Czy wystarczy mi nowy iMac?
Napisano 24 listopada 2012 - 13:47
Napisano 24 listopada 2012 - 13:49
Tylko w Polsce, gdzie na zajęciach są leciwe PC.
Wiesz co to już zależy od tego gdzie się uczysz, u mnie na uczelni są Intel Core Quad około 2,5Ghz + 4GB ram + Windows 7 Enterprise komputery marki Fuitsu - Siemens.
Napisano 24 listopada 2012 - 14:13
Napisano 24 listopada 2012 - 14:19
Napisano 24 listopada 2012 - 14:25
iPada już maJa na twoim miejscu ewentualnie kupił bym na allegro/ebay iMaca 24. Świetny, sprawdzony sprzęt za niewielkie pieniądze i do tego iPada.

Napisano 24 listopada 2012 - 14:25
Napisano 24 listopada 2012 - 14:26
Napisano 24 listopada 2012 - 14:41
Chodzi mi także w dużym stopniu o design, więc nowy iMac przesądzony - a tylko parametry moga się zmienić. Windowsa bede może używał na starym kompie 1 na 2 tygodnie, więc na pewno Mac się przyda
Z tym designem uważaj bo raczej nie po to sie kupuje komputer.
Jak kolega na górze napisał i tak potem kupisz laptopa bo na studiach będzie potrzebny.
Napisano 24 listopada 2012 - 14:47
.
Jeśli chodzi o maka to raczej jest to jeden z głównych aspektów

Napisano 24 listopada 2012 - 14:51
Dla mnie design komputera jest ważną sprawą, dlatego według mnie oprócz systemu drugą mocną stroną iMaca jest właśnie wygląd.
Napisano 24 listopada 2012 - 15:06
Chodzi mi także w dużym stopniu o design, więc nowy iMac przesądzony - a tylko parametry moga się zmienić. Windowsa bede może używał na starym kompie 1 na 2 tygodnie, więc na pewno Mac się przyda
Oj kolego chyba się zagalopowałeś trochę, po co stary komp i robienie sobie burdelu w mieszkaniu? Jeżeli autor tematu nie ma potrzeby na używanie 2 komputerów jednocześnie to po co je trzymać? Postawi sobie darmową wersję windowsa (180 dniową) na boot campie czy pod darmowym VirtualBox i tyle. Liceum o profilu informatycznym robiłem, co miałem? W zasadzie 90% materiału bez problemu można było zrobić w darmowym LibreOffice + proste aplikacje w turbopascalu który wymagań też nie miał praktycznie żadnych. Robienie prostych stronek www to wystarczy mu darmowy textwrangler + przeglądarka internetowa do wyboru.
- - - Połączono posty - - -
Dla mnie design komputera jest ważną sprawą, dlatego według mnie oprócz systemu drugą mocną stroną iMaca jest właśnie wygląd.
Tylko czy na prawdę wtedy kiedy musisz coś na komputerze zrobić ma on takie znaczenie? Raczej nie

Wiadomo wygląd też się liczy, ale jak coś mamy do zrobienia liczy się tylko to co mamy na ekranie + wydajność komputera, nic więcej

Napisano 24 listopada 2012 - 15:06
I dlatego wlasnie warto wybrac go ponad opcje zaproponowana przeze mnie? Odczucia wizualne co prawda gorsze, bo przeciez monitor "zwyklej" firmy, ale za to dostajemy mobilnosc, a osiagi porownywalne (a juz na pewno wystarczajace do potrzeb zalozyciela tematu). Dziwie sie, ze nikt nie staje za moja propozycja, zwlaszcza, ze kolega ma przed soba studia. Moze i jestem przeciwnikiem jednostek stacjonarnych, zwlaszcza, gdy maja byc one wykorzystywane do gadu-gadu i youtube'a, ale czy naprawde nikt z was nie lubi od czasu do czasu pierdzielnac sie na kanape z komputerem, anizeli garbic sie na krzesle biurowym?
Napisano 24 listopada 2012 - 15:07
Komputer to także mebel - wygląd jest ważny - oczywiście nie dla każdego.
Napisano 24 listopada 2012 - 15:14

Napisano 24 listopada 2012 - 15:22
I dlatego wlasnie warto wybrac go ponad opcje zaproponowana przeze mnie?
Nie jest to zła opcja, ale autor tematu chce mieć stacjonarny sprzęt. Co prawda oprócz iMaca mam w domu kilka innych laptopów i iPada - ten ostatni zastępuje mi laptopa. Tak więc wszystko zależy od potrzeb. Jak będzie laptop potrzebny to zawsze można kupić coś taniego na windowsie i będzie ok

Napisano 24 listopada 2012 - 15:30
@Zephi niestety laptop wprowadza wiele ograniczeń które nie każdemu pasują, wiadomo moge sobie podpiąć zewnętrzny monitor, myszkę czy klawiaturę ale tak na prawdę nie daje nam to zbyt wiele. Tak czy siak jest to dalej taka proteza, niby komputer ale mimo wszystko nie to co być powinno.
Proteza, to ciekawe. Oczywiscie, co komu potrzebne, ale chetnie dowiem sie co to za ograniczenia. No bo co wedlug ciebie byc powinno, jesli korzystamy z komputera celem przegladania internetu badz prostych zadan? Uwazam, ze przy celach przecietnego uzytkownika iMac = Macbook z podpietym monitorem, jednoczesnie wychodzac z zalozenia, ze do zastosowan wymagajacych porzadniejszego sprzetu wybierzemy oczywiscie cos innego, mocniejszego.
Nie jest to zła opcja, ale autor tematu chce mieć stacjonarny sprzęt.
Oczywiscie, rozumiem, ze chce, a ja chce mu po prostu ze zdrowym rozsadkiem doradzic, jako, powiedzmy, glos z przyszlosci

Napisano 24 listopada 2012 - 15:39
Proteza, to ciekawe. Oczywiscie, co komu potrzebne, ale chetnie dowiem sie co to za ograniczenia. No bo co wedlug ciebie byc powinno, jesli korzystamy z komputera celem przegladania internetu badz prostych zadan? Uwazam, ze przy celach przecietnego uzytkownika iMac = Macbook z podpietym monitorem, jednoczesnie wychodzac z zalozenia, ze do zastosowan wymagajacych porzadniejszego sprzetu wybierzemy oczywiscie cos innego, mocniejszego.
OK tutaj się zgadzam

Napisano 24 listopada 2012 - 15:41

Napisano 24 listopada 2012 - 15:50
Kulą u nogi nowych iMaców może być dysk 5400. O ile mnie pamięć nie myli starsze modele na dzień dobry miały dyski 7200. Nie jest to coś z czym nie da się pracować, ale takie zachowanie dziwi. Choć w sumie dysk zawsze można zmienić.
Tradycyjnie. Zawodnik komputer wybrał. A tu forumowa krucjata
Komputer wybrałem, lecz parametrów nie

Napisano 24 listopada 2012 - 15:50
Komputer to także mebel - wygląd jest ważny - oczywiście nie dla każdego.
Ja bym porównał z młotkiem, komputer jest narzędziem które wykorzystuje do danego celu.
Napisano 24 listopada 2012 - 15:51
Tradycyjnie. Zawodnik komputer wybrał. A tu forumowa krucjata
A co, musimy sobie pogadac

Napisano 24 listopada 2012 - 15:53
Kulą u nogi nowych iMaców może być dysk 5400. O ile mnie pamięć nie myli starsze modele na dzień dobry miały dyski 7200. Nie jest to coś z czym nie da się pracować, ale takie zachowanie dziwi.
A może wcale nie dziwi ale jest oczywiste? Mniejsza prędkość = mniejsze wydzielanie ciepła = mniejszy transfer z kolei sam mniejszy transfer = odciążenie kontrolera co daje mniejsze ciepło wydzielane przez kontroler (chipset). To samo z Super Drive, może jego usunięcie miało zupełnie inny cel niż teraz są domyślenia

Napisano 24 listopada 2012 - 16:22

Napisano 24 listopada 2012 - 16:23
Napisano 24 listopada 2012 - 17:11

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych