Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs Nexus 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
291 odpowiedzi w tym temacie

#151 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 13 grudnia 2012 - 15:29

Cytat

Moj Nexus 4 juz do mnie leci ze stanow. Z tytułowego "vs" u mnie wyszedl remis.
Pojawila sie okazja wyrwac go w cenie 350 dolcow i uznalem, ze nie ma sensu czekac na polska premiere.

Zaczekam zdecydowanie na guglo-premiere. Cena £239/£279 to tyle ile gotów jestem zapłacić. Nie uśmiecha się mnie płacić aż do £400 - bo za tyle mogę obecnie kupić.

#152 kruku93

kruku93
  • 245 postów

Napisano 13 grudnia 2012 - 19:53

Sam będę go ściągał od zachodnich przyjaciół, lecz boje się o spadek taktowania...mimo wszystko troszkę on kosztuje. zobaczymy jak się sprawdzi w stricte rozrywkowym trybie użytkowania ( gry muzyka internet )

#153 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 grudnia 2012 - 01:17

W grach wypada blado bo obniża taktowanie, a w muzyce też kiepsko bo ma niską jakość dźwięku. Do tego dochodzi ten brak polskiej gwarancji.

#154 janek220

janek220
  • 268 postów

Napisano 14 grudnia 2012 - 01:33

Cytat

w muzyce też kiepsko bo ma niską jakość dźwięku.

Jakiś dowód?
Według GSMArena nie jest źle:

Cytat

When connected to an active external amplifier, the smartphone produces excellently clean output with no weak points whatsoever.
Even more impressively, stereo crosstalk is the only area of its performance to suffer noticeably when we plugged in a pair of headphones. On that occasion the Nexus 4 produced one of the cleanest outputs we have seen. The volume levels don’t drop, either, so they can qualify as average on this occasion.

Google Nexus 4 review: Royal road - GSMArena.com

#155 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 grudnia 2012 - 09:55

Jemu przez zęby nie przejdze rzetelne slowo pochwaly. Nastepnym razem napisze, ze peka w dloniach, jest zle wykonany i nie dziala google music. Oczywiscie ma z nim stycznosc na codzien i wcale nie czyta onetu. Olać bo szkoda zdrowia. Lagi, ze grac sie nie da po prostu...

#156 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 14 grudnia 2012 - 14:27

Cytat

W grach wypada blado bo obniża taktowanie, a w muzyce też kiepsko bo ma niską jakość dźwięku. Do tego dochodzi ten brak polskiej gwarancji.

Już koledzy wypowiedzieli się co myślą na temat owej "obiektywnej" teorii. Zastanawiam się, czy jeżeli z generacji na generację jakość dźwięku w iUrządzeniach spada znacząco, gdzie nawet zwolennicy marki mówią o tym jawnie... to chyba nie ma lepszego sposobu, jak skierować uwagę na coś innego, a że nie ma to nic wspólnego z prawdą, to już nie stanowi problemu.

#157 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 grudnia 2012 - 14:59

A czemuż to miałoby w grach obniżać taktowanie? Przecież to byłby bezsens. To tak jakby mieć Maserati i móc się rozpędzać do 120km/h...

#158 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 14 grudnia 2012 - 15:05

Dlatego, że się przegrzewa.

#159 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 grudnia 2012 - 15:09

Na razie 1 sztuka i to przedpremierowa zagrzała się przy katowaniu benchmarkami. Faktycznie tragedia na skale światową.

#160 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 grudnia 2012 - 15:44

Jak widać temu z Twojego linka się nie przegrzewał Nexus :P

#161 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 14 grudnia 2012 - 15:46

@HOMER - bo mało kto jak na razie dostąpił zaszczytu kupna tego urządzenia ;-)

#162 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 14 grudnia 2012 - 16:10

Zaszczytu wielu może teraz dostąpić... szczególnie zaszczytu przepłacania - nie wiem jak inni, ja jakoś zaczekam na regularna cenę.

#163 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 grudnia 2012 - 17:11

Cytat

Jak widać temu z Twojego linka się nie przegrzewał Nexus :P

Niesamowite prawda? Czyli jednak nie można na podstawie jednego egzemplarza oceniać wszystkich, Łukasz będzie w szoku...

Zreszta, po nowym roku pewnie zajedzie mój to będzie o czym gadać. Umowilem się ze sprzedawca, że przeczekamy świąteczny burdel na poczcie i wyśle mi go przed nowym rokiem.

#164 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 grudnia 2012 - 18:34

Cytat

Na razie 1 sztuka i to przedpremierowa zagrzała się przy katowaniu benchmarkami. Faktycznie tragedia na skale światową.

Cytat

Niesamowite prawda? Czyli jednak nie można na podstawie jednego egzemplarza oceniać wszystkich, Łukasz będzie w szoku...

Na szczęście nie jednego.

Nexus 4 - Overheating, throttling, benchmarks, wydajność telefonu.

Cytat

Zreszta, po nowym roku pewnie zajedzie mój to będzie o czym gadać. Umowilem się ze sprzedawca, że przeczekamy świąteczny burdel na poczcie i wyśle mi go przed nowym rokiem.

Może od razu ustal szczegóły dotyczące wymiany albo naprawy, bo gwarancja Nexusa 4 nie obejmuje Polski.

#165 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 grudnia 2012 - 21:56

Mam ustalone, jak z każdym innym sprzętem.

#166 traju

traju
  • 48 postów

Napisano 21 maja 2013 - 21:32

Cześć. Jako nowy użytkownik na początku chciałbym się przywitać ze wszystkimi użytkownikami. Wiem, że od napisania tematu minęło trochę czasu, ale obecnie ja stoję przed takim wyborem. Na początku powiem, że z androidem mam styczność na co dzień od bardzo długiego czasu. I znam opinię jednej strony barykady a mianowicie android vs (gorsza) reszta świata. Chciałbym poznać teraz opinię drugiej strony ;) Dodam też, że nigdy nie posiadałem urządzenia z iOS. Miałem jedynie sporo styczności z MacOS. Co mnie przeraża w iPhonie to na pewno mała możliwość personalizacji systemu, znane problemy z jakością wykonania (odpryski, zarysowania, przycisk sleep), krótka gwarancja i wielkość ekranu. Z drugiej strony przemawia za mną szybkość działania i optymalizacja aplikacji (również od zewnętrznych dostawców), dobry aparat. Mam jeszcze dwa "dziwne" pytania: Czy w ios można zmienić klawiaturę? Na androidzie używam innej, płatnej, która moim zdaniem jest idealna i przewyższa tę standardową. Jak długo można się spodziewać wsparcia apple jeśli chodzi o aktualizacje oprogramowania? Bo nie ukrywam, że telefon zmieniam raz na 2-3 lata w zależności jak bardzo jestem zadowolony z obecnego. Byłbym wdzięczny, gdybyście podzielili się swoimi opiniami i spostrzeżeniami na powyższe wątpliwości, ponieważ używacie tych produktów na co dzień i więcej możecie powiedzieć o problemach/zaletach niż to wynika z jakichkolwiek recenzji. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie ma telefonu idealnego. Jednak wobec wszelkich wad i niedoróbek obecnego iPhone'a i wielu użytkowników 4S, że wolą zostać przy swoim aktualnym modelu skłania mnie do przemyślenia zakupu. Zastanawiam się czy nie lepiej kupić teraz Nexusa 4, z bądź co bądź dla mnie sprawdzonym i pewnym androidzie a zakup produktu Apple odłożyć do momentu pojawienia się iPhone'a 6. No i powiem szczerze trochę boję się iOS'a na co dzień (szczególnie w zestawieniu z 5 latami z androidem).

#167 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 21 maja 2013 - 21:36

masz jakis sprzet od Apple?

#168 traju

traju
  • 48 postów

Napisano 21 maja 2013 - 21:40

Tak, starego iPoda Classic, którego mam od niepamiętnych czasów i jest niezniszczalny. Jednak od niedawna porzuciłem go na rzecz Spotify.

#169 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 21 maja 2013 - 21:48

to ja bym sie nie wiazal z iPhonem, bedziesz czul sie tylko ograniczony, a iPhone do niczego nie jest ci potrzebny

#170 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 maja 2013 - 21:49

Po tylu latach z 1 systemem nie dziwie sie Tobie, ze chcesz sie przesiąsć. Tak sie sklada, ze mam oba te telefony o ktore pytasz. W iOS nie zmienisz klawiatury a wsparcie u Apple trwa 4 lata.

#171 traju

traju
  • 48 postów

Napisano 21 maja 2013 - 22:02

Przesiadka to raczej ze znudzenia. Bo wbrew temu co w tym wątku się przetoczyło android nie jest aż taki straszny, choć nie pozbawiony wad tak jak i ios. Mógłbyś napisać jak w codziennym użytkowaniu sprawdza się iP5 względem Nexusa? Jako normalne użytkowanie mam na myśli smsy, dzwonienie, przeglądanie stron 3g+wifi (tu mnie martwi mały ekran iP), czytanie/odpisywanie na maile i słuchanie muzyki. Do tego bardzo okazjonalnie gra i jakieś zdjęcie/krótki film. Tak jak mówię Android oraz Nexus, którego trochę miałem w ręku nie ma dla mnie tajemnic. IPhone za to jest dla mnie jedną wielką ciekawostką i mimo, że mnie kusi mam masę obaw. Bo przyznam, że cała estetyka systemu jak i aplikacji, połączona z optymalizacją przyciąga. @kucyk Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. iPhone w pewnym sensie jest taki sam jak każdy inny telefon, więc służy do dzwonienia i wysyłania wiadomości, dlatego raczej jest mi potrzebny ;) A tak całkiem serio to zdaję sobie sprawę, że to wszystko najlepiej działa, gdy wykorzystujemy cały potencjał ekosystemu Apple, ale z drugiej strony dlaczego Twoim zdaniem posiadanie tylko jednego urządzenia danej firmy mija się z celem? Ja w zasadzie nie jestem uwiązany do Google'a bo rzeczy, z których korzystam na telefonie jeśli chodzi o google to jednie gmail i od niedawna, ale bardzo sporadycznie google now.

#172 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 maja 2013 - 00:46

Nexus 4 jest kiepski nawet wśród telefonów z Androidem. Ma plastikową obudowę, przeciętny wyświetlacz, kiepski aparat, bardzo słabą baterię itd. Dużo lepsze są LG Swift G oraz HTC One. Warta uwagi jest też bardzo udana Nokia Lumia 925 z Windows Phone 8. Szczególnie gdy ktoś używa komputera z Windowsem.

#173 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 22 maja 2013 - 08:14

@Homer jak to jest z baterią w Nexie? Rzeczywiście jest tak słaba podczas "normalnego" użytkowania jak o niej mówią/piszą? Chciałbym wymienić plastic-fantastic na Nexusa, ale nie wiem, czy nie będę pluł sobie później w brodę. Z góry dzięki za odpowiedź.

#174 traju

traju
  • 48 postów

Napisano 22 maja 2013 - 08:20

@Łukasz Ignacyk Zdajesz sobie sprawę, że LG Swift G to to samo co Nexus, prawda? Posiada tylko gorszy wyświetlacz i aparat o wyższej rozdzielczości, tandetną nakładkę LG i prawdopodobnie brak oficjalnych aktualizacji. HTC One posiada dużo niedoróbek m.in. jeśli chodzi o spasowanie, jest też problem z pękającym szkiełkiem obiektywu aparatu, odklejające się grille głośników itp. Dlatego właśnie tego HTC odrzuciłem. Cokolwiek z WP8 odpada. Dostałem taki telefon za darmo, po tygodniu sprzedałem. Nie wiem jakim cudem Nexus jest plastikowy skoro posiada szkło z przodu i z tyłu. Bateria trzyma dzień, dwa jak w każdym smartfonie. Co do aparatu to się zgodzę, natomiast wyświetlacz jest na matrycy IPS, więc ten argument jest po prostu śmieszny. Posiadam telefon z superamoled i porównywałem Nexusa z moim i nową Xperią. Zresztą czytałem cały ten temat i raczej niezbyt orientujesz się w rzeczywistym rynku telefonów z androidem. Zresztą ten temat dotyczy nowego iPhone'a i Nexusa, wcześniej napisałem czego chciałbym się dowiedzieć, głównie na temat produktu Apple'a, więc może trzymajmy się tematu.

#175 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 maja 2013 - 08:34

Cytat

wsparcie u Apple trwa 4 lata.

Przy pierwszym update do nowego iOS dostaniesz 100% funkcji, przy drugim może już nie być to takie oczywiste. Przy kolejnych 2 następnych na 100% dostaniesz tylko zmianę numerka w sofcie (zero nowych funkcji) + jako bonus zamulanie systemu. Wystarczy popatrzeć na 3g, 3gs i 4 - lada moment pewnie 4s przy premierze iOS 7.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych