Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przejście z Windows na OS X, MSI FX600 na MBA, MBP, MB wiele pytań

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
92 odpowiedzi w tym temacie

#26 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 24 grudnia 2012 - 20:45

Podsumowując, w kwocie 2500 złotych maksymalne konfiguracje, jakie mogę otrzymać dla MBP 13" to C2D 2,4 + GF320m, ewentualnie na i5 + Intel HD, czyli albo seria 7,1, albo 8,1. Jak dla mnie, całościowo wydajniejszy system to ten pierwszy. C2D nie będzie wspierany, tzn. tak jak w przypadku iPhone/iPod touch - nie będąi wychodzić na nie aktualizacje systemu? Ktoś wie coś więcej na ten temat? Nie wiem jakich kosztów spodziewać się za wysyłkę ze stanów. Orientuje się ktoś z własnych doświadczeń? Ps. Kurcze te białe są względnie tanie w Polsce ;) Musiał bym to najpierw oglądnąć aby zdecydować. Tylko szkoda, że nie mają klawiatury podświetlanej... Znajdą się też inne całościowe minusy. Ale ogólnie nie jest aż tak źle.

#27 kacprzaki

kacprzaki
  • 17 postów
  • SkądRze

Napisano 25 grudnia 2012 - 00:24

Z tym wspieraniem to bujda, nie przejmowalbym sie tym. Wydajnosciowo poradzi sobie przez kilka nastepnych lat. Za 2 - 2,5 k w Polsce mozesz liczyc tylko na c2d, ew dojechany i5, w ktory zainwestujesz na starcie 1000 zl. Mieszkam w Rzeszowie, ale bede dopiero po nowym roku, jesli chesz zobaczyc White'a to daj znac.

#28 kosa6

kosa6
  • 675 postów

Napisano 25 grudnia 2012 - 00:45

Pchać się teraz jeszcze w C2D dla mnie jest nieporozumieniem. Więc jeśli chcesz mieć koniecznie Maka to nic innego w tej kwocie nie kupisz, ale przemyśl czy koniecznie go chcesz i pchać się w takie zabytki. Każdy jeden laptop w cenie 2000 zje go na śniadanie.

#29 kacprzaki

kacprzaki
  • 17 postów
  • SkądRze

Napisano 25 grudnia 2012 - 09:57

Faktycznie, straszne zabytki. Safari ledwie sie wlacza, system wstaje 15 min a procesor swoja konstrukcja przypomina cepa (w ogole slyszalem, ze Apple zdalnie wylaczy wszystkie kompy z procesorem C2D, zeby mozna je bylo traktowac jako eksponat muzealny). Lepiej wydac te pieniadze na laptopa z Windows, np. hmm.... niech pomysle.... WIEM! MSI FX6000! Mialem wczesniej jakiegos HP'ka o podobnych parametrach jak moj obecny Mac, z tym ze tamten ledwie dawal rade a MBW jedzie rowno bez zajakniecia. Jak odpalisz benchmarki to oczywiscie, roznica bedzie pomiedzy C2D a np. i5, ale w codzienyym uzytkowaniu tego nie zauwazysz. Oczywiscie zrobisz jak chcesz, ja nie zalowalem przesiadki, choc w Twoim przypadku na papierze bedzie to krok wstecz. Ale jak to czesto bywa na forach: "- Mam 2k co kupic? MBP 2010?; - Dozbieraj 5k i kup MBP z Retina, reszta to starocie!" Tak w ogole to Wesolych Swiat ;)

#30 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 25 grudnia 2012 - 12:39

Na takie głupie zaczepki nawet nie ma sensu odpisywać ;) Ona jest z rodzaju "mój android jest lepszy od twojego ifona bo ma 100 rdzeni i ekran 15 cala"... Z tym MSI to mnie zabolało - co to, jakaś złośliwa aluzja? ;> Ten komputer to bardzo dobry sprzęt całościowo, mało jest takich w podobnej cenie - zazwyczaj salą, ale droższe ;) Wiem o tym, że sprzętowo robię krok wstecz, ale wiem też, że w codziennym życiu tego nie zauważę. A na pewno za takie pieniądze nie kupię tak wykonanego komputera klasy PC. Kacprzaki, jeśli była by możliwość to chętnie bym się z Tobą spotkał i obejrzał sobie go, ja w domu też będę dopiero w nowym roku. Jeśli ktoś się orientuje w kosztach proszę mi napisać jakie maksymalne koszty mogę otrzymać.

#31 kosa6

kosa6
  • 675 postów

Napisano 25 grudnia 2012 - 12:52

kacprzaki i xXx - Nigdzie nie twierdzę że trzeba 100 rdzeni, zresztą nie jara mnie zbytnio co jest pod maską w komputerach, nie dorabiajcie ideologii każdemu kto ma inne zdanie na temat maków a do tego starych. Szczerze wyraziłem swoje zdanie i chciałem szczerze Ci doradzić xXx. Różnice w codziennym użytkowaniu (cokolwiek to znaczy) odczujesz nawet między c2d a i3.

Zrobisz jak chcesz, ale proszę mnie nie obrażać za moje inne, ale bardzo szczere zdanie na ten temat.

Napisałem tylko dlatego że jakiś czas temu wymieniłem starego (2009) mbp c2d na nowszego lapka pc z i3 sandy bridge. I mam porównanie na korzyść i3.

#32 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 25 grudnia 2012 - 13:02

No nie wiem czy odczuje ... Bawiłem się ostatnio jakimś rocznym acerem i miał tam i5/8gb ramu i wgl nimy fajny . W trakcie użytkowania zmulał. Przepusciłem przez geekbench'a i prawie żadna róznica. białas coś kolo 3700 a acer 3950. Odczuwalna różnice mam między swoim pro a białasem (patrz stopka pod postem). Dołożysz troche ramu i będzie śmigał spokojnie :) o ssd już nie wspomnę :)

#33 kosa6

kosa6
  • 675 postów

Napisano 25 grudnia 2012 - 13:09

Wystarczy odinstalować jak zamula cały crap soft od accera i chodzi jak blyskawica. Ale ok, napisałem swoje zdanie, co kto kupi to mi wisi. Tyle ode mnie.

#34 kacprzaki

kacprzaki
  • 17 postów
  • SkądRze

Napisano 25 grudnia 2012 - 13:16

@ xXx - nIe mialem na celu Cie atakowac z tym MSI - po prostu logika @kosa6 byla nieracjonalna - "wymien swoj komputer, ale nie na Maca, tylko na dokladnie taki jak masz, za 2 tysiace" ;) Szanuje zdanie innych, po to jest forum, zeby kazdy mogl sie wypowiedziec, ale juz sam musisz ocenic kazde za i przeciw Maca i PC. Dogadamy sie po swietach, w razie czego atakuj na PM.

#35 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 25 grudnia 2012 - 14:41

Wystarczy odinstalować jak zamula cały crap soft od accera i chodzi jak blyskawica.

Ale ok, napisałem swoje zdanie, co kto kupi to mi wisi.

Tyle ode mnie.

I tak ciągle odinstalowywać ? To nie na tym polega .. A z tego co kojarze to tamten komputer nie był zbytnio zaśmiecony ( czyt. office itp).

#36 kosa6

kosa6
  • 675 postów

Napisano 25 grudnia 2012 - 14:53

Jak ciągle, raz, a nie ciągle. O czym Ty w ogóle piszesz. Zresztą nie wiem, nigdy z pc i z windowsami nie miałem problemów. Zawsze chodziły szybko i bardzo ładnie całe swoje życie bez reinstalacji. Lepiej niż zabawkowy osx i dwa macbooki które były w moich rączkach w między czasie (10.5, 10.6, 10.7).

#37 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 25 grudnia 2012 - 18:12

Jak ktoś potrafi zadbać o swój system to i na starszych podzespołach będzię mu szybko chodził. A moim celem nie jest zakup komputera wydajniejszego, ponieważ taki jest mi do niczego potrzebny. Moim celem jest zakup komputera wykonanego w najwyższej jakości za przystępną cenę, który dodatkowo jest piękny w swoim minimalistycznym designie. Nie wątpię, że wydajność między Twoim C2D a i3 SB będzie większa, w końcu różnica między nimi to 3/4 generacje procesorów Intela. Ale tutaj nie o to chodzi. A nawet jeśli mi się nie spodoba to go sprzedam i mogę na tym i tak wyjść na plus. Jednakże wątpie w to, to tak jak z telefonem - nie widzę siebie z innym urządzeniem jak iPhone w najbliższej przyszłości. Mam w nim wszystko, czego mi potrzeba i całość chodzi genialnie płynnie, mimo, że nie ma kilku rdzeniowego procesora i kilograma ramu pod maską.

#38 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 25 grudnia 2012 - 18:30

Z białasa będziesz zadowolony jak kupisz od kogoś kto dbał :)

#39 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 25 grudnia 2012 - 20:05

Możliwe, muszę go dopiero obejrzeć i wtedy będę decydował, ale raczej pozostaje przy aluminium i szkle, bo mam gratis podświetlenie klawiatury i czujnik światła, no i, przynajmniej w teorii, lepszą jakość wykonania/wytrzymałość.

#40 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 25 grudnia 2012 - 20:10

Możliwe, muszę go dopiero obejrzeć i wtedy będę decydował, ale raczej pozostaje przy aluminium i szkle, bo mam gratis podświetlenie klawiatury i czujnik światła, no i, przynajmniej w teorii, lepszą jakość wykonania/wytrzymałość.

Daj znać co wybrałeś :) Powodzenia;)

#41 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 25 grudnia 2012 - 20:32

To jeszcze nie tak prędko się stanie, bo najpierw trzeba sprzedać MSI, potem szukać. Ale jak pisałem wcześniej, skłaniam się ku MBP 2,4/2,66 + GF320m lub takim samym MB White, bo z recenzji, które czytam wychodzi, że wcale nie jest on takim złym wyborem w stosunku do MBP, więc to kwestia tego co mi się spodoba. Może jeszcze zastanowię się nad większym modelem, bo mają wydajniejsze grafiki w stosunku do 13 calowych, ale na razie nie mam nawet ochoty o tym myśleć ;) Dzięki za dotychczasową pomoc wszystkim!

#42 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 grudnia 2012 - 21:03

Szczerze mówiać to możesz kupić dobrze wyposażonego Maca Mini w okolicach 2,5k, jeszcze będziesz miał na niego gwarancje. A jeśli potrzebujesz koniecznie laptopa do przeglądania stron, poczty itp, to wystarczy ci nawet MacBook biały z 2009 (nawet nie unibody).

#43 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 26 grudnia 2012 - 21:42

Szczerze mówiać to możesz kupić dobrze wyposażonego Maca Mini w okolicach 2,5k, jeszcze będziesz miał na niego gwarancje. A jeśli potrzebujesz koniecznie laptopa do przeglądania stron, poczty itp, to wystarczy ci nawet MacBook biały z 2009 (nawet nie unibody).

Wiadomo,że wystarczy . Ale w 2010 jest lepsza grafika od wysłużonej 9400 + unibody.

#44 kosa6

kosa6
  • 675 postów

Napisano 26 grudnia 2012 - 21:47

Po co Ci lepsza grafika do c2d? Ta starczy do wszystkiego co na tym komputerze będziesz robił.

#45 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 26 grudnia 2012 - 21:54

Po co Ci lepsza grafika do c2d? Ta starczy do wszystkiego co na tym komputerze będziesz robił.

Wiadomo. Ale z tego co xXx pisał to nie jest komputer przejsciowy np na pół roku . Może za jakiś czas będzie chciał robić coś więcej i się przda. Chyba lepiej wziąść nowszego:) MBW z 2008 roku też styka..

#46 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 26 grudnia 2012 - 22:00

Tak, nie jest to komputer przejściowy. Chyba, że całościowo nie spodoba mi się. Orientowałem się już w wydajności tej karty graficznej i w sumie niewiele brakuje jej do mojej GT325m. Mam pytanie: czy wersja na C2D 2,66 jest jakimś awaryjnym/wycofanym modelem? Bo jest ich bardzo mało na rynku z tego co się orientowałem. Chyba że, po prostu, mam za małe widełki cenowe jak na tą wersję. Przyznam szczerze, że fajnie by było zainwestować w najmocniejszą konfigurację. Tak przy okazji, chyba nadal jest dostępny na tablicy MBP, o którym tutaj mowa, przywieziony z niemiec z zasilaczem, w pełni sprawny, który kosztuje 2000 - ktoś nie wierzył, że takie są, a jeśli są to bierze ;) Wystarczy tylko poszukać, a nie jeden się znajdzie. I pytanie: czy to aktualne, że nie da się na Macach uruchomić na razie Win8?

#47 kosa6

kosa6
  • 675 postów

Napisano 26 grudnia 2012 - 22:01

Hmm, aż z ciekawości poszukałem i nawet nie sądziłem że taka różnica jest między 9400m, a 320m.

[url=http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=896637]nVidia 320m VS nVidia 9400m - MacRumors Forums[/url]

#48 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 26 grudnia 2012 - 22:17

Mam pytanie: czy wersja na C2D 2,66 jest jakimś awaryjnym/wycofanym modelem? Bo jest ich bardzo mało na rynku z tego co się orientowałem. Chyba że, po prostu, mam za małe widełki cenowe jak na tą wersję. Przyznam szczerze, że fajnie by było zainwestować w najmocniejszą konfigurację.

Tak przy okazji, chyba nadal jest dostępny na tablicy MBP, o którym tutaj mowa, przywieziony z niemiec z zasilaczem, w pełni sprawny, który kosztuje 2000 - ktoś nie wierzył, że takie są, a jeśli są to bierze ;) Wystarczy tylko poszukać, a nie jeden się znajdzie.

I pytanie: czy to aktualne, że nie da się na Macach uruchomić na razie Win8?

Z tego co kojarzę to wszystko było chyba okey. Pewnie duża część ludzi brała 2,4 i dlatego .

Co do tablicy.pl to bardzo dużo było informacji na forum o różnych przekrętach.

Da się uruchomić . Oficjalnie nie jest chyba wspierana .

- - - Updated - - -

Hmm, aż z ciekawości poszukałem i nawet nie sądziłem że taka różnica jest między 9400m, a 320m.

Dlatego mówiłem,że 9400 już przed potopowa :)

#49 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 27 grudnia 2012 - 11:08

Zakino Ty widzę masz dwa modele, które mnie interesowały. Zapewne ten Twój MBP 2011 całościowo jest mniej wydajny od MBW, więc dobrze robię decydując się na starszy model? W ogóle dziwna taktyka apple na modele 13" od 2010 roku, "montują" do nich słabe karty graficzne, które nie są jakoś super wydajne. Na przykład najnowszy z Retiną - ciekawe czy przy maksymalnej rozdzielczości taka konfiguracja działa płynnie i co z jakimiś zasobniejszymi aplikacjami czy filmami... Mam jeszcze pytanie odnośnie systemu audio w tych laptopach. Widzę, że każdy z nich wyposażony jest w subwoofer, co mnie ciekawi. Nie miałem jeszcze okazji posłuchać jak grają te komputery (czy są jakieś różnice w dźwięku między 2010 a 2012) i ciekawe, czy jest lepiej niż w moim MSI.

#50 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 27 grudnia 2012 - 11:27

Zakino Ty widzę masz dwa modele, które mnie interesowały. Zapewne ten Twój MBP 2011 całościowo jest mniej wydajny od MBW, więc dobrze robię decydując się na starszy model?

Mam jeszcze pytanie odnośnie systemu audio w tych laptopach. Widzę, że każdy z nich wyposażony jest w subwoofer, co mnie ciekawi. Nie miałem jeszcze okazji posłuchać jak grają te komputery (czy są jakieś różnice w dźwięku między 2010 a 2012) i ciekawe, czy jest lepiej niż w moim MSI.

No tak tylko to jest końcówka 2011 roku . Za 2 tys go nie dostaniesz ... . Chyba chciałeś napisać "bardziej" :) . Różnica jest bardzo duża ale to dodatkowa zasługa dysku ssd i 8 ramu. Konfigurując MBP przy zakupie dodałem ssd i 8 więc nie mogę porównać lecz moim zdaniem białas będzie wystarczający :)

- - - Updated - - -

http://myapple.pl/te...mid-2010-a.html --test :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych