Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 23 listopada 2012 - 23:13
Napisano 23 listopada 2012 - 23:29
Napisano 23 listopada 2012 - 23:44
Napisano 23 listopada 2012 - 23:55
Napisano 23 listopada 2012 - 23:57
Informatyczne rzeczy w liceum... czyli co, nic super zaawansowanego z tego co rozumiem.
Wystarczy Ci na dłuuuugo, o ile nie będzie awaryjny (tego jeszcze nie wiemy). Na pewno na dłużej niż taka sama maszyna (w sensie sprzęt w skrzynce) na windowsie : ) To mogę Ci zapewnić.
Mini? Grafika Intel HD4000 w porównaniu do iMaca... jeśli i tak przewidujesz wydać 6k na komputer to bierz iMaca.
Napisano 24 listopada 2012 - 00:07
Napisano 24 listopada 2012 - 00:13
Napisano 24 listopada 2012 - 00:14
Kolego, szukasz pretekstu, żeby wmówić rodzicom, że ten komputer Tobie potrzebny. W liceum i na studiach nie robi się żadnych zaawansowanych rzeczy i wystarczy ci komputer za 1500 złotych. Powiem lepiej, wystarczy ci komputer z 2006 roku.
Masz pieniądze, kup. proste. Będziesz zadowolony.
PS. co ludzie robią na informatyce, skoro nawet nie wiedzą czy im dany komputer do pracy wystarczy. eh coraz mniej wyuczeni są następni licealiści.
Bardziej zaawansowany rzeczy jakie będziesz miał to: Word, Excel, Access, Dev-C++, może gimp, może html + php.
Wystarczy spokojnie do tego co chcesz robić. Mowa oczywiście o tych które mają być w grudniu, tak? Na wszelki wypadek dozbieraj do Apple Care (dodatkowe 2 lata gwarancji, trzeba kupić przed upływem tej 1 rocznej) bo nie wiadomo jeszcze czy rozwiązali problem plam na matrycach.
Napisano 24 listopada 2012 - 00:15
Nie ma najmniejszych szans żeby jakikolwiek Mac starczył na dłużej niż PC. Apple już się o to postara, żeby trzeba było jak najszybciej wymienić go na nowszy model. Pozatym coś co jest dużo mniej wydajne nie może starczyć na dłużej. To chyba oczywiste. Niech kolega kupi sobie Imaca nawet za 10 klocków ale opowiadanie że starczy mu na dłużej niż PC w podobnej konfiguracji, to zwykłe brednie.
Napisano 24 listopada 2012 - 00:20
Brednie to kolega piszę. MacBooki np z 2007-2008 roku nadal działają bardzo dobrze, może nie dostają najnowszego OS X ale Snow Leoparda tak.
Mam znajomego który kupił Asusa kilka lat temu za 8000zł, teraz jest wart 1500zł i praktycznie nie nadaje się do niczego. A taki MBP 15'' 2008 unibody choć rówieśnik to nadal chodliwy model w dobrej cenie.
Co do autora, lepiej kup MBP albo poczekaj jak nowe iMac-i pojawią się na rynku, potem może być płacz że plamy.
Napisano 24 listopada 2012 - 00:24
Planuję pod koniec stycznia 2013 r. kupić tego iMaca, więc sądzę ze wszystkie usterki zostaną zauważone przez innych użytkowników.
PS Nad MBP rozważałem ale wolę mieć lepsze parametry w stacjonarnym niż gorsze w mobilnym komputerze.
Napisano 24 listopada 2012 - 02:09
Napisano 24 listopada 2012 - 02:45
Napisano 24 listopada 2012 - 09:00
Nie ma najmniejszych szans żeby jakikolwiek Mac starczył na dłużej niż PC. Apple już się o to postara, żeby trzeba było jak najszybciej wymienić go na nowszy model. Pozatym coś co jest dużo mniej wydajne nie może starczyć na dłużej. To chyba oczywiste. Niech kolega kupi sobie Imaca nawet za 10 klocków ale opowiadanie że starczy mu na dłużej niż PC w podobnej konfiguracji, to zwykłe brednie.
Napisano 24 listopada 2012 - 09:53
Napisano 24 listopada 2012 - 10:24
Napisano 24 listopada 2012 - 10:55
Napisano 24 listopada 2012 - 11:18
Wydaje mi się że zrozumieliście mnie trochę źle, gdyż ja już wybrałem tego iMaca i nie przekonają mnie opinie dotyczace komp. z windowsem. Chciałem tylko dowiedziec się czy parametry z tego modelu podstawowego mi starczą, czy warto dokładać 1000zł do fusion-drive, rozszerzenie RAMu? Takie miałem zamiary przy zakładanie tego tematu
Napisano 24 listopada 2012 - 11:26
Napisano 24 listopada 2012 - 11:47
Napisano 24 listopada 2012 - 12:02
To bardzo ciekawe co mówisz bo mój compal fl90 kupiony w 2008 roku za 2,500zł do dziś radzi sobie bardzo dobrze, jedyna modernizacja jaką przeszedł to zwiększenie pamięci ram.Mam znajomego który kupił Asusa kilka lat temu za 8000zł, teraz jest wart 1500zł i praktycznie nie nadaje się do niczego.
Napisano 24 listopada 2012 - 12:50
Brednie to kolega piszę. MacBooki np z 2007-2008 roku nadal działają bardzo dobrze, może nie dostają najnowszego OS X ale Snow Leoparda tak.
To bardzo ciekawe co mówisz bo mój compal fl90 kupiony w 2008 roku za 2,500zł do dziś radzi sobie bardzo dobrze, jedyna modernizacja jaką przeszedł to zwiększenie pamięci ram.
Ktoś tu chyba za bardzo się wczuł w temat i bajki pisze...
Napisano 24 listopada 2012 - 12:54
iMac to laptop w innym opakowaniu. Za 6K kupisz MBP 15'' 2011 na i7, rozbudujesz o dysk SSD i RAM. Wtedy będzie zdecydowanie szybszy od iMac-a.
Napisano 24 listopada 2012 - 13:19
Napisano 24 listopada 2012 - 13:29
Wydaje mi się że zrozumieliście mnie trochę źle, gdyż ja już wybrałem tego iMaca i nie przekonają mnie opinie dotyczace komp. z windowsem. Chciałem tylko dowiedziec się czy parametry z tego modelu podstawowego mi starczą, czy warto dokładać 1000zł do fusion-drive, rozszerzenie RAMu? Takie miałem zamiary przy zakładanie tego tematu
Dodałem, że chciałbym aby komputer mi starczył na dłuższy okres czasu ze studiami włącznie. Więc ten sprzęt nie bedzie tylko na etap liceum.
Pytanie tylko czy by potem nosił tego laptopa, bo jeśli stałby głównie w domu na biurku to lepiej kupić iMaka.Ja na twoim miejscu wziąłbym laptopa, jeśli chcesz korzystać z komputera na studiach
Oj, chyba dawno nie byłeś na renomowanej uczelni, bo sporo się pozmieniało w ostatnich czasach. Pojawiły się makowe pracownie i koła naukowe.@autor tematu - profil informatyczny powiadasz? Ale nie w USA, gdzie pracują na makach. Tylko w Polsce, gdzie na zajęciach są leciwe PC.
Windowsa dostanie za darmo z DreamSpark (dawne MSDN AA).No by chyba nie zamierzasz instalować na drugiej partycji windowsa. Poza tym windows powinen być oryginalny a to kosztuje a jak sam napisałeś nie zamierzasz dodawać nic więcej kasy do maka.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych