał. Osx był bliżej linuxa.

#140 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 30 stycznia 2013 - 09:33

dzikipl - pisalem z perspektywy osoby ktora OSX/Linuxa uzywa na codzien a nie do sieciowych/serwerowych spraw. jestem zwyklym userem, glownie internet, fotografia, tyle :) Srednio mnie obchodzi czy samba lata szybciej czy nfs itp itd.

#141 KAKA

KAKA
  • 33 postów

Napisano 02 lutego 2013 - 14:15

Komputery Apple są przeznaczone na rynek komputerów domowych i taka jest prawda. A serwis w Polsce to totalna porażka.

#142 PeO

PeO
  • 97 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 01:40

Jak dyskusja o profesjonalizmie w apple zaczyna ewoluować w dyskusje o windowsie to faktycznie zaczyna być źle :) Mój MBP unibody z roku 2008/2009 do dzisiaj zarabia na mnie, wybaczam mu wiele po 5 latch łapie zadyszkę przy większych produkcjach ale bezapelacyjnie zasłużył na głaskanie i brawo... Nie znam nikogo kto by miał 5 letniego laptopa z "windowsem" Della, Lenovo, Sony czy co tam teraz w modzie i na nim nadal pracował robiąc grafikę, video ect. Mam też duży problem przekonaniem się do aktualnego sprzętu PRO. Nie czuje w ogóle MBP retiny. Od 6 miesięcy chodzę w okół niej i boję się wydać 13 klocków dręcząc się jej niedociągnięciami czekając na nowe opinie bo nadal bardziej PRO wydaje mi sie zwykły MBP. Pracuje na 2 monitorach i ekran retina mnie nie kręci w pracy główny monitor to ten dodatkowy.... a brak możliwości rozbudowy Ramu + prosta wymiana dysku się mi nie podoba bo ja aktualnie przerobiłem 4 dyski, jeden się zepsuł jeden był za mały a jeden się zapchał i ma teraz nazwę "archiwum/system jak by co".... Może ktoś się orientuje czy będą pakowane nowsze bebechy do zwykłego MBP bo aktualnie minęło 240 dni od ostatniego "update-u" i za zwyczaj był to czas na nowszy procesor więkrzy dysk może lepszą grafikę i możliwość wsadzenia np 32 RAMU - dla mnie było by pysznie bo skończyło by się moje niezdecydowanie. A gdyby tak się nie stało do czerwca to czy na kolejnym WWDC pożegnamy się z klasycznym MBP?

#143 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 07:27

Jak dyskusja o profesjonalizmie w apple zaczyna ewoluować w dyskusje o windowsie to faktycznie zaczyna być źle :)
Mój MBP unibody z roku 2008/2009 do dzisiaj zarabia na mnie, wybaczam mu wiele po 5 latch łapie zadyszkę przy większych produkcjach ale bezapelacyjnie zasłużył na głaskanie i brawo... Nie znam nikogo kto by miał 5 letniego laptopa z "windowsem" Della, Lenovo, Sony czy co tam teraz w modzie i na nim nadal pracował robiąc grafikę, video ect. Mam też duży problem przekonaniem się do aktualnego sprzętu PRO. Nie czuje w ogóle MBP retiny. Od 6 miesięcy chodzę w okół niej i boję się wydać 13 klocków dręcząc się jej niedociągnięciami czekając na nowe opinie bo nadal bardziej PRO wydaje mi sie zwykły MBP. Pracuje na 2 monitorach i ekran retina mnie nie kręci w pracy główny monitor to ten dodatkowy.... a brak możliwości rozbudowy Ramu + prosta wymiana dysku się mi nie podoba bo ja aktualnie przerobiłem 4 dyski, jeden się zepsuł jeden był za mały a jeden się zapchał i ma teraz nazwę "archiwum/system jak by co".... Może ktoś się orientuje czy będą pakowane nowsze bebechy do zwykłego MBP bo aktualnie minęło 240 dni od ostatniego "update-u" i za zwyczaj był to czas na nowszy procesor więkrzy dysk może lepszą grafikę i możliwość wsadzenia np 32 RAMU - dla mnie było by pysznie bo skończyło by się moje niezdecydowanie. A gdyby tak się nie stało do czerwca to czy na kolejnym WWDC pożegnamy się z klasycznym MBP?

Wszystko jest kwestia potrzeb i podejscia rozsadkowego. Smigalem na MBP z 2008 wiec ostatnia wersja sprezd unibody jakbym poczekal 2 miesiace to juz bym bral unibody. Laptop dziala do dzisiaj bez najmniejszego zajakniecia i siedzie w nim 10.8.2 co wiekszosc mowila, ze to nie pojdzie i bedzie zamulac, widocznie naczytali sie pierdol od innych, ktorzy tego nawet nie sprawdzili. Po ponad 4 latach przesiadlem sie na MBPR podstawa plus 16Gbb ramu. I to aktualnie moj glowny komputer do pracy pomimo, ze w studiu mam mocniejsza jednostke z OS 10.8.2. Dla mnie liczy sie mobilosci bo muze robiw szedzie gdzie sie da laptopa rozlozyc. Jezdzac po studiach widze innych producentow, ktorzy wyciagaja laptopa i robia na nim muze przyklad prosty: Avicii, Swedish House Mafia, Afrojack, Skrillex, Nicky Romero i wielu innych. Owszem sa tacy co wybieraja oldschool czyli stanowiska typu stoly od protoolsa ale skoro mam pomysl to moge szybko przelac go na rzeczywistosc nie biorac nic z zewnetrznego hardwaru. Jak widac to kwestia indywidualnego podejscia. Bardziej smieszy mnie, ze niektore wymienine wczesniej osoby kupuja nowe MBPR i instaluja na nie Windowsa... dla mnie to tak jakby pokzac sie ze stac mnie na Apple ale kocham Windowsa :)

Peace V

Aktualnie u Apple sprzet Pro to MBP i najmocniejsze iMacki bo MP to tragedia wydajnosciowa juz dzisiaj co z tego ze 2 procki skoro dyski na sata 2 smigaja i procek wyrobi ale odczyt z dysku miec 200 mb przy obrabianiu np 4k albo 2.7k to watpie czy wogole cos sie ruszy. Zobaczymy czy apple wyda nowego MP bo z checia kupilbym cos Fresh

#144 wieslawo

wieslawo
  • 3 700 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 04 lutego 2013 - 08:53

Tylko widzisz Sancruz, różnica jest taka, że jak temu MacPro wrzucisz na głowę projekt na kilkadziesiąt godzin maksymalnego obciążenia, to wiesz, że to się nie ugotuje. MBP ani iMac, chociaż szybsze, nie są do tego stworzone. One owszem, w Twojej pracy i w wielu wielu przypadkach są zupełnie wystarczające, bo chwilowa praca, godzina czy dwie pod pełnym obciążeniem, spowoduje rozruch wiatraków a w razie czego obcięcie mocy. Tak czy owak one są szybkie i pewne dopóki nie robisz z nich wołów roboczych pracujących po kilkanaście godzin dziennie wykorzystując wszystko co mają do zaoferowania. Zależy to tylko od pracy. MacPro a za nimi cała historia G3/G4/G5, gdzie Apple tak naprawdę komputerami Power Mac stało już odchodzi i chyba tylko szkoda, że to ta historia dźwignęła Apple z kolan i utrwaliła już dziś mit, jakoby MacOs/OsX to idealne środowisko pracy twórczej.

#145 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 04 lutego 2013 - 09:18

Tylko widzisz Sancruz, różnica jest taka, że jak temu MacPro wrzucisz na głowę projekt na kilkadziesiąt godzin maksymalnego obciążenia, to wiesz, że to się nie ugotuje. MBP ani iMac, chociaż szybsze, nie są do tego stworzone. One owszem, w Twojej pracy i w wielu wielu przypadkach są zupełnie wystarczające, bo chwilowa praca, godzina czy dwie pod pełnym obciążeniem, spowoduje rozruch wiatraków a w razie czego obcięcie mocy. Tak czy owak one są szybkie i pewne dopóki nie robisz z nich wołów roboczych pracujących po kilkanaście godzin dziennie wykorzystując wszystko co mają do zaoferowania.

Zależy to tylko od pracy. MacPro a za nimi cała historia G3/G4/G5, gdzie Apple tak naprawdę komputerami Power Mac stało już odchodzi i chyba tylko szkoda, że to ta historia dźwignęła Apple z kolan i utrwaliła już dziś mit, jakoby MacOs/OsX to idealne środowisko pracy twórczej.

masz tu racje, cos sie sie generuje pare dni np, wymaga lepszego chlodzenia itp. laptop przez wysoka temperature moze sie uszkodzic.
powiedzmy do normalnego uzytku gdzie najmocniejszym obciazeniem jest generowanie miniaturek podczas importu do Lightoroom czy renderowanie filmu retina jest idealna. nie zauwazylem zeby podczas najmocniejszego obciazenia temperatura procka podskoczyla wyzej jak 70 stopni!

na starym thinkpadzie czesto mialem i 95C wiec dosc sporo.

wydajnosc retiny jest porownywalna do obecnej generacji pro (to juz jest starszy sprzet niestety).

mysle ze rzeczywiscie, jesli apple zrezygnuje z maca pro desktopa, to powstanie dziura w miejscu gdzie potrzeba najwiekszej wydajnosci, i komputera ktory moze dzialac na najwyzszych obrotach przez bardzo dlugi czas.

zobaczymy co czas pokaze, miejmy nadzieje ze podejma dobra decyzje.

#146 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 10:34

Trzeba przyznac ze moze i zaniedbuja uzytkownika Pro czyli odbiorce MP ale z 2 giej strony dzisiejszy sprzet jest juz 2 a nawet 3 krotnie wydajniejszy niz sprzet sprzed 5-6 lat a takiego sprzetu apple sporo osob uzywa. Wszystko idzie w miniaturyzacje i widac to na golym okiem. Ostatnio do firmy kupilem cos takiego:

Intel® Desktop Boards – Next Unit of Computing (NUC)

wersje czerwona bo czarnych nie bylo, ma tb i inne cuda, W srodku mobilna i3 do tego wrzucilem SO Dimmy 16gb na 1333mhz mozna tez 1600 wrzucic i dysk na mSata OCZ. Jedyny minius to ze Sata 2 siedzi w srodku ale i tak to wszystko smiga super. mozna schowac do kieszeni i isc pracowac do kolegi na jego monitorze. Jest to sprzet Intela wiec jak to mowia nie ma lipy.

Dla porownania wzialem mojego starego z 2008 MBP 17" z Core 2 Duo 2,4ghz i 4gb ramu hdd samsung 640jj 7200rpm i aktualnego MBPr i7 2,3 ghz , 16gb ramu i dysk 250gb i nie ma co porownywac. MBP 3.1 - chyba takie ma oznaczenie moj staruszek to juz przeszlosc ale zas dla poczatkujacych z apple nada sie do katowania, jesli chodzi zas o wydajnosc to niestety przez niego zaczalem przygode z ha maczkami, poniewaz logic i mnoga ilosc pluginow zapietych na kazdym kanale powodowaly bardzo ociezale dzialanie albo nawet zawieszanie sie wszsytkeigo i brak mozliwosci pracy. Przyznam ze teraz tego nie moge zaobserwowac w aktualnym MBPr tutaj wszystko smiga az milo i pratycznie wszystkie moje projekty robie na MBPr a na ha macu tylko robie mastering jak jestem w studiu. Od pewnego momentu zastanawiam sie nad sprzedaniem Ha maca i kupieniem Miniacza z i7 2,6ghz 16gb ramu w wersji serwer i wrzuceniem SSd samsunga 830 albo 840 pro 250 gb i do tego na dane samsunga 640jj 7200rpm i zapewne nie odczuje roznicy w tym co robie aktualnie

#147 PeO

PeO
  • 97 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 11:21

Wszystko jest kwestia potrzeb i podejscia rozsadkowego. Smigalem na MBP z 2008 wiec ostatnia wersja sprezd unibody jakbym poczekal 2 miesiace to juz bym bral unibody. Laptop dziala do dzisiaj bez najmniejszego zajakniecia i siedzie w nim 10.8.2 co wiekszosc mowila, ze to nie pojdzie i bedzie zamulac, widocznie naczytali sie pierdol od innych, ktorzy tego nawet nie sprawdzili. Po ponad 4 latach przesiadlem sie na MBPR podstawa plus 16Gbb ramu. I to aktualnie moj glowny komputer do pracy pomimo, ze w studiu mam mocniejsza jednostke z OS 10.8.2. Dla mnie liczy sie mobilosci bo muze robiw szedzie gdzie sie da laptopa rozlozyc. Jezdzac po studiach widze innych producentow, ktorzy wyciagaja laptopa i robia na nim muze przyklad prosty: Avicii, Swedish House Mafia, Afrojack, Skrillex, Nicky Romero i wielu innych. Owszem sa tacy co wybieraja oldschool czyli stanowiska typu stoly od protoolsa ale skoro mam pomysl to moge szybko przelac go na rzeczywistosc nie biorac nic z zewnetrznego hardwaru. Jak widac to kwestia indywidualnego podejscia. Bardziej smieszy mnie, ze niektore wymienine wczesniej osoby kupuja nowe MBPR i instaluja na nie Windowsa... dla mnie to tak jakby pokzac sie ze stac mnie na Apple ale kocham Windowsa :)

Peace V

Aktualnie u Apple sprzet Pro to MBP i najmocniejsze iMacki bo MP to tragedia wydajnosciowa juz dzisiaj co z tego ze 2 procki skoro dyski na sata 2 smigaja i procek wyrobi ale odczyt z dysku miec 200 mb przy obrabianiu np 4k albo 2.7k to watpie czy wogole cos sie ruszy. Zobaczymy czy apple wyda nowego MP bo z checia kupilbym cos Fresh

Moja praca jest trochę inna ale doskonale rozumiem bo miałem/mam to podobne podejście do mobilności. Lecz im starszy jestem tym częściej wracam do ołówka i szkicownika - ba! Zauważyłem że nie jest to regres :) i najlepsze projekty muszą trochę podejrzewać podczas procesu tworzenia przepuszczając go przez różne narzędzia jak ołówek, pędzel, tusz, a na końcu komputer zaczyna taki projekt mieć duszę szybkie realizowanie zabija twórcze i kreatywne myślne o nich a koncepcje nie są realizowane w ułamek sekundy tylko przepoczwarzają się i dojrzewają do definicji "projekt" to doceniają tylko nieliczni, większość raczej jest zainteresowana terminem na jutro bez zbędnego pier.... :)
Wracając do tematu w apple zafiksowali sie na robieniu kasy i pan Tim Cook jest poukładanym eselowcem, odnoszę wrażenie że patrzy na wyniki, które robi masa. I to może się na Apple trochę zemścić, firmę a szczególnie sprzęt PRO wylansowały indywidualne jednostki doceniające wszechstronność, niezawodność oraz jakość. Apple teraz jedzie na tej opini i zakorzenionej ideologi Jobsa którego pomineli na ostatnim WWDC żadnego wspomnienia żadnych cytatów na temat sprzętu tak jak to robił Jobs. Prezentacja retiny i iphona była sucha jak poranny tost. Zrobili by hologram Jobsa który rzucił by żartem na temat swojej nieobecności zapraszając cooka na scenę i publika by oszalała a tak nuda i absolutny brak polotu. Po awanturze z samsungiem brakuj jeszcze tylko awantury z intelem... Jobs miał racje w procesach z innymi ale dla dobra produktu potrafił w umiejętny sposób dogadać się dla dobra jakości. A samsung ma aktualnie najlepsze dyski SSD których nie można wpakować do retiny. Cook moim zdaniem idzie w masówki. Obniżając koszty produkcji - wlutowanie ramu na płytę i zrobienie unikalnych dysków tylko dla MBP to dla mnie celowy sposób na postarzenie produktu kto z posiadaczy retiny będzie chciał za 2-3 lata wymieniać dysk który przez tą swoja unikalność będzie dostępny głównie w appstorze? Ile osób kupi 1 TB za który trzeba będzie zapłacić cenę kosmosu? Czy na pewno nie było miejsca na wymienny dysk SSD który można sobie kupić wszędzie i w dowolnej konfiguracji idąc w niedziele do byle-jakiego marketu? Wlutowany ram to również sposób żeby każdy kto pracuje profesjonalnie na MBP zapłacił 1/3 więcej na wstępie a potem zaczął myśleć o nowym sprzęcie. To dla mnie jest typowe działanie charakteryzujące korporacje nastawioną na kasę i ilość wyprodukowanego sprzętu wprowadzając coraz to lepsze rozwiązania będą uśmiercać stare modele bez możliwości Upgrade-u. Za czasów Jobsa wiedziałem że płacę więcej za sprzęt ale zrobiony z pasja a Jobs wczuwał sie w potrzeby konsumentów bo robił zabawki dla siebie z jednym podstawowym założeniem - maja być perfekcyjne. Myślenie było proste płacisz dużo ale dostajesz więcej sprzęt który masz przeżyje całą swoja konkurencje przynajmniej dwukrotnie dorównując jej przez 2 lata. Teraz mam obawy przed tymi przełomowymi profesjonalnymi rozwiązaniami. Dlatego zapytam jeszcze raz czy ktoś znalazł jakiś wyciek na temat zwykłych MBP i ich losu w czerwcu bo jest to dla mnie ostatni MB Pro?

#148 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 12:02

Moja praca jest trochę inna ale doskonale rozumiem bo miałem/mam to podobne podejście do mobilności. Lecz im starszy jestem tym częściej wracam do ołówka i szkicownika - ba! Zauważyłem że nie jest to regres :) i najlepsze projekty muszą trochę podejrzewać podczas procesu tworzenia przepuszczając go przez różne narzędzia jak ołówek, pędzel, tusz, a na końcu komputer zaczyna taki projekt mieć duszę szybkie realizowanie zabija twórcze i kreatywne myślne o nich a koncepcje nie są realizowane w ułamek sekundy tylko przepoczwarzają się i dojrzewają do definicji "projekt" to doceniają tylko nieliczni, większość raczej jest zainteresowana terminem na jutro bez zbędnego pier.... :)
Wracając do tematu w apple zafiksowali sie na robieniu kasy i pan Tim Cook jest poukładanym eselowcem, odnoszę wrażenie że patrzy na wyniki, które robi masa. I to może się na Apple trochę zemścić, firmę a szczególnie sprzęt PRO wylansowały indywidualne jednostki doceniające wszechstronność, niezawodność oraz jakość. Apple teraz jedzie na tej opini i zakorzenionej ideologi Jobsa którego pomineli na ostatnim WWDC żadnego wspomnienia żadnych cytatów na temat sprzętu tak jak to robił Jobs. Prezentacja retiny i iphona była sucha jak poranny tost. Zrobili by hologram Jobsa który rzucił by żartem na temat swojej nieobecności zapraszając cooka na scenę i publika by oszalała a tak nuda i absolutny brak polotu. Po awanturze z samsungiem brakuj jeszcze tylko awantury z intelem... Jobs miał racje w procesach z innymi ale dla dobra produktu potrafił w umiejętny sposób dogadać się dla dobra jakości. A samsung ma aktualnie najlepsze dyski SSD których nie można wpakować do retiny. Cook moim zdaniem idzie w masówki. Obniżając koszty produkcji - wlutowanie ramu na płytę i zrobienie unikalnych dysków tylko dla MBP to dla mnie celowy sposób na postarzenie produktu kto z posiadaczy retiny będzie chciał za 2-3 lata wymieniać dysk który przez tą swoja unikalność będzie dostępny głównie w appstorze? Ile osób kupi 1 TB za który trzeba będzie zapłacić cenę kosmosu? Czy na pewno nie było miejsca na wymienny dysk SSD który można sobie kupić wszędzie i w dowolnej konfiguracji idąc w niedziele do byle-jakiego marketu? Wlutowany ram to również sposób żeby każdy kto pracuje profesjonalnie na MBP zapłacił 1/3 więcej na wstępie a potem zaczął myśleć o nowym sprzęcie. To dla mnie jest typowe działanie charakteryzujące korporacje nastawioną na kasę i ilość wyprodukowanego sprzętu wprowadzając coraz to lepsze rozwiązania będą uśmiercać stare modele bez możliwości Upgrade-u. Za czasów Jobsa wiedziałem że płacę więcej za sprzęt ale zrobiony z pasja a Jobs wczuwał sie w potrzeby konsumentów bo robił zabawki dla siebie z jednym podstawowym założeniem - maja być perfekcyjne. Myślenie było proste płacisz dużo ale dostajesz więcej sprzęt który masz przeżyje całą swoja konkurencje przynajmniej dwukrotnie dorównując jej przez 2 lata. Teraz mam obawy przed tymi przełomowymi profesjonalnymi rozwiązaniami. Dlatego zapytam jeszcze raz czy ktoś znalazł jakiś wyciek na temat zwykłych MBP i ich losu w czerwcu bo jest to dla mnie ostatni MB Pro?

Bo teraz robi sie wszystko na wyniki i punkty sprzedazowe. Faktem jest, ze bedzie brakowalo MP, mowiac ze to przez UE i jakies przepisy apple wycofuje MP w Europy ale prawda taka, ze chca postawic na mobilnosc i reszte olac, jeszcze brakuje tylko konsoli wielkosci Maca mini bo w koncu dla iOS tyle producentow pisze gry ze szkoda, ze apple nie wydalo jeszcze konsoli na iOS. Kolejna rzecz to apple TV nastepna mieszanie, nie wiem komu to przyspieszy prace albo da mocy w robieniu projektow no ale...

Zgodze sie z Wami ze Pro to woly robocze, ktore moga renderowac godzinami i dniami. Ale prawda prawda ze przez Final Cuta aktualnego, ktory jest gorszy od poprzedniego filmowy przesiedli sie na Win z Adobre Premier bo raz ze wydajnosc wieksza dwa, ze to lepiej chodzi niz Final. A w szczegolnosci to ze w MP mamy nadal Sata 2, jedynie postawic RAID 0+1 z 4 dyskow SSD zeby to jakos mialo sensi dorownywal sata 3 z SSD np od samsunga. Dobra koniec gdybania.

Jak dla mnie wystarcza laptop do tego co robie, nie obrabiam grafiki ani video tylko dzialam z dzwiekiem. Dlatego dla mnie aktualny Mac mini z i7 bylby wystarczajacy a kiedys jak byl na Core 2 duo to nie moglem tego jako przelknac bo brakowalo by mocy w szczegolnosci ze dzialalem na mocniejszym i7 (piersze i7 jakie wychodzily). Ale jakby wyszly nowe MP to z checia bym kupil tylko nie wiadomo kiedy apple sie obudzi, zeby naprawic swoje bledy...

#149 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 04 lutego 2013 - 12:27

Mac Mini just jest naprawde mocnym sprzetem pomimo wymiarow i tego co glosza na niektorych strona - ze do neta i przegladania zdjec:) Mysle ze Macbooki Pro, tez zwykle, w tym roku przestana byc produkowane, powod jest prosty - nie ma dla nich miejsca w obecnej linii gdzie sa np 3 rodzaje laptopow z ekranem 13 cali, zawsze byly tylko dwa w zasadzie.

#150 Michal1980

Michal1980
  • 89 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 12:30

Robie raz na rok skan jakims kasperskym czy coś... wyskakuje tylko czasem jakis cookie tracker od reklam - threat - poor - jak to określa program
ale jak wchodzisz non stop na strony porno czy warezy to sie nie dziwie, że nie możesz normalnie korzystać :)
normalne strony nie mają żadnych wirusów... kolejne bzdety i mity o windowsach

dm76, to nie jest argument :) Użytkownik OSX może wejść na taką stronę, na jaką chce. Nie musi się zastanawiać, czy może odwiedzić daną witrynę, czy czasem kompa nie załatwi :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych