Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs Nexus 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
291 odpowiedzi w tym temacie

#126 dave1970

dave1970
  • 4 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 10:56

@Łukasz, dla bardzo chcących pozostaje VPN. Akurat ja z tych usług nie korzystam. Szybki mail, kalendarz, książka, DRIVE, mapy, nawigacja od czasu do czasu, a przede wszystkim swoboda w stosunku do innych urządzeń. @Homer, Nexusy miałem od Nexus One, równolegle z iPhone'ami. Niestety nigdy nie były tak dobrze zoptymalizowane np. pod kątem czasu pracy na baterii jak iPhone. Widzę iż także ciągniesz to równolegle. Ostatecznie, na kilka kilka najbliższych miesięcy wybrałem Nexus 7 i Xperie T, pozbywając się Galaxy Nexus. Sony ma od dawna bardzo dobrze zoptymalizowany software i mocno dba o to. Może też sentyment z dawnych lat został. Nakładka także jest ok jak dla mnie, dużo mniej pstrokata niż w S-gu. Ze stajni Apple został stary iPad2, który służy dziecku do gier oraz ATV2 aby gry sobie na tv mirrorował. Od iOS 4 do iOS 6.0.1 nie widzę większych zmian. Soft obcięty ale bardzo dobrze optymalizowany. Generalnie zmierzałem do tego iż trochę ciężko dokonywać porównań. Android ma lepsze bebechy ale tylko niektórzy producenci przykładają się do softu, u Apple na odwrót. Każdy użytkownik ma inny punkt wyjścia. Dla kogoś priorytetem są szybkie usługi Google dla innego muzyka etc.

#127 iKrawiec

iKrawiec
  • 1 152 postów
  • Skąd/root

Napisano 25 listopada 2012 - 10:58

A zaglądnij do źródeł o które jest oparty artykuł Chipa.

Android 4.2 – plaga usterek zgłaszana przez użytkowników - Artykuły - Chip.pl

Ten link podałeś kilka stron wcześniej. Gdzie tam jest źródło, w którym miejscu? Albo jestem ślepy, albo nie mogę dostrzec. A nie wiem czy czytałeś ten tekst, ale jest w nim napisane o problemach z jasnością, bluetooth, reebotami. A na końcu autor tekstu napisał:

"Osobiście jednak nie do końca potwierdzam opisane kłopoty, a korzystam z Galaxy Nexusa i Androida 4.2. Działania Bluetooth nie sprawdzałem, ale nie dostrzegłem żadnej z opisanych wyżej przypadłości."

I tak jest na każdym forum o androidzie, apple. Jedni maja mega problemy a niektórzy nic niepokojącego nie zauważyli.

#128 dave1970

dave1970
  • 4 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 11:11

@iKrawiec, w przypadku softu od Google dobrze jest ściągnąć .tgz, rozpakować, odblokować bootloader, uruchomić .bat, zrobić czyszczenie i oprócz kłopotów z "grudniem" innych problemów raczej nie powinno być ( N7 ).

#129 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 25 listopada 2012 - 23:55

Android 4.2 – plaga usterek zgłaszana przez użytkowników - Artykuły - Chip.pl

Ten link podałeś kilka stron wcześniej. Gdzie tam jest źródło, w którym miejscu? Albo jestem ślepy, albo nie mogę dostrzec.

Niebieski link o treści "są potwierdzone" z ostatniego akapitu prowadzi do strony: Android 4.2-Gate: Here Are Some Of The Major Issues Plaguing Google's Newest Release

#130 Harrunio

Harrunio
  • 325 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 listopada 2012 - 16:19

No więc ze wszystkich tych podanych MAJOR ISSUES: Auto brightness to nie bug tylko źle skalibrowany system. BT - zostało naprawione dla większości urządzeń, swoją drogą iPhone wcale nie ma i jakoś nie narzekacie. Reboots - nie zauważyłem jakoś, u mnie na DHD 4.2 działa stabilniej niż 4.1.2. Bateria działa tak samo jak na 4.1.2. Lockscreen widgets to nowość do której ludzie muszą się przyzwczaić i dopasować swoje istniejące aplikacje.

#131 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 28 listopada 2012 - 19:05

Dlaczego obecnie nie kupiłem Nexusa 4?
1. Nie zdążyłem, ponieważ rozeszły się w mgnieniu oka,
2. Nie kupie go w sklepie (Carphone Warehouse) za £389.95 - gdzie cena w Google za model 16GB to £279.

Czy cena ma znaczenie?
iPhone 5 - kosztuje "od" £529 (liczę bez abonamentu i bez simlocka) - wersja 16GB
Jeżeli kupie Nexusa 4 (£279) + Galaxy Note 10.1 (£253) - będę miał za ta cenę dobry telefon i dobry tablet - co kosztować mnie będzie w sumie: £532
Oznacza to, ze przepłacę za £3 - niewiarygodne.

Nie porównujemy tu bynajmniej 30-to letniego malucha do nowego Mercedesa - nie oszukujmy się.

Jakość - iPhone 5 popisał się jakością - wobec powyższego nie jestem absolutnie zainteresowany telefonem rysującym się jak aluminiowy garnek mojej babci.

Dostępność - obecnie iPhone dostępny, Nexus niedostępny.

Z powodu miejsca zamieszkania - oba urządzenia mogą być dla mnie tak samo atrakcyjne, jak również sklepy software / multimedia nie stwarzają w obu przypadkach problemów.

Czy miałem Nexusa 4 w reku? Tak - jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym telefonem. Czy dotkną mnie problemy wieku dziecięcego, kiedy już w końcu trafi on do ciągłej sprzedaży? Tego nie wiem - nie zamierzam rzucać się na pierwsza partie - zaczekam spokojnie na opinie innych.

Co wybiorę? Zdecydowanie NIE iPhone 5 - po tym co wiem na chwile obecna, na 90% zdecyduje się na Nexusa 4.
Czy zalezy mi na LTE? Nie - przynajmniej nie przez najblizszy rok - wystarczy mi H+.

Co wybiore? Nexusa 4 - nie zdecydowalem jeszcze ktora wersje - czy 8GB czy 16GB.

#132 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 28 listopada 2012 - 19:13

Ty kupisz za taką cenę, a u nas na pewno nie będzie takich cen tylko 2x takie, a na allegro ktoś wystawił 8 GB za 2000 zł, więc ktoś się ładnie obłowi, czekam aż ktoś to kupi. Nexus'y też będą miały wady chwila czasu. A jak w końcu jest z tą gwarancją, Google twierdzi że obowiązuje tylko w kraju w którym się zakupiło telefon, LG milczy, nic nie wiedzą itp.

#133 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 28 listopada 2012 - 19:20

Ty kupisz za taką cenę, a u nas na pewno nie będzie takich cen tylko 2x takie, a na allegro ktoś wystawił 8 GB za 2000 zł, więc ktoś się ładnie obłowi, czekam aż ktoś to kupi. Nexus'y też będą miały wady chwila czasu.
A jak w końcu jest z tą gwarancją, Google twierdzi że obowiązuje tylko w kraju w którym się zakupiło telefon, LG milczy, nic nie wiedzą itp.

Pisze subiektywnie, pisze o sobie. Jest temat związany z Nexusem 4, wiec wyrażam swoje zdanie. Ceny w tej chwili są absurdalne również. Nie tylko na portalach aukcyjnych, ale tez w sklepie - o czym pisałem. Cena za 16GB wersje to £389.95 a cena w Google Store - £279. Kto chce, ten przepłaci.

Nie mowie, ze Nexusy nie będą pozbawione wad. Również pierwsze Nexusy 7, które pospiesznie trafiły na rynek nie były pozbawione wad - późniejsze partie były w porządku. Obecny Nexus 7 to kawal naprawdę porządnego sprzętu... ale to nie o tym temat.

#134 qubuss

qubuss
  • 518 postów
  • SkądKońskie, PL

Napisano 28 listopada 2012 - 19:22

W Londynie nie masz Google Play?. Jaki czas oczekiwania ?.

#135 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 28 listopada 2012 - 19:29

Mam Google Play - oba modele 8GB i 16GB są WYPRZEDANE. Zaskoczony jestem, ze już Nexus 7 3G jest dostępny... no cóż, spóźnił się trochę, Mikołaj tego roku przyszedł do mnie wcześniej.
Nie mam pojęcia jaki jest czas oczekiwania.

#136 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 29 listopada 2012 - 20:02

A jak w końcu jest z tą gwarancją, Google twierdzi że obowiązuje tylko w kraju w którym się zakupiło telefon, LG milczy, nic nie wiedzą itp.

LG jest tylko podwykonawcą, nie udziela na nie gwarancji.

#137 djdom

djdom
  • 210 postów

Napisano 11 grudnia 2012 - 07:26

...

#138 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 11 grudnia 2012 - 14:46

Ostatnio dostałem maila z wiadomością, że od godz. 17 telefony znów będą dostępne. Jak sprawdzałem o 18 to na nowo było "sold out". Strona niemiecka. Przed świętami nie ma raczej szans na kupno nexusa prosto ze strony. Dobrze, że nic mnie nie ciśnie. Przepłacać nie mam zamiaru.

#139 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 grudnia 2012 - 20:29

Slusznie, tez sobie czekam spokojnie. W miedzyczasie połatają bugi i jak kupie powinien byc juz w miare dopracowany.

#140 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 12 grudnia 2012 - 13:17

Dziwię się bardzo, że Google jest gotowe przespać świąteczny szał zakupowy i zdecydowane jest wprowadzić znów na rynek Nexusa 4 pod koniec stycznia / w połowie lutego. Nie mówię o sobie, bo mam w nosie owe (przed)świąteczne zakupy. Dla mojej przyjemności szał zakupowy może przypadać na 31-go lutego - dzień (nie)dobry jak każdy inny.
Obserwuję zaś ciekawe zjawisko - o ile guglofon jest niedostępny u źródła - o tyle bez problemu można go nabyć u lokalnych operatorów - przynajmniej u mnie i przynajmniej po bandyckiej cenie. Czyżby jakaś zmowa? ;)

P.S. Wiem ile dni ma luty - nie proszę o podpowiedzi.

#141 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 grudnia 2012 - 13:18

Do tego czasu wyjdzie HTC Butterfly oraz Samsung Galaxy S IV z ekranem Full HD i Exynosem 5.

#142 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 grudnia 2012 - 13:40

No i co z tego... bardziej czekam na premiere nowej lokówki Brauna. Wiadomo, ze zaden nie bedzie mial czystego Andka.

#143 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 13:42

Ciekawe czy ten wypasiony HW sprawi, że sprzęt będzie działał płynnie bez kombinowania oraz producent będzie go wspierał dłużej niż rok.

#144 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 12 grudnia 2012 - 14:43

Ciekawe czy ten wypasiony HW sprawi, że sprzęt będzie działał płynnie bez kombinowania oraz producent będzie go wspierał dłużej niż rok.

Najlepiej przetestować go samodzielnie. W mojej ocenie jest to wydajny i przyzwoity sprzęt. Aby nie było wątpliwości, używałem Nexusa 4 już na drugi dzień po premierze. Czy będzie wsparcie producenta? Mówimy o LG czy może o Google?

#145 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 14:51

Ja pisałem o HTC Motylek oraz SGS IV. Co do Nexusa to nie mam wątpliwości, że będzie długo wspierany, lecz problemy z jego kupnem oraz grzanie i inne wady o których donoszą "szczęśliwi" nabywcy też skutecznie odstraszają. Co do przetestowania samodzielnego, to oczywiście masz rację. Z tym jednak, że w sklepie to za mało czasu i możliwości, a wydać sporo kasy na "testy" to nie dla mnie.

#146 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 grudnia 2012 - 15:06

Niezly pokaz imbecylizmu marketingowcow HTC, bo raczej zaden inzynier by nie polaczyl takiego ekranu z takim chipem. Zeby nawet Vice City lagowalo...

#147 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 grudnia 2012 - 23:57

Najlepiej przetestować go samodzielnie. W mojej ocenie jest to wydajny i przyzwoity sprzęt. Aby nie było wątpliwości, używałem Nexusa 4 już na drugi dzień po premierze.

Przyzwoity nawet nie jest, bo się mocno grzeje i bardzo krótko działa na baterii.

Google Nexus 4 battles through our battery test, see how it scored - GSMArena Blog

#148 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 13 grudnia 2012 - 13:46

Przyzwoity nawet nie jest, bo się mocno grzeje i bardzo krótko działa na baterii.

Jednak, będę optował za przyzwoitością. iPhone 5 nawet za darmo nie zdecyduję się wziąć - z powodu wad jakie posiada, kiedy już Nexusy 4 będą w ciągłej sprzedaży - najprawdopodobniej się skuszę. Nie mogę wykluczyć, że problemy z grzaniem się mogą zostać poprawione.

#149 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 grudnia 2012 - 14:56

Moj Nexus 4 juz do mnie leci ze stanow. Z tytułowego "vs" u mnie wyszedl remis. Pojawila sie okazja wyrwac go w cenie 350 dolcow i uznalem, ze nie ma sensu czekac na polska premiere.

#150 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 grudnia 2012 - 15:04

Moj Nexus 4 juz do mnie leci ze stanow. Z tytułowego "vs" u mnie wyszedl remis.
Pojawila sie okazja wyrwac go w cenie 350 dolcow i uznalem, ze nie ma sensu czekac na polska premiere.

Ładnie tani ten telefon :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych