Mac mini 2012
Napisano 07 czerwca 2014 - 13:23
Napisano 07 czerwca 2014 - 14:32
Dlatego boli, jeśli za cenę Miniaka można skompletować cholernie wypasionego blaszaka z prockiem 3,6 GHz (a nie 2,6 GHz), z dwoma kartami graficznym po 2 GB i dyskiem SSD oprócz miejsca na kilka pojemnych dysków pracujących w RAID. Design Mini nie rekompensuje obecnie jego braków w wydajności. Być może nawet większość jego użytkowników nie narzeka na nią, ale nie jest to rozwiązanie gwarantujące wydajną pracę.
Każdej? Bo wg mnie większość prac można na mini wykonać bez zbędnych zacięć. Nie każdy renedruje i obrabia filmy.
Mini ma archaiczna na dzisiejsze czasy kartę graficzną, powinien tam siedzieć minimum intel 5200 jak nie coś dedykowanego ale nie zmienia to faktu że można na nim pracować wydajnie.
Walczę ze stereotypami że tylko na i7 można klepać maile, do niedawna miałem MBA i5 4GB ram i pracowałem pisząc oprogramowanie, skryptując cały pakiet Adobe itp. Nie brakowało mi mocy. Fotki też obrabiałem i nie narzekałem. Do otwierania rawów 4 rdzenie na i7 są szybsze a 12 na xeonie jeszcze bardziej ale jak raz na jakiś czas poczekam dwie minuty to nic mi się nie stanie. Wg takich stereotypów to można pracować poważnie na macach dopiero od roku bo wcześniej nic się nie dało.
Jakby można było oddać dwa rdzenie i i7 na i5 w moim MBPr za odjęcie kilograma zrobiłbym to bez wahania. Albo niech zrobią Air 15" z matrycą 1920x1200, dwa display port i mam wszystko.
Napisano 07 czerwca 2014 - 15:05
Dlatego boli, jeśli za cenę Miniaka można skompletować cholernie wypasionego blaszaka z prockiem 3,6 GHz (a nie 2,6 GHz), z dwoma kartami graficznym po 2 GB i dyskiem SSD oprócz miejsca na kilka pojemnych dysków pracujących w RAID. Design Mini nie rekompensuje obecnie jego braków w wydajności. Być może nawet większość jego użytkowników nie narzeka na nią, ale nie jest to rozwiązanie gwarantujące wydajną pracę. Za to różnica wydajności w porównaniu do Mac Pro jest ogromna! Gdyby policzyć cenę Mac Pro rozbitą na 3 lata (36 miesięcy) to wychodzi jakieś 500 zł. W przypadku obróbki video, 3D, efektów specjalnych czy bardziej wymagających zadań graficznych, taki wydatek zwraca się szybciej niż w rok.
Miniak Potworem nie jest ale już potworkiem można go nazwać jeżeli weźmie się ile mocy jest w tak małym komputerku.
Troszkę pojechałeś z wyobraźnią bo za ok 5000 brutto (tyle trzeba dać za mini i7 z 16GB ram i SSD) nie kupisz nic firmowego w konfigu który podajesz a i złożyć coś sensownego z systemem w cenie byłoby ciężko.
Napisano 07 czerwca 2014 - 15:43
Napisano 07 czerwca 2014 - 16:35
Dlatego boli, jeśli za cenę Miniaka można skompletować cholernie wypasionego blaszaka z prockiem 3,6 GHz (a nie 2,6 GHz), z dwoma kartami graficznym po 2 GB i dyskiem SSD oprócz miejsca na kilka pojemnych dysków pracujących w RAID. Design Mini nie rekompensuje obecnie jego braków w wydajności. Być może nawet większość jego użytkowników nie narzeka na nią, ale nie jest to rozwiązanie gwarantujące wydajną pracę. Za to różnica wydajności w porównaniu do Mac Pro jest ogromna! Gdyby policzyć cenę Mac Pro rozbitą na 3 lata (36 miesięcy) to wychodzi jakieś 500 zł. W przypadku obróbki video, 3D, efektów specjalnych czy bardziej wymagających zadań graficznych, taki wydatek zwraca się szybciej niż w rok.
No właśnie to jest dokładnie to co ja pisałem już nie raz, mini jest fajnym komputerkiem dla przeciętnego kowalskiego który od komputera wiele nie oczekuje. W domowych warunkach przeglądanie internetu, multimedia, komunikator internetowy czy praca biurowa może się odbywać bez problemu. Jeżeli ktoś chce coś mocniejszego aby np w coś zagrać (ale bez przesady) czy potrzebował by większej wydajności lub większej przestrzeni dyskowej to zaczyna się problem. I niestety Apple do dzisiaj z jakiegoś powodu nie chce dać czegoś wydajności iMaca ale w tradycyjnej obudowie gdzie wsadzę sobie dyski, zmienię grafikę itd … Takie coś z dobrym chłodzeniem miało by sens i sporo osób by taki komputer nabyło niestety Apple do takich celów przygotowało MP. Który raz że jest drogi, dwa ma krótką gwarancję, trzy części czy możliwości naprawy na własną rękę praktycznie zerowe.
Miniak Potworem nie jest ale już potworkiem można go nazwać jeżeli weźmie się ile mocy jest w tak małym komputerku.
Testy "rozmiar - wydajność" komputera? Nie wiem komu by to miało służyć
Napisano 08 czerwca 2014 - 01:38
Napisano 08 czerwca 2014 - 10:11
Napisano 08 czerwca 2014 - 11:02
Napisano 09 czerwca 2014 - 07:28
Nikt nie oszczedza. Mini do prac w PAL' spokojnie się nadaje. Wystarczy wsadzić RAM i wio....To samo z obróbką zdjęć czy nawet z muzyką
Sam miałem odpalonego Logic'a z 16 track'ami i grało jak ta lala....a w tle Final Cut
Jednak jak odpaliłeś Motiona to:
na Mini dostaję już szewskiej pasji. Jakikolwiek projekt w MOTION to po porostu droga przez mękę
Nie dość, że UI zaczyna mulić, previw leci z szybkością 1 klatki na sekundę to 45 sec projekt renderuje się ...50 minut
Wszystko w leciwym 1080p !
To fajny komputerek do netu, zabawy w iMovie czy prostych projektów w FCPx itp. ...ale na tym jego możliwości się konczą.
Do większej roboty się nie nadaje
To co napisałeś pociągnie bez bólu MP 2009 Single z Radeonem 5870, który kosztuje dziś +/- tyle co Mini i7.
Napisano 09 czerwca 2014 - 08:05
Napisano 09 czerwca 2014 - 08:44
No nie wiem czy tak bez bólu....
W 1080p tak. Motion 5 korzysta z OpenCL i dobra grafika mocno przyspiesza. Mini pod tym względem grafiki wcale nie ma.
Napisano 09 czerwca 2014 - 08:46
Napisano 09 czerwca 2014 - 09:17
Jaka praca jaki zawód??? Wy tak na powaznie czy dla jaj:roll: komp za 3.5k zl nie nadaje sie do praaacy chcesz zarabiac kupujesz maszyne do tego stworzoną nie miniacza:shock:
najlepsze podsumowanie tego kręcenia z g... twarogu -
Napisano 09 czerwca 2014 - 09:43
Jaka praca jaki zawód??? Wy tak na powaznie czy dla jaj:roll: komp za 3.5k zl nie nadaje sie do praaacy chcesz zarabiac kupujesz maszyne do tego stworzoną nie miniacza:shock:
Toć mówię... I nie jest to kwestia ceny, a możliwości. Jak jesteś web dev to i Mini 2009 wystarczy, jak obrabiasz video to nie dziw się, że Ci najmocniejszy miniak 2012 klęknie jeśli w grę wchodzą jakieś wyższe rozdzielczości i akceleracja GPU w oprogramowaniu. I nie jest to wina samego komputera tylko błędnego jego wyboru.
Napisano 09 czerwca 2014 - 10:10
Napisano 12 czerwca 2014 - 19:33
Napisano 28 czerwca 2014 - 20:02
Napisano 28 czerwca 2014 - 20:40
Napisano 29 czerwca 2014 - 10:37
Napisano 29 czerwca 2014 - 11:10
czekam na Mini z lepszym procesorem graficznym.
No ja bym na to nie liczył, w mojej opinii apple pokazało kierunek rozwoju swoich komputerów, i na coś mocniejszego niż podstawowa integra intela to ja bym nie liczył
Napisano 29 czerwca 2014 - 11:47
Napisano 29 czerwca 2014 - 11:57
Napisano 29 czerwca 2014 - 19:32
Napisano 29 czerwca 2014 - 20:27
Już praca w AE na laptopie PC z i7/12 GB RAM/GT650M 2GB VRAM to droga przez mękę...Nie wiem jak można działać na samym i7.....
Doprawdy - nie wiem skąd te zachwyty nad wydajnością HD4000.... skoro nawet z GT650 niektóre projekty (4000 klatek) w AE zgłaszają mi szacowany czas renderingu na 95... GODZIN
Ilu jest takich jak ty co używa After Effects?
Jeden, dwa procent.
Najlepsze jest to że większość takich osób, dla których KAŻDY komputer jest za słaby (taka specyfika oprogramowania, że zawsze może być więcej) postrzega resztę przez swoje potrzeby.
A potrzeby tzw. większości są diametralnie niższe.
Napisano 30 czerwca 2014 - 09:08
Użytkownicy przeglądający ten temat: 8
0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych