Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy wystarczy mi nowy iMac?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
108 odpowiedzi w tym temacie

#26 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 listopada 2012 - 13:47

Komfortowa praca na laptopie z Windows 5-6 letnim. Gratuluje poczucia humoru, ja jednak jestem wymagający. Oczywiście można wymienić dysk w iMacu tylko potem problemy z gwarancja. iMac to komputer stacjonarny z mobilnymi podzespolami, tyle ze bardziej awaryjny.

#27 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 13:49

Tylko w Polsce, gdzie na zajęciach są leciwe PC.

Wiesz co to już zależy od tego gdzie się uczysz, u mnie na uczelni są Intel Core Quad około 2,5Ghz + 4GB ram + Windows 7 Enterprise komputery marki Fuitsu - Siemens.

#28 prissin

prissin
  • 261 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 listopada 2012 - 14:13

Uważam, że bezsensowny jest zakup Maka (zwłaszcza, tak drogiego) jeśli i tak będziesz zmuszony korzystać ze starego komputera...

#29 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 24 listopada 2012 - 14:19

Ja na twoim miejscu ewentualnie kupił bym na allegro/ebay iMaca 24. Świetny, sprawdzony sprzęt za niewielkie pieniądze i do tego iPada. Jak Ci się spodoba to sprzedasz i nie będziesz miał wielkiej straty albo jeszcze trochę zarobisz. Przeglądaj tylko oferty.

#30 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 listopada 2012 - 14:25

Ja na twoim miejscu ewentualnie kupił bym na allegro/ebay iMaca 24. Świetny, sprawdzony sprzęt za niewielkie pieniądze i do tego iPada.

iPada już ma ;)

#31 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 14:25

Alescie sie uczepili. Wiekszosc z was kupilo Maci z tego samego powodu, z ktorego on chce takowy nabyc (tylko przyznac sie nie chce, oczywiscie). A najbardziej smiesza mnie argumenty "komputer za 6k to dla ciebie za duzo, kup cos za 800 zl". Brzmi to conajmniej jak zazdrosc, ze licealista moze sobie pozwolic na komputer za dwie srednie krajowe. Jego pieniadze - jego wybor. Od siebie, jako studenta, moge doradzic jedynie: kup laptopa. Teraz wydaje sie to glupie, bo w szkole nie jest ci potrzebny, ale na uczelni nagle okazuje sie, ze musisz dwie godziny czekac na kolejne zajecia, a na wykladzie nie zawsze masz przy sobie kartke i dlugopis, badz wykladowca przynudza kolejna historia ze swojego zycia, w takich momentach miec przy sobie komputer to zbawienie. Takze na twoim miejscu celowalbym w cos mobilnego + monitor do domu, co by sie na tej komorkowej rozdzielczosci obecnych Macbookow nie zameczyc. Za te 6 tysiecy mysle spokojnie z tym komputerem do inzyniera dojedziesz.

#32 matiitam7

matiitam7
  • 345 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 14:26

Chodzi mi także w dużym stopniu o design, więc nowy iMac przesądzony - a tylko parametry moga się zmienić. Windowsa bede może używał na starym kompie 1 na 2 tygodnie, więc na pewno Mac się przyda

#33 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 listopada 2012 - 14:41

Chodzi mi także w dużym stopniu o design, więc nowy iMac przesądzony - a tylko parametry moga się zmienić. Windowsa bede może używał na starym kompie 1 na 2 tygodnie, więc na pewno Mac się przyda

Z tym designem uważaj bo raczej nie po to sie kupuje komputer.

Jak kolega na górze napisał i tak potem kupisz laptopa bo na studiach będzie potrzebny.

#34 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 14:47

.

Jeśli chodzi o maka to raczej jest to jeden z głównych aspektów :) To jedyna firma, która tak dba o wygląd swoich produktów. Na drugim miejscu jest pewnie przyzwyczajenie i stawianie wyżej OSXa. Bez designu i OSX możemy mieć komputer dużo tańszy, o wiele bardziej wydajny i łatwy do rozbudowy, samodzielnej naprawy...

#35 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 14:51

Dla mnie design komputera jest ważną sprawą, dlatego według mnie oprócz systemu drugą mocną stroną iMaca jest właśnie wygląd.

#36 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 15:06

Oj kolego chyba się zagalopowałeś trochę, po co stary komp i robienie sobie burdelu w mieszkaniu? Jeżeli autor tematu nie ma potrzeby na używanie 2 komputerów jednocześnie to po co je trzymać? Postawi sobie darmową wersję windowsa (180 dniową) na boot campie czy pod darmowym VirtualBox i tyle. Liceum o profilu informatycznym robiłem, co miałem? W zasadzie 90% materiału bez problemu można było zrobić w darmowym LibreOffice + proste aplikacje w turbopascalu który wymagań też nie miał praktycznie żadnych. Robienie prostych stronek www to wystarczy mu darmowy textwrangler + przeglądarka internetowa do wyboru.

- - - Połączono posty - - -

Dla mnie design komputera jest ważną sprawą, dlatego według mnie oprócz systemu drugą mocną stroną iMaca jest właśnie wygląd.

Tylko czy na prawdę wtedy kiedy musisz coś na komputerze zrobić ma on takie znaczenie? Raczej nie :)
Wiadomo wygląd też się liczy, ale jak coś mamy do zrobienia liczy się tylko to co mamy na ekranie + wydajność komputera, nic więcej :)

#37 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 15:06

I dlatego wlasnie warto wybrac go ponad opcje zaproponowana przeze mnie? Odczucia wizualne co prawda gorsze, bo przeciez monitor "zwyklej" firmy, ale za to dostajemy mobilnosc, a osiagi porownywalne (a juz na pewno wystarczajace do potrzeb zalozyciela tematu). Dziwie sie, ze nikt nie staje za moja propozycja, zwlaszcza, ze kolega ma przed soba studia. Moze i jestem przeciwnikiem jednostek stacjonarnych, zwlaszcza, gdy maja byc one wykorzystywane do gadu-gadu i youtube'a, ale czy naprawde nikt z was nie lubi od czasu do czasu pierdzielnac sie na kanape z komputerem, anizeli garbic sie na krzesle biurowym?

#38 bacaaa

bacaaa
  • 392 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 listopada 2012 - 15:07

Komputer to także mebel - wygląd jest ważny - oczywiście nie dla każdego.

#39 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 15:14

@Zephi niestety laptop wprowadza wiele ograniczeń które nie każdemu pasują, wiadomo moge sobie podpiąć zewnętrzny monitor, myszkę czy klawiaturę ale tak na prawdę nie daje nam to zbyt wiele. Tak czy siak jest to dalej taka proteza, niby komputer ale mimo wszystko nie to co być powinno. Dla głupiego porównania dlaczego Mac + OSX + flash = problemy ale jak zamienimy Mac na PC to problemów nie ma? Coś w tym jest że ten piękny design wprowadza także swoje problemy :) Używam sprzętu apple, i sprzętu innych firm, różnych systemów operacyjnych i mam troche porównania co i jak działa :)

#40 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 15:22

I dlatego wlasnie warto wybrac go ponad opcje zaproponowana przeze mnie?

Nie jest to zła opcja, ale autor tematu chce mieć stacjonarny sprzęt. Co prawda oprócz iMaca mam w domu kilka innych laptopów i iPada - ten ostatni zastępuje mi laptopa. Tak więc wszystko zależy od potrzeb. Jak będzie laptop potrzebny to zawsze można kupić coś taniego na windowsie i będzie ok ;)

#41 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 15:30

@Zephi niestety laptop wprowadza wiele ograniczeń które nie każdemu pasują, wiadomo moge sobie podpiąć zewnętrzny monitor, myszkę czy klawiaturę ale tak na prawdę nie daje nam to zbyt wiele. Tak czy siak jest to dalej taka proteza, niby komputer ale mimo wszystko nie to co być powinno.

Proteza, to ciekawe. Oczywiscie, co komu potrzebne, ale chetnie dowiem sie co to za ograniczenia. No bo co wedlug ciebie byc powinno, jesli korzystamy z komputera celem przegladania internetu badz prostych zadan? Uwazam, ze przy celach przecietnego uzytkownika iMac = Macbook z podpietym monitorem, jednoczesnie wychodzac z zalozenia, ze do zastosowan wymagajacych porzadniejszego sprzetu wybierzemy oczywiscie cos innego, mocniejszego.

Nie jest to zła opcja, ale autor tematu chce mieć stacjonarny sprzęt.

Oczywiscie, rozumiem, ze chce, a ja chce mu po prostu ze zdrowym rozsadkiem doradzic, jako, powiedzmy, glos z przyszlosci :D Potrzeby studentow sie nakladaja, to dlatego. Co do "czegos taniego na windowsie" - pewnie, mozna, ale po co miec dwa, skoro mozna miec jeden.

#42 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 15:39

Proteza, to ciekawe. Oczywiscie, co komu potrzebne, ale chetnie dowiem sie co to za ograniczenia. No bo co wedlug ciebie byc powinno, jesli korzystamy z komputera celem przegladania internetu badz prostych zadan? Uwazam, ze przy celach przecietnego uzytkownika iMac = Macbook z podpietym monitorem, jednoczesnie wychodzac z zalozenia, ze do zastosowan wymagajacych porzadniejszego sprzetu wybierzemy oczywiscie cos innego, mocniejszego.

OK tutaj się zgadzam :)

#43 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 15:41

Kulą u nogi nowych iMaców może być dysk 5400. O ile mnie pamięć nie myli starsze modele na dzień dobry miały dyski 7200. Nie jest to coś z czym nie da się pracować, ale takie zachowanie dziwi. Choć w sumie dysk zawsze można zmienić. Tradycyjnie. Zawodnik komputer wybrał. A tu forumowa krucjata ;)

#44 matiitam7

matiitam7
  • 345 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 15:50

Kulą u nogi nowych iMaców może być dysk 5400. O ile mnie pamięć nie myli starsze modele na dzień dobry miały dyski 7200. Nie jest to coś z czym nie da się pracować, ale takie zachowanie dziwi. Choć w sumie dysk zawsze można zmienić.

Tradycyjnie. Zawodnik komputer wybrał. A tu forumowa krucjata ;)

Komputer wybrałem, lecz parametrów nie :D

#45 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 15:50

Komputer to także mebel - wygląd jest ważny - oczywiście nie dla każdego.

Ja bym porównał z młotkiem, komputer jest narzędziem które wykorzystuje do danego celu.

#46 Zephi

Zephi
  • 192 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 15:51

Tradycyjnie. Zawodnik komputer wybrał. A tu forumowa krucjata ;)

A co, musimy sobie pogadac ;) Chyba kazdy tutaj wie, ze i tak go nie przekonamy. To temat zalozony celem usprawiedliwienia wyboru, ktory zostal juz dokonany (co widac juz w pierwszym poscie, gdzie kolega pyta sie czy iMac za 6 tysiecy wystarczy mu do sluchania muzyki i ogladania filmow, czy moze powinien dolozyc jeszcze troche pieniedzy, by muzyka lepiej grala, a aktorzy byli ladniejsi). Pozytywne opinie utwierdza go o slusznosci jego wyboru, negatywne o tym, ze ch*ja sie, za przeproszeniem, znamy, a ten komputer to dla niego idealny wybor :)

#47 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 15:53

Kulą u nogi nowych iMaców może być dysk 5400. O ile mnie pamięć nie myli starsze modele na dzień dobry miały dyski 7200. Nie jest to coś z czym nie da się pracować, ale takie zachowanie dziwi.

A może wcale nie dziwi ale jest oczywiste? Mniejsza prędkość = mniejsze wydzielanie ciepła = mniejszy transfer z kolei sam mniejszy transfer = odciążenie kontrolera co daje mniejsze ciepło wydzielane przez kontroler (chipset). To samo z Super Drive, może jego usunięcie miało zupełnie inny cel niż teraz są domyślenia :)

#48 xCHERRYx

xCHERRYx
  • 217 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 16:22

Panowie, nie ma co go przekonywać, chce tego iMaca to niech sobie bierze, ciekawe co z nim zrobi za kilka lat, conajwyżej na niego popatrzy bo przecież to głowny powód dla którego go kupuje :)

#49 JendrkeR

JendrkeR
  • 127 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 16:23

Witam. Też przymierzam się do zakupu, ale modelu 27' i jestem w podobnej sytuacji jak autor. Mogę się mylić ale warto do samej ceny sprzętu doliczyć wspaniały monitor z matrycą IPS, które wiadomo nie są tanie ... i oczywiście kwestia kabli. Mam PC i szczerze szlak mnie już chce trafić, a tu jeden i działa. Najfajniejsza myślę w tym wszystkim jest integracja z pozostałymi sprzętami. Tyle ode mnie. Pozdrawiam.

#50 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 listopada 2012 - 17:11

@up, masz rację, autor wątku jednak chce mieć piękny komputer, żeby pasował mu do pokoju i żeby ładnie wyglądało, ale zapomniał, że stary pecet będzie zagracał mu pomieszczenie. Jeśli wywalisz kompa to i tak będziesz zmuszony do instalacji windy obok na jeden ze sposobów czy to VM czy Bootcamp. Jestem na 4tym roku studiów i jeśli chcesz się bawić w informatykę do do końca trzeciego roku bedziesz korzystał z Windowsa. Nie wiem, w której klasie jesteś, ale tak jak pisałem będziesz miał Worda, Accessa, Excela, Power Pointa, Dev-C++ i może php. Skoro napisałeś, że będziesz używał Worda na Windzie to chyba nie bardzo ogarniasz co tu się na OSX dzieje, bo można na nim też pisać dokumenty ; ) Czy dołożyć więcej do kompa? Używam MBP 17 z 2010 z 8GB Ram, Core i7 2.66 (pierwszy wypust i7) oraz dysk 250 7200, który to ten sam okazało się, że był w moim starym dellu studio 1735. Ten komputer spokojnie wystarcza mi do pracy (programowanie na ios + grafika). 8 giga ramu jak będziesz miał to będzie cacy chodziło. na 4 to nie wiem jak bo nie miałem. Nie czuję, aby mój komputer zwolnił odkąd go posiadam (grudzień 2010). Jeśli chcesz iść dalej w informatykę to weź się za programowanie i naucz konkretnie Obj-C skoro będziesz miał warunki do tego. Jeśli nie zakręci cię programowanie, a poszedłeś teraz na informatykę bo "interesujesz się komputerami" - czyli grasz dużo w gry i siedzisz na fejsie, to nie zawracaj sobie dalej głowy informatyką : ) A jeśli chcesz po prostu jak najdłużej odpalać najnowsze gierki, to kup lepiej peceta :) Ps. a na studiach i tak bedziesz zmuszony kupić laptopa :) Takie są już studia. Jak nie kupisz to będziesz musiał pracować na uczelni na komputerach z najsłabszym na świecie prockiem dwurdzeniowym i 256 mega ramu ;) Wtedy uruchomienie komputera i stworzenie czystego projektu w Visual Studio to jakieś 20 minut. Powodzenia ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych