Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przejście z Windows na OS X, MSI FX600 na MBA, MBP, MB wiele pytań

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
92 odpowiedzi w tym temacie

#1 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 16 grudnia 2012 - 14:52

Witam. Wstępnie interesuje mnie zamiana mojego MSI FX600 na jakiś komputer ze stajni Apple. Wiem, że za wiele nie poszaleję, ale chciałbym wiedzieć, czy będę w stanie znaleźć coś, nie dokładając za wiele, aby mieć podobną wydajność w porównaniu do aktualnego komputera. Aktualnie działam na i3 350m 2,23 GHz, 4GB RAM, GeF 325M 1GB. Jest to konfiguracja naprawdę dobra jak na Windows, radzi sobie spokojnie z nowymi grami, filmami HD, o reszcie nie wspominając. Do czego go używam? Aktualnie głównie internet, studia (informatyka, więc programowanie itd.), filmy, coś tam zagram od czasu do czasu, ale nie potrzebuję tego do szczęścia, muzyka, tworzenie muzyki (gitara i spółka). Zastanawia mnie jak by wyglądała taka przesiadka z aktualnego systemu na całkowicie inny, z którym nigdy nie miałem dłużej do czynienia. Chciałbym aby to działało płynnie, aby spełniał moje wymagania, które mniej więcej podałem powyżej. Dobrze by było, aby działać na procesorze dwu rdzeniowym, ramu najlepiej 4 GB (przywyczajenia z windy) i jakiejś lepszej grafice. Nie stać mnie na zakup nowego Maca, więc interesuje mnie coś ze starszych modeli, najchętniej na zamianę. Coś tam już oglądałem i mogę brać pod uwagę MacBooka Air, MacBooka Pro Unibody (? - tego, który wygląda jak aktualny MBP), może coś ze starszych, w tych białej obudowie? Interesuje mnie, czy na Maca znajdę programy, których używam aktualnie do studiowania, np. aplikacje do programowania w javie (NetBeans), C++ (Dev), SQL (SQL Developer), poza tym torrenty, dobra przeglądarka (Chrome), komunikator gg, edytory tekstowe, pdf, itd - czyli to, czego w podstawie można wymagać od laptopa na Windowsie. Jak wygląda sytuacja z grami na OSX? Bateria trzymająca przynajmiej 2 godziny. Dźwiękowo też fajnie, gdyby było dobrze. I mile widziana podświetlana klawiatura. Interesuje mniej jeszcze czy istnieje aplikacja typu VirtualBox na której można uruchomić obraz systemu Windows ? Bardzo proszę o pomoc, czy się coś znajdzie i czy w ogóle jest sens interesować się taką zamianą, jeśli myślę nad minimalnym inwestowaniem w tę zamianę.

#2 Meduza

Meduza
  • 736 postów
  • SkądTønsberg, NO; Los Angeles, USA

Napisano 16 grudnia 2012 - 14:58

Mówiąc szczerze to odpowiedź na każde z tych pytań znajdziesz już na forum. -chrome jest na mac'a. -programowanie bez problemu ale dokładniej to nie wiem -GG istnieje, aczkolwiek beznadziejne- lepsze adium *bezproblemowa obsługa gg* -edytory tekstowe pdfy i tak dalej- wszystko z "boxa" w standardzie jest. -Bateria w nowych laptopach trzyma dobre 6 godzin. W dwuletnim 3 godziny to w zadbanym komputerze minimum chyba. -Każdy MBP Unibody ma podświetlaną klawiaturę (białe nie, mba nie pamiętam, ale raczej tak) -Windows na mac'u też bez problemu. Albo Pararells albo BootCamp (poczytaj) -Nie jestem pewien ile ten Twój laptop jest warty ale jeśli nawet go sprzedasz i dołożysz na odpowiednik komputera apple z podobnym sprzętem będzie Ci działał o niebo lepiej. Ale jestem pewien że do tego co mówisz to wystarczy Ci nawet MBA. Nie kieruj się wymaganiami sprzętowymi na macach bo to jest złe przyzwyczajenie z windows'a. Maci są o wiele wydajniejsze, i Mac OS X Lion będzie chodził o wiele lepiej od Windows 7 na komputerze z takim samym sprzętem. Ale jeśli chcesz mieć płynność i wgl to 4gb ramu to minimum.

#3 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 16 grudnia 2012 - 15:01

VirtualBox jest takze w wersji na OS X :-)

#4 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 16 grudnia 2012 - 15:13

MSI na tą chwilę myślę okolice 1500 - 1700. Komputery tej marki to solide sztuki, z dobrymi parametrami w niewygórowanej cenie. Swój kupiłem za jakieś 2200 i jakbym chciał kupić na tą chwilę nowy zapłacił bym myślę jakieś 2000 złotych. Ogólnie można go rozbudować o mocniejszy procesor (i5), grafika jest wystarczająca aby pograć chociażby w COD, BF, NFS, itd. Poza tym to bardzo łady komputer ;) Z tym porównywaniem sprzętu na podstawie parametrów to chyba zboczenie każdego Windowsowca ;) Ale podobnie jest np. w starciu Android vs. iOS. Dlatego właśnie podoba mi się to, co robi Apple, i dlatego właśnie nie zamierzam rozstawać się w przyszłości z moim iPhonem. Jak wygląda sprawa z tym windowsem mniej więcej? Rozumiem, że to po prostu osobna partycja, osobny system. A jak z wydajnością takiego systemu? Czy podzespoły MB przekładają się na jego rzeczywistą wydajność? Tzn. czy na takich samych podzespołach lepiej będzie działał komputer przeznaczony pod Windows, czy nie będzie żadnej różnicy? Z tymi bateriami to chyba różnie, bo nie raz widziałem aukcje gdzie ludzie pisali o 30 minutach pracy ;) Z tego co mi wiadomo Apple montuje polimery do swoich laptopów? Stąd pewnie bierze się ta wydajność. Ja aktualnie działam na Win 8 Pro i szczerze mówiąc mam z nim mały problem, który pewnie zmusi mnie do formatu, dlatego właśnie pomyślałem nad zmianą. Po prostu nie chce mi się w to bawić i wierzę, że OSX będzie po prostu systemem mniej awaryjnym od Windowsa.

#5 Meduza

Meduza
  • 736 postów
  • SkądTønsberg, NO; Los Angeles, USA

Napisano 16 grudnia 2012 - 15:29

Jeśli odpalisz Windę w VirtualBox'ie albo Parrarels to masz podobną wydajność jak z windowsem pod Virtual Box'em na Windowsie :D A jeśli użyjesz BootCamp to masz po prostu drugi system- Będzie chodził tak jak na pc'cie- ile maszyna pozwoli :). Tak, ale te 30 min to chyba tylko w białaskach, bo ja się nie spotkałem z zadbanym unibody który miał 30 min. Ja osobiście w białego bym się już nie pchał, tzn wiesz, to ciągle dobry sprzęt ale po prostu masz teraz lepszy- cofnąłbyś się. Mac OSX jest mniej awaryjny od windows'a, ale też miewa awarie :) ale wystarczy mieć TimeMachine- to jest cud świata, naprawdę. Bez tego ani rusz(mimo że na windach nigdy nie robiłem kopii zapasowych).

#6 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 16 grudnia 2012 - 17:30

Czyli ogólnie mogę mieć na Macu dwa systemy. OK. Można było by tak zrobić, że podzielić dysk 500 na połowę i na jednej partycji Mac, na drugiej Win - nie będzie się to ze sobą gryzło? Czy będę miał dostęp do obu partycji w każdym systemie? Naturalnie, jeśli działa to w taki sposób :) Zakładając, że będę miał w kieszeni te 1500 - 1600 złotych, czy kupię za te pieniądze coś sensownego, co spełni moje wymagania? Tylko chciałbym coś współcześniejszego, np. stare MacBooki Pro z głośnikami po bokach klawiatury mi się nie podobają. Wydaje mi się, że łapią się tylko MacBook Unibody albo MacBook Air. Już wyczytałem, że te białe i czarne to były zwykłe MacBooki, a MacBook Unibody prawdopodobnie został później przechrzczony na MacBook Pro? Mam możliwość zakupu komputera w stanach lub anglii, orientuje się ktoś, czy jest to interes opłacalny pod względem wydanych pieniędzy, tzn. czy można tam znaleźć coś tańszego a lepszego, w porównaniu do naszego kraju? Dodam, żę planuję wydać maksymalnie 2000 złotych, ale chciałbym się zmieścić w tym, co dostanę za swój komputer.

#7 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 22 grudnia 2012 - 00:53

Ktoś coś jeszcze doradzi mi ?

#8 zubel

zubel
  • 1 194 postów
  • SkądWodzisław Śląski / Opole / Katowice

Napisano 22 grudnia 2012 - 09:51

Zakładając, że będę miał w kieszeni te 1500 - 1600 złotych, czy kupię za te pieniądze coś sensownego, co spełni moje wymagania? Tylko chciałbym coś współcześniejszego, np. stare MacBooki Pro z głośnikami po bokach klawiatury mi się nie podobają.

heh, mam to samo - jakos mnie odpychają ;) też studiuje infe i na uczelni korzystam z MBP 13" z 2010… i prawde mówiac mi on wystarcza - fakt, że nie gram w gry, bo mnie po prostu nudzą, ale cała reszta śmiga aż miło

#9 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 22 grudnia 2012 - 16:49

A ten MBP, który posiadasz, to jest jakiś następca MB Unibody w auminowej obudowie, równocześnie następca tych starych MPB, które obu nam się nie podbają? :) Wydaje mi się, że ten MBP, którego posiadasz będzie wydajniejszy od MB, który mnie interesuje, tj. MB 2/2,4GHz, 9400g vs MBP 2,4/2,6, 320m

#10 zubel

zubel
  • 1 194 postów

Napisano 22 grudnia 2012 - 19:42

Tak, ten MBP jest nastepcą - te co sie nam nie podobają to MBP 4.1, a ten który mam to MBP 7.1 Ja bym mimo wszystko brał MBP, z tym, ze nie jestem pewien, czy tego mojego kupisz za mniej niz 2500. (We wrzesniu bralem takiego samego i wyniosl mnie dokladnie 2500)

#11 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 22 grudnia 2012 - 23:55

No 2500 złotych to kwota trochę zaporowa, ale jeśli jest dużo lepiej to może coś się da zrobić. Bo cóż, decydując się na Maca, poza systemem głównie zależy mi na bardzo dobrym wykończeniu oraz podświetlanej, wygodnej klawiaturze. Z tego co czytałem MacBook Unibody też takową posiada, ale nowsze jego wersje. Czytałem też, że znowu te pierwsze MBP względem MBU mają też minusy, np. grzejąca się obudowa czy problemy z szybkimi dyskami. Czy to prawda? Poza tym nie wiem jak się ma ta karta graficzna, którą posiada MPB do tej z MBU, czyli 320m a 9400g. Da się na tym uruchomić coś wydajniejszego? Wideo HD, może jakieś gry na windzie? Wygląda na to, że chyba nie będę decydował się na Aira, mimo, że spokojnie kupię coś do 2000 złotych. Jednak jedno usb i parametry nie są zbyt imponujące.

#12 zubel

zubel
  • 1 194 postów

Napisano 23 grudnia 2012 - 08:57

Mialem Aira i wszystko super, tylko wlasnie to jedno usb. Do tego, ten ktorego mialem, czyli Air z 2009, byl troche malo wydajny. 2GB RAMu to duzo za malo. Do internetu, poczty itd super - czyli jako drugi komp. Ale na studia informatyczne… nie mowie, ze sie nie da - bo sie da, ale ja bym sie drugi raz nie meczyl ;) Te nowsze sa pewnie lepsze - ja akurat mialem do czynienia tylko z tym z 2009. Co do MBU - kojarzy mi sie, ze ten z 2010 roku w mocniejszej wersji, tam jest chyba 2.4, ma podswietlana klawiature. Z grzaniem nie mialem jeszcze (odpukać) problemow. Używam smcFanControl, wiec przewaznie wiatraki chodza na 3000 i temp nie przekracza wtedy 50 stopni - przy wlaczonej maszynie wirtualnej z Visual Studio oraz poczcie, komunikatorze i przegladarce na macu, przy normalnym uzytkowaniu leci na te 2500rpm, temp 40-45. Obudowa zimna. Na MBA to w pewnych momentach mozna bylo jajecznice robic ;) Video HD to ja odpalałem i na Air'ze z 2009 - tam byla 9400 ;) Gry nie wiem, bo mam zainstalowany tylko Real Racing 2 Z tą ceną - ja ostatnio tego jednego szukalem prawie 1,5 miesiaca, zeby byl taki jaki chce ;) Byly za 2200-2300, ale z np zdemolowana ramka czy innymi wadami wizualnymi. Mi udalo sie trafic akurat od kobiety, wiec stan prawie jak nowka ;)

#13 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 23 grudnia 2012 - 10:43

A jak z baterią? Podobno w tym modelu też jest ona słabsza niż w poprzedniku (albo odwrotnie ;) ). Czy jak kupować MacBooka to koniecznie brać z jakimiś akcesoriami, oprócz naturalnie ładowarki? Wiadomo, jest ona niezbędna do eksploatacji. Coś tam jest na Allegro, nawet jest jeden poniżej 2k, taki jak posiadasz Ty. Ale na razie piniędzy brak ;) Nie wiem jeszcze, czy pozostanę przy 13", czy może wezmę coś większego. Bo niestety w tych starszych modelach im większa matryca tym lepsza wydajność.

#14 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 23 grudnia 2012 - 11:46

Co do MBA to nie warto brać bez ssd . Trudno upolować MB alu (z sensowna gwarancja-chyba warto na używke) z tego co kojarzę :) Myślałeś o MBW 2010 ? Te same "dane" co w MBP 2010. Srebnego MB nazywaj MacBook alu . MB Unibody to białas. Łatwiej jest czytać :D

#15 zubel

zubel
  • 1 194 postów

Napisano 23 grudnia 2012 - 12:19

Ja sobie 13" bardzo chwale i mi wystarcza. Jasne, mam na uczelni ludzi, ktorzy maja kompy po 17" (co ciekawe - noszą je ze soba) i mowia, ze to jest jeszcze ciut za male, ale… co kto lubi ;) W moim bateria trzyma dosc dobrze (poza ostatnimi przygodami o ktorych pisalem w innym temacie - trzymala te 6-7,5h, teraz lata ~ 4,5-6h Ale nie łudźmy się: dużo zalezy od tego na jaką trafisz i jak z niej korzystasz ;) majac MBA widzialem ludzi z tym samym kompem narzekajacych na baterie trzymająca 2h, a moj 3 letni, wciaz lekko wyciagal te 3:15-4h

#16 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 23 grudnia 2012 - 14:49

O jakiej my tu gwarancji mówimy, gdzie ja znajdę kilku letniego lapka na gwarancji za 2 kafle :P Biały mnie nie interesuje z uwagi na to, że chcę kupić solidny sprzęt, a te białe plastiki są zbyt wadliwe. Nakręciłeś mnie zubel na tego MBP, nie wiem czy to dobrze bo nie wiem, czy MB Alu mi nie wystarczy, a dostanę go taniej. Mam możliwość kupna komputera bez dodatkowych kosztów z Hiszpanii, Anglii lub USA, może tam jest lepszy (tańszy) rynek używanych komputerów Apple niż w Polsce? Chciałbym jeszcze spytać na co głównie zwracać uwagę przy zakupie używanego komputera? Co jest najbardziej narażone na duże/szybkie/łatwe zużycie w tych lapkach?

#17 zubel

zubel
  • 1 194 postów

Napisano 23 grudnia 2012 - 15:12

gwarancja rozruchowa ;) ona i tak Ci duzo nie daje, bo przewaznie jest 30 dni i to max! Bywa po 10-14 dni. Albo uzywka z Apple Care - ale to trzeba sie troche naszukac Obudowa i klapa lubi miec drobne odpryski - ale od tego nie uciekniesz jesli kompa wynosisz poza dom ;) Ponoc bywaja problemy z klikajacym gladzikiem lub jego okolicami - ale nie sa to problemy ktorych nie mozna rozwiazac. Duzo MBP ma problem w postaci niedzialajacych stacji CD/DVD. W moim o dziwo dziala, ale prawde mowiac, ostatni raz z tego ustrojstwa korzystalem dosc dawno temu. a co do tego MB alu - ja tez sie za nim rozgladalem ze wzgledu na cene, ale akurat nie bylo nic wartego uwagi, a trafila mi sie oferta tego MBP, wiec go wzialem.

#18 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 23 grudnia 2012 - 15:33

O jakiej my tu gwarancji mówimy, gdzie ja znajdę kilku letniego lapka na gwarancji za 2 kafle :P

No ja sobie ostatnio kupiłem białasa w teren z roczna gwarancja :P (fakt, strasznie trudno).

#19 kacprzaki

kacprzaki
  • 17 postów
  • SkądRze

Napisano 23 grudnia 2012 - 19:32

Moim zdaniem w tych pieniadzach tylko i wylacznie bialas z 2010. Chcesz wydac do 2 kafli i miec dobra wydajnosc, w MBW dostajesz C2D 2,4 GHZ, 4-8 GB Ramu i 320 M. Wiekszosc starych laptopow byla plastikowa i nikt nie plakal, jak dbasz o sprzet to pekac nie bedzie. Jesli chcesz MBP to max na co mozesz liczyc to mid 2009, slabsza grafika i czasem slabszy procek, co wcale nie oznacza, ze nie bedzie dawal rady...

#20 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 23 grudnia 2012 - 20:11

Wiekszosc starych laptopow byla plastikowa i nikt nie plakal, jak dbasz o sprzet to pekac nie bedzie.

+ dodatkowo, jak coś pęknie to raczej wymieniają w serwisie za free . Napewno dolna obudowa (ta z guma) oraz panel od matrycy :)

#21 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 23 grudnia 2012 - 20:27

Jesli chcesz MBP to max na co mozesz liczyc to mid 2009, slabsza grafika i czasem slabszy procek, co wcale nie oznacza, ze nie bedzie dawal rady...

Ja już nie jeden widziałem taki komputer w okolicach 2k, ewentualnie 2,5k, który wedle danych miał właśnie podaną przez Ciebie wydajność.

Ja wiem, że tutaj na forum takiego nie znajde, bo tutaj każdy jest centusiem ;) Ale są też inne źródła. Na Allegro do 2,5k są teraz chyba 2 albo 3 MBP.

Poza tym jak już wspomniałem mam możliwość sprowadzenia z zagranicy kompa. Może dało by się coś mocniejszego znaleźć okazywania w tych pieniądzach.

Spójrzcie chociażby tutaj:

http://www.segundama...a=28_s&st=a&c=3

:D

Patrzyłem wstępnie na ebay USA i jest sporo MBP do np 600$, przesyłkę miał bym za groszę (albo za free), więc chyba to dobre źródło zakupu, jak myślicie?

#22 kacprzaki

kacprzaki
  • 17 postów
  • SkądRze

Napisano 23 grudnia 2012 - 23:30

Gdybys byl laskaw pokazac mi MBP z 2010 z 320M, prockiem 2,4 i przynajmniej 4 GB RAM'u za 2k to bede wdzieczny, chetnie odkupie. Nie wiem czegoś sie tak uwzial na te white'y? Rozumiem, ze nie kazdemu moze pasowac wyglad czy plastik, ale nie robmy z tego komputera potwora... Co do kupna za granica. W UK ceny sa takie same jak u nas, albo odrobinke tansze. Biorac pod uwage ile trzeba sie z tym pitolic olalbym sprawe. W USA naturalnie znacznie taniej, spokojnie wyrwiesz cos z i5 za powiedzmy 2200 "na nasze", omin tylko clo. Rozumiem, ze z tym linkiem to zart z Twojej strony? Teraz drugie primo - kto tu jest kolego centusiem? Probujesz znalezc DOBREGO laptopa, z DOBRYMI podzepolami, ZEBY SIE NIE PSUL i Z 2010 ROKU (albo nowszy...) i chcesz to zamienic za swoj komputer (używany, ktory nowy kosztuje 2000 a sadzisz ze dostaniesz za niego 1700... ) i najlepiej nie doplacac i zeby jeszcze najlepiej mial gwarancje i dysk SSD... "Zamienie MZetke dziadka na R1 od pierwszego wlasciciela - doplace 50 zl". Z calym szacunkiem - odrobine dystansu do siebie.

#23 x X x

x X x
  • 427 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 24 grudnia 2012 - 11:29

Do 2000 może nie będzie łatwo ale jestem przekonany, że ostatnio gdzieś takiego widziałem i żałowałem, że nie mam jak go wziąść. Do 2,5k myślę, że by się coś spokojnie znalazło. A biały po prostu mi się nie podoba plus one chyba nie mają podświetlanej klawiatury? Czy te nowsze białe, które wg Wiki mają polikarbonową obudowę są wytrzymalszymi konstrukcjami niż poprzednie modele? Ten portal z Hiszpanii podesłał mi znajomy, który mógłby mi ściągnąć kompa z tego kraju. Ale jak widać chyba nie jest on wiarygodny - to taka druga tablica.pl, także raczej sprawę oleję. Rozumiem więc, że USA dla mnie bedz najlepszym rynkiem? Przesyłkę miałbym 70/80 procent taniej niż normalnie oraz pominiętę pozostałe opłaty. Fajnie by było dostać coś na współczesnym procesorze, ale za te pieniądze chyba nie dostanę dedykowanej grafiki? Szczerze mówiąc wolę kupić starszy procesor z lepszą grafiką niż i5 z HD. Poza tym nawet nie wiem gdzie szukać komputerów w USA, bo chyba nie tylko na ebayu? Co do tego o czym napisałeś na końcu: te 1700 to trochę nie aktualne, realną ceną za niego myślę że jest 1500 złotych. Poprawię przy okazji ;) Poza tym nigdzie nie napisałem tych wymagań, które podałeś ;) Za te pieniądze bez dopłat dostał bym najwyżej MBA albo zmęczonego MBU, a to mnie już nie satysfakcjonuje. A tendencję do zarabiania na wszystkim na tym forum widzę tutaj już od dawna. Tutaj nie ma tak, że ktoś sprzedaje tutaj komputer czy telefon po okazyjnej cenie - praktycznie każdy robi wszystko aby maksymalnie zarobić nie patrząc na to, że jego oferta wcale nie jest dobra :) Nigdy nie udało mi się trafić tu na forum na dobrą okazje w żadnym temacie, zwłaszcza jak kupowałem iPhona. Jak ktoś, osoba prywatna sprzedaje iPhona 4 32 GB używanego za prawie 2 tysiące to przepraszam... Ale nieważne, kontynuujmy temat komputerów. Mam jeszcze pytanie odnośnie eksploatacji baterii. Ja w swoim komputerze nigdy nie pracowałem na naładowanej baterii w 100% i zasilaniu siecowym dłużej niż kilkanaście minut, zawsze po cyklu ładowania zostaje odłączona i spokojnie sobie leży do następnej potrzeby, w której to rozładowuje ją prawie do zera (tzn. do krytycznego poziomu w Win, który to mam ustawiony na 3%), po czym od razu ładowana jest do pełna i tak w kółko. Dzięki temu nadal po dwóch latach można na niej wyciągnąć ponad 2 godziny pracy biurowej, z netem, etc Moje pytanie dotyczy baterii w Macach. Jako, że nie są one prosto demontowalne, czy długotrwała praca podłączona do sieci będzie miała jakieś silne skutki w stosunku do wytrzymałości baterii? Czy po prostu lepiej jest lecieć na cyklach ładowania (w co wątpie). Proszę o rzetelne odpowiedzi, bo jest to dla mnie temat bardzo ważny. Czytałem wczoraj test MBP C2D 2,4, GF320m, 4GB, 320GB. W tej konfiguracji komputer wytrzymał testującemu na OS X 6 - 7 godzin, na Win 7 2,5 godziny w trybie boot cam... Czy to znaczy, że na baterii wytrzymującej powiedzmy 3 - 4 godziny na OS X wydajność takiego komputera na Win podczas zasilania z baterii spadnie jeszcze bardziej?

#24 kacprzaki

kacprzaki
  • 17 postów
  • SkądRze

Napisano 24 grudnia 2012 - 15:05

W moim MBW (o podanej przez Ciebie w ostatnim akapicie specyfikacji + SSD) mam baterie, ktora jest po 720 cyklach i ma 86% sprawnosci. W praktyce przeklada sie to na ok 8 h pracy tylko z edytorem tekstu (wylaczone wifi, ekran prawie na polowe, duperele powylaczane) i powiedzmy ok 4,5 h przy przegladaniu internetu i pracy w programach typu iPhoto. Na Windowsie nie mierzylem czasu pracy na baterii, ale tak jak napisales - podobno trzyma krocej. Co do ladowan. Ja specjalnie swojej baterii nie szanuje - gdy zachodzi potrzeba odlaczam komputer od pradu, podlaczam jak spada powiedzmy do 20- paru % i laduje do spodu, dzieje sie tak prawie 2x dziennie. Jak nie ma potrzeby wpinam ladowarke i swieto. Najgrozniejsze dla baterii sa stany glebokiego rozladowania i brak ogolej pracy, ale to chyba juz wiesz... Generalizujac - jesli zalezy Ci na nowoczesnym procesorze i5 (niektorzy mowia, ze C2D juz niedlugo nie bedzie wspierany...taaaak) i tak jak mowisz masz mozliwosc przywiezienia Macbooka z USA to smialo mozesz inwestowac. Jesli uznasz ze za duzo z tym zachodu to z MBP czy White z 2010 bedziesz rownie wielce zadowolony. I bialasy nie maja podswietlanej klawiatury. Nowsze (CHYBA od 2010) maja gumki wokol matrycy, przez co nie peka obudowa przy zamykaniu. Moj nie peka nigdzie, na stare ludzie narzekaja.

#25 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 24 grudnia 2012 - 15:45

Owszem mają gumkę i nie są tak podatne jak poprzednie :) (nawet jak się coś stanie to raczej wymieniają). Przy 610 cyklach miałem 92% żywotności teraz 86%-rozładowałem do 0 przypadkowo :P (pewnie kalibracja baterii poprawi). Co do wydajności to spokojnie Ci starczy a tym bardziej jak dołożysz dysk ssd i więcej ramu.

Białasek też się mniej grzeje :) air'a bez dysku ssd nie ma co brać.

- - - Updated - - -

Co do ceny jaką podałeś za tego ipka (2k zł ) to ktoś odwalił. Normalne są ceny + ( moje przekonanie),że jednak na tym forum ludzie dbają o swoje urządzenia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych