Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 vs Nexus 4

• Please log in to reply
291 replies to this topic

#176 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 May 2013 - 09:16

Przy pierwszym update do nowego iOS dostaniesz 100% funkcji, przy drugim może już nie być to takie oczywiste. Przy kolejnych 2 następnych na 100% dostaniesz tylko zmianę numerka w sofcie (zero nowych funkcji) + jako bonus zamulanie systemu. Wystarczy popatrzeć na 3g, 3gs i 4 - lada moment pewnie 4s przy premierze iOS 7.

dokładnie - a wqr.... mnie dodatkowo to, że iPhone4 otrzymał aktualizację do iOS6 a iPad1, któy ma te same bebechy już nie, ale to OT więc już milczę

@Homer - dołączam się do prośby o opisanie w kilku punktach jak Nexus się sprawuje, bo mam na niego chrapkę, a konkurencja jest sporo droższa.

#177 Dziadek

Dziadek
  • 185 posts

Posted 22 May 2013 - 09:22

Coś mi odbiło dwa tygodnie temu i sprzedałem 4s a następnie nabyłem drogą kupna nowiutkiego Nexusa. Wykonanie bardzo dobre, bateria bardzo marna, android mógłby być ale jest jedno co mnie nie może przekonać do tego systemu to jego jakby to powiedzieć "estetyczna niespójność" czyli każda aplikacja wyglądająca inaczej, każda ikona inna w tym wiele niedostosowanych do ekranów o tak wysokiej rozdzielczości więc na pulpicie wyglądają jak rozmazane, krowie g... Poza tym cegła, ledwo palcami dosięgałem do paska powiadomień, obsługa jedna ręką uciążliwa. Niepełna współpraca z radiem samochodowym z bt (nie wyświetla tytułów utworów). Reasumując po tygodniu sprzedałem,straciłem parę groszy i kupiłem 5-tkę. Odżyłem momentalnie a ten tydzień z Nexusem wspominam jako wyjęty z życiorysu aż syn się pytał dlaczego taki wk...ony chodzę. Moje odczucia są oczywiście bardzo subiektywne bo ogólnie to naprawdę niezły sprzęt. Mnie absolutnie nie spasował.

#178 traju

traju
  • 48 posts

Posted 22 May 2013 - 09:34

dokładnie - a wqr.... mnie dodatkowo to, że iPhone4 otrzymał aktualizację do iOS6 a iPad1, któy ma te same bebechy już nie, ale to OT więc już milczę

Dlatego pytałem o aktualizacje. Znajomy miał któregoś iPoda touch i pewnego dnia okazało się, że już nie jest fajny i nie może pobierać aplikacji z appstore co moim zdaniem jest trochę chore.

Wykonanie bardzo dobre, bateria bardzo marna, android mógłby być ale jest jedno co mnie nie może przekonać do tego systemu to jego jakby to powiedzieć "estetyczna niespójność" czyli każda aplikacja wyglądająca inaczej, każda ikona inna w tym wiele niedostosowanych do ekranów o tak wysokiej rozdzielczości więc na pulpicie wyglądają jak rozmazane, krowie g...

Mnie właśnie przyciąga do iphone'a ta estetyka i spójność aplikacji. Są po prostu dostosowane, szybkie i ładne.
Co do wielkości Nexusa to sprawa indywidualna. Mnie akurat pasowała. Zapewne gdyby iP miał ok. 4,5" to bym się nie zastanawiał nawet. Co do baterii to przy intensywnym używaniu jest to jeden dzień, zresztą w iP z tego co czytałem tutaj na forum jest podobnie. Dla mnie to akceptowalne, tak po prostu jest z nowymi telefonami. Chyba, że może osiągasz lepsze wyniki na iP5 to się pochwal ile dłużej Ci trzyma na baterii od Nexusa i jak go używasz :)

#179 Dziadek

Dziadek
  • 185 posts

Posted 22 May 2013 - 11:20

Używałem Nexusa tak samo jak ajfona. Bateria rozładowywała się dużo szybciej w Nexusie. Być może by się ułożyła ale mnie nie będzie dane tego sprawdzić. (mail, twitter,whatsapp,muza streamingoiwo przez bt z wimpa do radia samochodowego i duuuużo rozmów).

#180 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 May 2013 - 12:37

@Homer jak to jest z baterią w Nexie? Rzeczywiście jest tak słaba podczas "normalnego" użytkowania jak o niej mówią/piszą? Chciałbym wymienić plastic-fantastic na Nexusa, ale nie wiem, czy nie będę pluł sobie później w brodę. Z góry dzięki za odpowiedź.

Wiesz, Ci co piszą to nie są przeciętni użytkownicy, tylko tacy co sporo używają i wyczerpują baterie szybciej niż norma przewiduje. W liczbach to Nexus 4 wytrzymuje mi 2 dni bez ładowania, używania maks 5h. iPhone 5 wytrzyma godzine, półtorej dłużej. Zauważyłem natomiast, że ekran w iPhone na automatycznej jasności jest dość ciemny przez większość czasu co jest mało wygodne. Nexus jest w praktycznie każdych warunkach jaśniejszy co szybciej wyczerpuje baterie. Musze Nexusa przestawić na manual i zmniejszyć jasność lub w iPhone podnieść i stawiam 100 zeta, że czasy pracy się wyrównają.

A co do plastiku to każdy telefon ma coś z tego materiału. Nexus ramke, iPhone guzik, Lumia to przecież jest prawie sam plastik o SGS nie wspominając. Najważniejsze, że Nexus nie trzeszczy dzięki obudowie unibody i wszystko jest bardzo solidnie wykonane. Trzeba tylko uważać na szkło jak zresztą w każdym innym telefonie, przynajmniej jedna strona jest ze szkła.

- - - Połączono posty - - -

Przesiadka to raczej ze znudzenia. Bo wbrew temu co w tym wątku się przetoczyło android nie jest aż taki straszny, choć nie pozbawiony wad tak jak i ios.

Mógłbyś napisać jak w codziennym użytkowaniu sprawdza się iP5 względem Nexusa? Jako normalne użytkowanie mam na myśli smsy, dzwonienie, przeglądanie stron 3g+wifi (tu mnie martwi mały ekran iP), czytanie/odpisywanie na maile i słuchanie muzyki. Do tego bardzo okazjonalnie gra i jakieś zdjęcie/krótki film.
Tak jak mówię Android oraz Nexus, którego trochę miałem w ręku nie ma dla mnie tajemnic. IPhone za to jest dla mnie jedną wielką ciekawostką i mimo, że mnie kusi mam masę obaw. Bo przyznam, że cała estetyka systemu jak i aplikacji, połączona z optymalizacją przyciąga.

Ja jestem dość tolerancyjnym użytkownikiem jeśli chodzi o systemy i jeśli do czegoś się przyzwyczaiłem i używałem długo i byłem zadowolony to nowości mnie nie odpychają a przyzwyczajenia nie powstrzymują przed próbowaniem. iOS używam od 2.1 (iPhone 3G), Androida od 2.3 (Nexus S) czyli pierwszego Andka kupiłem jakieś 2 lata później. Przyznam, że Android spodobał mi się dopiero w wersji 4.0. O ile iOS to dla mnie majstersztyk o tyle Android musiał gonić. No i dogonił, dzisiaj używa się go zupełnie normalnie. Aplikacje wyglądają moim zdaniem nieźle (systemowe) i działają bezproblemowo oferując jednocześnie większą funkcjonalność niż w iOS. Nie są przy tym wcale bardziej skomplikowane. Tak wiec jeśli Twój obraz Androida wygląda podobnie do mojego to z iOS będziesz absolutnie zadowolony pod warunkiem, że zaakceptujesz pewne ograniczenia. Na co dzień nie ma większych różnic, dopiero w grach i bardziej wyspecjalizowanych aplikacjach docenisz przewagę AppStore nad Google Play. Wszystko jest szybciej i pewniej. W Android pierwsze wersje aplikacji w przeciwieństwie do iOS zawsze są wersjami beta ;)

A tak już do ogółu pisząc to ja Nexus 4 polecam. Niezaprzeczalną zaletą i tu wszyscy powinni się zgodzić - jest cena. Dawno nie czułem, że to były naprawdę dobrze ulokowane pieniądze. Jego wartość nie powinna zbyt szybko topnieć, dzięki stałym aktualizacjom, przy których o tym telefonie będzie znów głośno. Chociażby 10 czerwca, którego jak mówią plotki ma pojawić się w końcu Android 4.3. Wtedy wszyscy Panowie z SGS IV i HTC One na jakiś czas zamilkną a oczy wszystkich znów skupią się na Nexusie, ewentualnie na SGS IV, ale w wersji Google. Wadą Nexusa, czego nie powinienem pomijać jest throttling. Wada jednak dotyczy większości topowych, czterodzeniowych słuchawek z Android (Xperia Z, SGS 3/4, Meizu itd.). Jak to wygląda w praktyce? Mi się udało do tego doprowadzić dopiero jednocześnie grając i ładując telefon. Mimo wszystko należy pamiętać, że Nexus 4 nawet ze skręconymi zegarami pozostaje bardziej wydajny od iPhone 5 ;)

#181 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 22 May 2013 - 13:52

Zdajesz sobie sprawę, że LG Swift G to to samo co Nexus, prawda?

Nieprawda, bo Swift G jest lepiej wykonany, ma slot kart pamięci, LTE itd.

Nie wiem jakim cudem Nexus jest plastikowy skoro posiada szkło z przodu i z tyłu.

Takim, że między szybkami jest plastikowy korpus telefonu.

Bateria trzyma dzień, dwa jak w każdym smartfonie.

W praktyce Nexus 4 działa połowę tego co HTC One, Galaxy S 4 czy iPhone 5.

[ATTACH=CONFIG]15122[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]15123[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]15124[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]15125[/ATTACH]

Google Nexus 4 goes through our battery test, see how it scored - GSMArena Blog
HTC One battery life test is complete, breakdown is inside - GSMArena Blog
Samsung I9505 Galaxy S4 battery life tests updated with final firmware, check out the new scores - GSMArena Blog
Apple iPhone 5 battery test is complete, find the results inside - GSMArena Blog

Co do aparatu to się zgodzę, natomiast wyświetlacz jest na matrycy IPS, więc ten argument jest po prostu śmieszny. Posiadam telefon z superamoled i porównywałem Nexusa z moim i nową Xperią.

Porównaj do ekranów HTC One i Lumii 925, to zrozumiesz że ekran Nexusa 4 jest tylko przeciętny a Xperii Z bardzo kiepski.

Zresztą czytałem cały ten temat i raczej niezbyt orientujesz się w rzeczywistym rynku telefonów z androidem.

To może przeczytaj jeszcze raz.

#182 cesiu111

cesiu111
  • 742 posts
  • SkądRz

Posted 22 May 2013 - 13:58

Dzięki za odpowiedź. Chyba wymienię S3 LTE na nexa :)

Wadą Nexusa, czego nie powinienem pomijać jest throttling. Wada jednak dotyczy większości topowych, czterodzeniowych słuchawek z Android (Xperia Z, SGS 3/4, Meizu itd.). Jak to wygląda w praktyce? Mi się udało do tego doprowadzić dopiero jednocześnie grając i ładując telefon. Mimo wszystko należy pamiętać, że Nexus 4 nawet ze skręconymi zegarami pozostaje bardziej wydajny od iPhone 5 ;)

podobno i na throttling są już sposoby ;) płytka miedziana + pasta termoprzewodząca. Dość drastyczne, ale jak ktoś już ma tel po gwarancji to czemu nie :)

#183 traju

traju
  • 48 posts

Posted 22 May 2013 - 15:08

Nieprawda, bo Swift G jest lepiej wykonany, ma slot kart pamięci, LTE itd.

Takim, że między szybkami jest plastikowy korpus telefonu.

W praktyce Nexus 4 działa połowę tego co HTC One, Galaxy S 4 czy iPhone 5.

[ATTACH=CONFIG]15122[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]15123[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]15124[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]15125[/ATTACH]

Google Nexus 4 goes through our battery test, see how it scored - GSMArena Blog
HTC One battery life test is complete, breakdown is inside - GSMArena Blog
Samsung I9505 Galaxy S4 battery life tests updated with final firmware, check out the new scores - GSMArena Blog
Apple iPhone 5 battery test is complete, find the results inside - GSMArena Blog

Porównaj do ekranów HTC One i Lumii 925, to zrozumiesz że ekran Nexusa 4 jest tylko przeciętny a Xperii Z bardzo kiepski.

To może przeczytaj jeszcze raz.

1. LTE tylko w plusie, dla mnie zbędna rzecz. Slot na kartę pamięci? W obecnych czasach i przy tak dużych pakietach danych ja wszystko co mi potrzebne trzymam w chmurze ew. łączę się zdalnie ze swoimi komputerami. Do tego ten LG będzie miał zerowe wsparcie plus jak mówiłem mocno mulącą nakładkę.

2. Tak, ten kawałek plastiku czyni Nexusa bardzo plastikowym, to wręcz SGSIII tyle w nim plastiku, zaiste.

3. Działa połowę tego? To ciekawe. HTC One i SGSIV mają wydajniesze procesory tylko, że obecnie na prędkość działania systemu i aplikacji wcale się to nie przekłada. Wbrew pozorom nowy HTC czasem łapie laga, rzadko, ale zdarza się co widać na filmikach lub gdy trzyma się go w ręku. W benchmarkach również i iP5 zdobywa mniej punktów niż Nexus. Jednak te wszystkie wyniki mają się nijak do realnych odczuć przy korzystaniu z systemu i aplikacji.

4. Ekrany, tak SuperLCD w HTC jest świetny, jednak IPS w Nexusie jest bardzo dobry. Jeśli miałbym uszeregować ekrany to HTC>iP5>Nexus 4. Jednak to nie znaczy, że ekran Nexusa jest fatalny. To znaczy, że subiektywnie jest on gorszy od tej dwójki, ale wciąż to bardzo dobra matryca.

Warto wspomnieć HTC One ma ogromne problemy wieku dziecięcego, znów powtarza się sytuacja jaka miała miejsce z HTC One X.

5. Nie zamierzam ponownie czytać tego tematu bo 70% postów, które w nim są nic nie wnoszą i są zwyczajnie głupimi przepychankami bez sensownych argumentów i grama dystansu, nie wspominając nawet o staraniach by być choć trochę obiektywnym.

EOT

@Homer, Dziadek

Dziękuję za wasze wypowiedzi. Sporo rozjaśniły mi temat i mniej więcej wiem już czego oczekiwać. Pozostaje mi ponownie obmacać iP5 i zastanowić się czy przełknę 4" ekran.

#184 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 May 2013 - 15:49

Dzięki za odpowiedź. Chyba wymienię S3 LTE na nexa :)

podobno i na throttling są już sposoby ;) płytka miedziana + pasta termoprzewodząca. Dość drastyczne, ale jak ktoś już ma tel po gwarancji to czemu nie :)

Są prostsze, software'owe sposoby, ale ja czekam aż Google poprawi coś w kernelu. Wypadałoby z ich strony w końcu cos z tym jednak zrobić skoro jest możliwość.

#185 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 22 May 2013 - 16:13

1. LTE tylko w plusie, dla mnie zbędna rzecz. Slot na kartę pamięci? W obecnych czasach i przy tak dużych pakietach danych ja wszystko co mi potrzebne trzymam w chmurze ew. łączę się zdalnie ze swoimi komputerami.

To że tego nie używasz nie czyni tych telefonów takimi samymi.

Do tego ten LG będzie miał zerowe wsparcie plus jak mówiłem mocno mulącą nakładkę.

Zawsze można wgrać custom roma.

2. Tak, ten kawałek plastiku czyni Nexusa bardzo plastikowym, to wręcz SGSIII tyle w nim plastiku, zaiste.

A iPhone 5, HTC One i Lumię 925 wręcz odwrotnie.

3. Działa połowę tego? To ciekawe. HTC One i SGSIV mają wydajniesze procesory tylko, że obecnie na prędkość działania systemu i aplikacji wcale się to nie przekłada. Wbrew pozorom nowy HTC czasem łapie laga, rzadko, ale zdarza się co widać na filmikach lub gdy trzyma się go w ręku. W benchmarkach również i iP5 zdobywa mniej punktów niż Nexus. Jednak te wszystkie wyniki mają się nijak do realnych odczuć przy korzystaniu z systemu i aplikacji.

Tylko co to ma do czasu pracy na baterii.

4. Ekrany, tak SuperLCD w HTC jest świetny, jednak IPS w Nexusie jest bardzo dobry. Jeśli miałbym uszeregować ekrany to HTC>iP5>Nexus 4. Jednak to nie znaczy, że ekran Nexusa jest fatalny. To znaczy, że subiektywnie jest on gorszy od tej dwójki, ale wciąż to bardzo dobra matryca.

Pisałem, że jest przeciętny, a nie że fatalny.

Warto wspomnieć HTC One ma ogromne problemy wieku dziecięcego, znów powtarza się sytuacja jaka miała miejsce z HTC One X.

I tak ma mniejsze niż Nexus 4 z throttlingiem, przegrzewaniem, battery drain, pękającą obudową itd.

#186 traju

traju
  • 48 posts

Posted 22 May 2013 - 16:28

Mam proste pytanie. Czy swoje opinie o Nexusie i HTC opierasz na doświadczeniu tzn. miałeś te telefony przez dzień, dwa albo dłużej? Czy powielasz cudze opinie zebrane z forów? @Homer Zawsze możesz wrzucić custom kernela ;) Zrobisz uv i nie dość, że wydłuży Ci się praca na baterii to i pewnie throttling niemal przestanie istnieć. Choć z tego co wiem, nawet dzisiaj rozmawiałem o tym ze znajomym to bardzo sporadyczne przypadki.

#187 cesiu111

cesiu111
  • 742 posts
  • SkądRz

Posted 22 May 2013 - 16:29

Są prostsze, software'owe sposoby, ale ja czekam aż Google poprawi coś w kernelu. Wypadałoby z ich strony w końcu cos z tym jednak zrobić skoro jest możliwość.

Aż tak sie w temat nie zagłębiałem, a ten sposób przy okazji wpadł mi w oko. Ogólnie chciałem zdobyć opinię osób, które używają/używały kilku różnych telefonów, bo inną opinię mają osoby, które zbierały kasę, wybrały i nie mogą/nie potrafią zobaczyć wad w wybranym telefonie, a co innego opinia ludzi, którzy obcują z różnymi telefonami, tzn. mają je na stałe a nie patrzą na nie przez szybę.

Widziałem, że chciałeś jakiś czas temu wymienić lub sprzedać swojego nexa. Szkoda, że tak daleko mieszkasz.

#188 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 22 May 2013 - 16:35

Mam proste pytanie. Czy swoje opinie o Nexusie i HTC opierasz na doświadczeniu tzn. miałeś te telefony przez dzień, dwa albo dłużej? Czy powielasz cudze opinie zebrane z forów?

Miałem z nimi do czynienia i opinie z forów potwierdziły się w praktyce.

Oba mają swoje wady i niedoróbki, ale to Nexus ma ich więcej.

#189 Sebulec

Sebulec
  • 4 posts

Posted 22 May 2013 - 16:53

Kochani, dlaczego niektórzy porównują Nexusa 4 z flagowymi smartfonami od HTC czy Samsunga na rok 2013? Wg mnie Nexus 4 to ciekawy zabieg "przejścia" ze smartfonów z roku 2012(4-rdzeniowy procesor 1,2-1,5GHz; 8mpix aparat i oczywiście wyświetlacz nie więcej jak 720p i 1GB RAM). Dzisiejsze wyróżniają się rozdzielczością FULL HD, 13 mpix aparatem i 2GB RAM-em. Należy też zauważyć, że XPERIA Z i HTC ONE posiadają Snapdragona S4, identyczny znajduje się w Nexusie wraz z układem graficznym Adreno 320(2,5 raza wydajniejszy od Tegry 3). Android prosto od Google, bez żadnych uciążliwych nakładek chodzi na prawdę szybko. Na dzisiejszym rynku, Nexus 4 to najtańszy smartfon z procesorem Snapdragon S4(no chyba, że weźmiemy pod uwagę ZTE Grand S, ale o tego ciężko w Europie). Pozdrawiam

#190 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 22 May 2013 - 17:05

HTC One ma Snapdragona 600. Poza tym Snapdragon S4 jest chociażby w Nokiach Lumia 520, 620 i 720, HTC 8S i 8X, Samsungu ATIV S, Asusie Padfone 2, Sony Xperia SP i wielu innych telefonach które są tańsze od Nexusa 4.

#191 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1121 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 May 2013 - 17:07

To, że wyszedł w 2012r. nie oznacza, że nie może być kierowany na 2013r. Btw. posiada 2GB ramu.

#192 Sebulec

Sebulec
  • 4 posts

Posted 22 May 2013 - 17:32

Ok, mój błąd HTC One ma jedynie ten sam GPU. ~Łukasz, Windows Phone, bądźmy szczerzy,jest na marginesie na dzień dzisiejszy.. Xperia SP to dwurdzeń, a Padfone 2 to jeden z najdroższych smartfonów dostępnych na rynku. Jeśli ktoś szuka smartfona z 4-rdzeniowym prockiem, szybkim systemem i niską ceną to Nexus 4 jest najlepszą opcją. Samsung Galaxy SIII jest w podobnym przedziale cenowym, jednak trzeszcząca obudowa i użyty procesor graficzny z poprzednika mówi samo za siebie. Mankamentem, jest słabej jakości głośnik w LG. Co prawda, są jeszcze LG Optimus 4X, ale chodzi on na słabszej tegrze 3, plus nagrzewa się strasznie przy pracy. HTC ONE X to także tegra, ale jak wiadomo "jedynie" 1 GB RAM i konsumenci skarżą się na duże zapotrzebowanie energii. A baterii, podobnie jak w Nexusie nie da się wyjąć.

#193 traju

traju
  • 48 posts

Posted 22 May 2013 - 17:38

HTC One jest szybszy od Nexusa, ale bądźmy szczerzy tylko na papierze. Na razie nie da się odczuć różnicy w wydajności. Może za kilka miesięcy, gdy pojawią się jeszcze bardziej wymagające gry wtedy SIV i HTC zostawią w tyle Nexusa, ale na obecną chwilę uważam, że nie da się zauważyć różnicy w przeciętnym użytkowaniu. Zahaczając jeszcze o temat iP5, moim zdaniem jego największym minusem jest mały ekran. Gdyby nie to pewnie wybór dla mnie byłby jasny. Póki co postanowiłem poczekać do najbliższej konferencji Apple. Zobaczę co pokażą, może nowego iOS i iPhone'a 5S. Jednak jeśli nie pokażą nic ciekawego chyba wezmę Nexusa i poczekam na większego iPhone'a. Choć przyznam szczerze mimo wszystko ciągle się waham.

#194 cesiu111

cesiu111
  • 742 posts
  • SkądRz

Posted 22 May 2013 - 17:51

Trochę nie rozumiem porównania HTC One z Nexusem. Mimo wszystko jest to trochę inna półka cenowa. Gdyby kosztowały tyle samo wybór byłby niesamowicie prosty :) Na razie niestety trzeba chwilę poczekać aż ceny HTC One spadną, albo brać to co jest w dobrych pieniądzach i ma wciąż dobrą wydajność. @up co do rozmiaru ekranu w iP to się zgadzam. Gdyby miał te 4,3-4,7 cala (i był przy tym troszkę tańszy) chętnie bym go przygarnął. W zasadzie jest to dość indywidualna sprawa. Jak miałem 3GSa, to wydawało mi się, że nic więcej niż 3,5" mi nie potrzeba...

#195 traju

traju
  • 48 posts

Posted 22 May 2013 - 18:01

@cesiu111 Cenę da się znieść, apple jest zwykle droższe od konkurencji i trzeba z tym żyć. Jednak 4 calowy ekran to dokładnie taki jak mam w obecnym telefonie. I mimo zalet iPhone, którym trudno zaprzeczyć (pomijam różnice systemów operacyjnych) to ekran, a w zasadzie jego wielkość dla mnie jest wadą, która bardzo mocno kładzie się cieniem na wszystkie zalety.

#196 cesiu111

cesiu111
  • 742 posts
  • SkądRz

Posted 22 May 2013 - 18:12

@traju
Właściwie nie twierdzę, że iPhone jest jakoś bardzo drogi - jego cena porównywalna z innymi flagowcami. Dla mnie jest po prostu za drogi ;) Choć uważam, że Samsung ze swoim plastikowym S4 przesadził z ceną. W iPhone'ie widzisz przynajmniej tę cenę w jakości wykonania. Co do Apple, to osobiście mógłbym pozwolić sobie co najwyżej na 4s, ale ze względu na jego malutki ekran odrzuciłem tę możliwość. Inna sprawa, że nie wydałbym na smartfona podobnej ceny, którą zapłaciłem za macbooka, bo nie zwyczajnie na to nie stać ;) i gdyby S3, którego mam, nie trafił się w "bardzo" dobrych pieniądzach, to dalej siedziałbym przy e52 lub nokii asha 302, którą dostałem na przedłużenie abo :D

#197 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 22 May 2013 - 18:22

Trochę nie rozumiem porównania HTC One z Nexusem. Mimo wszystko jest to trochę inna półka cenowa. Gdyby kosztowały tyle samo wybór byłby niesamowicie prosty :)

Po prostu jak ktoś szuka alternatywy dla iPhone 5 to ma na telefon te 3 tys. zł więc rozważa HTC One, Galaxy S 4 czy Lumię 925.

Jednak 4 calowy ekran to dokładnie taki jak mam w obecnym telefonie. I mimo zalet iPhone, którym trudno zaprzeczyć (pomijam różnice systemów operacyjnych) to ekran, a w zasadzie jego wielkość dla mnie jest wadą, która bardzo mocno kładzie się cieniem na wszystkie zalety.

Dla wielu ten ekran i niewielkie wymiary telefonu są jego największa zaleta.
Nawet wśród fanów Androida jest wiele narzekań, że topowe modele z tym systemem mają 4,7-5 cali i są wielkie.

#198 traju

traju
  • 48 posts

Posted 22 May 2013 - 18:31

@up
ale co to wnosi do tematu? Przecież napisałem:

to ekran, a w zasadzie jego wielkość dla mnie jest wadą,

#199 cesiu111

cesiu111
  • 742 posts
  • SkądRz

Posted 22 May 2013 - 18:36

Po prostu jak ktoś szuka alternatywy dla iPhone 5 to ma na telefon te 3 tys. zł więc rozważa HTC One, Galaxy S 4 czy Lumię 925.
(...)

Dlatego ten biedny/tani nexus mi tam nie pasuje. Wymienione przez Ciebie telefony to właśnie ta wyższa półka cenowa. Jak ktoś ma te 3k zł na telefon, to za takim nexusem się raczej nie obejrzy, a o tym jest ten temat. Dobra, sorki za OT. Trzeba powrócić do wątku głównego.

Ja uważam, że Nexus 4 to taki swojego rodzaju tańszy odpowiednik iPhone'a 5 a wybór pomiędzy nimi powinien nastąpić poprzez zajrzenie do portfela i poprzez wybór systemu operacyjnego.

#200 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 May 2013 - 20:56

Czemu Wy mylicie 2 rdzeniowy Snapdragon S4 z Adreno 225 z czterordzeniowym Snapdragon S4 Pro z Adreno 320? Zaden telefon z Windows Phone nie ma takiego SoC jak Nexus 4.

I co ma cena do tematu? Gdyby Nexus 4 byl drozszy od SGS IV czy HTC One i tak bym go wybral.

Widziałem, że chciałeś jakiś czas temu wymienić lub sprzedać swojego nexa. Szkoda, że tak daleko mieszkasz.

Sprzedawalem, ale nie swojego. Swojego nie bede sprzedawal jeszcze przez jakies 1,5 roku.

Ja uważam, że Nexus 4 to taki swojego rodzaju tańszy odpowiednik iPhone'a 5 a wybór pomiędzy nimi powinien nastąpić poprzez zajrzenie do portfela i poprzez wybór systemu operacyjnego.

Cena nie ma nic do rzeczy. To, ze Apple woła 2x tyle za iPhone 5 to nie znaczy, ze ten telefon jest 2x lepszy od Nexus 4. Google nic nie zarabia na Nexus'ach. Mozna powiedziec, ze rozdaje je po kosztach produkcji. Apple tez by tak moglo, ale jest zbyt pazerne.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users