Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy wystarczy mi nowy iMac?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
108 odpowiedzi w tym temacie

#1 matiitam7

matiitam7
  • 345 postów

Napisano 23 listopada 2012 - 23:13

Hej, jak w temacie mam pytanie do forumowiczow czy wystarczy do moich potrzeb podstawowa wersja iMaca 2012 21.5" za 6000zl ;) Juz opisuje wymagania: Jestem w liceum - profil informatyczny, chciałbym działać na dobrym sprzęcie, więc padło na Apple a konkretnie na iMaca bo bardzo mi sie podoba ten nowy chudy design i sadze ze parametry są dobre (ale o wyznaczenie jakości tego proszę Was) To bedzie mój pierwszy Mac, lecz nie pierwsze urządzenie od Apple, gdyż mam juz iPhone i iPada. Wymagania takie, iz chciałbym aby do studiów a nawet na nie wytrzymał;) za rok będę zaczynał rożne bardziej zaawansowane rzeczy na kompie, taki profil informatyczny :roll:, więc czy mi te podstawowe parametry wytrzymają ? W domu chce wypoczywac przy tym urządzeniu czyli oglądanie filmów, może jakaś podstawowa obróbka zdjęć, dokumenty i oczywiście rozrywka czyli internet, sporadycznie jakaś gierka i muzyka. Moje pytanie główne brzmi czy te podstawowe parametry wytrzymają, czy nie muszę rozszerzać ramu abym potem nie żałował ze go mam za mało a nie mogę mieć wiecej. Czy warto zainwestować w fusion drive czy bajer który na moim poziomie użytkowania w ogóle sie nie da zauważyć. Czy i5 starczy? Na domowe potrzeby raczej tak, ale co ze szkolnymi zadaniami jakieś programowanie czy tworzenie stron www. PS Przez chwile myślałem także nad mini nowym z dobrymi parametrami ale chyba sie nie opłaca, co myślicie ?

#2 Meduza

Meduza
  • 736 postów
  • SkądTønsberg, NO; Los Angeles, USA

Napisano 23 listopada 2012 - 23:29

Informatyczne rzeczy w liceum... czyli co, nic super zaawansowanego z tego co rozumiem. Wystarczy Ci na dłuuuugo, o ile nie będzie awaryjny (tego jeszcze nie wiemy). Na pewno na dłużej niż taka sama maszyna (w sensie sprzęt w skrzynce) na windowsie : ) To mogę Ci zapewnić. Mini? Grafika Intel HD4000 w porównaniu do iMaca... jeśli i tak przewidujesz wydać 6k na komputer to bierz iMaca.

#3 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 23 listopada 2012 - 23:44

Kolego, szukasz pretekstu, żeby wmówić rodzicom, że ten komputer Tobie potrzebny. W liceum i na studiach nie robi się żadnych zaawansowanych rzeczy i wystarczy ci komputer za 1500 złotych. Powiem lepiej, wystarczy ci komputer z 2006 roku. Masz pieniądze, kup. proste. Będziesz zadowolony. PS. co ludzie robią na informatyce, skoro nawet nie wiedzą czy im dany komputer do pracy wystarczy. eh coraz mniej wyuczeni są następni licealiści. Bardziej zaawansowany rzeczy jakie będziesz miał to: Word, Excel, Access, Dev-C++, może gimp, może html + php.

#4 matiitam7

matiitam7
  • 345 postów

Napisano 23 listopada 2012 - 23:55

Niestety sam musiałem sobie nabierać na ten komputer, więc wole przemyślany zakup.

#5 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 23 listopada 2012 - 23:57

Informatyczne rzeczy w liceum... czyli co, nic super zaawansowanego z tego co rozumiem.

Wystarczy Ci na dłuuuugo, o ile nie będzie awaryjny (tego jeszcze nie wiemy). Na pewno na dłużej niż taka sama maszyna (w sensie sprzęt w skrzynce) na windowsie : ) To mogę Ci zapewnić.

Mini? Grafika Intel HD4000 w porównaniu do iMaca... jeśli i tak przewidujesz wydać 6k na komputer to bierz iMaca.

Nie ma najmniejszych szans żeby jakikolwiek Mac starczył na dłużej niż PC. Apple już się o to postara, żeby trzeba było jak najszybciej wymienić go na nowszy model. Pozatym coś co jest dużo mniej wydajne nie może starczyć na dłużej. To chyba oczywiste. Niech kolega kupi sobie Imaca nawet za 10 klocków ale opowiadanie że starczy mu na dłużej niż PC w podobnej konfiguracji, to zwykłe brednie.

#6 matiitam7

matiitam7
  • 345 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 00:07

10 klocków nie uzbieram, więc nawet nie zakładajmy takiej wersji ;)

#7 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 00:13

Wystarczy spokojnie do tego co chcesz robić. Mowa oczywiście o tych które mają być w grudniu, tak? Na wszelki wypadek dozbieraj do Apple Care (dodatkowe 2 lata gwarancji, trzeba kupić przed upływem tej 1 rocznej) bo nie wiadomo jeszcze czy rozwiązali problem plam na matrycach.

#8 matiitam7

matiitam7
  • 345 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 00:14

Kolego, szukasz pretekstu, żeby wmówić rodzicom, że ten komputer Tobie potrzebny. W liceum i na studiach nie robi się żadnych zaawansowanych rzeczy i wystarczy ci komputer za 1500 złotych. Powiem lepiej, wystarczy ci komputer z 2006 roku.

Masz pieniądze, kup. proste. Będziesz zadowolony.

PS. co ludzie robią na informatyce, skoro nawet nie wiedzą czy im dany komputer do pracy wystarczy. eh coraz mniej wyuczeni są następni licealiści.

Bardziej zaawansowany rzeczy jakie będziesz miał to: Word, Excel, Access, Dev-C++, może gimp, może html + php.

Nie sądzę abym znalazł dobry komputer z Apple za 1500zł, a nie chce aby mi co chwile zamulał komputer z 2006 roku przy otwarciu trochę większej ilości programów

- - - Połączono posty - - -

Wystarczy spokojnie do tego co chcesz robić. Mowa oczywiście o tych które mają być w grudniu, tak? Na wszelki wypadek dozbieraj do Apple Care (dodatkowe 2 lata gwarancji, trzeba kupić przed upływem tej 1 rocznej) bo nie wiadomo jeszcze czy rozwiązali problem plam na matrycach.

Wydaje mi się iż ja czekam na tego co miał być w listopadzie, chociaż nie wiem przez to zamieszanie z opóźnieniem kiedy beda ;)

#9 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 listopada 2012 - 00:15

Nie ma najmniejszych szans żeby jakikolwiek Mac starczył na dłużej niż PC. Apple już się o to postara, żeby trzeba było jak najszybciej wymienić go na nowszy model. Pozatym coś co jest dużo mniej wydajne nie może starczyć na dłużej. To chyba oczywiste. Niech kolega kupi sobie Imaca nawet za 10 klocków ale opowiadanie że starczy mu na dłużej niż PC w podobnej konfiguracji, to zwykłe brednie.

Brednie to kolega piszę. MacBooki np z 2007-2008 roku nadal działają bardzo dobrze, może nie dostają najnowszego OS X ale Snow Leoparda tak.

Mam znajomego który kupił Asusa kilka lat temu za 8000zł, teraz jest wart 1500zł i praktycznie nie nadaje się do niczego. A taki MBP 15'' 2008 unibody choć rówieśnik to nadal chodliwy model w dobrej cenie.

Co do autora, lepiej kup MBP albo poczekaj jak nowe iMac-i pojawią się na rynku, potem może być płacz że plamy.

#10 matiitam7

matiitam7
  • 345 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 00:20

Brednie to kolega piszę. MacBooki np z 2007-2008 roku nadal działają bardzo dobrze, może nie dostają najnowszego OS X ale Snow Leoparda tak.

Mam znajomego który kupił Asusa kilka lat temu za 8000zł, teraz jest wart 1500zł i praktycznie nie nadaje się do niczego. A taki MBP 15'' 2008 unibody choć rówieśnik to nadal chodliwy model w dobrej cenie.

Co do autora, lepiej kup MBP albo poczekaj jak nowe iMac-i pojawią się na rynku, potem może być płacz że plamy.

Planuję pod koniec stycznia 2013 r. kupić tego iMaca, więc sądzę ze wszystkie usterki zostaną zauważone przez innych użytkowników.

PS Nad MBP rozważałem ale wolę mieć lepsze parametry w stacjonarnym niż gorsze w mobilnym komputerze.

#11 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 listopada 2012 - 00:24

Planuję pod koniec stycznia 2013 r. kupić tego iMaca, więc sądzę ze wszystkie usterki zostaną zauważone przez innych użytkowników.

PS Nad MBP rozważałem ale wolę mieć lepsze parametry w stacjonarnym niż gorsze w mobilnym komputerze.

iMac to laptop w innym opakowaniu. Za 6K kupisz MBP 15'' 2011 na i7, rozbudujesz o dysk SSD i RAM. Wtedy będzie zdecydowanie szybszy od iMac-a.

#12 DK_HUNTER

DK_HUNTER
  • 33 postów
  • SkądTrzebinia-Siersza

Napisano 24 listopada 2012 - 02:09

1...bo różnica między i5 a i7 w domowym zastosowaniu, szczególnie pod OSX jest ogromna ;] Pod Windows może jak się gra w gry ale te wyklucza budowa macintosha oraz brak możliwości wykorzystania pełnych możliwości procka (choćby OC). 2Rozbudowa moduł ram dla maćka jest droższy kilka razy od modułu dla PC(ostatnio przebijałem tę kwestię). 3Warto też pamiętać o tym że jak masz jakikolwiek model maćka z DVD to długo ci nie podziała (mnie od początku nie chce wypalać DVD). Więc się zastanów czy chcesz mieć w ogóle macintosha?

#13 shaper

shaper
  • 171 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 02:45

Do Twoich zastosowań wystarczy Ci nawet laptop za 1500 zł z windows. Jak chcesz mieć koniecznie maka to przemyśl sporo tańszego maca mini, może być nawet używany. Ja posiadam maca mini z i5 2.3Ghz i 8GB ram i komputerek obsługuje bez problemu adobe lightroom, filmy hd, jakieś mało wymagające gierki. Do programowania nie potrzebujesz nie wiem jakiej mocy. Jak kolega powyżej napisał, nawet komputer z 2006 roku będzie Ci wystarczał :)

#14 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 09:00

Święta prawda.
Używam maków od wielu lat, ale nie zrezygnowałem z PC.
Bardzo się z tej decyzji cieszę, bo zaoszczędziła mi bardzo wielu kosztów.
Żaden mak nigdy nie będzie wydajniejszy od stacjonarki, a jak się przekonałem, nie będzie też cichszy.
Jeśli wyda się tyle samo kasy na PC, to na pewno będzie też ładny i starczy na dłużej, bo w maku już nic nie zmienisz, a w 'blaszaku' zawsze i wszędzie.
Jak zabraknie ramu, dołożysz, jak grafa za słaba, zmienisz, jak dysk za wolny dołożysz szybszy.
Może i nie będzie od razu miał jabłka, ale od czego są naklejki. :-)
Ostatnio padł mi MacBooka Air na i5 i tylko dzięki temu, że mam zawsze pod ręką sporo maków udało mi się wyciągnąć bieżącą pracę, bo dyski to Apple samo pod siebie robi. Z jednej strony cieszyłem się, że pozbyłem się trzynastki z lustrem, ale teraz mam już pełną integrę, gdzie zmienić się nic nie da. A jak padnie, to albo trzeba zapłacić koszmarną kasę za części, albo wmówić sobie, że teraz to już przynajmniej ten piękny maczek się już nie popsuje.
W 2008 zdecydowałem się na PC o podobnych parametrach do Mini.
Gdym kupił Miniaka, to dziś byłbym skazany tylko na stare systemy Apple, bo taki Moutain Lion grafy na dziewięćset pięćdziesiątce już nie wspiera, a o sześćdziesięciu czterech bitach na nim mogę zapomnieć.
Jak postawiłem wtedy na moim Windowsa XP, to bez reinstalki stoi na nim do dziś.
Wymieniłem w nim proca na maksymalny C2D 3,33GHz, dysk na większy i szybszy, jak będę potrzebował, to i grafikę przyśpieszę. Systemy mogę na nim stawiać właściwie jakiekolwiek (nawet najnowsze), bo nie jest ograniczony sprzętowo.
Więc panowie nie piszcie bzdur, że mak starcza na dłużej.

#15 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 24 listopada 2012 - 09:53

Ja się nie dziwię że ludzie piszą tu bzdury. Zdziwiłbym się jakby na forum Apple ludzie pisali że Pc jest lepszy i starczy na dłużej. Ale od pisania prawdy mają troli i hejterów, czyli ludzi myślących obiektywnie i bez klapek na oczach z napisem "Apple".

#16 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 10:24

I jeszcze jedno. Komputery, tak jak i kobiety nie posiadamy tylko po to, żeby na nie tylko patrzeć. Uroda swoją drogą, ale funkcjonalność na co dzień jest bardziej potrzebna.

#17 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 24 listopada 2012 - 10:55

Komputer za 6000zł dla polskiego nastolatka to trochę za dużo. Jak byś sam zarobił te pieniądze zapierdzielając przez całe wakacje to byś wiedział że nie warto.

#18 matiitam7

matiitam7
  • 345 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 11:18

Wydaje mi się że zrozumieliście mnie trochę źle, gdyż ja już wybrałem tego iMaca i nie przekonają mnie opinie dotyczace komp. z windowsem. Chciałem tylko dowiedziec się czy parametry z tego modelu podstawowego mi starczą, czy warto dokładać 1000zł do fusion-drive, rozszerzenie RAMu? Takie miałem zamiary przy zakładanie tego tematu :D

Wydaje mi się że zrozumieliście mnie trochę źle, gdyż ja już wybrałem tego iMaca i nie przekonają mnie opinie dotyczace komp. z windowsem. Chciałem tylko dowiedziec się czy parametry z tego modelu podstawowego mi starczą, czy warto dokładać 1000zł do fusion-drive, rozszerzenie RAMu? Takie miałem zamiary przy zakładanie tego tematu :D

Dodałem, że chciałbym aby komputer mi starczył na dłuższy okres czasu ze studiami włącznie. Więc ten sprzęt nie bedzie tylko na etap liceum.

#19 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 11:26

Maka kupujesz tylko z dwóch powodów: ze względu na design - jak będzie się prezentował w twoim mieszkaniu jako mebel, i do uruchamiania natywnych programów - jeśli potrzebujesz progsy, których nie ma na windowsa. Do wszystkiego innego lepszy jest otwarty PC. Tak jak napisali ci wcześniej - na twoje potrzeby starczy komputer za 2 tyś zł, o ile tylko nie będziesz narzekał, żeby zawsze mieć najnowsze oprogramowanie, najnowszy system operacyjny itd itp... Z oprpgramowaniem, które zainstalujesz w trakcie kupna - starczy ci do czasu gdy nie posypie się cały hardware... jak będziesz chciał instalować ciągle nowe OSX, pakiety adobe itd - to starczy tylko do momentu na który zezwoli apple - pewnie ok 3-4 lat... Im więcej dołożysz w RAM, dyski, prędkość teraz - tym bardziej komfortowo będzie się pracować w przyszłości, na bardziej zasobożernych programach, systemie itp.

#20 prissin

prissin
  • 261 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 listopada 2012 - 11:47

Ja na twoim miejscu wziąłbym laptopa, jeśli chcesz korzystać z komputera na studiach :)

#21 ArekP

ArekP
  • 38 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 12:02

Mam znajomego który kupił Asusa kilka lat temu za 8000zł, teraz jest wart 1500zł i praktycznie nie nadaje się do niczego.

To bardzo ciekawe co mówisz bo mój compal fl90 kupiony w 2008 roku za 2,500zł do dziś radzi sobie bardzo dobrze, jedyna modernizacja jaką przeszedł to zwiększenie pamięci ram.

Ktoś tu chyba za bardzo się wczuł w temat i bajki pisze...

#22 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 12:50

Każdy laptop w tej cenie kupiony w 2007 - 2008 roku bez problemu dzisiaj uruchomi windows 8 i większość oprogramowania. Twoje porównanie brzmi jak coś w stylu kup sobie najlepszy komputer z 1997roku postaw na nim Windows 95 i wszystko będzie dobrze działać. Nie róbmy głupich porównań bo nie mają sensu, kupowanie czegoś co jest już nie wspierane wg mnie jest bez sensu. Co innego gdy się ma dobry komputer i z wyboru się używa 10.6, a co innego gdy nie ma opcji upgrade'u.

Wracając do tematu czy CI iMac wystarczy to pojawia się problem tego że nikt go nie miał i nie używał, doświadczenie z iMakami pokazuje że do tej pory matryce padały i raz na 3 miesiące komputer lądował w serwisie z chwilą kiedy komputera potrzebuje się codziennie jest to trudne bo trzeba swoje dane przekopiować dysk wyczyścić itd .... Nie piszesz że potrzebujesz sprzętu który ma działać full - load po kilkanaście godzin dziennie co na pewno jest na plus dla tego komputera ale gwarancji to raczej nikt Ci tutaj nie da. W tej chwili jedyną metodą aby problemów nie mieć jest Mac Pro lub PC, bowiem okazało się że najnowszy mini też nie jest wiele wart skoro natychmiast zaczyna zwalniać do 80%.

To bardzo ciekawe co mówisz bo mój compal fl90 kupiony w 2008 roku za 2,500zł do dziś radzi sobie bardzo dobrze, jedyna modernizacja jaką przeszedł to zwiększenie pamięci ram.

Ktoś tu chyba za bardzo się wczuł w temat i bajki pisze...

Dokładnie, ludzie zbyt uwierzyli w marketing Apple. A że marketing pokazuje ich produkty jako te najlepsze na rynku to jest zupełnie normalne :)

#23 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 listopada 2012 - 12:54

iMac to laptop w innym opakowaniu. Za 6K kupisz MBP 15'' 2011 na i7, rozbudujesz o dysk SSD i RAM. Wtedy będzie zdecydowanie szybszy od iMac-a.

No co ty? Równie dobrze można rozbudować iMaca o RAM i SSD i będzie szybszy od MBP.

@autor tematu - profil informatyczny powiadasz? Ale nie w USA, gdzie pracują na makach. Tylko w Polsce, gdzie na zajęciach są leciwe PC. Jestem ciekaw jaki jest program, że aż tak bardzo potrzebujesz maka. Sądzę, że PC na windzie w zupełności wystarczy. No by chyba nie zamierzasz instalować na drugiej partycji windowsa. Poza tym windows powinen być oryginalny a to kosztuje a jak sam napisałeś nie zamierzasz dodawać nic więcej kasy do maka.

#24 matiitam7

matiitam7
  • 345 postów

Napisano 24 listopada 2012 - 13:19

@RiQ - zgadzam się w szkole zawsze bede korzystał na windowsie, ale w domu tez bede miał mój poprzeni komputer z windowsem na którym bede mógł napisać coś w wordzie. Oszczedzi mi to instalowania win. na Mac'u. Już w tym temacie wiele osób napisało że wystarczy mi PC ale chodzi o to iż używam IOS i ten system skusił mnie do skorzystania z OSX. A z drugiej strony nie ma na rynku chyba tak ładnie wyglądającego All-in-one jak nowy iMac, a komputer muszę zmienić więc padnie na Maca. Tylko dalej nie wiem czy nie warto dołożyć RAM-u aby poźniej za 2-3 lata nie żałować

#25 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 listopada 2012 - 13:29

Dodałem, że chciałbym aby komputer mi starczył na dłuższy okres czasu ze studiami włącznie. Więc ten sprzęt nie bedzie tylko na etap liceum.

Na jakieś 3 do 5 lat wystarczy.

Ja na twoim miejscu wziąłbym laptopa, jeśli chcesz korzystać z komputera na studiach :)

Pytanie tylko czy by potem nosił tego laptopa, bo jeśli stałby głównie w domu na biurku to lepiej kupić iMaka.

@autor tematu - profil informatyczny powiadasz? Ale nie w USA, gdzie pracują na makach. Tylko w Polsce, gdzie na zajęciach są leciwe PC.

Oj, chyba dawno nie byłeś na renomowanej uczelni, bo sporo się pozmieniało w ostatnich czasach. Pojawiły się makowe pracownie i koła naukowe.

No by chyba nie zamierzasz instalować na drugiej partycji windowsa. Poza tym windows powinen być oryginalny a to kosztuje a jak sam napisałeś nie zamierzasz dodawać nic więcej kasy do maka.

Windowsa dostanie za darmo z DreamSpark (dawne MSDN AA).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych