Czy wystarczy mi nowy iMac?
Napisano 23 listopada 2012 - 23:13
Napisano 23 listopada 2012 - 23:29
Napisano 23 listopada 2012 - 23:44
Napisano 23 listopada 2012 - 23:55
Napisano 23 listopada 2012 - 23:57
Informatyczne rzeczy w liceum... czyli co, nic super zaawansowanego z tego co rozumiem.
Wystarczy Ci na d艂uuuugo, o ile nie b臋dzie awaryjny (tego jeszcze nie wiemy). Na pewno na d艂u偶ej ni偶 taka sama maszyna (w sensie sprz臋t w skrzynce) na windowsie : ) To mog臋 Ci zapewni膰.
Mini? Grafika Intel HD4000 w por贸wnaniu do iMaca... je艣li i tak przewidujesz wyda膰 6k na komputer to bierz iMaca.
Nie ma najmniejszych szans 偶eby jakikolwiek Mac starczy艂 na d艂u偶ej ni偶 PC. Apple ju偶 si臋 o to postara, 偶eby trzeba by艂o jak najszybciej wymieni膰 go na nowszy model. Pozatym co艣 co jest du偶o mniej wydajne nie mo偶e starczy膰 na d艂u偶ej. To chyba oczywiste. Niech kolega kupi sobie Imaca nawet za 10 klock贸w ale opowiadanie 偶e starczy mu na d艂u偶ej ni偶 PC w podobnej konfiguracji, to zwyk艂e brednie.
Napisano 24 listopada 2012 - 00:07
Napisano 24 listopada 2012 - 00:13
Napisano 24 listopada 2012 - 00:14
Kolego, szukasz pretekstu, 偶eby wm贸wi膰 rodzicom, 偶e ten komputer Tobie potrzebny. W liceum i na studiach nie robi si臋 偶adnych zaawansowanych rzeczy i wystarczy ci komputer za 1500 z艂otych. Powiem lepiej, wystarczy ci komputer z 2006 roku.
Masz pieni膮dze, kup. proste. B臋dziesz zadowolony.
PS. co ludzie robi膮 na informatyce, skoro nawet nie wiedz膮 czy im dany komputer do pracy wystarczy. eh coraz mniej wyuczeni s膮 nast臋pni liceali艣ci.
Bardziej zaawansowany rzeczy jakie b臋dziesz mia艂 to: Word, Excel, Access, Dev-C++, mo偶e gimp, mo偶e html + php.
Nie s膮dz臋 abym znalaz艂 dobry komputer z Apple za 1500z艂, a nie chce aby mi co chwile zamula艂 komputer z 2006 roku przy otwarciu troch臋 wi臋kszej ilo艣ci program贸w
- - - Po艂膮czono posty - - -
Wystarczy spokojnie do tego co chcesz robi膰. Mowa oczywi艣cie o tych kt贸re maj膮 by膰 w grudniu, tak? Na wszelki wypadek dozbieraj do Apple Care (dodatkowe 2 lata gwarancji, trzeba kupi膰 przed up艂ywem tej 1 rocznej) bo nie wiadomo jeszcze czy rozwi膮zali problem plam na matrycach.
Wydaje mi si臋 i偶 ja czekam na tego co mia艂 by膰 w listopadzie, chocia偶 nie wiem przez to zamieszanie z op贸藕nieniem kiedy beda
Napisano 24 listopada 2012 - 00:15
Nie ma najmniejszych szans 偶eby jakikolwiek Mac starczy艂 na d艂u偶ej ni偶 PC. Apple ju偶 si臋 o to postara, 偶eby trzeba by艂o jak najszybciej wymieni膰 go na nowszy model. Pozatym co艣 co jest du偶o mniej wydajne nie mo偶e starczy膰 na d艂u偶ej. To chyba oczywiste. Niech kolega kupi sobie Imaca nawet za 10 klock贸w ale opowiadanie 偶e starczy mu na d艂u偶ej ni偶 PC w podobnej konfiguracji, to zwyk艂e brednie.
Brednie to kolega pisz臋. MacBooki np z 2007-2008 roku nadal dzia艂aj膮 bardzo dobrze, mo偶e nie dostaj膮 najnowszego OS X ale Snow Leoparda tak.
Mam znajomego kt贸ry kupi艂 Asusa kilka lat temu za 8000z艂, teraz jest wart 1500z艂 i praktycznie nie nadaje si臋 do niczego. A taki MBP 15'' 2008 unibody cho膰 r贸wie艣nik to nadal chodliwy model w dobrej cenie.
Co do autora, lepiej kup MBP albo poczekaj jak nowe iMac-i pojawi膮 si臋 na rynku, potem mo偶e by膰 p艂acz 偶e plamy.
Napisano 24 listopada 2012 - 00:20
Brednie to kolega pisz臋. MacBooki np z 2007-2008 roku nadal dzia艂aj膮 bardzo dobrze, mo偶e nie dostaj膮 najnowszego OS X ale Snow Leoparda tak.
Mam znajomego kt贸ry kupi艂 Asusa kilka lat temu za 8000z艂, teraz jest wart 1500z艂 i praktycznie nie nadaje si臋 do niczego. A taki MBP 15'' 2008 unibody cho膰 r贸wie艣nik to nadal chodliwy model w dobrej cenie.
Co do autora, lepiej kup MBP albo poczekaj jak nowe iMac-i pojawi膮 si臋 na rynku, potem mo偶e by膰 p艂acz 偶e plamy.
Planuj臋 pod koniec stycznia 2013 r. kupi膰 tego iMaca, wi臋c s膮dz臋 ze wszystkie usterki zostan膮 zauwa偶one przez innych u偶ytkownik贸w.
PS Nad MBP rozwa偶a艂em ale wol臋 mie膰 lepsze parametry w stacjonarnym ni偶 gorsze w mobilnym komputerze.
Napisano 24 listopada 2012 - 00:24
Planuj臋 pod koniec stycznia 2013 r. kupi膰 tego iMaca, wi臋c s膮dz臋 ze wszystkie usterki zostan膮 zauwa偶one przez innych u偶ytkownik贸w.
PS Nad MBP rozwa偶a艂em ale wol臋 mie膰 lepsze parametry w stacjonarnym ni偶 gorsze w mobilnym komputerze.
iMac to laptop w innym opakowaniu. Za 6K kupisz MBP 15'' 2011 na i7, rozbudujesz o dysk SSD i RAM. Wtedy b臋dzie zdecydowanie szybszy od iMac-a.
Napisano 24 listopada 2012 - 02:09
Napisano 24 listopada 2012 - 02:45
Napisano 24 listopada 2012 - 09:00
艢wi臋ta prawda.
U偶ywam mak贸w od wielu lat, ale nie zrezygnowa艂em z PC.
Bardzo si臋 z tej decyzji ciesz臋, bo zaoszcz臋dzi艂a mi bardzo wielu koszt贸w.
呕aden mak nigdy nie b臋dzie wydajniejszy od stacjonarki, a jak si臋 przekona艂em, nie b臋dzie te偶 cichszy.
Je艣li wyda si臋 tyle samo kasy na PC, to na pewno b臋dzie te偶 艂adny i starczy na d艂u偶ej, bo w maku ju偶 nic nie zmienisz, a w 'blaszaku' zawsze i wsz臋dzie.
Jak zabraknie ramu, do艂o偶ysz, jak grafa za s艂aba, zmienisz, jak dysk za wolny do艂o偶ysz szybszy.
Mo偶e i nie b臋dzie od razu mia艂 jab艂ka, ale od czego s膮 naklejki. :-)
Ostatnio pad艂 mi MacBooka Air na i5 i tylko dzi臋ki temu, 偶e mam zawsze pod r臋k膮 sporo mak贸w uda艂o mi si臋 wyci膮gn膮膰 bie偶膮c膮 prac臋, bo dyski to Apple samo pod siebie robi. Z jednej strony cieszy艂em si臋, 偶e pozby艂em si臋 trzynastki z lustrem, ale teraz mam ju偶 pe艂n膮 integr臋, gdzie zmieni膰 si臋 nic nie da. A jak padnie, to albo trzeba zap艂aci膰 koszmarn膮 kas臋 za cz臋艣ci, albo wm贸wi膰 sobie, 偶e teraz to ju偶 przynajmniej ten pi臋kny maczek si臋 ju偶 nie popsuje.
W 2008 zdecydowa艂em si臋 na PC o podobnych parametrach do Mini.
Gdym kupi艂 Miniaka, to dzi艣 by艂bym skazany tylko na stare systemy Apple, bo taki Moutain Lion grafy na dziewi臋膰set pi臋膰dziesi膮tce ju偶 nie wspiera, a o sze艣膰dziesi臋ciu czterech bitach na nim mog臋 zapomnie膰.
Jak postawi艂em wtedy na moim Windowsa XP, to bez reinstalki stoi na nim do dzi艣.
Wymieni艂em w nim proca na maksymalny C2D 3,33GHz, dysk na wi臋kszy i szybszy, jak b臋d臋 potrzebowa艂, to i grafik臋 przy艣piesz臋. Systemy mog臋 na nim stawia膰 w艂a艣ciwie jakiekolwiek (nawet najnowsze), bo nie jest ograniczony sprz臋towo.
Wi臋c panowie nie piszcie bzdur, 偶e mak starcza na d艂u偶ej.
Napisano 24 listopada 2012 - 09:53
Napisano 24 listopada 2012 - 10:24
Napisano 24 listopada 2012 - 10:55
Napisano 24 listopada 2012 - 11:18
Wydaje mi si臋 偶e zrozumieli艣cie mnie troch臋 藕le, gdy偶 ja ju偶 wybra艂em tego iMaca i nie przekonaj膮 mnie opinie dotyczace komp. z windowsem. Chcia艂em tylko dowiedziec si臋 czy parametry z tego modelu podstawowego mi starcz膮, czy warto dok艂ada膰 1000z艂 do fusion-drive, rozszerzenie RAMu? Takie mia艂em zamiary przy zak艂adanie tego tematu
Doda艂em, 偶e chcia艂bym aby komputer mi starczy艂 na d艂u偶szy okres czasu ze studiami w艂膮cznie. Wi臋c ten sprz臋t nie bedzie tylko na etap liceum.
Napisano 24 listopada 2012 - 11:26
Napisano 24 listopada 2012 - 11:47
Napisano 24 listopada 2012 - 12:02
To bardzo ciekawe co m贸wisz bo m贸j compal fl90 kupiony w 2008 roku za 2,500z艂 do dzi艣 radzi sobie bardzo dobrze, jedyna modernizacja jak膮 przeszed艂 to zwi臋kszenie pami臋ci ram.Mam znajomego kt贸ry kupi艂 Asusa kilka lat temu za 8000z艂, teraz jest wart 1500z艂 i praktycznie nie nadaje si臋 do niczego.
Kto艣 tu chyba za bardzo si臋 wczu艂 w temat i bajki pisze...
Napisano 24 listopada 2012 - 12:50
Ka偶dy laptop w tej cenie kupiony w 2007 - 2008 roku bez problemu dzisiaj uruchomi windows 8 i wi臋kszo艣膰 oprogramowania. Twoje por贸wnanie brzmi jak co艣 w stylu kup sobie najlepszy komputer z 1997roku postaw na nim Windows 95 i wszystko b臋dzie dobrze dzia艂a膰. Nie r贸bmy g艂upich por贸wna艅 bo nie maj膮 sensu, kupowanie czego艣 co jest ju偶 nie wspierane wg mnie jest bez sensu. Co innego gdy si臋 ma dobry komputer i z wyboru si臋 u偶ywa 10.6, a co innego gdy nie ma opcji upgrade'u.
Wracaj膮c do tematu czy CI iMac wystarczy to pojawia si臋 problem tego 偶e nikt go nie mia艂 i nie u偶ywa艂, do艣wiadczenie z iMakami pokazuje 偶e do tej pory matryce pada艂y i raz na 3 miesi膮ce komputer l膮dowa艂 w serwisie z chwil膮 kiedy komputera potrzebuje si臋 codziennie jest to trudne bo trzeba swoje dane przekopiowa膰 dysk wyczy艣ci膰 itd .... Nie piszesz 偶e potrzebujesz sprz臋tu kt贸ry ma dzia艂a膰 full - load po kilkana艣cie godzin dziennie co na pewno jest na plus dla tego komputera ale gwarancji to raczej nikt Ci tutaj nie da. W tej chwili jedyn膮 metod膮 aby problem贸w nie mie膰 jest Mac Pro lub PC, bowiem okaza艂o si臋 偶e najnowszy mini te偶 nie jest wiele wart skoro natychmiast zaczyna zwalnia膰 do 80%.
To bardzo ciekawe co m贸wisz bo m贸j compal fl90 kupiony w 2008 roku za 2,500z艂 do dzi艣 radzi sobie bardzo dobrze, jedyna modernizacja jak膮 przeszed艂 to zwi臋kszenie pami臋ci ram.
Kto艣 tu chyba za bardzo si臋 wczu艂 w temat i bajki pisze...
Dok艂adnie, ludzie zbyt uwierzyli w marketing Apple. A 偶e marketing pokazuje ich produkty jako te najlepsze na rynku to jest zupe艂nie normalne
Napisano 24 listopada 2012 - 12:54
iMac to laptop w innym opakowaniu. Za 6K kupisz MBP 15'' 2011 na i7, rozbudujesz o dysk SSD i RAM. Wtedy b臋dzie zdecydowanie szybszy od iMac-a.
No co ty? R贸wnie dobrze mo偶na rozbudowa膰 iMaca o RAM i SSD i b臋dzie szybszy od MBP.
@autor tematu - profil informatyczny powiadasz? Ale nie w USA, gdzie pracuj膮 na makach. Tylko w Polsce, gdzie na zaj臋ciach s膮 leciwe PC. Jestem ciekaw jaki jest program, 偶e a偶 tak bardzo potrzebujesz maka. S膮dz臋, 偶e PC na windzie w zupe艂no艣ci wystarczy. No by chyba nie zamierzasz instalowa膰 na drugiej partycji windowsa. Poza tym windows powinen by膰 oryginalny a to kosztuje a jak sam napisa艂e艣 nie zamierzasz dodawa膰 nic wi臋cej kasy do maka.
Napisano 24 listopada 2012 - 13:19
Napisano 24 listopada 2012 - 13:29
Wydaje mi si臋 偶e zrozumieli艣cie mnie troch臋 藕le, gdy偶 ja ju偶 wybra艂em tego iMaca i nie przekonaj膮 mnie opinie dotyczace komp. z windowsem. Chcia艂em tylko dowiedziec si臋 czy parametry z tego modelu podstawowego mi starcz膮, czy warto dok艂ada膰 1000z艂 do fusion-drive, rozszerzenie RAMu? Takie mia艂em zamiary przy zak艂adanie tego tematu
Doda艂em, 偶e chcia艂bym aby komputer mi starczy艂 na d艂u偶szy okres czasu ze studiami w艂膮cznie. Wi臋c ten sprz臋t nie bedzie tylko na etap liceum.
Na jakie艣 3 do 5 lat wystarczy.
Pytanie tylko czy by potem nosi艂 tego laptopa, bo je艣li sta艂by g艂贸wnie w domu na biurku to lepiej kupi膰 iMaka.Ja na twoim miejscu wzi膮艂bym laptopa, je艣li chcesz korzysta膰 z komputera na studiach
Oj, chyba dawno nie by艂e艣 na renomowanej uczelni, bo sporo si臋 pozmienia艂o w ostatnich czasach. Pojawi艂y si臋 makowe pracownie i ko艂a naukowe.@autor tematu - profil informatyczny powiadasz? Ale nie w USA, gdzie pracuj膮 na makach. Tylko w Polsce, gdzie na zaj臋ciach s膮 leciwe PC.
Windowsa dostanie za darmo z DreamSpark (dawne MSDN AA).No by chyba nie zamierzasz instalowa膰 na drugiej partycji windowsa. Poza tym windows powinen by膰 oryginalny a to kosztuje a jak sam napisa艂e艣 nie zamierzasz dodawa膰 nic wi臋cej kasy do maka.
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych

Temat jest zamkni臋ty