Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 vs Nexus 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
291 odpowiedzi w tym temacie

#226 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 czerwca 2013 - 22:34

Ja ładuję iPhone i Nexus codziennie na noc. Podczas gdy Nexus jest już na skraju wyczerpania, na iPhone mogę jeszcze przed snem zamłócić w Real Racing 3 przez jakieś pół godziny. Moim zdaniem Nexus 4 mógłby trzymać dłużej gdyby nie to, że na minimum jasności i tak jest jaśniejszy od iPhone a automatyczna jasność ustawia go zawsze jaśniej od iPhone. Jedyna sytuacja gdzie iPhone jest jaśniejszy to pod słońce.

#227 janoszu

janoszu
  • 27 postów

Napisano 15 czerwca 2013 - 23:42

Trzeba przyznać że Nexus 4 prezentuje się bardzo ładnie, lecz efekt trochę psuje plastik po bokach - mogli tam dać aluminium na wzór iP. Na razie po wojażach z SGS II mam dość androida, nie rozumiem po co ludzie kupują telefon którego oprogramowanie nie jest w stanie obsłużyć mocy telefonu. Przecież poczciwa Lumia 610 działa płynniej od SGS III. Może dlatego, Ci którzy uważają że przepłacamy wydając kase na iOS nie mieli nigdy telefonu z tym systemem gdyż kierują się ilością rdzeni, ramu itd; tymczasem iP 4s działa płynniej od dużo mocniejszego Nexusa 4.

#228 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 czerwca 2013 - 00:25

Nieprawda. Od SGS3 dziala lepiej, ale od Nexus'a nie.

#229 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 16 czerwca 2013 - 10:24

tymczasem iP 4s działa płynniej od dużo mocniejszego Nexusa 4.

N4 mam, iP4S miałem i absolutnie jest to nieprawda.

Ja jedyne na co w N4 narzekam to głośnik od dzwonków, a w zasadzie jego umiejscowienie przez co na płaskim jest tłumiony dźwięk. Może zasięg gsm mógłby być lepszy, ale to może... ;)

#230 janoszu

janoszu
  • 27 postów

Napisano 16 czerwca 2013 - 12:22

Odniosłem inne wrażenie lecz raczej była to zabawa z telefonem niż długotrwałe korzystanie także możecie mieć racje.

#231 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 16 czerwca 2013 - 16:09

Prawdopodobnie miałeś do czynienia z którąś z mniej dopracowanych aplikacji zewnętrznych deweloperów z Google Play, bo niestety na Androidzie apki po części są lekko wolniejsze lub potrafi jakaś animacja delikatnie chrupnąć, na szczęście nie ujmuje im to często o wiele większej funkcjonalności na Androidzie aniżeli na iOS ;)

#232 Restin

Restin
  • 2 postów

Napisano 16 czerwca 2013 - 16:23

Android jest systemem otwartym i bardziej rozwnięty pod względem modyfikacji ale nie potrafi wykorzystać tych 4 rdzeni. iPhone ma 2 rdzenie, ale więcej aplikacji i bardziej optymalne oprogramowanie. Design i jakość przemawia za iPhonem. Decyzja należy do ciebie.

#233 mati_as

mati_as
  • 475 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 czerwca 2013 - 15:59

Ja ładuję iPhone i Nexus codziennie na noc. Podczas gdy Nexus jest już na skraju wyczerpania, na iPhone mogę jeszcze przed snem zamłócić w Real Racing 3 przez jakieś pół godziny. Moim zdaniem Nexus 4 mógłby trzymać dłużej gdyby nie to, że na minimum jasności i tak jest jaśniejszy od iPhone a automatyczna jasność ustawia go zawsze jaśniej od iPhone. Jedyna sytuacja gdzie iPhone jest jaśniejszy to pod słońce.

Dlatego wspomniałem, że bateria w Nexusie jest po prostu ...kiepska.
Jak siedzisz na stocku, to polecal wrzucić Paranoid i kernel od Franco - ekran zmienia kolorów na całkiem inne, piękniejsze. Stock jest ohydny :).

Co do wykonania S3 też uważam, że Nexus jest dużo lepiej wykonany. W S3 lubiła mi tylnia klapka zaskrzypić :(

#234 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 31 lipca 2013 - 20:58

Taka ciekawostka apropo ostatniego update w Nexus 4:

Apple iPhone 5 vs. Apple iPad 4 vs. Google Nexus 4 vs. Google Nexus 7 (2nd generation, Razor) vs. Samsung GT-I9500 Galaxy S4 vs. HTC One in GFXBench – unified graphics benchmark based on DXBenchmark (DirectX) and GLBenchmark (OpenGL ES)

Patrzymy na wyniki onscreen z podanym fps.

#235 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 sierpnia 2013 - 02:17

Szału nie ma, bo w onscreen dostaje baty od telefonów z ekranami Full HD.

GFXBench – unified graphics benchmark based on DXBenchmark (DirectX) and GLBenchmark (OpenGL ES)

W offscreen wypada jeszcze gorzej.

GFXBench – unified graphics benchmark based on DXBenchmark (DirectX) and GLBenchmark (OpenGL ES)

A sama aktualizacja do 4.3 u wielu użytkowników powoduje problemy z aplikacjami, dotykiem, multitouch, przegrzewanie, spowolnienie działania, battery drain, boot loop itd.

Aktualizacja do 4.3 jednak nie taka wspaniała dla użytkowników Nexusa 4? - Android.com.pl - Największe Polskie Centrum Google Android.

#236 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 sierpnia 2013 - 16:17

Twoje linki prowadza jedynie do strony glownej a to co napisales to nieprawda bo w moim linku jest czarno na bialym, ze w onscreen Nex4 wyciaga najwiecej fps. To chyba oczywiste, ze to samo GPU bedzie wydajniejsze na ekranie 720p niz 1080p. To jest roznica miliona pikseli, czyli 2x. Co do samego 4.3 to prawda, duzo poprawil i duzo popsul. Sukcesywnie natomiast wkurzeni uzytkownicy zaczeli robic wipe tak jak zaleca Google po kazdej duzej aktualizacji i sytuacja sie normalizuje. Sam bylem wsciekly, ze telefon co chwile wylogowywal sie z sieci i nadal to robi przy slabym zasiegu, natomiast reszte problemow rozwiazalo wlasnie wyczyszczenie telefonu do ustawien fabrycznych. Wylogowywanie sie z sieci to wina nowego radia i nad tym Google musi popracowac bo telefon jest bardzo wrazliwy na slabe pokrycie sieci. Prawdopodobnie dzieki temu bateria trzyma duzo lepiej, no ale musza pojsc na kompromis bo nieodebrane telefony w ciagu dnia irytuja bardziej niz czeste ladowanie.

#237 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 sierpnia 2013 - 19:07

Twoje linki prowadza jedynie do strony glownej a to co napisales to nieprawda bo w moim linku jest czarno na bialym, ze w onscreen Nex4 wyciaga najwiecej fps. To chyba oczywiste, ze to samo GPU bedzie wydajniejsze na ekranie 720p niz 1080p. To jest roznica miliona pikseli, czyli 2x.

Kliknij results i odznacz Windows 8 to zobaczysz, że wcale nie ma najwięcej fps w onscreen.

#238 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 sierpnia 2013 - 19:52

No dobra, Xperia Z Ultra, Optimus G2 i S4 ze Snapem 800 oraz Moto X to wszystko takie swiezynki, ktore ledwo opuscily tasmy produkcyjne. To nie dziwota, ze maja lepsze wyniki bo to juz kolejna generacja smartfonow z ktorymi konkurowac bedzie dopiero kolejny Nexus (5?). Moje porownanie dotyczy najpopularniejszych smartfonow koncowki 2012 i polowy 2013, ktorych teraz uzywa wiekszosc ludzi. Sa to HTC One, S4 i9500/i9505, iPhone 5 itp.

#239 jezyk10

jezyk10
  • 16 postów

Napisano 13 sierpnia 2013 - 01:46

Zaintrygował mnie ten temat i ogólna dyskusja to również się wypowiem, więc tak... Nie dalej jak miesiąc temu stałem przed bardzo trudnym wyborem między Androidem i iOS. Czytając różne fora, przeglądając recenzje snułem w głowie wszystkie za i przeciw dla danego systemu/telefonu. W końcu na polu bitwy zostały trzy urządzenia. iPhone 4s, 5 oraz Nexus 4. Wyborem telefonu zaprzątnąłem sobie głowę niemiłosiernie więc cały czas o tym myśląc i trzymając w ręku mój 3,7" poprzedni telefon uznałem, że 4s muszę niestety odrzucić, ponieważ "jedyne" 3.5 cala to będzie stanowczo zbyt mało. Zatem jak już się domyślacie wybór musiał paść między tytułowymi urządzeniami. Dalsza część wydarzenia potoczyła się w ten sposób, że poszedłem do znajomego, który właśnie w ostatnim czasie nabył używanego iP5. Po zabawie nim uznałem, że to na prawdę sprzęt z najwyższej półki. Nie mam mu absolutnie nic do zarzucenia poza tym, że kupił model po osobie niezbyt dbającej o telefon, więc sporo odprysków zrobiło się na obudowie (słyszałem, że właśnie czarny iP zmaga się z tą bolączką). Jednakże pomijając ten jeden mankament telefon uważam za perfekcyjny. Szala zaczęła się przechylać na stronę Apple, lecz gdzieś z tyłu głowy siedział głos, aby zaoszczędzić trochę grosza, dostać dwuletnią gwarancję i kupić N4. Przeanalizowałem jeszcze raz wszystko i doszedłem do wniosku, że trzy moje ostatnie telefony były serwisowane prawie przed upływem gwarancji. Oczywiście nie twierdzę, że z iPhonem miałoby się coś dziać, ale wiadomo jak różnie z elektroniką bywa. Suma summarum kupiłem Nexusa 4 za przyzwoitą sumkę i korzysta mi się z niego na prawdę sprawnie. Osobiście byłem w szoku, że telefon z Andkiem może tak sprawnie działać i podoba mi się brak przeróżnych śmieci od producenta. Rozmiar tego telefonu też jest dla mnie odpowiedni, ale z pewnością mniej kompaktowy niż 4" w iPhone5. Osobiście uważam. że oba telefony są bardzo dobre i oba są godne polecenia. Każdy ma swoje plusy i minusy, ale to już kwestia indywidualnego podejścia. Najlepiej mieć oba tak jak Homer (Pozdrawiam :)). Tą długą opowiastkę zakończę wydarzeniem dnia dzisiejszego. Otóż moja znajoma (w sumie rodzina) na przedłużenie umowy wzięła sobie białego iP5 i muszę przyznać, że to najładniejszy telefon jaki w życiu miałem okazję zobaczyć i jeśli wymienię Nexusa 4 to z pewnością będzie to właśnie ten wcześniej wspomniany model! A co do aktualizacji do 4.3 U mnie nic nie zwolniło, a wręcz śmiem twierdzić, że telefon dostał solidnego kopa. Aplikacje odpalają się szybciej i nastąpiła poprawa w benchmarkach. Nie wiem jak to jest z iP5, ale Nexusy są wypuszczane z procesorami o różnym natężeniu przy danym taktowaniu przez co można podzielić je według 5 szybkości. Najszybsza z nich ( a taka mi się trafiła, uff) nie przegrzewa się tak bardzo i cechuje się lepszą wydajnością (są to mało zauważalne różnice, ale zawsze) Na koniec tekstu pozdrawiam zarówno użtkowników iPhone piątego jak i Nexusa czwartego :)

#240 maucinek

maucinek
  • 52 postów

Napisano 04 września 2013 - 10:31

Posiadam iP4 który nie jest już na ten moment demonem prędkości. Obawiam się że na ios 7 będzie mnie to bardzo razić i wtedy ostatecznie przyjdzie czas na zmianę telefonu. Nexus 4 bardzo mnie kusi ceną, oraz opinią że jest to najsprawniej działający telefon z Androidem (niektórzy mówią nawet że działa tak sprawnie jak iOS). Obawiam się tylko że po pięciu latach używania telefonów od Apple, będzie ciężko zmienić stare nawyki. Moje pytanie do osób posiadających Nexus 4 i iPhone w tym samym czasie (widzę że Homer jest w takiej sytuacji) : jeśli mielibyście pozostać przy tylko jednym z telefonów, który by to był?

#241 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 września 2013 - 10:52

Sugerujac sie tym obrazkiem, ja bym sie wstrzyma ze zmiana smartfona i jeszcze chwile poczekal ;)
Dołączona grafika

A ktorego smartfona bym sie pozbyl gdybym musial? Pewnie iPhone bo bym za niego wiecej wyciagnal na Allegro.

#242 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 04 września 2013 - 11:13

Szkoda tylko, że Nexus 4 potaniał w GP, bo myślałem, że po wyjściu Nexa 5 (czy jak się to będzie zwało) sprzedam czwórkę, dopłacę 50€ i będę miał nowy model. Więcej dopłacać nie mam ochoty, bo nic mi w czwórce nie brakuje. Co do zdjęcia, to ten aparat wygląda trochę jak doklejone do obudowy plastikowe kółko. Jedno jest pewne - teraz dopiero się zaczną spekulacje nt. nowego modelu Nexusa....

#243 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 września 2013 - 11:19

Również nie będę zmieniał. Zostaje z iP5 i N4 na kolejny rok.

#244 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 04 września 2013 - 11:29

@Homer, czytając Twoje posty mam 75% pewność, że prędzej czy później nowy Nexus zawita u Ciebie ;), a jeśli kiedyś naskrobiesz jakąś małą reckę na jego temat, może nawet w porównaniu do nowego iPhone'a, to chętnie ją przeczytam :D

#245 rain86

rain86
  • 619 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 września 2013 - 11:32

Posiadam iP4 który nie jest już na ten moment demonem prędkości. Obawiam się że na ios 7 będzie mnie to bardzo razić i wtedy ostatecznie przyjdzie czas na zmianę telefonu. Nexus 4 bardzo mnie kusi ceną, oraz opinią że jest to najsprawniej działający telefon z Androidem (niektórzy mówią nawet że działa tak sprawnie jak iOS).
Obawiam się tylko że po pięciu latach używania telefonów od Apple, będzie ciężko zmienić stare nawyki. Moje pytanie do osób posiadających Nexus 4 i iPhone w tym samym czasie (widzę że Homer jest w takiej sytuacji) : jeśli mielibyście pozostać przy tylko jednym z telefonów, który by to był?

Ja osobiście wybrałbym Nexusa 4 - dlaczego? Po pierwsze zdecydowanie nowsza konstrukcja od ip4 (wszystko działa, większy ekran itd) , po drugie iOS7 zupełnie do mnie nie przemawia (te cukierkowe ikonki mnie po prostu odrzucają). Nexus 4 będzie miał jeszcze długo wsparcie także o to się nie martwię. Otwartość systemu przydaje mi się w codziennym użytkowaniu - chociażby bezproblemowa możliwość wysyłania dowolnych załączników w mailu.

#246 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 września 2013 - 12:04

@Homer, czytając Twoje posty mam 75% pewność, że prędzej czy później nowy Nexus zawita u Ciebie ;),
a jeśli kiedyś naskrobiesz jakąś małą reckę na jego temat, może nawet w porównaniu do nowego iPhone'a, to chętnie ją przeczytam :D

A to, że zawita to możesz być pewny i to jakoś niedługo zaraz po premierze w Stanach ;) Nowego N7 już też blisko miesiąc temu miałem. Idą w dobrym kierunku.

#247 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 04 września 2013 - 13:14

Niektórzy to mają dobrze - USA i ich ceny sprzętu elektronicznego... ;)

#248 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 04 września 2013 - 14:19

Ja obecnie wahałem się między Nexus 4 a Lumia 920. Ostatecznie wygrała jednak Lumia. Pisanie w rękawiczkach, 32GB i lepszy aparat robiący dobre zdjęcia wieczorami przyda się na zimę. Obecnie leży u mnie biały iPhone 5 16GB z iOS 7 i nawet nie chce mi się z niego korzystać.

#249 mati32a

mati32a
  • 13 postów

Napisano 04 września 2013 - 14:57

@Up To ja z chęcią mogę tego iPhone przyjąć :D

#250 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 04 września 2013 - 15:11

Rybak-17 Żebym ja miał takie problemy jak TY:) ip5 leży a tobie się upadającej nokii zachciało.Ja też zastanawiam się właśnie nad nexusem 4,ale poczekam jeszcze z miesiąc.Może akurat wyjdzie nex5 a ceny spadną jeszcze.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych